I really like this kind of dessert (which made some) in which the fruit is primary and biscuit dough is very soft and light.
So are the clafoutis what we have already spoken. clafoutisThe clafoutis comes from the Limousin region of France and while black cherries are traditional there are numerous variations using other fruits including red cherries, plums, prunes, apples, cranberries or blackberries. [
The dish's name derives from Occitan clafotís (Occitan pronunciation: [klafuˈti]), from the verb clafir, meaning "to fill" (implied: "the batter with cherries"). Clafoutis apparently spread throughout France during the 19th century.
Ingredients
4 pears
70 ml. of cream
4 eggs
1 teaspoon of vanilla
150 grs. granulated sugar
150 grs. plain flour
flour and butter to grease pan
some berries and mint to garnish
Icing sugar for sprinkle
Method
Prepare a pie pan with butter and flour.
Peel the pears cut into quarters, remove seeds, cut pears in half.
Accommodate the pears in the mold.
Whisk in a bowl the eggs, vanilla and sugar, add cream slowly add the flour then you have fluffy batter.
Pour the batter over the pears cook in oven at 190 ° C for 15 minutes and reduce heat to moderate 170 ° C to complete cooking 20 to 25 minutes, until dough is cooked and golden look.
Remove and let cool.
When serving sprinkle a little icing sugar and decorate with strawberries or raspberries and mint leaves.
EN ESPAÑOL
Clafoutis de peras
Lo que me encanta de los clafoutis es su consistencia absolutamente liviana de hecho uno come más fruta que cake. Y eso lo hace liviano y delicioso. Además son muy rápidos de ´preparar.
Ya hemos hablado de los clafoutis, vienen de Francia y se hacen con diferentes batidos de masas con frutas, cerezas, manzanas, peras,higos,ciruelas etc.
Ingredientes
4 peras
70 ml de cema de leche
150 grs. de azúcar
150 grs. de harina
1 cucharadita de vainilla
4 huevos
mantequilla y harina para engrasar el molde
de tarta
frutillas, o frambuesas para adornar y
algunas hojas de menta
azúcar impalpable para espolvorear
Preparación
Preparar un molde tarta que se pueda llevar a la mesa, untar con mantequilla y harina.
Pelar las peras, cortarlas en cuartos, retirar las semillas, cortar cada parte a lo largo acomodar en el molde ya preparado, colocar en forma de abanico.
En un bol batir los huevos, la vainilla, y el azúcar, agregar con movimientos suaves la harina y despues la crema.Logrando una masa suave y esponjosa.
Volcar la masa con cuidado sobre las peras, cocinar en horno a 190° C. durante 15 minutos, entonces reducir el calor a 170° C. y cocinar unos 20 a 25 minutos más hasta que esté la masa dorada y cocida.
Retirar del horno y dejar enfriar.
Servir el clafoutis cubierto con un poco de azúcar impalpable y decorar con frambuesas o frutillas y hojas de menta.
Could I have some of that gorgeous clafoutis, please! I'll have mine with some ice cream.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
I myst admit to not having a pear clafouti before Gloria. Irt sounds so delicious!
ReplyDeleteI want them right now with my tea. SO delicous looking.
ReplyDeleteGloria, me encantan los clafoutis. Mi mamá que es francesa siempre hizo en casa y para mi es un recuerdo de infancia!!!
ReplyDeleteEl tuyo es estupendo!
besitos!
Gloria que delicioso.
ReplyDeleteBesos
Graziosa la ricetta e le foto ciao
ReplyDeleteEl cafloutis es desconocido para mí, tengo que probarlo algún día.
ReplyDeleteEstupenda receta.
Saludos
My sweet Gloria, you know I would love this! Fruit in baking... ye please! Want to see this at the Mingle Bella! Hugs!!
ReplyDeleteQue rico te ha quedado!!....aca empieza el invierno (hoy ha nevado) y se que solo encontrare peras y manzanas.....super delicioso este clafouti!!....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteI am planning to use pears, this season. I have rarely used them, in the past. This is such a pretty dessert and I like claffouti.
ReplyDeleteI am not at my computer and hope I remember this.
I read the recipe in Spanish and could translate. Pretty amazing since I only took a little high school Spanish. What fun to see how much I remember. I couldn's speak it but I guess reading is easier.
I've always heard about this but never had it!
ReplyDeleteThanks a lot Rosa, thanks for stopping by!, x gloria
ReplyDeleteIs really nice and fresh Valli, I love pears! x gloria
Dear Happy Cook you are really nice, gloria
A mí igual Juana, con razón cocinas tan deliciosa con una mamá frances, me encanta la cocina francesa, los clafoutis son simples y deliciosos, x gloria
Gracias Annie, x gloria
Grazie Stefanía, x gloria
Gracias José Manuel creo que es una receta que te encantaría, x gloria
Thanks a lot Deeba, you are always nice, xoxoxo gloria
Gracias Marcela, cierto que en invierno hay pocas frutas, pero acuerdate d elas naranjas y mandarinas, son tan ricas, hoy hace un calor terrible, besos gloria
Sweet and savory this recipe I think is nice and yummy, I love it. I let a comment in your post, dont worry I always post in English and Spanish.
