First of all if they notice a little pale photos, sorry, sorry, was a day especially rainy and we didn't have sun this day.
Anyway I took the pictures because I loved this recipe, and I think that is important, spinach mixture with ricotta is delicious and is easy to do because this tart is with Puff pastry can be purchased at any supermarket.
As my friend Nigella Lawson say should be simplified life, normally I make the doughs at home (pizza, tarts etc.) but really I love puff pastry is excellent to work.
This recipe is adapted from Country Living Magazine, I hope you enjoy it.
Ingredients
500 grs. spinachs boiled trimmed and thinly sliced
2 large eggs
2 large egg whites
1/2 cup cream
1 cup ricotta
1/2 cup grated parmesan cheese
1 tablespoon finely chopped fresh parsley leaves
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon ground black pepper
400 grs. puff pastry aprox (two sheets)
Method
Heat the oven to 190° c Lightly butter 26 cm. pie plate and set aside.
Whisk the eggs, egg whites, and cream together in a medium bowl, add to the spinachs with the ricotta, Parmesan, parsley, salt, and pepper. Stir to combine and set aside.
Lay one sheet of puff pastry in the prepared pie plate. Brush the pastry with melted butter, leaving the outer sheet with some butter too.
Trim the edges to conform with the shape of the pie plate and filling with the ricotta and spinachs mix. Brush the top of the dough with butter, and bake until the edges are golden brown and the filling is set, about 40 minutes. Cool a bite before serving.
2 large eggs
2 large egg whites
1/2 cup cream
1 cup ricotta
1/2 cup grated parmesan cheese
1 tablespoon finely chopped fresh parsley leaves
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon ground black pepper
400 grs. puff pastry aprox (two sheets)
Method
Heat the oven to 190° c Lightly butter 26 cm. pie plate and set aside.
Whisk the eggs, egg whites, and cream together in a medium bowl, add to the spinachs with the ricotta, Parmesan, parsley, salt, and pepper. Stir to combine and set aside.
Lay one sheet of puff pastry in the prepared pie plate. Brush the pastry with melted butter, leaving the outer sheet with some butter too.
Trim the edges to conform with the shape of the pie plate and filling with the ricotta and spinachs mix. Brush the top of the dough with butter, and bake until the edges are golden brown and the filling is set, about 40 minutes. Cool a bite before serving.
EN ESPAÑOL
Tarta de espinacas y ricotta en masa de hoja
Primero que nada perdonen si las fotos estan un poco pálidas, ese día llovía a cántaros e igual tomé las fotos porque me encantó esta receta y me gustó como quedó así que igual le tomé fotos orque tengo una fila de postres pero no había sacado fotos de nada salado, a veces son cosas que Uds. ya conocen o simplemente no alcanzo a tomar las fotos.
Bueno en todo caso ya viene el sol y las fotos estarán mejores. De hecho hoy hay un día que parece Primaveral total, especialmente aquí en Calera de Tango las rosas estan llenas de brotes y ya todo va a empezar a florecer. Es una maravilla.
Espero que disfruten esta receta que es una deliciosa mezcla de ricotta y espinacas en una masa de hoja, de esas que venden en muchas partes.
Asi que facil y delicioso.
Ingredientes
500 grs. de espinacas hervidas y cortadas en trozos finos
2 claras de huevos
2 huevos
1/2 taza de crema o nata espesa
1 taza de ricotta
1/2 taza de queso parmesano rallado
1 cucharada de albhaca fresca o seca picada fina
1 cucharadita de sal
1/4 cucharadita de pimienta
350 o 400 grs masa de hoja
Nota:
en la bolsa vienen dos masas. En este momento en todos los
supermercados aquí en Chile se encuentra esta masa
(Yo usé la del Jumbo pero la Litoreña es muy buena)
Preparación
Precalentar el horno a 190° c (temperatura media)
Enmantequillar un molde o plato para tarta (26-28 cm.)
