Yes, I continue with italians dishes and desserts, and I love polenta alot.
Like you see in the picture we take this lovely Torta di Polenta with a Cappuccino or other coffe you like.
Is perfect to a break in the morning or afternoon or any time...
I adapted this recipe from Revista Paula año 2002 from the chilean chef Samantha Jurgens.
The recipe
Ingredients
350 grs. butter
1 1/2 cups of sugar
400 grs, chopped almonds
2 teaspoonl liquid vanilla
5 eggs
3 lemons the peel grated
1 lemon the juice
250 grs. polenta
1 1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon of salt
Method
1. Preheat the oven to medium heat (190°c) Butter and flour a pan (about 26 cm .- 28 cm) and reserve.
2. In a bowl beat the softened butter and sugar until mixture is foamy, add the chopped almonds and vanilla. Add eggs one at a time beating well. Incorporate lime zest and juice, polenta baking powder and salt. Mix well.
3. Pour batter into prepared pan and bake for about 30-35 minutes or until set and browned.
Serve with a cappuccino or an espresso or
tea.
EN ESPAÑOL
Tarta de polenta, almendras y limón
Sííí´! Sigo con los postres y comidas italianas, es que cuando descubres algo que te encanta, sigues.
Creo que la comida italiana (que es mucho más que pastas y pizzas) es de cierta manera desconocida,igual que sus postres, es una maravilla, la comida italiana usa variados ingredientes frescos y sencillos, pero además es una comida deliciosa y muy sana.
Esta tarta está adaptada de Revista Paula año 2002 de la Chef Samantha Jurgens.
Es especial para comerla de merienda en la mañana o en la tarde con un rico Cappuccino o un té.
Receta
Ingredientes
350 grs. de mantequilla
1 1/2 taza de azúcar
400 grs. de almendras picadas
2 cucharaditas extracto de vainilla
5 huevos
3 limones su ralladura
1 limón su jugo
250 grs, de polenta o sémola
1 1/2 cucharadita de polvos de hornear
1/4 cucharadita de sal
1. Precalentar el horno a temperatura media (190° c) Enmantequillar y enharinar un molde mediano de unos 26-28 cm. con fondo removible. Reservar.
2. En un bol batir la mantequilla con el azúcar hasta que la mezcla esté espumosa, agregar las almendras y la vainilla. Añadir los huevos de a uno batiendo bien despues de cada adición . Incorporar la ralladura y jugo de limón y la polenta o sémola, polvos de hornera y sal. Mezclar bien.
3. Verter el batido al molde preparado y hornear 30 a 35 minutos o hasta que cuaje y esté dorado.
Se puede acompañar con crema o comer con un Cappuccino o un té rico.
Qué pintas más bonitas- y la receta también, esta tarta voy a hacer, seguro... besos de Emmalene
ReplyDeleteJe prends une tranche de ton gâteau pour goûter. Il me semble délicieux.
ReplyDeleteA bientôt.
Me llama la atención el sabor que tiene con polenta. Me copio tu receta para probar. Saludos
ReplyDeleteQue maravilla!...no sabes cuanto he aprendido a apreciar la polenta en pasteles....yo solo la comia salada....muy deliciosa tu torta....Abrazos, Marcela
ReplyDeleteQue casualidad! el otro dia me encontré en la despensa un paquete de polenta, que no me acuerdo para que lo habia comprado, y pones ésta maravillosa receta...que bien! besos
ReplyDeleteNice Gloria! I would love a slice of this polenta cake with a cup of coffee. Plus, it's gluten free, and I've been trying to lower my gluten intake...
ReplyDeleteoh, how excellent! this is a treat that'd be appropriate for any time of day! nicely done, gloria. :)
ReplyDeleteHola Gloria
ReplyDeleteEres imparable, tantas recetas y postres deliciosos tienes.
Feliz semana ♥
Gloria me gusta mucho esta tarta, yo soy fanática del Corn Bread que se sirve en el sur de USA y se come calentito con mantequilla, pero esta tarta es distinta las almendras le deben dar un toque delicioso, siempre haciendo cosas especiales y ricas.
ReplyDeleteBesos
Que rico se ve. He estado tentada a cocinar dulce con polenta y todavía no lo he hecho.
ReplyDeletecariños
That sounds delicious!
ReplyDeleteBeautiful cake! Looks delicious.
ReplyDeleteBuenaaa receta, y debe quedar mmm bien ricaaaa, un abrazo amiga feliz diaa
ReplyDeleteThanks Emmalene, really love polenta is nice, xx gloria
ReplyDeleteMerci beacoup mon amie, a bientot!, x gloria
Gracias José Manuel, prueba esta receta, te encantará, gloria
Si me encanta la polenta en todas las versiones Marcela, besoos, gloria
Pues hazla Rosana, creo que te encantará, en todo caso seguiré poniendo recetas con la bella polenta! besoos, gloria
Thanks Stella, is really a nice and yummy recipe, huggs, gloria
Thanks Grace, really is good and yummy! gloria
Ana, que amorosa eres pero yo diría que tú eres imparable y tienes recetas y fotos maravillosas, en serio, huggs, gloria
Annie, el corn bread es maravilloso (me dieron ganas d ebuscar la receta) pero esta receta te gustará, besoos gloria
Hace la prueba Claudia te encantará y lo maraviloso es que ahora encuentras polenta en todas partes, tu receta estaba muy buena, gloris
Thanks Blinde Duck, delicious like a pie he,he, xx gloria
Thanks Chef Fresco and thanks by coming, x gloria
Gracias Sholy!! y que amorosa eres, te mando un abrazo cariñoso, gloria
It seems a delicious recipe never tasted polenta and almonds in desserts...with a cappuccino looks phenomenal.