Thanks for stopping by! gloria
Thanks Blonde duck I think you really will love this! (similar a pie! je) x
ReplyDeleteme da que esta Clafoutis con ese toque de pera, si que tiene que ser super liviana y super sabrosa
ReplyDeleteUn abrazo
Tienes toda la razón, son muy ricos y este de pera se ve bueno también!
ReplyDeleteMe encantan ese tipo de pasteles¡¡¡¡Estan ricos con cualquier fruta
ReplyDeletebesos
Sounds wonderful - love your photos!
ReplyDeleteI love pears and this makes an eye appealing dessert
ReplyDeleteOh so gorgeous and i sure love Clafouti specialy if its as deliciously delightfull!!
ReplyDeletese ve muy rico y facilito de hacer
ReplyDeletecariños
edith
What a lovely dessert to feature pears and make them shine. This would impress anyone.
ReplyDeleteGloria, your Clafouti is just lovely...and I adore pear with this type of dessert...beautiful photos :)
ReplyDeleteI love clafoutis! I never thought of using pears, that sounds delightful!
ReplyDeleteThanks for such a wonderful recipe for the dough too!
What a lovely dessert. I love pear tarts but have never tried clafouti before, would really love to give this a try soon. Thank you for sharing this lovely recipe!
ReplyDeleteAyy Glorita siempre con tus recetas tan riiicas que me vienen antojos! se ve delicioso! un besote.
ReplyDeleteI`ll have my one hot each with ice cream.
ReplyDeleteDelicious ♥
Gracias Cova, x gloria
ReplyDeletePilar, la gracia es que se puede porbar con muchas frutas y queda muy bueno, x gloria
Gracias Isa, claro que sí, gloria
Thanks Browniegirl, x gloria
Thanks a lot Shoppanies, gloria
Thanks sugar plum, x gloria
Gracias Edith, claro que es fácil, cariños, gloria
Thanks Lisa, you are nice, gloria
Thanks Magic of Spice I love pears too! gloria
Thanks Chef Dennis, love clafoutis too! gloria
Thanks Kitchen flavours, gloria
Gracias Topino, este es un postre muy liviano y rico, gloria
aaah! Ana with Ice Cream is wonderful! gloria
I am so happy you posted this recipe; I had this in France many years ago and have wanting to try my hand at it.Thank you!
ReplyDeleteRita
You are welcome Rita, Im happy you enjoy this recipe that I love too! gloria
ReplyDeleteGloria se ve riquisimo,
ReplyDeletepero en castellano tenias hambre por probarlo y te comiste la harina entre los ingredientes antes de tiempo,
las fotos muy lindas
besos
Ummmm beautiful pears.
ReplyDeleteQue rica receta gloria, me la llevo para probarla. Cariños
ReplyDeleteHey Gloria, your food always looks so rustic and yummy-makes me want a cup of hot tea!
ReplyDeletePlus, I need to try 'clafoutis'. I've been wondering about it for a while now...
Manjar malva, tienes razón lo arreglaré apenas termine aquí. Gracias por avisarme. Besos, gloria
ReplyDeleteThanks a lot dear Cynthia, x gloria
Gracias Claudia, gracias por venir, x gloria
Hi Stella maybe you have reason my food is rustic,try clafoutis, you would love this! thanks for stopping by, gloria
Gloria, cariño, espero que todo esté Ok con los chicos.
ReplyDeleteTe añoro y cada vez me apetece más conocerte. Ayyyyy a ver si jugando a los boletos lo podemos hacer.
He visto los últimos post y estás que te sales. Qué bueno todo!!!
Muacs dulces
Hi,
ReplyDeleteyummy yummy...:)
Dr.Sameena@
www.myeasytocookrecipes.blogspot.com
Gracias Berta, eres un amor, te mando muchos besos, gloria
ReplyDeleteThanks Prathap! gloria
ReplyDeleteVine a ver que de rico había por aquí y mira que no me equivoqué.
ReplyDeleteAndo re buena para comer peras, este postre debe estar salvaje.
Besitos amiga.
What a beautiful dish~! I'm a new lover of pears, so this is very intriguing to me. Yum! =)
ReplyDeleteOh my, what a lovely dessert!
ReplyDeleteHola:
ReplyDeleteGracias por la receta, recién lo tengo en el horno, nada más faltaría probarlo, mmmmhhhh