3 May 2011

Blueberry Polenta tarts










This recipe is especially for those who love the berries like me: blueberries, strawberries, raspberries etc.



In the summer I really enjoy  and freeze what I can because I can't  live without berries.


In the Northern Hemisphere summer will begin to leverage their berries.


The dough of these pies are nice because  is with polenta that gives a special texture.



  Im sending this recipe to my friend Marcela, she is chilean but live now in Canada and  has an amazing blog in English and spanish (like me) and this recipe if for and event she hostess.
Please visit her blog she has wonderful recipes around the world.









Ingredients

1 1/2 cups all purpose flour
3/4 cup coarse polenta or cornmeal
pinch of salt
1 1/2 teaspoon baking powder
1  cup of sugar (you can use  sugarfor or Splenda)
1 egg
1 teaspoon of vanilla extract
4 tablespoon of butter
some water

300 grs, blueberries
100 grs. blackberries  light jam
1 teaspoon of corn flour

Dough

Preheat the oven at 180°c

In a bowl mix the egg with 1/2 cup of sugar until you get a pale and yellow foam.
Add the vanilla. and set aside.

In other bowl mix the flour, baking powder and 1/2 cup of sugar, polenta and salt.
Mix well and add the cold butter.Form crumbs and add the egg mix.If is dry add some water only to make the dough.
With your hands make a ball dough. Set aside the dough about 30 minutes normal temperature.
Place the dough over a floured table.
Event out the dough using a roll pin .(If is needed add some flour)
Create about 8 disks. (depends on the size of the pie shells) 

Place the dough over the individual pie shells previously battered or in a large pie shell.
In a little pot heat the blueberries with blackberry jam, add 1 teaspoon of corn flour.Cook by a while. Set aside.
Filling the little tarts and place at oven by 20 minutes.Or until are little golden in the edges.
You can add some blackberry jam over the tarts and garnish with mint leaves.



Im sending this to





EN ESPAÑOL








Tartas de polenta rellenas con arándanos


Esta receta va especialmente dedicada para aquellos que aman los berries como yo, ya sean fresas,arándanos, frambuesas etc.

Especialmente a los que pronto estarán en verano, aprovechen su temporada de berries.
Yo no puedo estar sin berries así que normalmente congelo berries para tener todo el año.
Los berries se congelan muy bien.(arándanos, frambuesas etc.)

Estoy mandando esta receta al blog de mi amiga Marcela  ella está auspiciando un evento para "Mamás cocineras y especiales" asi que con agrado le mando esta receta.
Visiten su blog las que no la conocen tiene recetas maravillosas.
Además el concurso está abierto para las que quieran participar.




Ingredientes

1 1/2 taza de harina sin polvos de hornear
3/4 taza de polenta
 pizca de sal
1 y 1/2 cucharadita polvos de hornear
1 taza de azúcar (o sustituto de azúcar, Splenda,sugarfor etc.)
1 huevo
1 cucharadita de extracto de vainilla
4 cucharadas de mantequilla
agua para unir

300 grs. de arándanos frescos o congelados
100 grs. de mermelada de moras light o sin azúcar
1 cucharadita de maicena
moldes para tartas


Preparación (8 tartas pequeñas)

Para la masa:
Precalentar el horno a 180°c

En un bol batir el huevo con 1/2 taza de azúcar (o Splenda)
batir hasta que esté espumosa.
Agregar la vainilla y reservar.
En otro bol mezclar la harina con los polvos de hornear,1/2 taza de azúcar, la polenta y la pizca de sal.
Unir bien y agregar la mantequilla helada en trozos, hacer migajas y agregar la mezcla de huevo, unir bien, agregar un poco de agua para formar una masa.
Hacer una bola con la masa y dejar reposar unos 30 minutos a temperatura normal.
Luego estirar la masa sobre una mesa con harina, si se necesita agregar un poco de harina a la masa.
Estirar con un rodillo.
hacer una masa para cortar en pequeños  circulos del porte de los moldes de tarta.
Enmantequillar los moldes.
Acomodar la masa en los moldes.

Preparar el relleno, en una olla pequeña colocar los arándanos calentar y agregar la cucharadita de maicena y la mermelada de moras light.Cocinar unos minutos
Llevar las tartas a cocinar al horno por unos 20 minutos o hasta que estén doradas en las orillas.
Retirar y dejar enfriar. Se puede agregar un poco de mermelada sobre las tartas y adornar con hojas de menta.



61 comments:

  1. Me llevo la receta que no conocía y es fantástica!

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  2. Gloria, that looks wonderful! I love berries too. Especially blueberries! And I love polenta too! I will be trying these!!

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  3. Gloria, cielo. Espero y deseo que te encuentres bien, muy bien y que sólo hay sido algo sin importancia. ¿Qué haríamos sin ti en nuestro pequeña comuna pepinianas?
    Muacs dulces

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  4. Ohhhhh que tentación! se ven deliciosas estas tartas.
    con su permiso, me llevo la receta!
    Un abrazín!

