These little empanadas stuffed with pears jam are absolutely typical from my country, like alfajores, merengues and others delicious, these empanadas have a light and soft dough and are baked at oven, you can fill with quincy jam too or figs jam.
I hope you enjoy this chilean recipe...
Ingredients
Dough: 5oo grs. of flour all purpose
pinch of salt
2 yolks egg
120 grs. of butter
1 tablespoon of sugar
some water
Filling: 250 grs. dry pears
1 cup of sugar
1 teaspoon of cinnamon powder
1 teaspoon of vanilla extract
water
Method
Wash the pears and cook in a saucepan in plenty of water until soft. Drain reserving the cooking water.
Grind pears in an appointment process to a puree.
In a medium saucepan make puree the pears and vainilla.Add cinnamon powder and sugar and some of water that you cook the pears..
Cook over low heat stirring all the time with a wooden spoon.
When the pears jam off the bottom will be ready. (will be thick)
Turn off heat and reserve.
For the dough : join together the flour, butter, sugar and pinch of salt, and yolks, add a little warm water to make a dough.
The dough should be soft and elastic if necessary add a little flour.
Knead until dough is soft and does not stick. Set aside by 20 minutes.
Roll out dough until thin to make empanadas.Cut circles of 10 to 15 cm. (Use a dish of tea or coffee)
Fill the circles with the pears jam, close wetting the rim and brush with egg yolk.
Cook in oven at medium temperature (190 ° C) for 20 minutes or until golden and dry . Cool and carefully remove them (the dough is very thin) may be served warm or cold dessert or with tea.
EN ESPAÑOL
Empanaditas rellenas con mermeladas de peras
(receta chilena)
Esta receta de las empanadas de peras es una receta típica chilena así como los alfajores, los merengues con dulce de leche, y muchas recetas deliciosas. Hace tiempo que las quería hacer pero no encontraba peras secas, porque lo ideal es hacerlas con estas peras (se prepara una mermelada) y la masa es absolutamente divina, delgada y crujiente. Espero que les guste.
Se pueden rellenar tambien con higos secos o dulce de membrillo, y las amigas de Chile saben que con dulce de alcayota tambien son muy buenas.
Esta es una receta que me ha gustado desde pequeña..
Ingredientes
Masa
500 grs. de harina normal
pizca de sal
2 yemas de huevo
120 grs. de mantequilla
agua tibia
Relleno
250 grs. de peras secas
1 taza de azúcar granulada
1 cucharadita de canela en polvo
1 cucharadita esencia de vainilla
agua
Preparación
Lavar las peras secas y cocinar en agua hasta que estén blandas. Escurrir las peras reservando el agua de cocción.
A continuación moler las peras en una procesadora hasta obtener un puré.
En una olla colocar el puré de peras, azúcar,canela y vainilla agregar un poco de agua de la cocción y cocinar revolviendop constantemente con una cuchara de madera.
Cuando las peras puedan separarse del fondo estarán listas.
Apagar el fuego y reservar.
Preparar la masa que se hace uniendo harina, mantequilla, las yemas y la sal, agregar de a poco agua tibia para hacer una masa.
Si se necesita agregar un poco de harina. Dejar reposar la masa unos 20 minutos.
Luego amasar hasta que la masa esté blanda y no pegajosa.
Estirar con uslero hasta dejarla delgada. Luego con un plato cortar círculos de 12 o 15 cm. según se quieran.
Rellenar con la mezcla de peras, cerrar las empanadas y pincelar con yema de huevo.
Llevar a horno por unos 20 minutos a temperatura media (190°) hasta que estén doradas y secas.
Despues dejar enfriar, sacar con cuidado d ela bandeja del horno porque la masa es muy fina.
Servir tibias o frias .
Looks like apple turnovers, this one looks so so good.
ReplyDeleteGloria these look beautiful! I love dessert empanadas. Perfect for tea time!
ReplyDeleteEvery country has their own version of empanadas, Gloria. I love them..no matter where they come from! It's fun to see a dessert one. This looks wonderful.
ReplyDeleteThere is a version of this dessert here in Costa Rica, but it tends to be quite dry and difficult to swallow (for a spoiled gringo LOL), but this recepie looks like the crust might be more flaky which would be a welcome change.
ReplyDeleteI don't think I could resist these with my tea. They really look beautiful and sound very special. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteQue delicias!!....me encantan....y hace tanto tiempo que no las hago....se ven deliciosas!!....creo que tendre que comprar peras secas.....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteOh my mouth is watering Gloria. I love that china. So pretty. I see you have pictures of your Liquidambers on the turn. Lovely x
ReplyDeleteMmm, gorgeous crust and a sweet pear filling, what's not to love?
ReplyDeleteHey Gloria, I just saw these in my dashboard. They look amazing, Lady;) Really delicious...
ReplyDeleteHope all is well in your hollow (smile)!
Looking good! I've never tried a sweet empanada before ... you have my mind racing!
