I really love this apricot Ice Cream (he,he sorry) I love home made Ice Cream and normally I dont like others(I find so sweet) homemad.are more healthy and yummy I think, anyway bookmarked this recipe to the summer.( remmeber you can make the recipe with canned apricots)
Adapted from The Perfect Scoop by David Lebovitz and always I think in him like the Ice Cream king. His recipes are simple and amazing. When I see his recipes in his blog or when talk about Paris (he live there) I woul like sing "I love Paris in the morning, I love Paris every time...."
Ingredients
10 to 16 ripe and fresh apricots ( depending on size)
(or canned apricots)
1/2 cup water
1/2 cup sugar
1 1/2 cup heavy cream
a few drops freshly squeezed lemon juice
Directions
Slice open the apricots and remove the pits, then cut each apricot into quarters. Cook the apricot pieces with the water in a covered medium saucepan over medium heat until tender, about 8 minutes, and stirring occasionally. Remove from the heat and stir in the sugar until dissolved. Let cool to room temperature.
When are cool, purée the apricots and any liquid in a blender or food processor until smooth. Taste a big spoonful; if there are any small fibers, press the mixture through a mesh strainer to remove them. Stir in the cream, and lemon juice.
Put the apricot Ice cream in a metal container and place in the freeze by 50 minutes.
After this time, open the door and check it.
As it starts to freeze near the edges, remove it from the freezer and stir it vigorously with a spatula or whisk. Really beat it up and break up any frozen sections. Return to freezer.
.Keep checking periodically and stirring while it freezes (by hand or with the electric mixer) until the ice cream is frozen. It will likely take 2-3 hours to be ready.More late serve with an Ice cream spoon, you can serve with some fruits, chocolate or toasted almonds.
EN ESPAÑOL
Helado de damascos o albaricoques
Me gustó mucho este helado de damascos (o albaricoques) lo complicado cuando uno hace estas cosas en casa te empiezan a no gustar por ejemplo los helados comerciales (los encuentro demasiado dulces a veces) y el sabor es absolutamente distinto.
En el tiempo de la Colonia aquí en Chile los primeros helados se hacían con nieve traída de la Cordillera, ya se usaban de postre.
Si quieren saber más de las historias de los helados en general y aquí en Chile vean este entretenido post de mi amiga Anabella
En todo caso para los que estan en invierno pueden marca esta receta aunque pueden hacerla con damascos envasados.
Esta receta está adaptada de David Lebovitz de su libro especial de helados. Para mí él es como el rey de los helados.
Ingredientes
10 a 16 damascos maduros (depende del tamaño)
1/2 taza de agua
1/2 taza de azúcar
1 y 1/2 taza de crema
algunas gotas de jugo de limón
Preparación
Abrir los damascos y sacarles el hueso o la semilla, cortarlos en cuartos, cocerlos con el agua en una olla mediana.Hasta que estén tiernos aproximadamente por unos 8 minutos.
Retirar del fuego y agregar el azúcar revolviendo hasta que se disuelva.
Dejar enfriar a temperatura ambiente.
Cuando ya esten fríos moler los damascos en una licuadora o en un procesador hasta que tenga una consistencia cremosa.
Unir esta mezcla de damascos con la crema y las gotas de limon. Unir bien.
Vaciar esta mezcla en una fuente metálica y llevar al freezer por unos 50 minutos.
Revisar si ya está congelado en los bordes, retirar y batir un poco para romper los cristales de hielo.
Llevar nuevamente al freezer.
Chequear una vez más despues de un rato batir nuevamente y congelar por unas dos horas.
Se puede servir con chocolate en trozos, frutas o almendras tostadas.
Servir con unacuchara especial para helados.
I love apricot but never I have tryed them in icecream.
ReplyDeleteI have to try!
Baci,
Barbara
Davis is the "King" of ice cream Gloria. I can't wait for local apricots!
ReplyDeleteJe n'ai encore jamais mangé de glace à l'abricot.
ReplyDeleteElle doit être délicieuse.
J'aime beaucoup.
A très bientôt.
Yes, I love DL ice-creams. This apricot ice-cream was bookmarked but have not made it yet! Looks really yummy!
ReplyDeleteElle doit être absolument divine cette glace aux abricots! Je n'en ai jamais mangé, mais je suis très attiré par l'idée. Je note la recette. Bonne journée! Caroline B.
ReplyDeleteQue helado tan rico, esto tiene que ser una delicia.
ReplyDeleteSaludos
This sounds so delightful. It is hard to go wrong with one of his recipes. I can't wait for ice cream season to roll around again. I hope you are having a great day, Gloria. Blessings...Mary
ReplyDeleteIt is cold and rainy here and just looking to thatdelicious picture makes me feel good.
ReplyDeleteYou are spoiling us with all these apricot recipes ;0)
ReplyDeleteNever tried apricot ice cream before, can't wait to give it a try!
Yum, the taste of fresh apricots in ice cream would be so good. Love that color.
ReplyDeleteI don't think I've ever had apricot ice cream before. It sounds lovely I know I would like it! Beautiful photos Gloria!!
ReplyDeleteyou make us dream with this summery ice cream!!! weare jalous!! and we are now your new followers! Giorgia & Cyril
ReplyDeleteMMMMMMMMMMMM,..Este helado me gusta mucho!!
ReplyDeleteBesitos de Bruselas!!!
Gloria qué rico te ha quedado!! este helado es tentador...y ya ves no hay nada còmo las cosas hechas en casa! besotes
ReplyDeleteI just moved my blog to wordpress.com/ Come over @ my new blog & check me out!
ReplyDeleteYou must update your RSS though!
You've got me craving apricots!
