1 February 2010

Mango Tart
















What can I say about mango that you dont know?? Is geourgeous, delicious, versatile and yummy!!

Im a mango's lover I know, I love as smell and the tasty, all, the colour. any way here a recipe of a delicious Mango tart!

This recipe is adapted from Good  housekeeping recipes ( http://goodhousekeeping.com/ ) from April 2008.




The recipe
Crust
1 1/4 cup all purpose flour
1/4 cup confectioners'sugar
1/4 tsp. salt
6  tablespoon of cold butter
3 to 4 tbsp. ice water

Lemon pastry cream

1 cup whole milk
3 egg yolks
1/2 cup granulated sugar
2 tabls. cornstarch
2 tbsp. butter
1 tablespoon grated lemon peel
1/3 cup of lemon juice

Fruit Topping
2 mangoes peeled and thinly slices
1/2 cup raspberries or other fruits


Method

1. Prepare crust, Combine flour,sugar, and salt. Add butter  until mixture resembles  coarse meal.
Add  ice water 1 tablespoon at a time, until moist clumps form.
Gather dough in a ball., flatten into disk. Wrap disk in plastic wrap and refrigerate  until firm enough to roll, about 1 hour. If chilled overnight let dough stand  30 minutes at room temperature before rolling)
2. Preheat the oven to 190°c . On flour surface , with floured rolling pin rool disc and transfer to a round  tart pan with removable bottom.
Press dough onto bottom and up side of pan.
Trim dough level with rim of pan, . Refrigerate tart shell 10 to 15 minutes to firm dough before baking.
3.Line tarta shell with foil and fill with some beans.
4. And bake about 15 minutes  or until golden.
Cool in pan or wire rack  about 30 minutes.
Meanwhile prepare the lemon cream.

In a sauce pan  heat milk,to simmering in medium.
In small boll whisk yolks and granulated sugar until blended.
Mix in cornstarch until smooth.
While constantly beating with wire whisk, gradually pour half of simmering milk into egg yolk mixture.

Pour this egg mixture into remaining milk in sauce pan and cook until mixture boils and thickens.
Boil un minute stirring. Remove saucepan from heat stir in butter and add the lemon peel and lemon juice.

Transfer pastry cream to small bowl cover with a plastic wrap and refrigerate at least for 1 hour.

Spoon pastry cream into baked tart and spread evenly.
Arrange mango slices on top, place raspberries in the center.
Refrigerate by two hours before serving.



EN ESPAÑOL

Tarta de mangos

Que puedo decir acerca de los mangos que ya no sepan, son deliciosos, preciosos, huelen maravilloso!
Soy una fan de los mangos, realmente, cuando los niños eran pequeños les hacía compota de mangos, por eso debe ser que les gustan las frutas tropicales.

Esta receta es deliciosa y está adaptada de la revista americana Good housekeeping de Abril del 2008 (http://goodhousekeeping.com/  )

Ingredientes masa

1 1/4 taza de harina normal
1/4 taza azucar glass
1/4 cucharadita sal
6 cucharadas de mantequilla
3 a 4 cucharadas de agua helada

Crema de limón

1 taza de leche entera
3 yemas de huevo
1/2 taza de azúcar granulada
2 cucharadas de maicena
2 cucharadas de mantequilla
1 cucharada de ralladura de limón
1/3 taza de jugo de limón

Cubierta tarta

2 mangos pelados y cortados en lonjas
1/2 taza de frambuesas frescas o congeladas
(u otra fruta trozada)

Preparación

Masa: 
Para la masa combien en un bol, la harina, azúcar y sal. Agregar la mantequilla uniendo con los dedos .
Agregar de a poco el agua helada hasta tener una masa consistente.
Hacer una bola con la masa y llevarla envuelta e n film plástico a la nevera por una hora hasta que  esté firme para estirarla con el rodillo.