ReplyDeleteGloría, que rica receta, no la he probado nunca. Además me pareció muy original que la mermelada sea con peras secas. Cariños
ReplyDeleteQuerida Gloria, las empanaditas de pera son un clásico medio perdido ya, a mi personalmente me traen recuerdos de infancia, una tía las hacía deliciosas. Amiga, creo que no te contesté lo de la nevera, que efectivamente es la refri, perdona. Gracias por el comentario de los frasquitos, en ellos yo compraba el yogurt natural orgánico en Uruguay, se vinieron conmigo para acá:). Besitos
ReplyDeleteThese look so delightful :)
ReplyDeleteLove your rustic setting to enjoy this delicious pear pastry.
ReplyDeleteSounds (and looks) delicious! Thanks for sharing my friend!
ReplyDelete¡Empanaditas de peras!
ReplyDeleteTe fuiste por una de las recetas tradicionales de nuestro país, empanaditas con dulce de peras secas; una verdadera delicia. Y además una buena menera de aprovechar las frutas deshidratadas además de comerlas cocidas.
Me encantan, igual que las con alcayota y nueces.
Se ven maravillosas las tuyas :)
I love the idea of pear empanadas, nice!
ReplyDeleteGloria,
ReplyDeleteCreo que ya te había comentado alguna vez que me encantan estas empanadas, mi abuelita tenía una casera y cada vez que la visitaba me compraba, siempre tengo los ojos abiertos a ver si veo las famosas peritas secas, al menos ahora tengo la receta. Gracias!
Anda! Pero si te la has hecho tú, la mermelada de peras! Pero qué apañada eres, Gloria. Y lo buena que debe estar una mermeladita casera!Y yo que cuando relleno algo de mermelada o confitura, es de bote...
ReplyDelete¿Cómo estás, amiga? Que hace muchos días que no pasas por donde Pepe (que, por cierto, estos días se nos “envejeció” un añito, jejeje) y no tenemos conversaciones a cuatro o cinco bandas entre todas...
Se te echa de menos.
Hey! Qué preciosas las fotos de tus perros, divinos colores los de tu entorno, con esa luz tan bonita que me ha llamado otras veces la atención.
BESOOOOS!
¡Que ricas! con ese relleno tienen que quedar estupendas.
ReplyDeleteUn abrazo.
What a delicious tea time treat. Thanks so much for stopping by and sharing this recipe.
ReplyDeleteBest,
Bonnie
I'm always used to the spicy empanadas, this sweet fruity filling looks extremely delicious.
ReplyDeleteThanks Happy cook, you are nice, gloria
ReplyDeleteThanks Lyndsey I love these too! gloria
Yes Barbara usually here all the people eat alot savoy empanadas but these pears empanadas are specially and delicious for tea or dessert! gloria
Aaron I think you perfectly can make these empanadas dough is easy and nice, when I made the other day a lot of time I didnt make but was so easy!Try this recipe! anything ask me! gloria
Thanks a lot dear Mary have a lovely and happy day, gloria
Gracias Marcela, tambien me recuerdo que cuando era chioca eran más comunes ahora las veo poco y la versión que venden en el super la masa es dura, el relleno bueno, un abrazo cariñloso amiga, gloria
Thanks dear Brenda I love this little teapot, (I collect them) and I made the crochet thing with it! je! huggs Im glad you enjoyed my liquidambars pictures (and dogs) gloria
Thanks Lisa I want send this recipe to Sweet for a Saturday you hostess, xx gloria
Thanks dear Stella, Im OK, thanks dear, huggs gloria
Thanks Chele this recipe is really antique! gloria
Claudia en serio no has porbado las empanaditas de peras? son deliciosas, tienes que probarlas, gloria
Pamela a mi me encantan estas empanadas,me encantaron tus frsquitos son precviosos, abrazo, gloria
Thanks Magic of Spice, you are so kind, gloria
In my home all is rustic my dear Zoe (LOL) I love rustic type! gloria
Thanks my dear friend Alicia hope you are well, send you huggs and blessings, gloria
Gracias Anabella estaba hace tiempo con la idea de hacer estas empanaditas pero no había encontrado unas buenas peras secas, hasta que encontré en San Bernardo hay un negocio que tiene de todo hasta quinoa y es más baratop que el super, un abrazo amiga y espero que nos veamos, gloria
Thanks five stars! gloria
Pilar tienen que haber peras secas, quizas en esos negocios de cosas naturales, yo tenía varioas recetas pero esta es la que más me gustó, un abrazo, gloria
Hola Rosita, mira he pasado donde Pepe pero las veces que fui no había gente y de Pepe no sabía nada(Pepe nunca será viejo, siempre será un niño) despues fui a la playa y ahora estoy unos dias again en la playa, nos vamos mañana, además los niños entran a clases el Lunes ya te imaginas, aquí Marzo es un mes terrible. Gracias por venir Rosita cariños, gloria
(Rosita los perros son nun cuento aparte, estaba yo tomando las fotos para una am iga y los perros se instalkaron así que terminé sacando las fotos, perros incluidos.)
