18 May 2010

Lavender Panacotta with raspberries sauce (Panacotta de lavanda con salsa de frambuesas)



Really love lavender, and cooking with it.
 Fortunately I have an English lavender bush in my  house, anda lot of time I wanna make this panacotta recipe
With lavender . you can make muffins and cakes too  and I have a Honey and lavender ice cream really delicious, see here if you want to see the recipe.


Well and raspberry sauce gives it a delicious touch. A fresh and delicious dessert for any of time of year.







The recipe

Ingredients

1 1/2 cup of milk
1 1/2 cup of cream
3/4 cup of granulated sugar
2 tablespoons of lavender flowers
1 tablespoon  of grated orange peel
2 teaspoon of gelatin powder
2 tablespoon of cold water
1 1/2 cup of raspberries
lemon juice
1 1/2 teaspoon of caster sugar





Method

1. Place   the milk, cream and sugar in a medium pot. Cook until boil and the sugar is dissolved.

2.Cut the fire and add the lavender flowers. Cover and set aside  until   be cool.
With a fine strainer strain the milk into a bowl. Then pour the orange peel.



In a bowl, combine the gelatin with with water andy cook for 30 seconds in the microwave. It should be transparent.


Allow gelatin respir for a minute. Add  to  lavander milk prepared and  integrate with a wooden spoon.

Divide into six individual ramekins.

Cool to room temperature and then refrigerate for 3-4 hours.

Raspberries sauce
Processing  raspberries in a blender, add a few drops of lemon juice and sugar. stir and set aside.
Unmold panacotta molds in  warm  water and serve with raspberry sauce  and garnish qith mint leaves and lavender flowers.
Refrigerate until serve.






EN ESPAÑOL


Panacotta de Lavanda con salsa de frambuesas


Siempre me ha gustado cocinar con lavanda, se pueden hacer muffins, cakes e incluso tengo una deliciosa receta de helados de lavanda con miel la pueden ver aquì.
Tengo la suerte de que tengo lavanda aquì en la casa, la plantè muy pequeña y ahora es un arbusto muy lindo.

Ingredientes (6 porciones)

1 y1/2 taza de leche
1 y 1/2 taza de crema o nata
3/4 taza de azúcar
2 cucharadas de flores de lavanda
3/4 cucharada de ralladura de naranja
2 cucharaditas gelatina sin sabor
3 cucharadas de agua fría
1  1/2 taza de frambuesas(frescas o congeladas)
jugo de limón
1 y 1/2 cucharada de azúcar flor o azúcar glass

Preparación

En una olla poner la leche, la crema y el azúcar. Cocinar a fuego medio hasta que hierva y se disuelva completamente el azúcar.

Retirar del fuego y agregar las flores de lavanda. Tapar y dejar reposar y enfriar.

Con un colador fino, filtrar la mezcla en un bowl, luego agregar la ralladura de naranja.
En una fuente pequeña o jarro pyrex mezclar la gelatina con el agua fría y cocinar en el horno microondas por 30 segundos a máxima potencia.
Debe quedar transparente.
Dejar reposar la gelatina por un minuto.
Añadir la leche saborizada con la lavanda.Revolver para integrar y verter la mezcla en los bols.
Enfriar a temperatura ambiente y luego refrigerar por 3 a 4 horas.
En la licuadora porcesar las frambuesas hasta formar una pasta.
Agregar las gotas de limón y el azúcar flor o azúcar glass.
Revolver y reservar.
Poner los moldes de panacotta en gua tibia para poder desmoldar Desprender con el borde de un cuchillo y ponerlos en un plato. Decorar con la salsa de frambuesas y algunas hojas de menta y lavanda.




44 comments:

  1. Gloria, this is such a beautiful and delicious looking dessert. I have loads of lavender in my backyard and I think this is going on my list of desserts to try. I am a huge fan of raspberries as well and the sauce is just so elegant. Very impressive.

