These days (really busy here, graduations and others) I was thinking Christmas is just round on the corner
November was so fast, and December begin the next weekend!
So with this recipe I begin the Christmas season, anyway I will mixing some recipes of normal days with Christmas recipes:
Hope you enjoy:)
This cake recipe id adapted from My recipes.com
Is a delicious cake!
Ingredients
Cooking spray or butter to the pan
3 cups plus 1 tablespoon all purpose flour
1 tablespoon baking powder
1 3/4 teaspoon ground cardamom
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon of salt
3/4 cup fresh orange juice
2/3 cup canola oil
1 tablespoon grated orange rind
2 teaspoons grated lemon rind
1 teaspoon vanilla extract
3 large eggs
Glaze
1 cup powdered sugar
4 teaspoon fresh orange juice
1 teaspoon fresh lemon juice
Method
Preheat oven at 180° c
To prepare cake coat a tube pan or a Bundt pan with cooking spray or butter.
Dust with a tablespoon of flour. Set aside.
Lightly spoon flour into dry measuring cups .
Combine flour, sugar,baking powder,cardamom, cinnamon and salt in a large bowl.
Make a well in center of mixture.Add 3/4 cup orange juice, canola oil orange rind, lemon rind, vanilla and eggs to flour mixture beat with a mixer at low speed until well combined and scraping sides of bowl ocassionally.
Spoon batter into prepared cake pan,spreading evenly. Bake at 180° by 45 minutes or until a wooden pick insertede in center comes out clean.
Cool in pan 5 minutes on a wire rack and remove from pan.
To make glaze combine 1 cup of powdered sugar the teaspoons of orange juice and lemon juice in a small bowl stirring well with a whisk.
Drizzle glaze over warm cake cool cake completely on wire rack.
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EN ESPAÑOL
Cake de naranja y cardamomo
Hace pocos dias me di cuenta que la Navidad está ahí, a la vuelta de la esquina, asi que de aqui a la Navidad espero aportar recetas fáciles y apropiadas siempre intercalando algunas recetas
Se que en Chile (al menos) el Pan de Pascua es un verdadero rito, hay de tantos tipos, de verdad que el único que como es el que hace mi mamá por el color, aroma y humedad
En muchas partes se hacen diferentes cakes. Este de cardamomo es maravilloso, si alguien no ha probado el cardamomo hágalo es una especia maravillosa.
A mi me encanta.
Este cake se mantiene muy bien por varios dias, normalmente lo pongo en un tupper o una caja.
(Por favor tenganme paciencia si no hago la traducción inmediatamente, a veces no alcanzo así de simple, pero siempre me pondré al día.)
Ingredientes
aceite o mantequilla para el molde
(para este cake usé uno de silicona, tienen la gracia que se desmoldan fácilmente y el cake no se rompe.)
3 tazas rasas de harina sin polvos de hornear (mas una cucharada para el molde)
1 cucharada de polvos de hornear
1 3/4 cucharadita de cardamomo en polvo (jumbo, Lider o en Unimarc)
1/2 cucharadita de canela molida
1/2 cucharadita de sal
3/4 taza de jugo de naranja
2/3 taza de aceite de girasol o de maiz
1 cucharada de ralladura de cáscara de naranja
2 cucharadita de ralladura de limón
1 cucharadita extracto de vainilla
3 huevos
Glacé
1 taza de azúcar en polvo o azúcar glass
4 cucharadita de jugo de naranja fresco
1 cucharadita de jugo de limón
Preparación
Precalentar el horno a 180°.
Despues bajarlo un poquito porque ya se mantiene el calor.
Aceitar o enmantequillar el molde que se va a ocupar (les digo al tiro los de silicona se van poniendo un poco feos con el calor del horno pero son super buenos para desmoldar)
(los de teflon son muy buenos tambien)
Enharinar y reservar mientras se hace el batido.
En un bol grande poner la harina, el azúcar, los polvos de hornear, el cardamomo, la canela en polvo y la sal.
Hacer un hoyo al centro de los ingredientes y agregar el jugo de naranjas, el aceite de girasol u otro, la ralladura de naranja y la ralladura de limón, la vainilla y los huevos, unir y batir todo bien, puede ser a mano o con batidora eléctrica.Si está muy espeso (depende de los huevos) agregar dos cucharadas de yogurt normal y unir bien.
