3 January 2010

Bruschetas with tomatoes and basil



After all these holidays I think is nice eat something fresh and light, the brushettas are nice like an appetizer or like a simple and tasty food. By days I eat only these at lunch!

 Bruschettas are (if you dont know)thin  slices of baguette are brushed with garlic and oil mix and toasted, then topped with a tomato, basil and garlic mixture.But have a lot of differents forms of make. (with cheese, others veggies,mushrooms, or others)




 


Ingredients

1 baguette French bread or similar Italian bread



6 or 7 ripe plum tomatoes or cherry tomatoes

2 cloves garlic, minced

2 tablespoon Olive oil or other oil

6-8 fresh basil leaves, chopped.


Salt and freshly  black pepper to taste

1/4 cup olive oil

Method

Cut in slices the baguette or other bread  on a diagonal about 1/2 inch thick slices. Take a bowl and add oil, garlic, pepper in it.



Coat one side of each slice with olive oil using a pastry brush. Place on a cooking sheet, olive oil side down. these in batches  Toast for 5-6 minutes, until the bread just begins to turn golden brown.
  Rub some garlic in the slices and drizzle half a teaspoon of olive oil on each slice.


• Peel tomatoes, chop them and drain them in the strainer for 20 minutes. Add these tomatoes to the oil dressing and toss to coat. Keept it aside for 15 minutes.

Cover with the toimatoes the bread slices. sprinkle with salt and pepper.
 Sprinkle it with chopped basil.

Serve warm with red wine (Carnemere) or a white wine (sauvignon blanc.)





EN ESPAÑOL

Bruschetas con tomates y albahaca

Despues de tantas fiestas y dìas con diferentes comidas, es agradable comer algo, liviano y apetitoso.
Por lo menos a mì me encanta.
Las bruschetas son un aperitivo italiano delicioso y liviano. Pero tambien se pueden comer como un lunch porque son agradables y apetitosos.

Para los que no las conocen las bruschetas son un aperitivo de origen italiano que se hace en pan baguette o similar, con tomates albahacas, pero pueden ser con queso, cebolla o champiñones.




Ingredientes

1 pan baguette o similar cortado en torrejas finas
6 o 7 tomates pequeños,  tipo cherry o ciruela  (màs bien
pequeños) los del tipo cherry yo no los pelo pues no es necesario.
2 dientes de ajo molidos
2 cucharadas de aceite de oliva u otro neutro
sal y pimienta
6 a 8 hojas de albahaca picadas
o cortadas en juliana
1/4 taza aceite oliva

Mètodo

Cortar el pan en rorrejas delgadas.
Prender el horno fuego medio (180ª)
Hacer una mezcla con el aceite,ajo picado y sal y con esta mezcla pintar los panes cortados por ambos lados.
Colocar al horno por unos 5 a 6 minutos hasta que esten dorados los panes.

Cortar o picar los tomates y dejarlos drenar un poco.

Colocar los tomates sobre los panes cortados y dorados, espolvorear con sal y pimienta y cubrir con albahaca picada o cortada en julianas.

Servir con vino rojo o tinto (Carmenere) o un blanco Sauvignon blanc que es muy bueno para aperitivos.

30 comments:

  1. This looks like a wonderful, delicious and healthy appetizer. Yum!

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  2. Es verdad.
    Son muy apetitosas y vienen bien después de tantos excesos.

    Besos.

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  3. As always, your recipe looks delicious.
    I am just stopping by to wish you and your family a very happy new year. Hugs, Lura

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  4. I love the marriage of tomatoes and basil. So yummy looking Gloria x

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  5. Tasty looking Bruschetta Gloria!! You always make the most delicious looking things! Happy New Year!! xxoo

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  6. Gloria, pero estas toda una profesional. No me canso de ver tus fotos, como has mejorado amiga.
    Las bruchetas se ven deliciosas, quisera estar en tu casa!
    Un beso.

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  7. Riquísimos, sanos y apetecible....
    amiga mía te deseo lo mejor para este año y para el resto de tu vida...
    Abrazos cariñosos

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  8. Absolutamente delicioso. Es una comida habitual en España, pero le solemos añadir una loncha de jamón serrano (no confundir con el "ham" cocido). Pero sin jamón, tal como tú lo planteas también está riquísimo y es mucho más digestivo.
    Y perfecta la elección de los vinos.
    Una forma ideal de comenzar el año.
    Feliz año 2010 a todos.
    Besos.