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  5. Gracias por el dato, ya traté de meterme en la plantilla pero es como leer chino, puros signos y no cacho nada de nada, hasta me metí en unos totorales pero hablan de los códigos y de los atributos de forma muy habitual y quedo colgadísima.
    Tampoco entiendo eso de mandarle el link a la Pilar, como se lo mando?
    Me como virtualmente unas de tus tartitas de arándanos que se ven deliciosas y me voy.
    Gracias y besitos!

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  6. Everything that is made ​​with blueberries is too good! I love that this recipe uses polenta; for me is very unusual! I note! Caro

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  7. Gloria muy ricas muy interesante la masa con harina de maiz.
    Besos

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  8. Gloria....gracias por tu aporte...la polenta le da una textura diferente y es mas nutritiva!....tu receta queda anotada y ya esta enlazada!!.....suerte en el concurso!!.....Abrazotes, Marcela
    Puedes ver el enlace aqui http://foodtravelandwine.blogspot.com/p/concurso-contest.html

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  9. I do love berries Gloria!!!!

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  10. Amiga què excelente receta! me encantan los aràndanos! un besito y mucha suerte en el concurso!

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  11. Ciao Gloria, I'm sure this recipe was wonderful with the berries and the specian crunch from polenta !

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  12. Que tartaletas más ricas, te han quedado fantasticas.

    Saludos

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  13. Gloria, those look fabulous! Love polenta and love blueberries, the two together are genius!! xxoo

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  14. polenta crust with blueberries how lovely, I can imagine my mother would really adore these!!

    sweetlife

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  15. Wonderful! The polenta is such a nice touch. I wish I remembered to use it more. The crunch and the flavor must be fantastic with the blueberries!

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  16. Las tartitas quedan preciosas y seguro que son deliciosas.
    Un abrazo.

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  17. Una receta adorable.
    Como todas las que haces. Recetas llenas de amor, sabor y Zen a raudales.
    Gracias por estar ahí.

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  18. Wonderful!
    Now I can have delicious tarts (home made)for dessert!!
    Thanks, Gloria. :)

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  19. Gracias, un abrazo, gloria

    Thanks Kris I love always berries! gloria

    Berta, gracias estoy mejor, ya te contaré. besos

    Gracias Moon, x gloria

    Ya Rosario, veremos la plantilla dejame estudiarla primero y te ciento. y la Pilar se contactará contiigo.besos, gloria

    I thinl so Caro, everything with blueberries is amazing! x gloria

    Gracias Annie, acuerdate que es con polenta que es un poco más gruesa que la harina de maiz. Quedan muy buenas. gloria

    Gracias Marcela, tenía mis dudas, no sabía si era lo que se necesitaba, pero que bueno que te gustó, un abrazo,. gloria

    Thanks Vall, I know dear! gloria

    Gracias Topino, besos, gloria

    Ciao Natalia, grazie I love polenta! gloria

    Gracias José Manuel, xxgloria

    Thanks so much dear Marie, send you loads of love, xxgloria

    Thanks sweetlife! gloria

    Thanks Amanda, I love polenta and blueberries, gloria

    Gracias Amparo, gloria

    Gracias Ferrán, me encantan los arándanos y a todos en realidad, besos, gloria

    Thanks so much Mandy we eat for desserts too! are amazing! gloria

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  20. Nunca he preparado nada con polenta, me refiero a dulces, me parece interesante amiga.
    Estupenda tu receta, tu ves el chocolate y te acuerdas de mi, yo veo los berries y me acuerdo de mi amiga.
    Besos

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  21. Yum, I've never had polenta in a sweet dish before, only savory - this looks delicious!

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  22. Nunca he utilizado la polenta, pero tus tartaletas se ven riquísimas!
    Un abrazo, Gloria.

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  23. Dear Gloria,
    questa ricetta è quel che ci vuole quando come stasera avrò ospiti a cena!
    Grazie:)

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  24. Thank you so much, it will be time to pick stawberries in a few feeks where I live!
    Have a wonderful day!

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  25. Your tarts are so pretty Gloria, and I love blueberries :) Beautiful!

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  26. Vengo a darte un fuerte abrazo, querida Gloria. Suerte que ya estás mejor.
    A mí también me encantan los arándanos, fresas, frambuesas...
    Besitos, guapa!

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  27. Gloria this is so unique and original; I would love to try this. I am sending this recipe to my daughter in law; a polenta lover like no other.
    Rita

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  28. These tarts are so pretty. The polenta pastry sounds great.

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  29. They look lovely and delicious!

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  30. Gloria, these really look delicious. I hope to make them when berries come into season. I hope you have a great day. Blessings...Mary

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  31. These tarts look fabulous! We just received a bunch of strawberries in our CSA so I bet they would be a great substitute!

