Lemon Curd is a thick, soft and velvety cream that has a wonderful tart yet sweet citrus flavor. Traditionally it was used as a spread for scones but today it is used as a filling for tarts, pies, crepes and cakes.
In late 19th and early 20th century England, home-made lemon curd was traditionally served with bread or scones at afternoon tea as an alternative to jam , and as a filling for cakes, small pastries and little tarts. Homemade lemon curd was usually made in relatively small amounts as it did not keep as well as jam. In more modern times larger quantities are feasible because of the use of refrigeration.
My recipe come from England from Delia Smith, if you dont know Delia Smith I advise you look her site and recipes, are amazing and simples.
Lemon Curd Recipe
Ingredients
grated zest and juice 4 large juicy lemons
4 large eggs
350 grs. golden sugar
225 grs. unsalted butter at room temperature
cut into small lumps
1 level dessertspoon cornflour
2 jars sterilised
Method
Begin by lightly whisking the eggs in a medium sized saucepan,then add
the rest of ingredients and place the saucepan over a medium heat .
Whisk continuosly using a ballon whisk until the mixture thickens ( about 7
to 8 minutes).
Lower the heat to its minimum setting and let the curd gently simmer for a
further minute, continuing to whisk.
After that, remove it from the heat.
Now pour the lemon curd into the jars, filling them as full as possible, cover
straightaway with waxed discs seal while is still hot and label when it is cold.
Keep in fridge buy 10 days aprox.
But Im sure you will eat before this date! enjoy...
I use for tarts, scones, and use with greek yogurt with some lemon curd, is delicious!
EN ESPAÑOL
Lemon Curd
(crema de limón para tartas)
Se hace en cantidades pequeñas (uno o dos frascos) pero se guarda muy bien unos 10 dias en el refrigerador.
La verdad es que generalmente la comemos antes, esta receta la ocupé para mezclar como postre para yogur simple o yogurt griego.
Esta receta de lemon curd viene de Delia Smith una Chef de cocina espectacular que tiene muchos libros en Inglaterra.Sus recetas son simple y acertadas. Visiten sus sitio es muy bueno.
Se las comparto con mucho gusto.
Lemon curd (crema de limón)
Ingredientes
4 limones su jugo y su ralladura
4 huevos grandes
350 grs. azucar rubia
225 grs. mantequilla sin sal a temperatura normal
cortada en pequeños pedazos
1 cucharada de postre de harina de maiz
unos 2 frascos para envasar (de unos 300 ml)
Preparación
Empieze por batir los huevos en una olla mediana, entonces agregar el resto de los
ingredientes y colocar la olla o cacerola a fuego medio.
Batir continuamente usando un batidor de alambre hasta que la mezcla se vaya espesando (cerca de 7 a 8 minutos).
Luego bajar el fuego al mínimodejando que el lemon curd hierva un poco por un minuto y continuar batiendo.
Despues de esto retirar del fuego.
Llenar los frascos con la crema de limón ya preparada y dejar enfriar antes de taparlos.
Luego cuando ya esten frios guardarlos en el refrigerador.
Duran muy bien hasta 10 días pero creo que uno se los come antes, Prueben y verán.
I love lemon curd. Such a fresh taste. Now you need to try lemon meringue pie with it:) Lovely. I have a lot of Delia's books. She is very good I think.
ReplyDeletePonme lemon curd.....y yo no paro de comer!!....me lo como a cucharadas!!.....no alcanzo a veces a hacer un postre!!.....te quedo buenisimo!!.....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteA mí también me fascina el lemon curd, yo lo he congelado y después descongelado y no hay ningun problema, a veces me lo como como helado, ay mejor no hago o pienso mas en el, gracias por la receta.
ReplyDeleteGloria your lemond curd sounds wonderful. I love the tart sweet flavor of it. My lemons are soon to be ready to use, that's when I like to make lemon curd! Can't wait!
ReplyDeleteSiempre me gustó mucho el lemon curd, me pasa como a Marcela, no tengo límites.
ReplyDeleteBesos
I love lemon curd too! Really good in almost anything. It is really tangy and delicious! Thanks for sharing yours!
ReplyDeleteEstupendo lemon curd, mi receta la saqué de una antigua revista francesa y las cantidades son distintas, quizás esté equivocada...? Besos
ReplyDeleteTe ha quedado con una textura estupenda.
ReplyDeleteUn abrazo.
El viernes preparé lemon curd y ayer hice unos muffins rellenos de lemon curd.
ReplyDeleteLa receta la encontré en el blog The English Kitchen y son impresionantemente buenos.
Saludos desde España
Esse lemon curd tem um aspecto delicioso! Já tirei a receita para experimentar!
ReplyDeleteBeijinhos
Questa lemon curd è assolutmente perfetta!
ReplyDeleteChe faccio porto il caffè?
Baci
Barbara
Thanks Brenda yes will be amazing in a lemon pie!!
