8 July 2010

Summer cherry pie (Pie de cerezas)















I made this Cherry Pie last week, you know the cherry season is really short so I havent fresh cherries I made with a jar of canned cherries and was really nice, but you in the North have still cherries, anyway ths recipes you can make with canned cherries or fresh cherries, the dough is awesome, really!

This recipe is adapted from Epicurious.com 


The recipe


Ingredients

Crust



1/3 cup whole milk


1 tablespoon  white vinegar

2 cups all purpose flour


1/2 teaspoon salt

1 cup chilled solid vegetable shortening, cut into 1/2-inch cubes






Filling

3/4 cup sugar


3 tablespoons cornstarch


1 tablespoon grated orange peel

3 tablespoon  of orange juice


1 teaspoon ground cinnamon

1/8 teaspoon salt

4 cups pitted fresh cherries or canned pitted sweet dark cherries, thawed, drained

1 egg, beaten to blend with 2 teaspoons water (for glaze)







For crust:



Whisk milk and vinegar in small bowl to blend.
 Whisk flour and salt in medium bowl to blend; add shortening and rub in with fingertips until mixture resembles coarse meal.
Stir in milk mixture; briefly knead in bowl just until dough comes together. Gather dough into ball. Divide into 2 pieces, 1 slightly larger than the other. Flatten each piece into disk. Wrap disks separately in plastic and refrigerate 30 minutes.

Meanwhile, prepare filling:

In a pot cook  slow heat  the cherries, sugar, orange juice,cinnamon, orange peel, cornstarch and salt, mix and cook for a while until is thickness. Set aside by 20 minutes.





Preheat oven to 190 ° C.
 Roll out larger dough disk on lightly floured work surface to 13-inch round (crust will be thin). Transfer to 10-inch-diameter glass pie dish.
 Roll out second disk on lightly floured work surface.
. Spoon cherry filling into crust. Place  dough strips across pie in 1 direction and  in opposite direction, forming lattice. Press strip ends and edge of crust together to seal. Crimp edges decoratively. Brush lattice and edges with egg glaze. 
Bake pie 20 minutes. Cover crust edges with foil collar to prevent overbrowning. Continue to bake until filling bubbles and crust is golden brown, about 40 minutes not more. Transfer pie to rack and cool at least 1 hour. Serve pie warm or at room temperature.



EN ESPAÑOL

Pie de cerezas




Hice este Pie o Tarta de cerezas la semana pasada.  Y ya saben la temporada de cerezas es sumamente corta, además aquí en Chile estamos en invierno, pero tenía un frasco grande de cerezas negras envasadas, buenísimas ( Aviso para Chile las compré  en el Líder son marca Guallarauco: estupendas) y de hecho esta receta se puede hacer con cerezas  frescas, o envasadas.
Bueno, y los que estan en el Hemisferio Norte lo pueden hacer con  cerezas naturales, cerezas negras o con las envasadas si no tienen.
La masa es deliciosa. Se los aseguro.
Esta receta está adaptada de Epicurious.com
Ingredientes masa

1/3 taza de leche
1 cucharada de vinagre blanco
2 tazas de harina
1/2 cucharadita de sal
1 taza de margarina o mantequilla en cubos

Relleno

3/4 taza de azúcar
3 cucharadas de maicena
1 cucharada ralladura de naranja
3 cucharadas de jugo de naranja
1 cucharadita de canela en polvo
1/8 cucharadita de sal
4 tazas de cerezas negras envasadas, en tarro o frescas si es verano(sin las semillas)

1 huevo batido con dos cucharadas de agua (para el glacé)

Masa

Batir la leche con el vinagre en un pequeño bol.
En otro bol mezclar la harina con la sal y agregar los trozos de margarina o mantequilla uniendo con las manos.
Agregar la mezcla de leche con vinagre. Unir bien haciendo una bola de masa.
Dividir en dos partes una más grande que la otra.
Cubrirlas con film plástico y refrigerar por 30 minutos.

Mientras preparar el relleno

En una olla pequeña calentar a fuego muy suave las cerezas,azúcar,jugo de naranja, ralladura de naranja, canela molida y maicena,cocer hasta que tenga una consistencia espesa. Dejar enfriar por unos 20 minutos.

