Quinoa has been cropping quite often in food-related news and since we like trying out new ingredients, especially vegetables and grains, it was a matter of time before it showed up on our dinner table.
Quinoa is native to the Andes Mountains of Chile, Peru and Bolivia and has been grown there for about 6000 years! Its protein content is unusually high, contains a balanced set of essential amino acids, is a good source of dietary fibre, phosphorus, magnesium, and iron and is gluten-free. No wonder the Incas called it the mother grain.
Many time I wanted make something with quinoa but you know always we have a lot of recipes and we have to choose but the last time I wonder by quinoa recipes because my daugther dont eat any meat (only fish) and some friends talked me about quinoa and here you have a yummy quinoa recipe.
The quinoa is sell in USA and other countries in the natural ingredients in supermarket and latinomerican stores.
You need only a bite, this recipe has 1/2 cp of quinoa. If you want to know more about quinoa see here.
I adapted this yummy recipe from Paula Magazine recipes from Chile (2006)
Ingredients (6 servings)
1/2 cup of quinoa
salt and pepper
2 tablespoon of oil
4 tablespoon of red pepper in cubes
2 tablespoon of green onion chopped
4 tablespoon of zucchini in little cubes
2 cups of corn kernels freeze or fresh
3/4 cup of milk
3 eggs
4 or 5 leaves basil chopped
1/2 cup of parmesan cheese grated
1. Wash the quinoa with cold water in a colander. Place the quinoa with 1/2 cup of water and salt in a pot.
Cook slow heat until the water is evaporate. Take out of the fire.
Place in a bowl and let chill.
In a small skillet heat oil over medium heat, add the red pepper, green onions and zucchini, stir fry for about 5 minutes or until vegetables are lightly browned.
Season with salt and pepper.
Remove from heat, add the vegetables to the bowl and mix with quinoa.
In a saucepan, add the corn and milk, rocessor until is homogeneous, well you can grind in blender.
Add eggs and basil, season with salt and pepper, grinding everything.
. Buttered individual ramekins and distribute ready mix quinoa, pour over corn puree and sprinkle with grated cheese.
Place the ramekins in a preheated oven at 190 ° c and bake for 20-25 minutes or until golden.
Remove from oven and serve with basil leaves and corn.
EN ESPAÑOL
Budín de quinoa con choclo o maiz
Hace mucho que quería hacer recetas de quinoa, pero siempre pasa lo mismo, es tal la cantidad de recetas que se van acumulando y ya saben el tiempo es el mismo.
Tengo que ir seleccionando, pero amigas me habian recomendado la quinoa por lo completa que es para preparar comidas sobre todo a mi hija que no come carne (sólo pescado)
La compré hace tiempo y recién hace poco la pude preparar.
Esta receta es muy buena y sólo lleva 1/2 taza de quinoa, rinde mucho.
Aviso para los bloggers chilenos, la quinoa se encuentra en casi todos los supermercados y tiendas de alimentos naturales.(Por supuesto tambien en La vega si pueden ir)
Esta receta está adaptada de Paula recetas de cocina (2006)
Receta
Ingredientes
1/2 taza de quinoa
2 cucharadas de aceite
sal y pimienta
4 cucharadas de pimiento rojo picado
2 cucharadas de cebollín picado
4 cucharadas de zapallito italiano(calabacines) en cubos
2 tazas de choclo fresco o congelado
3/4 taza de leche
3 huevos
4 o 5 hojas de albahaca
1/2 taza de queso parmesano rallado
Método
Lavar los granos de quinoa en un colador y estilar.
En una olla colocar la quinoa cubrir con 1/2 taza de agua fría, agregar sal a gusto y cocinar a fuego suave hasta que se vaya evaporando el líquido.
Retirar del fuego, colar y dejar enfriar.
En un sartén pequeño calentar el aceite a fuego medio , agregar el pimentón, el cebollín , los zapallitos italianos, saltear revolviendo de 4 a 5 minutoes o hasta que las verduras estén doradas.
Sazonar con sal y pimienta.
Retirar del fuego, añadir las verduras al bowl de la quinoa y mezclar.
Mexclar el choclo y la leche y moler bien puede ser en un porcesador o en la licuadora hasta obtener un puré homogeneo, agregar los huevos y la albahaca, mezclar y moler bien.