Precalentar el horno a 190°C. 
En una superficie enharinada estirar la masa con el rodillo para hacer un disco para tarta.
(Usar un molde de fondo removible para que sea más fácil de trasladar)
Pinchar el fondo de la tarta con un tenedor.
Cortar  el sobrante de la masa.
Refrigerar la masa por unos 15 minutos para que esté mejor para hornearla.
Hornear la tarta por unos 20 minutos o hasta que  la masa esté ligeramente dorada .
Dejar enfriar.
En una olla calentar la leche hasta que hierva, bajar el fuego, aparte batir las yemas y el azúcar granulada hasta que estes bien mezcladas.
Mezclar con la maicena, unir bien y  agregar de a poco batiendo siempre a la leche caliente.Cocinar por un minuto fuego bajo.Hata que la mezcla se espese.
Sacar la olla del fuego y agregar la mantequilla, la ralladura de limón y el jugo, unir bien.
Poner en un pequeño bol y dejar en la nevera o refrigerador por 1 hora.

Esparcir la crema de limón sobre la tarta y sobre esta colocar los mangos en trozos, en el centro poner frambuesas o kiwis u otra fruta.
Trasladar la tarta a un plato grande (cuando ya esté fría) y dejar en el refrigerador  por unas dos horas antes de servir. Así será más fácil cortarla.

43 comments:

  1. OMG, this looks wonderful!! I will be making this tart really soon. Really soon!

    ReplyDelete
  2. What a beautiful tart, love the colors totally superb!!

    Have a great week,

    Gera

    ReplyDelete
  3. I often wonder what a truly ripe mango tastes like. I can imagine this tart to be as close as I get to heaven.

    ReplyDelete
  4. Me llevo una ración para más tarde.

    Besos.

    ReplyDelete
  5. ¡Qué maravilla de postre!
    Es una pena que en España todavía no estén muy introducidas las frutas tropicales. Es que somos muy de inercia y poco dados al cambio.
    Grave error. El mango es una fruta absolutamente deliciosa, y esta tarta tiene una pinta... ¡Uhmmmm...!
    ¡De auténtica locura!
    Besos

    ReplyDelete
  6. Mango is our family's favorite fruit! This tart is gorgeous..

    ReplyDelete
  7. A delicious looking tart! I love mangoes!

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  8. I think this is one of the most beautiful and delcious tarts you have ever made. And mango is my all time favourite fruit and i so much wish i had a huge slice right now.

    ReplyDelete
  9. Hi Anh, you are so nice, I think you will be absolutely in love with mangoes, xx gloria

    Thanks a lot Gera you always are soooo sweet, thanks dear have a nice week too!! gloria

    Thanks Vall months ago normally I use mangoes tin that are so nice too, but is true ripe mangoes are the best! thanks Vall gloria

    Claro Toro llevate un pedazo, je, besoos gloria

    Gato vaya pensé que tenían mangos allá, pero quizas es como tu dices, que hay gente que le cuesta porbar cosas nuevas, aquí antes la gente era así pero ahora han cambiado mucho y prueban todo, gracias por venir y cariños, gloria

    Really peachskins Im in love of mangoes, Really love I made a drink the other day and was awesome, xx glora

    Me too Rosa, I love a lot!!! gloria
    cheers

    Thanks a lot Happy Cook and really I love mangoes too, xxx gloria

    ReplyDelete
  10. Se ve una tarta deliciosa, me encantará probarla.
    Besos!

    ReplyDelete
  11. We LOVE mangos and always have a stash--they're always good and always available in LA. This is on my list. Thank you!

    ReplyDelete
  12. That looks and sounds very refreshing! Nice job!

    ReplyDelete
  13. Cariño mío, me parece una maravilla de tarta, me encanta a mi hijo es al que más le gusta esta fruta así que esta tarta le tiene que encantar
    Un beso cariño

    ReplyDelete
  14. I love mangos. I eat them with yogurt a couple times a week for breakfast. Your tart looks lovely, Gloria! Can't wait to try it.

    ReplyDelete
  15. Pero como no me va a llamar la atencion esta maravilla de tarta? que te he visto de refilon en un blog y me he dicho : madre mia lo que me estoy perdiendo!!! y aqui estoy, alucinando con tanta maravilla, me encanta todo!!! un besote

    ReplyDelete
  16. Gracias Laura que ganas de que la probaras, besos gloria

    Oh Catherine you are so lucky! Now we have mangoes often but a time ago didin't but really I love them, xx gloria

    Thanks Buffalo, the mangoes colours is wonderful, x gloria

    Gracias Mar cariño, aquí tambien les gustAN los Mangos y fíjate que esta tarta es bien fácil, besoos,gloria

    Barbara! I love with plain yogurt too! are wonderful! huggs! gloria


    Pues gracias Eva y eres muy bienvenida ami blog-casa, muchos besooss ,gloria

    ReplyDelete
  17. marvelous, gloria--this looks bright and refreshing and delicious!