Precalentar el horno a 190° c
En una superficie enharinada extender las masas de a una en forma redonda para colocar en el molde de pie.(la masa es delgada)
Poner una de las masas en el molde de pie y rellenar con la mezcla ya preparada de cerezas.
Hacer tiritas largas con la otra masa y cubrir.
Con una brocha pintar la cubierta co el huevo batido.
Llevar a horno por 20 minutos o hasta que esté dorado. Si se dora mucho colocarle encima un trozo de papel aluminio hasta que esté listo.A lo más 40 minutos en total

Retirar y dejar enfriar.

Servir tibio o frío.
.

43 comments:

  1. That is one lovely looking pie. I love pies made with the lattice top - reminds me of childhood summers ;0)

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  2. Hi Gloria
    Cherries, lovely cherries. So versatile and delicious. Shame they are so expensive in the UK.
    Awesome pie ♥

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  3. i've been so excited to see cherries a little less expensive--i've been craving a pie! your lattice crusting is perfect--bravo!

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  4. You are right Gloria, cherry season is far too short:D

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  5. Gloria
    Esta muy original la masa de esta tarta ,la voy hacer quiero probarla creo que debe estar muy buena
    Tu fotos te quedaron muy lindas

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  6. what a beautiful cherry pie!! I am always in awe of those who take the time to make a criss cross crust, I am just too lazy too do that...lol...it make your pie look even better!
    I love homemade cherry pies, you just don't see them very often around here
    thanks so much for sharing yours!

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  7. E' molto bella oltre che buona, complimenti felice week end,ciao

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  8. That lattice on the top looks fantastic Gloria! Cherry pie is my favourite pie, and I'm interested that you call it pie in Spanish, or is that just in South America?
    xx

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  9. Yes dear Chele , this reminds me the same, Mom made other with other fruits too and are yummy!
    gloria

    Thanks dear Ana but think in any pie you can fill with you like dear, the same with peaches, apricots, raspberries, etc.
    huggs gloria

    Thanks peachskins you are so nice, huggs gloria


    Grace here the cherries sometimes are expensive too, but this jar I bough was amazing ante cherries wonderful. thanks gloria


    Yes Vall I adore cherries (like many fruits) and I think is very short is a pity! huggs gloria


    Una de las cosas que me encantó Angélica de esta tarta fue justamente la masa y lo bueno que como se deja un rato en el refrigerador es mas facil de trabajar. cariños, gloria


    Thanks Dennis, I love make pies, and the kids love them too, and the other day my daughter help me to make the lattices, she enjoy (LOL) I think how you sometime Im lazy too, xx gloria


    Thanks Stefanía have a nice weekend too! ciao! gloria

    Dear Emmalene we call them Tarta or Pie here (PIe de limón, Pie de cerezas etc.)
    Normally we use the real name, I think this is in Chile.
    thanks by coming, gloria

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  10. elle est sublime cette tarte aux cerises en plus elle doit être délicieuse, j'adore
    bonne journée

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  11. That pie and some ice cream...sounds good right now!

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  12. What a perfectly gorgeous pie. Cherry pie is a favorite in our house so I can say with some authority that this is a great recipe. Add that perfect lattice crust and you have the makings for a truly memorable pie. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

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  13. ¡Pero que buena! Aqui ahora estamos en temporada de cerezas, así que estamos encantados, es una de mis frutas preferidas.
    Desde luego esta tiene un color estupendo y te ha quedado perfecta de forma.
    Un abrazo.

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  14. Merci Fimer, tu es très douce, ce pied est un de mes préférés parce que j'aime les cerises, besoss, gloria

    Thanks my dear friend, and thanks by coming, yes with Ice Cream will be perfect! huggs gloria

    Gracias Amparo entonces aporvecha las cerezas son preciosas y maravillosas, esta tarta es muy buena, besos

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  15. Your photos are lovely, and the pie looks delish.

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  16. Another beautiful dessert!!!Great job,Gloria!

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  17. Tu as raison, la saison des cerises est courte. Une tarte à tester rapidement.
    A bientôt.

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  18. Gloria, tiene una pinta esta tarta que no te explico, me vino un antojo incontrolable!! se ve muuy buena, me llevo un trocito.
    Besos y que pases un lindo fin de semana!