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  32. These look wonderful! I love berries too, and can hardly wait for them to be in season here. I never have any luck with cornmeal, but these tart shells sound delicious.

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  33. This is stunning .. polenta tart.. i couldn't have even thought of that ..

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  34. Se ve muy rico y los berries son muy muy saludables. Suerte!

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  35. Gloria!
    These are too too sweet! I love the idea of the polenta pastry! Brilliant. I have been MIA for SO SO long - and have truly missed you. It feels so good to be back and reading about food and cooking again.
    YUM!
    :)
    valerie

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  36. Que rica receta!! y con polenta!! a mi también me gustan los berries, lo probaré. Besos

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  37. What lovely tarts Gloria. I'm a big berry lover too and can't do without them. I really like that you can use Splenda in this as my BIL has problems with sugar.
    Sam

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  38. What a super idea, Gloria. Crust made with polenta! Blueberries are so good for you too.

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  39. Gracias Kako, fíjate que uso la polenta para las dos cosas para el dulce y salado, me gusta la textura, besos, gloria

    Thanks so much Big Apple, gloria

    Gracias Nathalia, besos gloria

    Grazie Barbara, gloria

    Thanks fishyfacedesigns, gloria


    Thanks Magic of Spice, gloria

    Gracias Rosita estoy un poco mejor, gracias, un abrazo, gloria

    Thanks so much Rita, huggs, gloria

    Thanks Miss Baker, xx gloria

    Thanks Pam, gloria

    Thanks a lot Mary, gloria

    Thanks Peggy you are welcome, gloria

    Thanks Mary, I love berries and polenta, gloria

    Thanks Kankana , x gloria

    Gracias Pilar, un abrazo, gloria

    Thanks so much Valerie, gloria

    Gracias Rosana, besos, gloria

    Thanks a lot Sam, for a lot of recipes I use Splenda, is so nice and more healthy, xgloria

    Thanks Barbara, xxgloria

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  40. Cute and promising! Those lovely tarts are surely divine.

    Cheers,

    Rosa

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  41. They look so cute and delicious,Gloria!Me encanta esa receta!

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  42. les tartelettes sont superbes bien succulentes
    bonne soirée

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  43. wow fun idea to use polenta they look amazing

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  44. Those look delicious. I love berries too...
    And polenta is a great ingredient for baking - it adds so much texture and flavor!

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  45. Those little tarts look so cute.

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  46. What a fantastic idea to use polenta for the crust. I love it.

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  47. Con el estrés universitario no había tenido tiempo de ver tu blog y me estaba perdiendo dos recetas maravillosas! (los cupcakes de chocolate anteriores se ven M-A-R-A-V-I-L-L-O-S-O-S!)

    Yo amo los berries igual que tú! jaja y justamente esta receta me parece deliciosa! Se ve bien interesante la masa de polenta...

    Por cierto, Gloria, ya tengo mi entrada para este asunto que me habías invitado para el día de la madre (la acabo de publicar)... tengo que mandar mi link o una foto a algún lado o está bien así nada más? es del evento que hablas en este post?

    Muchos saludos!

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  48. I just want to grab a fork and dig in.

    Papacheong
    http://home-cook-dishes-for-family.blogspot.com/

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  49. Im thankful for all your nice comments. Tomorrow other special recipe! xx gloria

    Magdalena te escribí en tu blog ojalá lo leas y te mando el mail de la Pilar. besos

    Merci Fimere, bizz gloria

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  50. I love berries too! These tarts look so delicious!

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  51. Adoro i mirtilli e, lasciatelo dire, le tartellette sono una vera e propria tentazione!!!!!!!!!!!! Un abbraccio e buonissima serata

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  52. Su trabajo es aceptado en su dulzura.

    Tener un buen fin de semana ...

    Para todos la paz.
    De Saga, Japón.
    ruma

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  53. Thanks so much Ruma you always amazing me dear friend. Have a nice weekend, gloria

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  54. I love berries too. These look awesome! Petite and gorgeous. I will be visiting Marcela's blog. I was just stopping by to see what's new on your blog and wish you a nice weekend!

    Lori

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  55. Thanks Lori I will post something new tomorrow Sunday we will have Moms day, xx gloria

    have a nice week end

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  56. The blueberry tarts look like pretty little morsels, Gloria, I'm sure they're very tatsy too :).

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  57. Thanks cooing, have a nice week end, gloria

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  58. these tarts look adorable and the polenta dough is new to me, I like it. It's on my "to try" list!
    Thanks for stopping by my blog, I really appreciate your comment.

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  59. It's got everything I love Gloria. Each time I work with berries I think of you! These are gorgeous!! xo

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  60. So glad that berries are in the market again! These look yummy!

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  61. I adore blueberries - these tarts look great!

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

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