29 January 2010

Couscous salad


Sometimes I made Couscous but it my first post about it.

Many of you know and eat. I love Couscous more than rice, because is smooth and go so well with salads
.
Couscous is a food consisting of spherical granules made by rolling and shaping moistened semolina wheat and then coating them with finely ground wheat flour. The finished granules are about one millimetre in diameter before cooking. Other variations exist and other cereals may be used, for instance, the Levantine variant,  is slightly more than twice the diameter and made of hard wheat instead of semolina.

It is also popular in the West African Sahel, in France, Spain, Madeira, in western Sicily's Province of Trapani, as well as in Greece, Cyprus and parts of the Middle East.
It is particularly popular among Jews of North African descent such as the Moroccan Jews , Tunisian Jews and Algerian Jews, and is eaten in many other parts of the world as well.


This recipe is adapted from one of  Veronica Blackburn a nice chef from here and cook teacher.
I love her recipes. And love how she cook.

The couscous is finded in almost all supermarket  in healthy food  or Oriental food.




The recipe

Ingredients (6 servings)

300 grs. of couscous
1 and 3/4 cups of boiled  hot water
2 tablespoons of olive oil
1 cup chopped tomatoes
3/4 cup of ciboulette chopped (chives)
1 pinch of garlic clove
1/2 teaspoon of cummin
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of Balsamic Vinaigrette
1 tablespoon of olive oil to seasoning
1. Place the couscous in a large pot  and add the boiled water and salt, wait the water boiled again and cut the heat. Set aside by 5 minutes, and then take out pot lid and set aside other 5 minutes.
Add the oil mixing well. Let chill and add the chopped chives and tomatoes.

Seasoning with salt, cummin, garlic clove,olive oil and balsamic vinaigrette.
Stir well. Set aside and serve alone or with meat or other.





EN ESPAÑOL

Ensalada de Couscous (6 porciones)

Personalmente el couscous me encanta como acompañamiento casi màs que el arroz, porque suave y liviano y combina con cualquier ensalada, se adapta muy bien.

Esta es la primera vez que hago un post acerca del Cous Cous.Aunque hay muy buenas recetas.
Siempre es bueno partir por lo bàsico como se prepara y todo lo demàs.

Para los que no lo conocen el cous cous es una comida muy antigua en forma de grànulos que se confecciona a partir del trigo de sèmola, de la parte dura.
Existen variantes de este cereal pero es màs o menos similar.

Es muy conocido en el Oriente por supuesto, en Israel, en Africa, Francia España y Grecia-
Pero tambien se conoce en muchas partes del mundo.

Hace algunos años llegò aquì aunque no todos lo conocen ya se vende en varias partes.
Se encuentra en los supermercados en la parte de comida saludable o comidas orientales.

Esta receta està adaptada de una de Verònica Blackburn, excelente chef de acà y maravillosa profesora de cocina, me encantan sus recetas, son excelentes.

Receta
Ingredientes

300grs couscous
1 y 3/4 tazas de agua hirviendo
sal
2 cucharadas de aceite de oliva
1 taza de tomate picado en cuadrados pequeños
3/4 taza de ciboulette o cebollin verde picado
Para aliñar:
1 pizca de ajo machacado
1/2 cucharadita de comino
1 cucharadita de sal
1 cucharada de vinagre balsàmico
1 cucharada de aceite de oliva para aliño.

Mètodo
Colocar el cous cous en una olla ancha y baja, añadir el agua hirviendo, sal y esperar que vuelva a hervir y apagar el fuego-
Dejar reposar 5 minutos, destapar la olla, dejar reposar otros 5 minutos y añadir el aceite revolviendo bien.
Dejar enfriar y mezclar con el ciboulette y el tomate picado.

Para el aliño mezclar el año, aceite, comino, sal y vinagre balsàmico.
Mezclar bien. Dejar reposar un poco y servir solo o con alguna carne o legumbres.
Se aviene con todo.






25 comments:

  1. Me encanta el couscous, yo suelo hacer tauboulé, pero esta tuya me gusta...
    Un beso guapa

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  2. ¡Uhmmmm...! ¡Qué rico!
    En España se cocina poco el cuscús, ahora se empieza a usar más porque toda la población inmigrante africana lo utiliza como plato básico.
    Es fundamental que el cuscús -la materia prima- sea de calidad.
    Me encanta esta receta que nos propones, sin nada de carne. Además colocado sobre esas hojas de ¿parra?, en esos lindísimos platos, hace un contraste preciso de rojos (con el tomate culminando) y verdes. Y el mantel de bambú, la copa de vino fresco...
    Este blog es una maravilla.

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  3. Gracias Toro, cariños, xx gloria


    Gracias Mar, si el Taboulè es muy rico tambien, besoos gloria

    Thanks a lot dear Vall, you are so sweet, gloria

    Gracias gato,pero de verdad que hay muchos blogs que son estupendos, lo que pasa creo yo que cada persona le pone su sello al blog, esa es la gracia, de hecho uno pone las recetas que le gustan y presenta la comida como lo harìa si vinieran a comer a su casa. gracias, gloria

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  4. I've only had it once, might be time to try it again...

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  5. Couscous is faster to make too! It can be ready in no time. I like it much better than rice anyway. Your salad is simple and lovely- the colors are fresh and bright and it looks delish!

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  6. Nos encanta a todos el cous-cous. Así que gracias por una nueva forma de comerlo. ESpero contarte pronto como está la receta.

    La pinta que tiene en la foto es estupenda. Gracias.

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  7. I LOVE couscous!!!!!!!!!!!!!! Looks beautiful...

    Have a great weekend.

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  8. Yes dear bufalo dick, is so nice and healthy!, xx gloria

    Yes Barbara is amazing the faster is to made, and I love more than rice really!!thanks a lot dear barbara.
    gloria


    Thanks a lot Blonde, xx gloria


    Gracias Josè Manuel, a mì tambien me encanta ademàs es muy versàtil, gracias por venir, gloria


    Thanks Live,love and eats you are really sweet, I love cous cous too!! gloria

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  9. Tiene que estar buenísimo este plato de Couscous. A mí me gusta mucho y es mucho más digestivo que la pasta o el arroz.
    Te dejo un abrazo bien fuerte y mucho besines.
    ;o)

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  10. Gracias Feli, fìjate en esta receta, no es complicada y es muy rica, a mì me encanta!, si tambien lo prefiero màs que elarroz, besoos y gracias por venir, xx gloria

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  11. I love couscous.... it is a versatile ingredient. That looks delicious.

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  12. Thanks Erica, I love too I think is versatile and yummy! gloria

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  13. Thanks a lot mama Zen and you are welcome!! thanks for stopping by,xgloria


    Dear Sophie thanks a lot. Tu español está estupenso Sophie, besoos gloria

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  14. Querida Gloria, ya sabes que el cous cous me encanta y en ensalada me parece estupendo de rico!
    Estoy lista esperando tu llamado!!

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  15. Je, kako, me haces reir, acabo de hablar contigo amiga, termino aquí y te voy a buscar, besoos

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  16. What a delicious couscous salad - I love the flavors.

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  17. Thanks a lot blond duck, (LOL)gloria

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  18. Gloria, thanks for always being so supportive.

    Hugs

    Cynthia

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  19. OMG You are special and sweet my dear Cynthia and a fantastic cook!! besooss, and huggs gloria

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  20. Gloria! Dear,
    thanks a lot for this linnk...I appreciate it and loooks delicious! I'm going to try it very soon, cause I foun a place where I can buy it jiji.
    Kisses and hope you (the truth everyone)win the raffle jijiji.
    Emma

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Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted