Oh my God it seems that only yesterday was summer and the fall is now here in the southern hemisphere, but I know in the north, are in spring and then summer.
So I made this plum Tarte I made with the last plums that I find in this summer.
Always try to go the blog according to the Northern Hemisphere because the vast majority of visits and comments are from USA, England. Spain etc. so we will be mixing recipes for every occasion and Spring.
This cake is adapted from Paula Revista year 2000 and the recipe is from Rosario Valdès Chadwick one of my favorites already mentioned..
1 cup almonds peel
3/4 cup of sugar
1 cup of flour
1/2 teaspoon of salt
2 eggs beaten
1/4 cup of milk
4 tablespoon of butter
1 teaspoon of vanilla
5 plums withoud seed in half
Method
1. Preheat the oven about 180° C (medium heat) and buttered a medium round pan (23 x 23)
2. Grind the almonds with 1/2 cup of sugar. and put in a bowl. Aff the flour and salt and mix well.
Add the eggs, milk and melted butter, and vanilla and mix well.
Empty the mix in the pan, Set aside.
3.Place the plums, skin side up, on a board and slice very thin without counting all the way, at one point, as if making a fan.
Place the plums on the dough aside in pan with skin side up. Gently press down on the fruit, leaving only see the plum. Sprinkle with remaining sugar and distribute pieces of butter on top.
4. Bake until the tart is golden 40 to 45 minutes. Serve warm. If you like add whipped cream.Or some berries.
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En español
Tarta de ciruelas y almendras
Parece que fue ayer que aquí estabamos en veranono y ya estamos adportas del Otoño, aquí en el Hemisferio Sur, pero como la gran mayoría de los que lee mi blog o ve recetas es del hemisferio norte, seguiré mezclando recetas para todo tiempo y recetas de Primavera-Verano.
Estas son de las últimas ciruelas del verano e hice esta tarta de ciruelas y almendras que está adaptada de una receta de Revista Paula año 2000, de Rosario Valdés Chadwick una de mis favoritas en libros de cocina y recetas.
Ingredientes
1 taza de almendras enteras y sin piel
3/4 taza de azucar
1 taza de harina
1/2 cucharadita de sal
2 huevos ligeramente batidos
1/4 taza de leche
4 cucharadas de mantequilla derretida
1 cucharadita de vainilla
5 ciruales grandes en mitades sin carozo
1.Precalentar el horno a temperatura medina a(180°c) y enmantequillar un molde de 23x23 de forma redonda, para tartas.
2. Moler las almendras muy finas con 1/2 taza de azúcar y colocar en un bol.
Agregar la harina y sal, mezclar. Añadir los huevos,leche, mantequilla derretida, y vainilla y batir bien.
Verter la mezcla en el molde y reservar.
3. Colocar las ciruelas con la piel hacia arribasobre una tabla y cortar en rodajas muy delgadas sin cortar hasta el fondo en una punta para hacer un abanico. Colocar las ciruelas sobre la masa del molde, con el lado de la piel hacia arriba.
Suavemente presionar los trozos de fruta en la mezcla formando un abanico, dejando que solo se ve la superficie de la ciruela. Espolvorear con el resto de azúcar y distribuir encima los trozos de mantequilla.
4. Hornear la tarta hasta que esté dorada, de 40 a 45 minutos. Servir tibia.
que rica esa torta gloria..debe estar riquísima.
ReplyDeleteMOlbesitos
La repostería es un arte muy difícil. Pero tú lo dominas plemanente, esa es la marca del maestro.
ReplyDeleteY es que la gastronomía es un auténtico arte.
Siento debilidad por esa repostería casera, coger un buen pedazo de torta y comerla directamente o mojarla en el café con leche, en una tranquila mañana primaveral, con la luz serena llenando el jardín de paz y color, los pájaros entonando sus trinos, disfrutando de cada mordisco, contemplando la linda cerámica en que sirves la tarta, una charla plácida, aspirar el aire fresco...
Eso es la felicidad.
Besos
gloria:
ReplyDeleteque rico! Por suerte aún tenemos algunas ciruelas para realizar esta receta.
un abrazo
edith
la brujita de jengibre
Una torta riquisima x
ReplyDeleteque rica ,me encantan ese tipo de pasteles con frutas,siempre resultan deliciosos
ReplyDeleteun beso
I looks wonderful Gloria! It's nice to make thing that use seasonal fruit and vegetables, but now it's so easy to get some that are not in season now! Still, fresh is best!
