This is one my favorites chilean recipes, I made before, stuffing corn pies, little corn pies with beef meat, but now I made that we call "Crema Pastelera" is only the corn cream with boiled eggs and we eat with chopped tomatoes, is a really nice dish. I use fresh corn (we are in summer) but you can use frozen corn or can creamed corn. I made this dish in winter with frozen corn or with creamed corn.
This recipe is adapted from and antique cook book "Rengifo's recipes" year 1958, the first Rengifo recipes are from 1872, Miss Matilde Rengifo begin making chilean treats like dulces chilenos, alfajores,empolvados, etc. and after the family
The author of this book Rengifo descendant and the secrets in the kitchen, made this book summarizing all known recipes, sweet and salty, the best of the tradition of our country in, casseroles, entrees, desserts and cakes.
The recipe
Ingredients
6 corn cob or 3 can creamed corn
or 1kg. frozen corn
1 cup of milk
1 tablespoon chopped basil
salt and pepper
2 beaten eggs
1/4 teaspoon of cinnamon powder
granulated sugar to powder the corn pudding
3 boiled eggs
1/3 cup of butter
Method
Grind the corns with the milk and some basil( or the frozen corn, )if is creamed is Ok.
Place the cream corn in a large pot add salt and pepper, cook slow heat always stirring with a wooden spoon, cook by 8 minutes, add the beaten eggs and stirring always
Add the cinnamon powder and review the seasoning.
Preheat the oven at 180° C.
In a large dish or ceramic bowl place a layer of corn pudding, and place the boiled eggs in slice, cover with the rest of corn paste.
Powder with granulated sugar and some pieces of butter.
Bake by at oven by 20 to 25 minutes or until corn mixture is firm and nicely browned.
Serve with chopped tomatoes.
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EN ESPAÑOL
Pastel de maiz (pastelera de choclo)
(sin relleno)
Esta receta está adaptada de un libro muy antiguo
del año 1958 "Receta de las Rengifo" pero la
historia es aún más antigua, una de las sras. Rengifo alrededor del año
1872 (Matilde Rengifo) fue famosa por las delicias que
cocinaba, especialmente los dulces, alfajores,empolvados,
chilenitos etc. todos con dulce de leche o manjar.
Pero tambien tenía recetas de toda la gastronomía
reunión en un libro todas estas recetas con instrucciones
muy precisas y sencillas de confeccionar.
De hecho el libro NO tiene fotos (antes no venían con
fotos) sin embargo he hecho varias recetas de este libro
antiguo y nunca he tenido probemas, de aquí tambien es
mi receta del dulce de membrillo,y algunos guisos y postres.Esta receta de budín o pastel de maíz es simple y más liviano
porque no lleva relleno de carne o pollo es solo la crema de
6 Choclos o mazorcas de maiz
o 3 tarros o botes de maiz o maiz congelado
(1 Kg.)
1 taza de leche
1 cucharada de albahaca picada fina
sal y pimienta
2 huevos batidos
1/4 cucharadita de canela en polvo
3 huevos cocidos
azúcar granulada para espolvorear el budín
1/3 taza de mantequilla
Preparación
Ya sea maiz (choclo) fresco o en botes, primero molerlo de a poco intercalando con la leche (no queda tan seco) y la albahaca picada.
En una olla grande colocar a fuego suave la pasta de choclo y revolver siempre con una cuchara de madera,agregar sal y pimienta a gusto y cocer por unos 8 minutos, siempre a fuego suave y revolviendo.
Agregar los huevos batidos y la canela, unir bien.Revisar la sal.
Precalentar el horno a 180° c.
En una fuente grande de cerámica o greda, colocar una capa de pasta de choclo y sobre esta los huevos en rodajas, despues cubrir con el resto de la pasta de maiz, espolvorear con azúcar granulada y unos pedacitos de mantequilla para dorar.
Llevar a horo por unos 20 a 25 minutos hasta que el pastel se vea firme y dorado.
Servir si se quiere con tomates picados.
I like the idea of the corn pudding with eggs, sounds like a must try!
ReplyDeleteLovely looking corn pudding Gloria! I just saw your Maya Angelou quote - I got to see her speak a couple years ago - an amazing woman!
ReplyDeleteNo lo he probado en mi vida.
ReplyDeleteTiene muy buena pinta.
Besos.
Deberíamos acostumbrarnos más en Europa a la cocina del maíz. Apenas lo utilizamos, y tiene unas posibilidades infinitas.
ReplyDeleteEsta receta es bien sencilla de hacer y tiene un aspecto fabuloso.
Tomaré un trozo.
Besos.
I have to say i am learning aobut new dishes comming to your blog, like this one i didn't evenknow about this.
ReplyDeleteriquisima receta, yo tengo el libro de las rengifo, me lo compre en una de mis visitas a chile, y lo uso a menudo, saludos desde londres
ReplyDeleteTodd and I love corn Gloria. We would really like this casserole I think! Have a wonderful weekend! xxoo
ReplyDeleteUne recette que je ne connais pas du tout.
ReplyDeleteJe note.
A bientôt.