ReplyDeleteaah Marcela Tengo el mismo problema, adoro el lemon curd, y lo malo es que a los niños les encanta! cariños, gloria
Pilar, que buena idea congelarlo!! no se me había ocurrido Así una come menos, gracia spor la idea, besoos, gloria
Thanks a lot Lyndsay I adore lemon curd, all with lemon is nice to me!
gloria
Vaya Annie somos varias que morimos por el Lemon curd, que bueno no estar sola, ha! besoos gloria
Kitchen flavours, is true!! all is nic ewith lemon curd I think! thanks for stopping by! gloria
Gracias Rosana!Estan bueno y ahora que me dice pilar que se cingela es una estupenda idea! cariños, gloria
Thanks peachskins! x gloria
Gracias Amparo, me encanta! gloria
Que maravilla unos muffins rellenos con lemon curd, es una idea fantástica, gloria
Fátima, creeme que te encantará, en serio! cariños, gloria
Thanks Barbara I will be happy we share a cup of coffe! x gloria
j'aime beaucoup le lemon curd
ReplyDeleteparfait pour être tartiné ou fourré
un pur délice
bonne journée
I ♥ your lemon curd Gloria...mmmm! Would you believe that I made some too yesterday, but not a Delia Smith recipe? I did a simple lemon curd from Little Teochews blog.
ReplyDeleteBig hugs bella...xoxo
Merci beaucoup mon amie! Je adore lemon curd, bonne Journée, gloria
ReplyDeleteDeeba, thanks a lot for stopping by my friend,hugss to you, gloria
Thanks a lot Sophie, is a pity you cant eat lemon curd by the butter!
huggs, gloria
Gloria, conseguiste poner el link!!, y veo que hay otro concursillo, voy a cotillear un poco!
ReplyDeleteMe encanta el lemon curd!, tengo hasta una receta sin mantequilla que es muy resultona como sustituto "sano"...te quedó muy bien preciosa!!!
Besitos!
I love lemon curd. Your photos are fantastic.
ReplyDeleteQuidate
Mmmmmmmmm - our fridge is never complete without a jar of homemade lemon curd in it. Your recipe is the same one I use, always produces a lovely tart curd ;0)
ReplyDeleteGreat photos Gloria.
ReplyDeleteI have yet to make lemon curd - must try it soon.
Gracias Juana, me encanta el lemon curd, pero lo hago sólo de evz en cuando, ya sabes por que... besos gloria
ReplyDeleteMe too Lazaro, tanka a lot, take care! gloria
Im afraid Chele if I make a lot of lemon curd is possible we eat all!!!!
But I love it! gloria
Ty this recipe Brownie girl is nice and yummy! gloria
El lemond curd siempre es una delicia y un peligro el tenerlo a mano en la nevera porque si empiezas a cucharadas ya no puedes parar.
ReplyDeleteUn besito
Hi,
ReplyDeleteLove the lemon curd...Looks beautiful...:)
Dr.Sameena@
http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com
Great way to make use large amount of lemon during lemon season...I love lemon curd :D
ReplyDeleteMe gusta mucho es de esas recetas que debería preparar mas seguido
ReplyDeletemmm creoo
besos
Clemenvilla, totalmente de acuerdo amiga por eso cuando lo hago, es lo justo y necesario, si tuviera un stock.... ya sabes, besos gloria
ReplyDeleteThanks a lot Prathap! gloria
Thanks a lot Zoe, thanks for stopping by! gloria
Angélica es que te pasa lo mismo que amí, te pongo un ejemplo hace como un año (de verdad) que pienso hacer las 172 lunas y aún no las hago tú me las recordaste) un abrazo y un beso amiga, gloria
Me encanta el Lemon Curd, pero me gusta demasiado como para hacerlo todo lo que yo quisiera
ReplyDeletey mas me gusta el juego que da para luego ponerlo en diferentes elaboraciones
Un abrazo
What a beautiful sensual lost; can't wait to try it.
ReplyDeleteVery tasty. Lemon curd does not last long at our house. ;-)
ReplyDeleteGRacias Cova, parece que a todas nos pasa lo mismo, es nuestra perdición, je, gracias por venir, besos
ReplyDeleteRita, try this recipe and you will love it! Im sure! x gloria
Joy, Hello dear, how are you, Im happy to see you, thanks for stopping by, gloria
Moi aussi, j'aime beaucoup le lemon curd. J'en fais souvent.
ReplyDeleteBon weekend et à bientôt.
En estos momentos lo que más deseo es saborear despacio esa crema de limón.
ReplyDeleteBesos
Merci Mon amie, J'aime beaucoup lemon curd!
ReplyDeleteThanks for stopping by, bizzzz gloria
Gracias Nando, te encantaría es absolutamente deliciosa y fresca, y huele muy bien, gracias por venir, gloria
Nothing more delicious and tart that lemon curd. I mix it with yogurt and have it over fruit for holiday breakfasts!
ReplyDeleteAs I was reading, I started to think back when I had made lemon curd and where the heck could the recipe be?
ReplyDeleteWell, no matter...I'll just have to take your recipe ;o)
I love lemon anything!
Flavourful wishes,
Claudia
Thanks Barbara, x gloria
ReplyDeleteThanks a lot Claudia I adore lemon! in everything! gloria
i do adore lemon curd but have never made it myself...I am now inspired :)
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