ReplyDeleteLyndsay y Marcos, Como han estado? gracias por venir,si, las ciruelas es una de mis frutas predilectas , cariños para uds, gloria
ReplyDeleteGracias por venir Ferràn, ay que hablas bonito acerca de la primavera y todo eso, pero es verdad, es tan agradable sentarse a tomar un cafè o un tè con amigos y con reposterìa casera, Im agree! cariños, gloria
Hola Edith, gracias por venir, como has estado, si hoy me fui fijando en la fruta (salì)(providencia es una maravilla) y aùn quedan duraznos, uvas, ciruelas, tunas y frutillas, es un paìs frutadelicioso! que opinas? en realidad siempre la vista se me va a la fruta, es un placer, besoos amiga, gloria
Gracias Ana, besos, gloria
Gracias Isa, te dirè que es una muy buena receta, besos, gloria
Thanks dear Lyndsey, is a yummy Tarte and I love plums, huggs, gloria
I love desserts with fruits baked in batter.
ReplyDeletetHanks dear Cynthia and thanks for stopping by at my blog, huggs, gloria
ReplyDeletewhat a beautiful tart! :) this is such a spring recipe i'm loving it :)
ReplyDeleteThis reminds me of the plum tarts my grandmother used to make. She had a lovely Italian plum tree in her yard and would make such wonderful desserts from them all. I will have to give this one a try and take it over to her house very soon.
ReplyDeleteBeautiful pictures, Gloria. This tart looks so good; I wish I could have ate at your house today!
ReplyDeleteTiene una pinta deliciosa. Gracias por una receta con ciruelas porque no hay muchas.
ReplyDeleteBesitos
Beautiful tart! It looks delicious!
ReplyDeleteThanks Nirvana, you are really welcome to my log!! gloria
ReplyDeleteBridget, thanks a lot Im honored that you think in your grand ma Tarts, thanks by coming, gloria
My dear Tonya I will be happy if you come to eat my house, huggs, gloria
Gracias Mese, encantan los postres y cakes de ciruelas, besoos
Thanks Half baked, you are welcome, gloria
You are quite the baker! Cooking is easier..
ReplyDeleteThanks my dear Buffalo, you are a Master cook too, I love as you cook! gloria
ReplyDeleteQue torta deliciosa, deve ser muito boa!!!!
ReplyDeleteBeijinhos
¡qué tartaaaaaaaaaa!!!!!
ReplyDeleteestamos viendo esta tarta tuya y nos parece geniaaaaaaaaalllllll.
Lástima que vivas tan lejos, Gloria... ¿Por qué no me mandas un trocito por carta?
sí?
Jajajajaja
Besitos
;O)
Me gusta la música. y la decoración de tu blog. Tienes mucho gusto, linda.
Gracias Fátima, es muy buena muy gustosa! besoos gloria
ReplyDeleteHola Feli, es muy rica ahora que vendrá el verano la puedes hacer, las ciruelas son tan ricas, muchos cariños, gloria
I'm still hankering warmer days here...the cold ones are arriving but with a wonderful tarte like this the weather doesn't matter :)
ReplyDeleteHave a great weekend!
Gera
Cariño mío, esta tarta me ha conquistado la mezcla de sabores entre las almendras y las ciruelas estoy segura que me encantará....
ReplyDeleteUn beso cielo
Yes Gera, here too, yesterday rainining something and now we have sun again, the weather is crazy you know. Tanks by coming. huggs gloria
ReplyDeleteHola Mar, gracias amiga,de verdad queda buena, besos Mar, gloria
I love that fruit! Your tarte must be delicious!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks Rosa, you are nice always. cheers, gloria
ReplyDeleteI've been mulling over doing a plum tart, Gloria. I saw someone make one on the Food Network this week and thought it looked divine. Yours looks a little more cake-like, which I like. And I love the addition of almonds! Looks wonderful.
ReplyDeleteThanks Barbara really I love this recipe is really tasty , Im so glad you like it dear Barbara,Thanks by coming, gloria
ReplyDeleteYum! I love the combo of plums and almonds!
ReplyDeleteThanks a lot 5 star and thanks by stopping by! gloria
ReplyDeleteGloria, this looks and sounds delicious. I also appreciate the fact that it is not difficult to do. I'll wager this is delicious. I hope you are having a wonderful day. Blessings...Mary
ReplyDeleteTa tarte semble délicieuse.
ReplyDeleteChez vous, l'été se termine, et chez nous, le printemps tarde à arriver.
A bientôt.
Thanks Maryt, you are so sweet, blessings and have a wonderful day, gloria
ReplyDeleteC'est vrai,J'espère continuer à faire de bonnes recettes Nadjibella, Printemps Eté et toutes les occasions, baises, gloria
The plums are almost ripe on our tree. I have been inspired by your blog post. Thanks!
ReplyDeleteVelva. thanks a lot Im so glad you like my post. You are fortunately have plums tree I dont have, I have apples, quinces and peaches, but the plums are awesome, thanks for stopping by, gloria
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