Thanks a lot 5 star Foodie, this a really nice dish, try it, xx gloria
ReplyDeleteThanks a lot Chef Fresco, thanks for stopping by, lucky you stayed with with Maya Angelou, xx gloria
Es muy rico, believe me!! gloria
Ah gato o sé. Donde más se resisten es en España, lo curioso que han asimilado mucha comida de otros lares (india, Marruecos, Mexico) la comida de nosotros es simple y deliciosa, nadie se olvida de estos platos cuando los prueba una vez.
A la gente de Usa o Australia, les fascina, es que les encnata este tipo de comida. xx gloria
The wonderful of the blogs is exactly this dear Happy cook, I have learned a lot with you and Deeba, and Vall, adn people of England,Phillipines, France (I love french food) is amazing and lovely all we can learn. xx gloria
Hola Pity, gracias amiga, si se que te gusta la comida chilena porque además te he visto en el blog de Annabella, que además habla de la historia de la comida en Chile, me encanta, por eso me gusta investigar. No es sólo lo que comemos, es la historia que hay detrás es indudable que la histoia de los´países está fuertemente ligada a lo que comen. besoos gloria
We love too Marie, I think this is a dish you can really enjoy with Todd,(LOL) have a nice and happy weekend and thanks for stopping by dear Marie, huggs, gloria
Cher saveurs, est un plat typique du Chili, je pense que vous profitez, baisers
I love corn, and can't understand why we seem to only have it "on the cob"! Nice recipe, nice lady!
ReplyDeleteNO conocia el choclo, pero tiene un aspecto increible. Gracias por la receta
ReplyDeleteWhat a wonderfully comforting dish for all seasons Gloria!!!!
ReplyDeleteThanks my dear buffalo aah your a nice man too! I love corn cream is so nice for many dishes.thanks for stopping by,gloria
ReplyDeleteJosé Mnauel nosotros le decimos choclo al maiz es lo mismo, lo que pasa es que hay distintos tipos aqui se usa mucho para las comidas, es muy bueno. gloria
Yes dear Vall, is true I made ths dish in winter wih frosen corns and in summer with fresh corn is absoltely tasty, thanks for stopping by, gloria
What a great recipe, I love the vintage recipes. Looks simply delicious!
ReplyDeleteThanks Lyndsey I love vintage recipes too, thanks for stopping by, gloria
ReplyDeleteI've never made corn pudding but I love it. Yours looks fantastic.
ReplyDeleteThanks a lot Pam, xx gloria
ReplyDeleteTypical comfort food and gorgeous presentation – adore everything with corn :)
ReplyDeleteHave a great weekend,
Gera
Thanks Gera and thanks for stopping by I love corn too! gloria
ReplyDeleteGloria:
ReplyDeleteMy entire family loves corn pudding! I make one nearly every Christmas. Mine is more of a savory corn pudding.
I really like the idea of eggs and cinnamon in yours. I'll try it soon!
Thanks Barbara is only a pinch of cinnamon, mine is savoy too, really you can do with it.
ReplyDeleteThanks, gloria
This sound absolutely delicious. I look forward to trying it
ReplyDeleteThanks a lot Kathleen, you are so nice. x gloria
ReplyDeleteThat dish looks wonderful! A great recipe!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks a lot dear Rosa, cheers, gloria
ReplyDeleteThanks a lt Sophie, is a really yummy dish, besooss, gloria
i love corn pudding, gloria! in fact, i prefer it to most dessert puddings! great idea, adding basil--it's a lovely dish indeed!
ReplyDeleteHola Gloria
ReplyDeleteDesconocia esta receta.
Una autentica maravilla x
c'est une recette que je ne connais pas j'en prends note
ReplyDeletebonne soirée
Madre mía, querida Gloria, cuantos amigos te visitan!!!
ReplyDelete¡¡¡Me alegro mucho por ti, que bien te te trabajas tu blog!!!
Estupenda receta, preciosa, como todas las que pones.
Te mando un abrazo bien fuerte y muchos besines.
;o)
Me gusta la música de la Big Girl... me siento aludida...ejem
ReplyDeleteGrace believe me, this is a great and yummy dish. An the basil is a must!! xx gloria
ReplyDeleteAna, Thanks a lot this is a chilean dish specially fof these summer days but I really make all year. xx gloria
Aux delices, essayez cette recette, je pense que tu aimes, est très bon, merci beacoup, gloria
Aaah Feli sè que vienes por cariño, pero està muy bien. ya que no te gusta la cocina. Pero asì es la vida.
La canciòn Big girl para tì, big girl in a wild world, te viene amiga, besooss gloria
What a fabulous savoury dish - I like it!
ReplyDeleteThanks Cakelaw and thanks for stopping by! x gloria
ReplyDeletetrès sympa, j'aime beaucoup !
ReplyDeleteColargol,Merci beaucoup, tu es très gentil et merci pour enir sur mon blog, xxx gloria
ReplyDeleteHola tía! Estaba con antojo de cocinar pastelera, gogleé y me encontré con su blog. Espero me quede como las fotos!!!
ReplyDeleteGracias por Comentar Lolo, tu niñito es maravilloso, lo pasé bien ayer. Esta es la receta que hago siempre de pastelera. un abrazo y besos para el pequeñín! gloria
ReplyDeleteA lot of effective data for myself!
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