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  2. Gloria, Panacotta is my very favourite dessert. I can only imagine how lovely these flavours are. Wonderful idea to use lavender x

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  3. I am going to try and grow lavender on my deck this summer. Also I recently tried my first really delicious panna cotta. Thanks for the recipe Gloria!!

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  4. Gloria esta es una receta muy buena y especial
    me gustaría prepararla se ve deliciosa y con esas fotos hermosa dan ganas de comerla
    besos
    http://comidachile.blogspot.com/

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  5. Que buena pinta. Tiene que tener un sabor muy interesante. Un saludo

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  6. Hoy necesito sumergirme en un sabor dulce y exótico. Creo que esta Panacotta es ideal.
    Desconocía que puede cocinarse con lavanda. Es un aroma que adoro. De niño mi mamá me ponía colonia de lavanda.
    Esta combinación de leche, lavanda, frambuesas, naranja... seguro que te transporta al paraíso.
    El olor y los sabores, la mejor forma de recuperar los recuerdos, que es tanto como decir la mejor forma de recuperar la vida...
    Besos

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  7. Que buena panacotta....he probado muchas pero nunca con lavanda....creo que hay que empezar a hacer recetas con flores comestibles...son deliciosas...gracias por tu receta!Abrazos, Marcela

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  8. I am really intrigued by cooking with lavender, but I've yet to do it. I'm really going to have to take the plunge one of these days.

    Nice looking dish!

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  9. Tambien me gustan mucho las preparaciones con lavanda, en general todo pues considero que es una planta hermosa, me fascina su aroma.
    Que divinidad de postre amiga.
    Un beso

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  10. What a grand idea ! I love lavender too but so far used it mostly to stuff in my pillows and between my sheets!

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  11. That looks delicious Gloria. WE have a lavender bush as well. So glad now to have a new way of using it!! You make the most fantastic looking food! Love and hugs from the UK to you! xxoo

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  12. Maravillosa receta, me encanta!

    Besos.

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  13. I love lavender but I've never tried cooking with it. You've inspired me.
    Sam

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  14. Thanks so much Bridgett, thanks by coming, xx gloria

    Really Brenda? I love panacotta too, and this recipe is really nice.Sure you have lavender! huggs gloria

    Thanks Vall and thanks by coming, huggs, gloria

    Gracias Angélica, es una muy buena receta, besoos gloria

    Gracias José Manuel, slaudos. gloria

    Gracias Ferrán, tan lindos tus comentarios siempre, gracias por venir, cariños, gloria

    Thanks a lot Ana, huggs, gloria

    Me encanta la panacotta, es un postre tan liviano y delicioso y combina tan bien con las frutas, gracias Marcela, besoos

    Thanks Domestic Adventurer, and thanks by coming, gloria

    Gracias Kako, la panacotta es un de mis postres preferidos, es tan liviano y suave, un abrazo amiga, gloria

    JA! Taste of Beirut I understand you perfectly! Is nice to smell everywhere in sheets and pillows, xx gloria

    Thanks a lot my dear Marie, I know you porbably have Lavender, because where you live is the queen of the bush, is nice, is beauty and smell, soooo well, thanks by coming, gloria

    Gracias Laura, besoos gloria

    Carolina Kitchen thanks for stopping by, you are welcome at my blog, xx gloria

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  15. bonjour gloria
    quelle merveilleuse idée de parfumer cette panna cotta à la lavande!!!
    elle doit être exquise
    bravo pour ce magnifique dessert
    bonne journée

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  16. Bonjour Fimere, j'aime les desserts et les gâteaux de lavande est doux et parfumé. Merci beaucoup mon ami, besoos

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  17. Oh yum - creamy panacotta and fruity syrup!

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  18. Thanks Cynthia is a yummy dessert! thanks for stopping by! gloria

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  19. I love cooking with lavender too, Gloria. And aren't you fortunate to have a bush by your house??
    This panna cotta looks perfect and so summery with the raspberry topping.

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  20. How lovely with lavender!

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  21. Están bellisimos y por supuesto deliciosos, los colores me encantan!!!
    Un beso

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  22. I would love to try lavender!!!This panacotta looks delicious, Gloria!

