Welk, well you know about my apricots trees so we have here other recipe with apricots, you can save for your summer season and of course you can use canned apricots too, because is a Pie to every time.
I adapted this recipe from the book "La buena mesa" (the good cook) from Olga Edwards and antique and wonderful book here in Chile.
Ingredients
60 grs. soft butter
2 tablespoon of caster sugar
1 cup of flour (240 grs.)
1 huevo
Cream
2 cups of whole milk (480 cc)
3 ablespoon of sugar
2 1/2 tablespoon of corn flour
3 yolks beaten
vanilla extract
fresh apricots
or canned apricots
glass sugar to powder
Method
Place the butter in your mixer (or in a bowl) and beat until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Gradually add the beaten egg, beating just until incorporated. Add the flour mixture all at once and mix just until it forms a ball.
.When the pastry is rolled to the desired size, lightly roll pastry around your rolling pin, dusting off any excess flour as you roll. Unroll onto top of tart pan.
Gently lay in pan and with a small floured piece of pastry, lightly press pastry into bottom and up sides of pan. Roll your rolling pin over top of pan to get rid of excess pastry. Prick bottom of dough (this will prevent the dough from puffing up as it bakes).
Preheat the oven at 180°c. Bake until the dough is little golden.
Set aside.
Pastry Cream:
In a medium-sized stainless steel bowl, mix the sugar and egg yolks together with a wooden spoon. (Never let the mixture sit too long or you will get pieces of egg forming.) Sift the cornstarch (corn flour) and then add to the egg mixture, mixing until you get a smooth paste.
Meanwhile, in a saucepan combine the milk and vanilla on medium heat until boiling. (The milk will foam up to the top of pan when done, so watch carefully.) Remove from heat and add slowly to egg mixture, whisking constantly to prevent curdling. (If you get a few pieces of egg (curdling) in the mixture, pour through a strainer.)
Spread the cream on the bottom of the pastry crust.
Powder with sugar glass.
Place the apricots evenly over the cream. Bake for about 15 minutes, or until the the tart is puffed and light brown in color. Remove from oven and place on a wire rack to cool.
If you want brush with apricot jam over the tart.
EN ESPAÑOL
Tarta de damascos
Ya saben que he tenido damascos (albaricoques)como nunca, he repartido, he hecho mermelada (que tambien he regalado) y he hecho algunas recetas como esta tarta de damascos. Los que esten en invierno pueden hacer la tarta con damascos envasados, y los que puedan con damascos frescos.
La receta está adaptada de una de la Sra. Olga B de Edwards del libro "La Buena Mesa" un excelente libro de cocina uno de los mejores, el mío es antiquísimo me lo pasó hace tiempo mi mamá pero la versión nueva está mejor aún con fotos preparada por Rosario Valdés Chadwick.
Ingredientes
Para la masa
60 grs. de mantequilla blanda o suave
2 cucharadas de azúcar impalpable
1 taza de harina (240 grs.)
1 huevo
Crema pastelera (para el relleno)
2 tazas de leche (480 cc)
3 cucharadas de azúcar
2 cucharadas de maicena
3 yemas de huevo batidas
extracto de vainilla
mitades de damascos frescos
o envasados
azúcar glass para espolvorear
Preparación
En un bol o en la mixer colocar la mantequilla y batir suavemente, agregar el azúcar y batir hasta que la mezcla esté suave.
Agregar el huevo ya batido hasta incorporar. Agregar la harina uniendo para formar una masa.
Sobre una superficie lisa enharinada extender la masa y estirar con un rodillo un tamaño para un molde de 22 o 24 cm.
Pinchar con un tenedor y llevar a horno a temperatura media (180°c) hasta que esté un poco dorada.
Retirar y reservar.
Crema pastelera
En una bol mezclar las yemas y el azúcar con una cuchara de madera.
Agregar la maicena a la mezcla de yemas y azúcar, mezclar bien.
En una olla calentar la leche con la vainilla hasta que casi hierva, bajar el fuego y agregar la mezcla de yemas y azucar. Revolver bien hasta que se logre una crema espesa.
Esparcir esta crema sobre la masa de tarta. Encima colocar los damascos en mitades y espolvorear con azucar glass.
Llevar a horno(180°c) por unos 15 minutos o hasta que esté ligeramente dorado.
Retirar y dejar enfriar antes de servir.
Al sacarlo se puede pintar con un poco de mermelada de damascos.
Beautiful, Gloria. It's like summer on a plate.
ReplyDeleteTe ha quedado de revista amiga! Tiene razón Sylvie. Me imagino el sabor que tendría. Yo también tengo el libro antiguo de la Buena Mesa y no lo cambio por nada, ni con las fotos del nuevo. Besitos
ReplyDeleteLooks wonderful! I love apricots. I would really love to have a slice of this delicious looking dessert!
ReplyDeleteCustard and apricots- delightful! And I am envious of your own apricot trees - imagine how good that would be!
ReplyDeleteme gusta! què delicia de tarta! Gloria a mi marido le encantan los damascos asi que tendrè esta receta cuando sea temporada! besitos
ReplyDeleteHow lovely to be able to grow your own apricots. Too cold here. Your pie looks gorgeous Gloria x
ReplyDeleteYum! Now I can't wait until apricots are in season here too. That looks delicious!
ReplyDeleteMolto bella questa ricetta, buona giornata ciao
ReplyDeleteLooks like a big plate of sunshine! Can't wait for apricots to be in season over here so I can make this!
ReplyDeleteHow lovely! There are not enough apricot-desserts in my opinion. I adore them!
ReplyDeleteGloria, I love your pic with mice and I love this recipe too!♥
ReplyDeletedavvero bellissima e senz'altro deliziosa :-)
ReplyDeletebacio
Thanks a lot Sylvie, glad to see you, gloria
ReplyDeleteGracias Pamela, que bueno es ese libro, cariños, gloria
Thanks kitchen flavours, I love apricots too, gloria
Thanks Cakelaw this year we have had a lot of apricots, others year not.
xx gloria
Gracias Topino es delicioso hacerlo con damascos frescos pero tambien se puede hacer con damascos en conserva. cariños, gloria
Dear Brenda thanks I know there is really cold, thats the world in a few months we will in autumn! gloria
Thanks a lot Paris pastry, x gloria
Thanks a lot Manu, x gloria
Thanks a lot Zucchero,
bacio, gloria
Thanks Indie tea but really make delicious things! gloria
Thanks Chele I love apricots colour!! gloria
Grazie Stefanía, buona giornata, xx gloria
So gorgeous! Your apricot pie sounds outstanding, yum!
ReplyDeleteI love your header change Gloria, changing with the seasons. Apricots are a welcome treat in season. Love the adaptation of this pie.
ReplyDeleteGloria amiga!!, como se nota que algunas están en verano!!!!. son tan bonitos y gorditos y jugosos tus albaricoques!!!. Me encantan las tartar hechas con esta fruta!!
ReplyDeleteAquí en Mallorca se hace mucho una que es una delicia, te busco la receta por si la quieres???
Mil besitos linda!!
Que rico amiga! y con tus damascos, nada mas rico y mejor.
ReplyDeleteLa tarta se ve riquísima y la foto está super linda.
Besos
Que ricos los albaricoques!!, la tarta tiene una pinta deliciosa. Besos.
ReplyDeleteMe encanta este pie.....pero tendre que esperar hasta el verano....no hay como hacerlo con fruta fresca.....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteIt's so cheerful!
ReplyDeleteElle est franchement Magnifique!!xxx
ReplyDeleteGloria, You must be one happy lady. Your desserts always sybolize cheerfullness and gorgeous color!
ReplyDeleteThanks for sharing such a delicious pie.
Ciao for now,
Claudia
j'adore les tartes et la tiennes me semble succulente, parfait avec une tasse de thé
ReplyDeletebonne soirée
Beautiful apricots! My family love apricots and your recipe is one I am sure they will enjoy!
ReplyDeleteThanks a lot five stars, xgloria
ReplyDeleteThanks a lot Valli I like to change header time on time, x gloria
Hola Juani, como has estado?, En realidad todo no son tan parejos (los damascos) pero para un pie una elige los mejores, ahora para la mermelada da lo mismo, me encanta cuando en la mermelada te salen casi enteros, nunca me han gustado esas mermeladas como puré en que muelen todo, gracias por venir Juana, gloria
Gracias Kako, ya sabes que en las fotos a veces salen mejor y otras no, he aprendido a aceptar que trato de hacer lo mejor, pero lo importante es que sea una buena receta y que en la foto se aprecie lo bueno que estaba, cariños Kako, gloria
Gracias Rosana, te mando muchos cariños, gloria
Gracias Marcela pero puedes bookmarked esta receta no creo que se te vaya a olvidar que tengo recetas con damascos ja, ! ya sabes donde estan.besoos, gloria
Thanks Blonde I know you adore Pies! gloria
Lexibule merci beaucoup, bizz gloria
ohh Thanks dear Claudia you are special and nice you know. I have loved apricots all my life and Im really happy to have trees and share my recipes with all of you! thanks, gloria
Merci beaucoup Fimere je adore les tartes,une tasse de the What lovely!!! bizzz gloria
Thanks a lot Linda you are nice, gloria
Que rico y que envidia! me encantaron los colores que obtuviste. Precioso.
ReplyDeleteLove the fact that this is skinny version of custard with lots of fresh apricots. A very nice summery dessert.
ReplyDeleteGracias Pilar, cariños, gloria
ReplyDeleteThanksd a lot Zoe, xx gloria
oh, sunny summer day !!!
ReplyDeleteIf i close my eye i smell the fresh apricots from your tart and ice-cream. I'm dreaming of summer.
Thanks for brighten my week with your sunny treats.
Thanks green girl, you are welcome, x gloria
ReplyDeletecon el frío que tenemos por aquí, ver esto que nos evoca el verano,no sabes las ganas que dan de comerlo
ReplyDeleteun abrazote
Great summer dessert!
ReplyDeleteBut how many grams of flour for the crust? You wrote 240 grams, but 1 cup of flour is 140 grams?
And what is huevo (it's in a list of ingredients for the crust)?
Ummmm, que buena pinta,da ganas de comer un pedazo ya. La prepararé esta noche para postre de mañana, a mi nene y mi marido les encantan los damascos.
ReplyDeleteMuchas gracias , Gloria.
Un abrazo!!!