En un bol batir los huevos, las claras,y la crema, agregar las espinacas picadas y la ricotta,el queso parmesano,la albahaca picada,sal y pimienta.
Mezclar bien y reservar.
Disponer una de las masas en el plato o molde para tarta, pintar con un poco de mantequilla derretida.
Luego colocar encima la otra masa y tambien pintar con un poco de mantequilla. Queda crujiente.
Vaciar sobre la masa la mezcla de espinacas y ricotta. Espolvorear encima un poco de queso rallado.
Llevar a horno por unos 40 minutos hasta que los bordes esten dorados y la mezcla firme.
Dejar enfriar un poco antes de servir.
Nota: En Chile la Ricotta es muy cara yo hago mi propia ricotta de la siguiente manera:
En una olla con agua hervir por unos 10 a 15 minutos, 6 u 8 potes de yogurt natural normal
apagar el fuego. Dejar enfriar. Con un colador botar el líquido, dejar reposar un rato hasta que este espeso, poner en un tupper si se quiere aliñar con una pizca de sal o dejar así . Dura muy bien unos 5 a 6 días. No preocuparse porque los envases se deforman un poco.
Esta receta de ricotta la saqué de Revista Paula cocina.
Te quedo deliciosa!!.....no sabes como me gustan esas tartas.....para mi son una excelente comida.....Abrazos, Marcela
ReplyDeleteDeliciosa! Yum! Pass the plate, por favor!
ReplyDeleteGloria this looks so delicious! I would like this for dinner or lunch and would be quite happy!
ReplyDeleteAbsolutamente delicioso.
ReplyDeleteBesos
Estas tartas de espinacas son deliciosas, me encantan. Saludos
ReplyDeleteun morceau de cette délicieuse tarte ne serai pas de refus
ReplyDeletebonne soirée
Now that is a gorgeous tart! Spinach and ricotta so good together!! and that great puff pastry...simply delicious!
ReplyDeleteQue rica tarta, las fotos están muy apetitosas. Cuando vengas a conocar el unimarc o vengas a santiago avisas para tomarnos un cafecito y conocernos.
ReplyDeletecariños
Gracias Marcela,a nosotros nos encanta comer estos platos como tartas, sobre todo en la noche son muy buenos, cariños, gloria
ReplyDeleteOK Pam, take the plate, huggs! gloria
Thanks a lot Lyndsey, have a nice weekend! x gloria
Gracias Annie, muchos cariños te mando, gloria
Gracias José Manuel también me encantan las espinacas, cariños, gloria
Fimere, merci beacoup mon amie, bonne soirée, besooss gloria
Thanks a lot Chef Dennis, love ricotta, gloria
Gracias Claudia, no tenía más posibilidad que ponerlas,pero la cosa es que se vea como quedó.
Cuando haga un viaje cerca del Unimarc Manquehue te contaré, me encantaría juntarme contigo, muchos cariños, gloria
(Hasta ahora he pasado en médicos, pero ya se irá arreglando)
Delicious tart, love the puff pastry!
ReplyDeleteI love spinach and Ricotta -classic combo in a great looking tart!
ReplyDeleteQue rica tarta! Interesante la receta de la Ricotta, besos
ReplyDeleteThat looks fabulous Gloria! What a great looking tart!! Spinach and ricotta, two of my favourite things together in a tart! This is bliss! Love you loads! xxoo
ReplyDeleteThat looks fabulous Gloria! What a great looking tart!! Spinach and ricotta, two of my favourite things together in a tart! This is bliss! Love you loads! xxoo
ReplyDeleteI think this is a wonderful brunch recipe..