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  23. Yea Barbara I think Im fortunately, I love have lavender here, was a little when I plant and know is absolutely lovely.
    Thanks a lot Barbara, gloria

    Thanks dear 5 star foodie, thanks by coming, gloria

    Gracias Annie, besoss, gloria

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  24. What a truly lovely dessert. Your photos are beautiful and I'm sure that your panacotta tastes every bit as good as it looks. I hope you are having a fabulous day. Blessings...Mary

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  25. Thanks Dear Mary as always you are really nice and gentle, have a blessings day too! gloria

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  26. That sure looks fancy and tasty!

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  27. An interesting combination! That pana cotta looks divine!

    Cheers,

    Rosa

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  28. Ayer me hablaron mucho de ti, así que vine a visitarte, en la próxima nos conoceremos.
    Me encanta la lavanda, yo todavía no he probado cocinar con ella y tu postre se ve delicioso, me animaré a hacerto.
    Saludos
    Dulcinea

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  29. Lavender is my favorite in fragrances and more in a creamy panacotta with berries, absolutely delicious! :)

    Cheers,

    Gera

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  30. Sounds yummy! I might have to go find a lavendar bush and plant it. I've seen several yummy recipes using it this year.

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  31. Thanks my friend you are really nice! huggs gloria

    Thanks Rosa panacotta is nice and yummy I think! gloria

    Gracias claudia, debe haber sido la Kako pero me quiere mucho y yo tambien, pero me encanta que hayas venido, siento no haber podido ir ayer, te mando cariños, te iré a ver of course! gloria

    Gera, How are you my friend, how is your Mom, thanks by coming, I love lavender gtoo is nicem gloria

    Thanks Alicia is nice, yummy and easy I think, thanks by coming, have a nice weekend, gloria

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  32. Oh Gloria, I love panacotta, now lavender...must taste like heaven...lovely!

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  33. Thanks dear Juliana you are nice! huggs! gloria

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  34. Oh my! What a pretty panna cotta, Gloria! Love lavender :-)

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  35. Hola, la foto tienta a probar la receta, pero tengo una duda ... soy super mañosa para la leche, la paso con chocolate en los postres o la evaporada en babarois.
    ¿Las flores de lavanda logran esonder el sabor a leche? O sea ¿aromatizan y saborizan lo suficiente? porque en ese caso me arriesgo y hago la prueba de puro curiosidad y para poner en mi mesa algo tan lindo como lo de la foto.
    Anabella

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  36. Thanks a lot Sunita, xx gloria

    aah! Anabella! no sabìa que no te gustaban los postres de leche la verdad es que entre la lavanda y la ralladura de naranja ni se nota la leche (por lo menos yo lo siento asì, tambien a esta receta se le puede agregar semilas de amapola (1 cucharad y 1/2) pero yo encontrè que con la lavanda y la ralladura de naranja era suficiente y efectivamente se siente muy bien. Un abrazo, gloria

    Para cocinar me encanta la leche evaporada.

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  37. Wow, the dessert looks so good! The raspberry sauce sounds awesome!

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  38. Oh I love the looks of that raspberry sauce drizzled over the creamy panna cota..

    blowing peachkisses
    The Peach Kitchen
    peach and things

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  39. Que rico Gloria!, tengo que probarlo.

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  40. Que rico Gloria!, tengo que probarlo.

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  41. Hola Gloria!! Tantas lunas!!
    Me he portado super floja con los blogs. Pero porque estoy muy ocupada, estoy haciendo clases de cocina y también estoy pintando bastante.
    Como estas tú??, Tu familia, todos bien?

    Muchos cariños!!

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  42. gloria:
    nunca he cocinado con lavanda, este postre se ve delicioso. Te felicito, también por las preciosas fotos.
    Te echamos de menos en nuestro encuentro bloguero.
    un abrazo
    edith
    La brujita

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  43. how stunning, gloria! the pure white panna cotta contrasts so elegantly with the pretty fruits. bravo!

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Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted