21 January 2010

Corn pudding (Crema pastelera de choclo)






This is one my favorites chilean recipes, I made before, stuffing corn pies, little corn pies with beef meat, but now I made that we call "Crema Pastelera" is only the  corn cream with boiled eggs and we eat with chopped tomatoes, is a really nice dish. I use fresh corn (we are in summer) but you can use frozen corn or can creamed corn. I made this dish in winter with frozen corn or with creamed corn.

This recipe is adapted from and antique cook book "Rengifo's recipes" year 1958, the first Rengifo recipes are from 1872, Miss Matilde Rengifo begin making chilean treats like dulces chilenos, alfajores,empolvados, etc. and after  the family

The author of this book Rengifo descendant and the  secrets in the kitchen, made this book summarizing all known recipes, sweet and salty, the best of the tradition of our country in, casseroles, entrees,  desserts and cakes.









The recipe

Ingredients

6 corn  cob   or 3 can creamed corn
or 1kg. frozen corn
1 cup of milk
1 tablespoon chopped basil
salt and pepper
2 beaten eggs
1/4 teaspoon of cinnamon powder
granulated sugar to powder the corn  pudding
3 boiled eggs
1/3 cup of butter

Method

Grind the corns  with the milk and some basil( or the frozen corn, )if is creamed is Ok.
Place the cream corn in a large pot add salt and pepper, cook slow heat always stirring with a wooden spoon, cook by 8 minutes, add the beaten eggs and  stirring always
Add the cinnamon powder and review the seasoning.

Preheat  the oven at 180° C.

In a large dish or ceramic bowl place a layer of corn pudding, and place the boiled eggs in slice, cover with the rest of corn paste.

Powder with granulated sugar and some pieces of butter.
Bake by at oven by 20 to 25 minutes or  until corn mixture is firm and nicely browned.
 Serve with chopped tomatoes.


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EN ESPAÑOL

Pastel de maiz (pastelera de choclo)
(sin relleno)

Esta receta está adaptada de un libro muy antiguo
del año 1958 "Receta de las Rengifo" pero la
historia es aún más antigua, una de las sras. Rengifo alrededor del año
1872 (Matilde Rengifo) fue famosa por las delicias que
cocinaba, especialmente los dulces, alfajores,empolvados,
chilenitos etc. todos con dulce de leche o manjar.
Pero tambien tenía recetas de toda la gastronomía
chilena, entradas,guisos etc. así que una de sus descendientes
reunión en un libro todas estas recetas con instrucciones
muy precisas  y sencillas de confeccionar.
De hecho el libro NO tiene fotos (antes no venían con
fotos) sin embargo he hecho varias recetas de este libro
antiguo y nunca he tenido probemas, de aquí tambien es
mi receta del dulce de membrillo,y algunos guisos y postres.
Esta receta de budín o pastel de maíz es simple y más liviano
porque no lleva relleno de carne o pollo es solo la crema de

maiz.

Ingredientes

6 Choclos o mazorcas de maiz
o 3 tarros o botes de maiz o maiz congelado
(1 Kg.)
1 taza de leche
1 cucharada de albahaca picada fina
sal y pimienta
2 huevos batidos
1/4 cucharadita de canela en polvo
3 huevos cocidos
azúcar granulada para espolvorear el budín
1/3 taza de mantequilla

Preparación

Ya sea maiz (choclo) fresco o en botes, primero molerlo de a poco intercalando con la leche (no queda tan seco) y la albahaca picada.

En una olla grande colocar a fuego suave la pasta de choclo y revolver siempre con una cuchara de madera,agregar sal y pimienta a gusto y  cocer por unos 8 minutos, siempre a fuego suave y revolviendo.
Agregar los huevos batidos y la canela, unir bien.Revisar la sal.

Precalentar el horno a 180° c.

En una fuente grande de cerámica o greda, colocar una capa de pasta de choclo y sobre esta los huevos en rodajas, despues cubrir con el resto de la pasta de maiz, espolvorear con azúcar granulada y unos pedacitos de mantequilla para dorar.
Llevar a horo por unos 20 a 25 minutos hasta que el pastel se vea firme y dorado.
Servir si se quiere con tomates picados.





38 comments:

  1. I like the idea of the corn pudding with eggs, sounds like a must try!

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  2. Lovely looking corn pudding Gloria! I just saw your Maya Angelou quote - I got to see her speak a couple years ago - an amazing woman!

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  3. No lo he probado en mi vida.
    Tiene muy buena pinta.

    Besos.

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  4. Deberíamos acostumbrarnos más en Europa a la cocina del maíz. Apenas lo utilizamos, y tiene unas posibilidades infinitas.
    Esta receta es bien sencilla de hacer y tiene un aspecto fabuloso.
    Tomaré un trozo.
    Besos.

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  5. I have to say i am learning aobut new dishes comming to your blog, like this one i didn't evenknow about this.

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  6. riquisima receta, yo tengo el libro de las rengifo, me lo compre en una de mis visitas a chile, y lo uso a menudo, saludos desde londres

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  7. Todd and I love corn Gloria. We would really like this casserole I think! Have a wonderful weekend! xxoo

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  8. Une recette que je ne connais pas du tout.
    Je note.
    A bientôt.