Gracias Amparo, cariños, gloria
Thanks a lot Bonnie, gloria
Thanks a lot Mymoonah, huggs gloria
Ça donne envie de prendre le thé avec toi ma belle!! Tes photos sont très invitantes:) Bon jeudi ma belle amie!!xxx
ReplyDeleteGloria bonita!!!, me gustan tanto las empanadas, tanto dulces como saladas!...dices que mejor con peras secas???..me gusta mucho esta receta y aqui es hora de tomar el café!...tengo que comer algo dulce para matar e gusanillo que me ha entrado!!!
ReplyDeleteQue mala eres! ;))))))
Besitos linda!!
elles sont très tentantes elles me donnent envie de les croquer
ReplyDeletebonne soirée
Hola, vuelvo no solo a agradecer tus palabras, si no también a decirte que da gusto encontrarse con blogs como el tuyo.
ReplyDeleteMe ha gustado lo que le leído y volveré más veces.
Es lo bueno de la blogosfera, poco a poco nos vamos conociendo y compartiendo ideas, recetas y miles de cosas más.
Ha sido un placer conocerte-
Un abrazo
CUATRO ESPECIAS
Those empanadas are marvelous! I'd love to eat one or two with a cuppa. ;-p
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Hello Gloria! This recipe looks fantastic and delicious! I can not help but borrow it! See you soon, Kisses Caro
ReplyDeleteI love fruit empanadas. Pear is a fabulous filling. These looks so delicious!
ReplyDeleteThey look wonderful Gloria and I just adore your tea set!! How very pretty! I have a two tiered cake stand in the same pattern, which is one of my favourite things ever! I send love and hugs and happy springtime wishes! xxoo
ReplyDeletethank you for this lovely recipe! and i just adore your header!
ReplyDeletehave a sweet day,
justyna
Merci beacoup Lexibule! a bientot! gloria
ReplyDeleteMira la textura Juani queda mejor con peras secas pero supe de una señora que las hacía con esas peras color café. Tambien quedaban buenas.
Con higos igual son buenas. cariños, gloria
Merci Fimere mon am ie, a bientot, gloria
Gracias Elena y no tienes nada que agradecer yo estoy feliz de que me hayas visitado y de conocerte, espero que todo salga bien. Te estaré visitando, un abrazo, gloria
Thanks a lot Rosa, you are nice ! gloria
Thanks a lot Caroline, xxgloria
Me too ungourmet, really love them! gloria
Hi My Marie how are you dear and Todd? thanks for stopping by!I love my tea seat too! I collect them! XOXO Love ya my dear! gloria
Thanks Justyna and thanks for stopping by, gloria
Gloria...you have just given me a great idea to use some of my dried figs macerated in porto with your baked empanada recipe.
ReplyDeleteThank you for showing me the way ;o)
Ciao for now,
Claudia
Thanks Claudia I think with figs would be amazing! I love figs!!! gloria
ReplyDeleteHi, great recipe, since you are doing english and spanish here is a little french: fantastique! bravo la recette est tres bien! Merci et passez un beau weekend! Isabelle
ReplyDeleteHey,
ReplyDeleteLovely and amazing filling...:)
Dr.Sameena@
http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com/
I can just taste the crispy pastry with the sweet filling .... mmmmmmmm!
ReplyDeleteLove the filling! I would love some for tea!
ReplyDeleteThank you so much for your lovely comments on my blog. I'm so happy you did so I could come over here and see your blog. You have some really wonderful recipes!! I think it might take me a while to go through them all! :)
ReplyDeleteSweet or Savory I simply adore empanadas. I did an entire post about them for National Empanada Day here in the states last April.
ReplyDeleteI can only imagine their delectability stuffed with pear jam! Oh my goodness!
Thank you so much for sharing, Gloria. I'm officially hungry:)
Que ricas Gloria!! Tienen una pinta deliciosa. Voy a ver las otras delicias que has hecho en mi ausencia jaja! Besos
ReplyDeleteI love your empanadas and your tableware too:))
ReplyDeleteSo lovely!
Have a nice evening, Barbara
My Mexican friend made empanadas recently and I really enjoy it. Yours look so delicious.
ReplyDeleteI love french too dear Isabelle, thanks for stopping by, gloria
ReplyDeleteThanks Dr. Sameena, thanks for stopping by, gloria
Brownie girl specially I love the pastry, gloria
Thanks for stopping by pigspigs the filling is delicious! gloria
Brandie, thanks dear is a pleasure stopping by at your blog, gloria
Louise we love empanadas too are delicious! gloria
Gracias Rosana te mando muchos cariños, gloria
Thanks dear Barbara, gloria
Dear Victor Im glad you love empanadas, you know you can make sweet or savoty, gloria
My dear Gloria,
ReplyDeleteyou know I am saving this one; crazy about empanada and slowly learing how to perfect them; thanks so much.
Rita
I have never seen empanadas with pears; sounds lovely, like a little piece of pie!
ReplyDeleteThanks Rita Im glad you love this recipe, gloria
ReplyDeleteThanks dear Taste of Beirut, with pears are delicious! gloria