Enmantequillar unos pocillos de cerámica o greda colocar la mezcla de quinoa con las verduras y luego repartir encima la mezcla de choclo y luego espolvorear con queso rallado.
Precalentar el horno a 190° y colocar dnetro los cuencos o bowls cerámicos, hornear de 20 a 25 minutos o hasta que esten dorados.
Servir calientes con albahaca y unos granos de maiz o choclo.
It looks delicious! I just read an article about quinoa in the paper yesterday and will have to try this! Yum!!! Bet it is great prepared this way with the corn and cheese!
ReplyDeleteSincerely dear Pam, I love this recipe and daugther too, (you know how the kids are) is a yummy recipe, thanks for stopping by, huggs gloria
ReplyDeleteGloria que rico y sano con la nutritiva que es la quinoa, lo voy a probar.
ReplyDeleteUn beso
Gloria esta receta sin falta la probare hace tiempo que quería hacer algo
ReplyDeleteGracias por tu receta
Besos que tengas una hermosa semana
Tengo que probarla!!! me encantan tus rectas Gloria, siempre tan originales!! Este pudding se ve demasiado bueno...Besos
ReplyDeleteMuy rica esta receta, de"scubri hace no mucho la quinoa y desee entonces la uso muchisimo. Hoy precisamente he publicado un rico taboulé con quinoa y boulgour. Ven a verlo!!! besote
ReplyDeleteI love corn pudding and it has been ages since I had it last. I think this would be a hit with my children as well!
ReplyDeleteI've been wanting to try quinoa for awhile!
ReplyDeleteI have neve rcoooked with quina, even thouh i have seen in the shops. Pudding looks yumm;
ReplyDeleteI've never had any success with quinoa when I've tried to cook with it in the past. Looks like lady luck didn't need to visit you though! Yum ;0)
ReplyDeleteCon todos esos ingredientes tiene que estar riquísimo! besos.
ReplyDeleteI like the sound of this recipe! Had the grain once in a cereal, and didn't much like it straight...
ReplyDeleteA very special and delicious pudding.
ReplyDeleteWell done ♥
this is a new and delicious use for quinoa, gloria--well done!
ReplyDeleteSuena súper rico, aunque algo laborioso, no te voy a mentir, jaja, soy la cocinera mas floja del mundo.
ReplyDeleteMi forma habitual de comer quinoa es cocerla y mezclarla con la ensalada del día.
Que tengas una buena semana Gloria, cariños.
Gracias Annie, cariños, besoos
ReplyDeleteGracias Angélica, verás que es muy buena, cariños, gloria
Gracias Topino, que buena eres amiga, besoos
Iré Eva; gracias por venir, gloria
Thanks for stopping by dear, yes my daugther loved it! take care, love ya! gloria
Yes dear Blonde Im new in quinoa too! huggs gloria
Thanks happy cook, gloria
Chele try this is yummy and easy, believe me! xx gloria
Gracias Rosana, xxxglria
Hi Buffalo my dear, I think you will enjoy this recipe, sure! gloria
Thanks Ana, you are sweet! gloria
Thanks Grace, Always I wanna try quinoa! is nice! gloria
Pilar, es super rico, mira es como hacer pastel de choclo pero más fácil porque haces las verduras con la quinoa, y arriba le pones la crema de choclo y el queso, al horno y voilá! Créeme a veces soy muuuy floijta! Todo depende como ande! cariños, gloria
Lo que me encanta es que s epuede hacer con el coclo congelado y como ese lo tenemos todo el año es maraviloso. besoos
très original, j'imagine qu'en bouche c'est excellent
ReplyDeleteavec de telles saveurs on ne peut que se régaler
bonne soirée
Merci Fimere, mon ami, Merci d'être venu, j'ai vraiment aimé cette recette, besoos amie, gloria
ReplyDeleteGloria:
ReplyDeleteMe gustó mucha esta receta, la quinoa me fascina y que decir del choclo.
Te la copio
Un abrazo
edith
La brujita
I like the sound of using quinoa to make a savoury pudding like this!
ReplyDeleteI'll have to try quinoa soon.
ReplyDeleteThe Peach Kitchen
peach and things
blowing peachkisses
Gloria, sabes que nunca he comido la quinoa, debe ser muy rico este plato.
ReplyDeleteBesos.