ReplyDeletePleasure at every single scoop ♥
ReplyDeleteMe llevo la receta, ya sabes que quiero experimentar.
ReplyDeleteLa crema es batida o se pone así normal, o usas crema espesa??, se ve delicioso amiga.
Un beso.
Saludos a Mouska, me encantaron sus fotos.
Un postre especial y con un aroma...
ReplyDeleteBesos
Barbara, thanks a lot! gloria
ReplyDeleteYes Valli I love David, his recipes are awesome and delicious, gloria
ooh Nadji, merci beaucoup mon amie, bizz gloria
Thanks Kitchen flavours hope you enjoyed! gloria
Merci Caroline,Bonne journée, bizz gloria
Gracias José Manuel a mí me encantó, cariños, gloria
Thanks a lot Mary, blessings to you, gloria
Oh dear Happy Cook sorry there is raining, but you can dream with summer, huggs gloria
Thanks a lot Chele, take care gloria
Love the color too Lisa! xgloria
Thanks so much Lyndsey, xx gloria
Thanks a lot Giorgia and Cyril you are welcome! gloria
Thanks Sophie, send you huggs, gloria
Dear Blonde, I love apricots, gloria
Thanks a lot Ana, xx gloria
Querida Kako, uso la crema de caja que es como espesa pero no la bato solo junto todo y lo mezclo bien, besos gloria
(Tú conoce s a la Mouska)Se cree la muerte ahora que toma la pelota, x
Gracias Mese, x gloria
What a deliciously fresh flavor for an ice cream. I can't say I have had an apricot one before but I can almost taste it just by your photos. Delicious!
ReplyDeleteI can almost imagine how this tastes..
ReplyDeleteThe Peach Kitchen
peach and things
blowing peachkisses
Qué suerte tienes de disponer de esos maravillosos frutales. Tienes razón, el helado casero, al igual que la repostería, tienen otro sabor, que lo hace inigualable. Yo tampoco soporto el helado industrial, deja un regusto falso y dulzón que me revuelve las tripas.
ReplyDeleteY permíteme que de nuevo alabe esa hermosísima cerámica que empleas para presentar tus recetas. Es de un gusto absolutamente exquisito.
Y las fotos de lo Mouska totalmente adorables.
La verdad es que para ser un gato gruñón adoro a los perros.
Besos
Amiga Gloria esta muy rico tu helado y no ve difícil
ReplyDeleteMe pongo las pilas y lo hago
besos
Parece que no es dificil de hacer... tiene que estar mas que delicioso!!, besos. Que lindo perro.
ReplyDeleteI'm loving your apricot desserts, Gloria, but must admit the ice cream is divine looking. (Ice cream is my downfall!)
ReplyDeleteThe color is beautiful!
You are right, homemade ice cream is far better than the bought kind. Yours looks delightful. It is so strange to see apricots when here it is winter... ;-P
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Gloria! Se ve increíble, sin duda ahora nadie quiere en tu casa comer helados comprados, estos tienen el verdadero sabor de las frutas, mhmmm
ReplyDeleteNo sabía que eras fan de David Lebovitz, el domingo fui a una clase de postres con el, es tan simpático, ya pondré mi foto con el en el blog y me firmo su libro.
Thanks a lot Bridgett, take care, gloria
ReplyDeleteThanks peachskins, huggs
Gracias gato, las fotos de la Mouska me las dió la Espe que las tomó con su celular, le quedaron super buenas, la última entretención de la Mouska es jugar con una pelota de tenis, pero no se la pasa a los otros perros.
cariños, gloria
Gracias Angélica es super fácil y de los que he hecho este verano es de los que más me han gustado.
Un abrazo, gloria
Los helados son super fáciles Rosana, solo hay que esperar, gracias la Mouska es mi perrita regalona, x gloria
I love Ice Cream too Barbara I really love this apricots Ice Cream, huggs gloria
Thanks Rosa, ooh Rosa I told you dear soon you will be in Spring Im will be in Autumn!! gloria
Aah Pilar ya sabes como son los niños ellos comen cualquier helado. pero tienes razón la Espe prefiere los mios, anoche les dí con barquillos, imagínate por que les gustará tanto a los niños comer en barquillo el helado?(bueno a mí tambien)
Adoro a David y te envidio que hayas estado con él, me encantan sus recetas, sabías que le encanta el dulce de leche?? un abrazo, gloria
Ice cream made from fresh apricots! Absolutely delicious by the thought of its freshness.
ReplyDeleteThanks Zoe, I love apricots Ice Cream, xx gloria
ReplyDeleteMan oh man Gloria - that looks so appetizing, love the colour and the texture looks perfect.
ReplyDeleteI purchased a few apricots the other day...and they were certainly no where close to good enough to grace any ice-cream recipe.
ReplyDeleteGloria, your ice-cream bowl looks delizioso!...Wait...I'm going to get a spoon ;o)
Flavourful wishes,
Claudia
I love apricots so I know I would love this ice cream! What a delicious, beautiful color it is.
ReplyDeletemmmmmmmmmm...che invitante!complimenti!!!ciao!
ReplyDeleteThanks Brownie girl, I love the colour too! x gloria
ReplyDeleteGrazie Claudia you have to think we are in summer right now so we a lot of apricots, thanks Claudia, gloria
Thanks a lot Susan, I love apricots too, gloria
Grazie Federica,ciao, baci, gloria
Wow!! Je me délecte devant tes Splendides photos!! Quelle jolie saveur:) xxx
ReplyDeleteMerci beaucoup, x gloria
ReplyDeleteWow, just gorgeous! The color is amazing :)
ReplyDeleteI am going to make this! Thank you for posting the recipe!
ReplyDeleteHugs,
Laura