Colocar el batido en el molde ya preparado, repartir bien.
Cocinar por unos 45 minutos o hasta que al enterrar un palito de brocheta sale seco .(Si el horno está mucho rato bajar un poco el calor pero no mucho)
Dejar reposar antes de desmoldar.
Darlo vuelta en un plato bandeja grande.
Preparar el glacé.
en un bol pequeño colocar el azúcar en polvo y agregar el jugo de naranja y de limón, revolver bien.
Despues repartir el glacé sobre el cake y dejar reposar hasta que se seque.
ASÍ NO MÁS QUERIDA AMIGA, SE NOS VINO ENCIMA LA NAVIDAD, QUÉ INCREÍBLE COMO VOLÓ ESTE AÑO, Y YA NO NOS QUEDA TIEMPO PARA NADA. YO TODAVÍA NO DOY POR INICIADA LA TEMPORADA DE GALLETAS, PERO PRONTO SE TENDRÁ QUE HACER. UNA DELICIA TU QUEQUE. BESITOS
ReplyDeleteSi Pamela ha sido una locura verdad??? yo no puedo creer que estemos en Diciembre practicamente!!
DeleteMe encanta el cardamomo!
Gloria, siempre tienes cosas ricas para comer, que delicia.
ReplyDeleteYa no pones la receta en español?
Bss.
bueno igual que tú Kako, ja!
DeleteSi hago la traducción pero aún no la he hecho ni esta ni la anterior, la haré pronto, es que ha sido de locos ya sabes. besos
Never heard of that, looks rather interesting.
ReplyDeleteThanks Pat:))
DeleteI was thinking the exact same thing. But I'm sure I wouldn't mind sinking my teeth in two of them! There's only one problem... I'm on a diet.
DeleteDear blue in what you think? and the sweet Angie have you on diet?? But you dont have porblem with virtual cakes dear blue:)
DeleteSI hay algo que me guste es el cardamomo, me parece una delicia y en este bizcocho debe ser genial!
ReplyDeleteBesos.
Gracias Mayte me encanta el cardamomo tambien!
DeleteThat budnt cake looks so good and i love cardamom so i know i will love this.
ReplyDeleteYes Finla cardamom is one of my favorites spices:)
DeleteBeautiful one, Gloria!
ReplyDeleteI'm organizing a SWAP on my blog, maybe you can take part!
Un beso
Thanks Manu I will see your site!
DeleteWith a glass of milk this would be delicious breakfast.
ReplyDeleteThanks Tamara!
DeleteIt looks very moist and delicious Gloria.
ReplyDeleteVal you come nack!! I miss you!!
Deletelove the flavors in this cake and excited for christmas :-)
ReplyDeleteThanks Rebecca I love Christmas too!! Did you see all the recipes I im sharing in Pinterest?
DeleteI hope to make more Christmas recipes on the weekend!
very interesting cake, it looks so good!
ReplyDeleteThanks Christine!
DeleteLovely combo & presentation! The texture is perfect , moist & dense! Awesome! :)
ReplyDeleteThanks Kit!
DeleteSo Christmasy!
ReplyDeletethanks Duckie I love the word "Christmasy" xx
Deletemmm had a spot of tea with T tonight and this would have been wonderful to go with it...
ReplyDeleteYes Brian I love with a cup of tea or two cups haha!!
DeleteSuper british amiga, me tinco la combinación, mas sofisticada y diferente.
ReplyDeletegracias Pilar, de verdad queda super rico, ashora estaba haciendo la traducción en español, besos
DeleteOrange cake is my favourite, but I have never added spices to it. That makes sound extra delicious. I love your orange glaze...
ReplyDeleteThanks Mich I love orange for glaze, was nice!
DeleteGloria, That is a very nice looking cake! Just sweet enough to tickly my taste buds. I must admit, I can't remember ever cooking and using cardamon as a spice. Love the orange glaze... Take Care, Big Daddy Dave
ReplyDeleteTry the cardamom is and interesting and delicious and aromatic spice, I love!!! have a nice weekend dear!!