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  9. tomatoes and basil is such a great combo....

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  10. Thanks a lot Christine, x gloria

    Gracias Toro, que tengas un muy buen año, besoos gloria

    Thanks a lot Lura, Happy new year to yu too! gloria

    Thanks dear Brenda, huggs!! gloria

    Dear Marie, Happy Ne Year and have a nice week, gloria

    Las bruchetas son un vicio, de hecho cuando estuve enferma es lo único que podía comer, ya falta poco amiga, besooss gloria

    Gracias Mar, amiga te deseo un muy Feliz Año Nuevo, besoos gloria

    Gracias gato, yo prefiero sin jamón, si conozco el jamón que tu dices, aquí se le dice jamón serrano, en los supermercados tienen las piernas de jamón entera. Pero prefiero sólo con tomate y albahaca, a lo más queso. cariños, gloria


    Thanks a lot peachskins have a nice and Happy New Year! gloria

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  11. How wonderful they look to me! Here in the North, we can look forward to indoor grown tomatoes for the next six months..Happy 2010, dear!

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  12. Beautiful and healthy too it is delish!
    Happy New Year!

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  13. I always want to try buchetta, but I'm not a fan of raw tomatoes. I'm curious about your version...

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  14. Felices Reyes Gloria! Esta receta la has hecho pensado en mi, lo sé. Así que, mañana las haré como aperitivo o entrante.

    Besitos!

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  15. ¡Que sana esta receta y que rica!.
    Después de las pasadas de estos días viene bien algo así.

    Pochoncicos.

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  16. Thanks a lot Dear Buffalo Dick Im sorry you dont have tomatoes like these until the next 6 months, but maybe at spring they arrive!Have a very nice year! huggs, gloria


    Thanks a lot Chef Jenna, Happy New Year!

    Thanks dear Blonde, you are so nice, Have a wonderful New year and try this recipe! gloria

    Feliz dia mi niña preciosa, pues claro que pensè en tì porque siempre que hago algo asì, pienso esto le gustarà a la Marìa Jesùs, ademàs por la Espe comemos muchas cosas similares, besooss gloria


    Gracias Wivit, feliz Año amiga!, si viene bien algo liviano! besoos gloria

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  17. I think something like bruchetta is perfect for after the holidays. So light in deed. Hope you had some great holidays and memories :)

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  18. What a lovely, bright and light appetizer! There is nothing better than a basil/tomato combo.
    Happy New Year, Gloria!

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  19. Awesome I love a great light meal with a cup of tea ... Perfect !


    Thank you for Charing your recipe :)

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  20. Hi my dear Adam, I hope you had lovely and happiness Christmas and have a new year with blessings! gloria

    Thanks a lot Barbara have a nice New year dear! gloria

    Foodcreate, thanks a lot to you and thanks for stopping by, gloria

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  21. Sometimes the simple things are just the best! Happy New Year, Gloria.

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  22. Yes it is dear Sylvie, as your lovely and delicious scones! Happy New Year! gloria

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  23. Happy New Year Gloria...your bruschetas look delicious, love the combination of fresh tomatoes and basil...yummie! Nice pictures as well ;-)

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  24. Thanks a lot Juliana, have anice and Happy New Year! gloria

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  25. Les bruschetta sont pour moi symbole du soleil de l'été, de chaleur et de vacances.
    Merci de nous rappeler les bons moments dans ce froid glacial.
    A bientôt.

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  26. Saveours, cher oublie parfois des frissons qui sont en cours, certains sont plus brushetas de l'été, mais ici nous avons des tomates toute l'année mais qu'il vaut mieux étés, merci d'être venus

    a bientot

    Gloria

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  27. Lovely bruschetas! Happy New Year!

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  28. Thanks a lot dear, gloria
    Have a happy new year

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  29. Este es mi plato preferido, sin albahaca.
    Nunca lo he probado con albahaca toca tener un sabor diferente. Ya lo probaré en su momento.

    Es curioso como influye mucho el lugar y las costumbres del lugar para las diferentes combinaciones en los elementos básicos y los resultados.
    La albahaca y el queso tierno combina muy bien.

    Besos Gloria.

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  30. Me encnata la albahaca Magda en el verano la uso muchísimo, incluso tengo una maceta con albahaca, besoos

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And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
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