ReplyDeleteThe Peach Kitchen
peach and things
blowing peachkisses
me gusta mucho.fantastica con una bella influenza italiana.la teglia è adorabile
ReplyDeleteThanks fivestar, you are nice, x gloria
ReplyDeleteI love ricotta too! thanks Chele, x gloria
Gracias Rosana, si me decidí a poner la receta porque aquí es muy cara y muchas veces la gente no hace recetas con ricotta por lo mismo, queda muy buena de una textura deliciosa y es estupenda para cocinar. Pruebala. cariños, gloria
Thanks Marie, I hope you had a lovely birthday and your puppy arrive soon, /I wana be the pics) thanks by coming and have a lovely day, love you loads to my dear, blessings, gloria
Really for any time dear peachskins, huggs, gloria
Thanks Lucy, like you I think ricotta is typical italian, I adore ricotta, have a nice day, gloria
This really does look wonderful. I have a spinach tart I love. I'll have to make yours and compare the two. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary Im sure yours is delicious too, have a lovely day! gloria
ReplyDeleteHola amiga, me encanta la ricota espinaca, la uso para los ravioles y las empanadas de horno. La tarta se ve super rica al igual que el pastel de polenta que tienes mas abajo.
ReplyDeleteUn beso y ahora mismo te escribo.
Hi Gloria
ReplyDeleteI would eat with pleasure one of your slices.
Wishing you a great weekend ♥
Gracias Kako, voy a ver tu correo si llegó, un abrazo, gloria
ReplyDeleteMe encnatan los ravioles con espinaca y ricotta son maravillosos.
Tanks Ana we really enjoy this recipe the other day, x gloria
this pie sounds so good! I think it wuld make an excellent lunch wiyh some tomato salad and a glass of mint tea!
ReplyDeleteAyy Gloria me encantan las tortas saladas y quiches! se ve verdaderamente delicioso, me llevo un trocito! Besos
ReplyDeleteThis looks delicious! Perfect Summer food. Lucie x
ReplyDeleteAcabo de llegar tras unas vacaciones absolutamente Zen, y deseaba entrar a comer al más maravilloso restaurante Zen de Internet. Sensacional esta tarta de espinacas.
ReplyDeleteBesos.
Hello, Gloria! Many thanks for visiting me at my blog this weekend... so nice to meet you! You have a delicious blog... and this tart is WONDERFUL...yummy... Happy Weekend :o)
ReplyDeleteSimply delicious Gloria. Enjoy the rest of your weekend!!
ReplyDeleteTaste of Beirut, yes dear we eat normally with tomatoes is so nice, x gloria
ReplyDeleteGracias Topino, te mando muchos cariños, xx gloria
Thanks Sophie you are welcome again, happy to see you, I love ricotta too! x gloria
Thanks a lot Lucie, and thanks by stopping by! gloria
Gracias por venir Nan-do eres bienvenido again, me alegro que tuvieras buenas vacaiones, x gloria
Hello Tracy, thanks for stopping by at my blog and nice to meet you too, have a nice Sunday, xoxo gloria
Thanks dear Vall have a nice Sunday too! xx gloria
Gloria! Me encanta la idea de esta torta...necesito hacer algo asi pronto.
ReplyDeleteVery nice, Gloria. XO, Stella
Gloria,
ReplyDeleteEsta combinación nunca falla, me encanta y tu receta suena deliciosa,por suerte acá la ricota no es cara, así que espero hacerla pronto.
Even though you had no sun today this still looks delicious! ;) I love spinach in dishes like this!
ReplyDeleteThanks a lot Stella, xoxo gloria
ReplyDeleteGracias Pilar que suerte que allá no es cara la ricotta, lo que pasa es que acá solo dos empresas hacen ricotta, y ya sabes como es eso, pero esta receta que puse a mí me ha servido mucho, cariños, gloria
Thanks Kim, you know all of us try to ut the better pictures but sometines happens things like the weather, we are near the Spring, some days I have sun and others nit, huggs gloria
Wow, what a lovely tart. I love Country Living magazine. I definitely would buy my puff pastry. Why not, especially if Nigella says it's okay.
ReplyDeleteSam
Hola Gloria,
ReplyDeleteTu tarta de ricotta y espinacas se ve exquisita. Yo también preparo la ricotta en casa, la receta me la enseñó mi abuela paterna hace algunos años. Un beso