ReplyDeleteCheers,
Gera
This looks so perfect with your coffee!
ReplyDeleteThe Peach Kitchen
peach and things
blowing peachkisses
I have always wanted to make a Polenta Cake GLoria. Perhaps it's time I did. Yours looks wonderful! No news from my scan yet! xxoo
ReplyDeleteI love anything with almonds and this just looks so so good.
ReplyDeleteche ricetta fanastica per una torta deliziosa! e mi piace moltissimo utilizzare la faerina gialla!
ReplyDeleteIt looks beautiful - I could just go a slice right now!!!!
ReplyDeleteQuè rica esta tortita, tendrè que probarla, nunca he probado dulces con la polenta, està entre mis pendientes :-)
ReplyDeleteBesitos
Gloria
ReplyDeleteTe cuento que nunca he cocinado polenta y eso lo tengo que hacer
Aquí en Argentina se consume bastante
Creo que debería empezar con algo tan rico como lo tuyo esa tarta se ve deliciosa
besos
Polenta is one of my favorites cooked in any way. This looks and sounds delicious.
ReplyDeleteOh wow...please pass me a slice. This looks divine!
ReplyDeleteThanks dear Gera dont look divine my Cappuccino??Was a lovley sunshine day, today maybe rain, huggs and thanks. gloria
ReplyDeleteThanks peachskins I love this tart, Hiw is your sweetie?? xxgloria
Make this dear Marie Im sure you would love!! remember I want to know about the scan and the puppy, when you have news! gloria
Thanks Happy cook is delicious, xx gloria
Thanks a lot Lucy, x gloria
Thanks a lot Lyn, you are welcome! gloria
Pruebalo Topino tengo varias recetas con polenta es deliciosa, los queques o tartas quedan muy buenos. muchos cariños, gloria
Gracias Angélica, claro hay tantos italianos en Argentina, pruebala y te encantará. xx gloria
Thanks Diana, you are welcome, thanks for stopping by, gloria
Hi dear Bridgett, please take a piece, send you huggs, xxx gloria
I love polenta and your cake looks sooo good! A slice right now would be great! Hugs and have a good day!
ReplyDeleteThanks a lot Pam, you are so kind! gloria
ReplyDeleteGloria...this is a great Non-gluten cake recipe.
ReplyDeleteFlavourful wishes,
Claudia
Gloria,
ReplyDeleteThis looks delicious. And I just love your presentation. All of your food looks absolutely wonderful. I, like you, love Italian desserts.
I've been on your blog for the past two days. It was so nice to see you over at mine.
I wanted to thank you again for inspiring me to make the coffee-ricotta ice cream. Without you, I wouldn't have. Or the ricotta, in fact.
Your picture of the ice cream made not doing so impossible. I rushed to the store and bought all the milk I needed to make both things.
=)
I'm following, so I'll be back often to visit your virtual kitchen. Thanks for inviting us in.
--Ree
Me sorprendió esta receta, nunca comí polenta en una torta, pero me interesa mucho conocer su sabor, así que la copio para probar. Muy lindo el blog.
ReplyDeleteCariños
Gloria,
ReplyDeleteEste es gusto el tipo de queque que mas me gusta, yo también he estado pensando en polenta, ha estado de moda últimamente la he visto en galletas, masas de pie y este queque que se ve delicioso.
il m'a l'air bien succulent ton gâteau!!!
ReplyDeleteun morceau ne serai pas d refus
bonne journée
Thanks Claudia you always are welcome, thanks for stoppig by, gloria
ReplyDeleteRee I love your blog and your recipes so Im followig you and I will be happy you visit me , have a lovely day, gloria
Gracias Cris, eres muy bienvenida, cariños, gloria
Pilar hace como un año que uso la polenta me encnata su textura, cariños, gloria
Merci Beaucoup mon amie,J ai adore polenta, besoos gloria
Gloria, this looks and sounds delicious. it is wonderful for folks who have a problem with gluten. I hope you are having a wonderful day. Blessings...Mary
ReplyDeleteDelicioso Gloria!!!!!!
ReplyDeletewow what a delicious cake .. sure a best combo with cappucino.. liked the pictures.. very good
ReplyDeleteme encanta la polenta y si es en una receta como esta mucho mas, te quedo delicioso, besitos
ReplyDeleteThanks Mary and you have reason is a nice recipe without gluten, thanks for stopping by blessings to you, x gloria
ReplyDeleteThanks a lot Dear Vall! xoxo gloria
I ove Cappuccino Pranis, thanks by coming, gloria
Thanks Blonde and a Happy day to you too! x gloria
Gracias Pity tambien me encanta la polenta, cariños, gloria
This looks wonderful. Recently I have been using polenta and cornmeal in my recipes. I'd love to try this one!
ReplyDeleteHi everyone
ReplyDeleteIm a newbie here, although i have been watching on the sidelines for a little while.
Im a part time librarian, love baking and my wesie Daisy. I also am way too excited about Christmas for words!!
I cant wait to get on here some more and 'meet' lots of new people!
big respect, Dennis from [url=http://www.myonlinepayday.com]Payday Loans[/url] website!
I love the taste of polenta, but I have never used it in a sweet cake before; with lemon and almonds, it sounds fantastic!
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