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  19. What a scrumptious looking cherry pie! Love it!

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  20. Gloria:
    Quedaron muy lindas las fotos y la receta se ve muy rica.
    Tengo una duda ¿Va en el relleno la maicena? No dice nada en la preparación.
    Un abrazo
    Edith
    La brujita

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  21. Mmmm...yum! This reminds me of my mom. I love the lattice work on your pie!

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  22. Quería contarles que tuve un doble placer; por fin nos pudimos conocer con Gloria, autora de este fantastico blog. Ni les cuento lo entretenido que estuvo nuestro encuentro. La segunda parte y que dice relación con este cherry pie o tarta de cerezas que aparece tentándonos desde acá, solo diré que estaba tan rico o mas sabroso de lo que se imagina uno al ver estas buenisimas fotos.

    Así que les recomiendo de todas formas probar hacerla, el resultado es maravilloso!

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  23. lovely pie, and your lattice work is great

    sweetlife

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  24. I think this is one of the best cherrie pie i have seen and love that pastry looks so so crispy. Wish i had a slice and it is early morning here.

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  25. Yum! My favorite pie and you did it perfectly!!!

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  26. Thanks dear Judy you are nice, x gloria

    Thanks Erica, huggs, gloria

    Merci beacoup mon amie, besoos, gloria

    Gracias Topino que tengas un buen de semana en la bella Italia, cariños, gloria

    Thanks so much Sook! x x gloria

    Thanks a lot dear Lucie! gloria

    Gracias Edith pues como soy loca (ya te lo he dicho) cuando hice la traducción me salté la maicena, sorry, ya lo arreglé y te dejé un mensaje en tu blog, gracias por decirme, besoos Edith gloria


    Thanks Lyndsay, x gloria

    Gracias Charo, muchos cariños, gloria

    Gracias Anabella, yo tambien lo pasé muy bien contigo y fue una alegría conocerte, espero que se repita, muchos cariños, gloria

    Thanks sweetlife, you are nice!

    Thanks Happy Cook you are lovely, really if I could I send you a piece of pie, gloria

    Thanks Pam is one of my favorites too! huugs gloria

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  27. Cherries just came became available here in Florida
    (we do not grow them)...A cherry pie is a wonderful way to celebrate this fruit and yours looks delicious. Your pastry crust looks really good too.

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  28. Que buena pinta! probaré a hacerla besos.

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  29. Seguro q estaba de lujo!
    bss

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  30. Hi, hope it's OK to contact you here. We would love to include your blog on our giveaway blog network: Giveaway Scout (http://www.giveawayscout.com). Have a look and if interested, use our online form to add your blog (http://www.giveawayscout.com/addblog/ ). thanks, Josh

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  31. Oh my, that looks good. Cherries are one of my favourite fruits and you're right - the season to so short, you have to make the most of it!

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  32. Very pretty and so tempting! i love summer fruit pies. Yummy!

    Cheers,

    Rosa

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  33. Que rico tu pie de cherry....se ve muy muy bueno....te gusto epicurious.com?....a mi me encanta....sobre todo que puedes poner lo que tienes en casa y ellos te dan ideas de recetas....Abrazos, Marcela

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  34. Thanks a lot Velva, gloria
    Gracias Rosa, besoos
    Ly, bueno no quedaron ni las migas, textual! besos
    Thanks Josh, I will visit the site gloria
    Lyn thanks for stopping by, and you are welcome, gloria
    Me too, Rosa Love pies too! cheers my friend
    Gracias Marcela, si me encanta Epicurious, te eché de menos te iré a visitar soon!!
    Lo mejor de Epucrious es que las recetas son muy buenas y salen bien, besoos amiga, gloria

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  35. That's one gorgeous pie, Gloria! I'm loving all the cherries right now too! Still haven't made a pie, though. Your lattice crust is perfect!

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  36. Thanks dear Barbara, and thanks for stopping by! gloria

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  37. That cherry pie looks amazing!

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  38. Thanks Kevin you are a nice friend! gloria

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  39. Gloria

    This cherry pie sounds so delicious! If I find any more fresh cherries I will make it! I have used that same crust before and can attest that it is a great recipe!

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  40. It's all erroneous the thing you are saying.

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

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