Mmmmm, it looks and sounds delicious Gloria:D
ReplyDeleteYo cada día estoy más fanática de la quinoa, además es un alimento tan completo. Gracias por la receta, se ve muy rica.
ReplyDeletecariños
What a great truly South American dish! x
ReplyDeleteMmmmmmm acabo de darme cuenta que no conozco la quinoa, investigare que es, se ve rico eso si jajaja, besitos amigaaa
ReplyDeleteI love your version of this recipe! It looks delicious. A must make recipe!
ReplyDeleteHola Gloria
ReplyDeleteI've not tried quinoa but I will have to try it soon.
This savoury pudding looks delish!
Maria
x
Igual Claudia, me encanta esa cosa de que se le puede agregar a muchos platos (con las ensaladas tambiene es deliciosa) y a la Espe le encanta, cariños
ReplyDeleteThanks dear Emalene, tahnks for stopping by! gloria
Amiga he edecubierto que la venden en casi todos los super (en la parte porductos naturales) pero en La vega o similares es más barata.
besoos
Thanks a lot Lynda you are so kind, huggs gloria
Hi dear Maria and thanks for stopping by, really is delciious!xx
gloria
Hace tres años fui a Salta y traje de allí quinoa, podes creer que nunca la utilicé porque no supe que hacer con ella, quedó en un rincón de la alacena hasta que me olvidé de su existencia. Con esta receta que se ve deliciosa me hubiera animado a probarla. Me gustó muchísimo el blog, aquí tengo mucho para aprender, felicitaciones.
ReplyDeleteHola Gloria,
ReplyDeleteQue buena receta has preparado. Me encanta la quinoa, generalmente la preparo en ensalada o con verduras salteadas.
Un beso
These look delicious. I don't use enough quinoa in my cooking. I've resolved to do more and your recipe is a great place to start. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteGracias Sol, me encanta la quinoa, gracias por venir, gloria
ReplyDeleteThanks Mary really I love quinoa, is nice,helthy and easy to make, really I hope to make more recipes.
Thanks a lot dear have a nice day, blessings, gloria
Perdona Cris despues que contesté vi tu mensaje, me alegra que te guste la receta, úsala es simple y rica. incluso lo puedes calentar bien en el microondas.
ReplyDeleteComo he dicho la quinoa se encuentra en casi todos los super y en los locales on comidas naturales, cariños, gloria
Summer rain is the only rain I like. I despise being wet and cold.
ReplyDeleteGloria
ReplyDeleteThis sounds so delicious! The idea of combining the corn pudding and the quinoa pilaf is brilliant!
I love sumer rain too, (is fresh and nice) but in winter think in a lovely place, with a big and warm fire with a nice wine a nd food.. and lovely friends! Is nice too, hugggs gloria
ReplyDeleteThanks dear I love this pudding is nice! gloria
Hola Mi Gloria, me encanta el quinoa! But we ate it today, and it caused Cauldron Boy's stomach to hurt. It always does that to him (?)...
ReplyDeleteThis sounds delicious though, and I like that it is gluten free! Yum
p.s. I'll let you know when I post those potatoes. I'm thinking to put it in a salad post as a baked item to have with a vinegary salad. That's how we had it and it was so good...
Thanks by coming Stella, is curious that happens your Boy, heyy, you always moist the quinoa? and the other is important use small quantities, this recipe always have 1/2 cup.
ReplyDeleteDear place the potatoes when you like, I will be happy to see them!! huggs and blessings, gloria
Never eat a quiona pudding - with corn sounds an interesting combination and delicious too :)
ReplyDeleteCheers,
Gera
Querida Gloria
ReplyDeleteCAsi se me pasa esta entrada conla quinoa y el choclo. Se ve de "rechupete".
Aprovecho de contarte que me he topado con increibles preparaciones de quinoa al interior o secano costero de la VI y VII región, en dulces y recetas saladas.
Es sumamente nutritiva, eso si hay que lavarla bastante bajo el chorro de agua fría y con un colador, para sacrle la saponina que le da un sabor amargo, sobre todo a la mas natural que es mas oscura.
Cariños y buen hayazgo tu receta.
Anabella
We don't cook nearly enough w. quinoa. And I agree, it is a total power ingredient. I never would've thought to put it in pudding - thanks for the recipe!
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