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  9. Thanks a lot 5 star Foodie, this a really nice dish, try it, xx gloria

    Thanks a lot Chef Fresco, thanks for stopping by, lucky you stayed with with Maya Angelou, xx gloria

    Es muy rico, believe me!! gloria

    Ah gato o sé. Donde más se resisten es en España, lo curioso que han asimilado mucha comida de otros lares (india, Marruecos, Mexico) la comida de nosotros es simple y deliciosa, nadie se olvida de estos platos cuando los prueba una vez.
    A la gente de Usa o Australia, les fascina, es que les encnata este tipo de comida. xx gloria

    The wonderful of the blogs is exactly this dear Happy cook, I have learned a lot with you and Deeba, and Vall, adn people of England,Phillipines, France (I love french food) is amazing and lovely all we can learn. xx gloria

    Hola Pity, gracias amiga, si se que te gusta la comida chilena porque además te he visto en el blog de Annabella, que además habla de la historia de la comida en Chile, me encanta, por eso me gusta investigar. No es sólo lo que comemos, es la historia que hay detrás es indudable que la histoia de los´países está fuertemente ligada a lo que comen. besoos gloria

    We love too Marie, I think this is a dish you can really enjoy with Todd,(LOL) have a nice and happy weekend and thanks for stopping by dear Marie, huggs, gloria


    Cher saveurs, est un plat typique du Chili, je pense que vous profitez, baisers

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  10. I love corn, and can't understand why we seem to only have it "on the cob"! Nice recipe, nice lady!

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  11. NO conocia el choclo, pero tiene un aspecto increible. Gracias por la receta

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  12. What a wonderfully comforting dish for all seasons Gloria!!!!

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  13. Thanks my dear buffalo aah your a nice man too! I love corn cream is so nice for many dishes.thanks for stopping by,gloria

    José Mnauel nosotros le decimos choclo al maiz es lo mismo, lo que pasa es que hay distintos tipos aqui se usa mucho para las comidas, es muy bueno. gloria

    Yes dear Vall, is true I made ths dish in winter wih frosen corns and in summer with fresh corn is absoltely tasty, thanks for stopping by, gloria

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  14. What a great recipe, I love the vintage recipes. Looks simply delicious!

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  15. Thanks Lyndsey I love vintage recipes too, thanks for stopping by, gloria

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  16. I've never made corn pudding but I love it. Yours looks fantastic.

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  17. Typical comfort food and gorgeous presentation – adore everything with corn :)

    Have a great weekend,

    Gera

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  18. Thanks Gera and thanks for stopping by I love corn too! gloria

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  19. Gloria:
    My entire family loves corn pudding! I make one nearly every Christmas. Mine is more of a savory corn pudding.
    I really like the idea of eggs and cinnamon in yours. I'll try it soon!

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  20. Thanks Barbara is only a pinch of cinnamon, mine is savoy too, really you can do with it.
    Thanks, gloria

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  21. This sound absolutely delicious. I look forward to trying it

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  22. Thanks a lot Kathleen, you are so nice. x gloria

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  23. That dish looks wonderful! A great recipe!

    Cheers,

    Rosa

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  24. Thanks a lot dear Rosa, cheers, gloria

    Thanks a lt Sophie, is a really yummy dish, besooss, gloria

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  25. i love corn pudding, gloria! in fact, i prefer it to most dessert puddings! great idea, adding basil--it's a lovely dish indeed!

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  26. Hola Gloria
    Desconocia esta receta.
    Una autentica maravilla x

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  27. c'est une recette que je ne connais pas j'en prends note
    bonne soirée

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  28. Madre mía, querida Gloria, cuantos amigos te visitan!!!
    ¡¡¡Me alegro mucho por ti, que bien te te trabajas tu blog!!!
    Estupenda receta, preciosa, como todas las que pones.
    Te mando un abrazo bien fuerte y muchos besines.
    ;o)

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  29. Me gusta la música de la Big Girl... me siento aludida...ejem

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  30. Grace believe me, this is a great and yummy dish. An the basil is a must!! xx gloria

    Ana, Thanks a lot this is a chilean dish specially fof these summer days but I really make all year. xx gloria

    Aux delices, essayez cette recette, je pense que tu aimes, est très bon, merci beacoup, gloria


    Aaah Feli sè que vienes por cariño, pero està muy bien. ya que no te gusta la cocina. Pero asì es la vida.
    La canciòn Big girl para tì, big girl in a wild world, te viene amiga, besooss gloria

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  31. What a fabulous savoury dish - I like it!

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  32. Thanks Cakelaw and thanks for stopping by! x gloria

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  33. très sympa, j'aime beaucoup !

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  34. Colargol,Merci beaucoup, tu es très gentil et merci pour enir sur mon blog, xxx gloria

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  35. Hola tía! Estaba con antojo de cocinar pastelera, gogleé y me encontré con su blog. Espero me quede como las fotos!!!

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  36. Gracias por Comentar Lolo, tu niñito es maravilloso, lo pasé bien ayer. Esta es la receta que hago siempre de pastelera. un abrazo y besos para el pequeñín! gloria

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