DeleteYour cake looks delicious, Gloria! The combination of cardamom and orange must be really good!
ReplyDeletethanks kitchen flavours:)
DeleteJust looking at the ingredients; I know it has to be good; sure looks nice Gloria.
ReplyDeleteRita
thanks Rita!!
Deletej'aime beaucoup l'orange et la cardamome. Ton cake doit être délicieusement parfumé.
ReplyDeleteA bientôt
Je aime le orange et deliceuse merci Nadji, a bientot
DeleteOh, that looks scruptious. I need a piece for my breakfast right now! ha.
ReplyDeleteI really need to buy some cardamom and try it...I've never had it!
I LOVE your sweet little tea pot, cup and plate! Awww...so adorable!
Thanks betsy you will love cardamom is really nice and go perfect with some bakery, I love this little teapot, normally I take my green tea with thid and I love I can have more water in the teapot. ;)
DeleteDelicioso Gloria!! este se lo tengo que hacer a mi madre, le encanta el cardamomo. Besos
ReplyDeleteNo es difícil de hacer Rosana, yo le mandé a mi mami para que lo probara y le encantó, besos
DeleteCardamom is one of my favorite spices to put in baked goods. Love the sound of this cake!
ReplyDeleteyes Joanne I love toois one of my favorites spices and really love how smell too.x
ReplyDeleteGloria, looks so delicious! I love the ingredients; including orange juice!! Your glaze looks so tasteful!!
ReplyDeletethanks dear!;)
DeleteThis cake looks wonderful! Cardamom is such a nice addition.
ReplyDeletethanks Beth yes I love cardamom too!
DeleteA splendid cake! I love this combination of flavors. Orange and cardamom go so well together...
ReplyDeleteCheers,
Rosa
thanks Rosa ;)
Deletei never tried baking with cardamon before, i only had them in curries before but your cake looks pretty!
ReplyDeleteil est bien parfumé ton cake, j'aime beaucoup
ReplyDeletebonne soirée
Meric Fimere, bizz!
DeleteCHE BONTA' UN DOLCE DAVVERO SPETTACOLARE SEMPLICE E DI EFFETTO ....ALLA PROSSIMA VERONICA
ReplyDeleteGrazie veronica, baci, ;)
DeleteGloria querida, que bueno quwe pusiste traducción para este cake, porque fijo que lo hago.
ReplyDeleteEstaba buscando recetas de queques aromáticos tipo navideños, porque el pan de pascua clásico, no me gusta mucho y a mi marido no le gusta nada.
El que hice de manzana el año pasado (receta de tu blog) fue un éxito y lo he repetido hasta el cansancio.
Voy a probar este. Me fascina el cardamomo, así que estoy segura de que acertaré.
Un abrazo grande y buen fin de semana
Nathy para que estes tranquila me atraso un poco pero pongo despuess la traduccion no se si te conte que los niños han estado llenos de cosas por la graduacion.y la espe esta trabajando ya te contare entonces me he visto sobrecsrgada de trabajo.
ReplyDeleteMira este quque es nsvideño y delicioso el cardamomo le da un gusto esoecial.gracias pasarme aver.besos
I love cardamon cakes. This is a must try!
ReplyDeleteThanks Angie, You dont believe this:I rememeber you today, I think Im not sure if I stopped by in ANgie blog, I have to go!!x
Deletehappy saturday gloria! i know how you feel about the holidays...we try to keep it centered for our boys as well...and this year is def tight
ReplyDeleteyes I know Brian; tomirrow begin Advent I hope out something tomorrow:))
DeleteMy, oh my, this sounds and looks wonderful! Happy first day of December Gloria! :)
ReplyDeleteThanks dear happy day to you too I love december anyway:))
ReplyDeleteThanks so much for this good sounding recipe.
ReplyDeletexo bj
You are welcome dear!
Deletethis cake looks beautiful Gloria! And how delicious it must be X
ReplyDeleteThanks Alida!
DeleteThis is a beautiful cake and looks so yummy.
ReplyDeleteThanks a lot dear!
DeleteI don't use orange enough in cakes - this looks lovely
ReplyDeleteThanks Caked I love oranges in cakes!
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