    ReplyDelete
  18. Gloria, una tarta espectacular. Nunca he probado a hacer una con mango..ya creo que es hora jejeje. Besitos

    ReplyDelete
  19. Thanks Grace, and thanks for stopping by, x gloria

    Haganla con mangos amigos y no se arrepentirán queda deliciosa, besoos gloria

    ReplyDelete
  20. What a beautiful and delicious tart.
    Excellent post x

    ReplyDelete
  21. Thanks dear Ana and thanks for stopping by, x gloria

    ReplyDelete
  22. What a gorgeous tart! I love mango and can't wait to make this!

    ReplyDelete
  23. Thanks a lot 5 Star, try this recipe Im sure you will love alot, cheers! gloria

    ReplyDelete
  24. Ta tarte est un plaisir pour les yeux et elle parait délicieuse.
    J'en prendrai bien une tranche.
    A bientôt.

    ReplyDelete
  25. Merci Beacoup Saveours, J' aime les mangues, est l'un de mes fruits préférés, a bientot

    ReplyDelete
  26. That looks so tropical and tasty on this cold rainy day!

    ReplyDelete
  27. Thanks Blonde, yes Mangoes are delciious and tropical, x gloria

    Thanlks Sphie you are so sweet as always,but really I love mangoes ever and ever, je, besooss, gloria

    ReplyDelete
  28. Que impresionante es esta tarta.... y con los mangos que pinta mas fantástica que tiene.....

    Creo que tengo que hacerla prontito...

    Un saludo

    ReplyDelete
  29. Your torte is just beautiful! I love mango and the berries in the middle are a wonderful pop of color and contrast against the color of the mangoes! Wonderful!

    ReplyDelete
  30. I need this refreshing tart in this hot day!

    Gloria, an award is waiting for you at my blog :)

    All the best,

    Gera

    ReplyDelete
  31. That Mango Tart just looks full of sunshine, and I bet it tastes of it.

    ReplyDelete
  32. I love mango! Beautiful looking tart, Gloria.

    ReplyDelete
  33. Hi Gloria,

    Thanks for opening the "Name/URL"...your mango tart looks so delicious, like the color of fresh mango and the abundance of it...gorgeous tart :-)

    ReplyDelete
  34. Hola Cova, eres MUY bienvenida, estoy contenta de que hayas venido.
    Prueba esta receta te encantarà, besoos gloria

    Thanks Ungourmet I love your blog alot!!thanks for stopping by! gloria

    Gera here is so hot today too!! we are so close, you know, you in Uruguay and I in Chile, this summer is specially hot.
    Gera estoy muy emocionada por tu premio, gracias!!!! fui a tu blog te agradezco, now I have to see some blogs to sharing I s difficult!!gloria

    Thanks James and thanks for stopping by, x gloria

    Gracias Erica I love mangoes too!! gloria

    You are welcome Juliana, Im happy you are here, thanks a for stopping by!!

    gloria

    ReplyDelete
  35. The photos are beautiful. Mangoes are such underappreciated fruit. Your tart look absolutely wonderful. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  36. Beautiful summery colours..I have to wait another couple of months to make this.

    ReplyDelete
  37. Thanks a lot Velva, I love mangoes, gloria

    Thanks a lot Rachel, the time gost so fast, so when you see mangoes remember this recipe, x gloria

    ReplyDelete
  38. Me encanta el mango. En una tarta tiene que quedar genial. Gracias

    ReplyDelete
  39. Gracias José Manuel, besoos gloria

    ReplyDelete
  40. A gorgeous tart Gloria, which I am sure tasted delicious!

    ReplyDelete
  41. Une tarte à la mangue. J'adore ce fruit. C'est un délice.
    Félicitations.
    Merci pour ta visite Gloria
    Bonne soirée,
    Diane-plop - La Table de Pénélope

    ReplyDelete
  42. Gloria, this tart is absolutely incredible. I really like mango and I'm always looking for new recipes that I can use this one.

    Many thanks...

    ReplyDelete

Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted