7 December 2009

Gingerbread Cookies



This is my favorite time of the year: CHRISTMAS,  Mom, me and the kids love make things in  Christmas season, so dont miss any post this month, I hope make some delicious Christmas recipes, easy and yummy to all of you!

.  HAPPY AND DELICIOUS CHRISTMAS TO ALL OF YOU WITH LOVE!!!

These ginger cookies are lovely and really delicious, I have other cookies recipes and is wonderful but I wanna make a really ginger bread. And I love this recipe adapted  from http://www.exclusivelyfood.com.au/ 
(this dough is excellent to cookies but not recommended to make a gingerbread  house because for it a firmer,drier gingerbread is required.)






The recipe

Ingredients

2 1/2 cups of plain flour
1 teaspoon bicarbonate soda
2 teaspoon mix spice (cinnamon, nutmeg)
3 teaspoon ground ginger
140 grs. butter softened
1 pinch of salt
3/4 cup  brown sugar
1/2 cup golden syrup
1 large egg separated into yolk and white

2 whites
2 teaspoon fresh lemon juice
330 grs. confectionery or icing sugar




Method

In a medium bowl mix flour,bicarbonate, spices and ginger.
Using an electric mixer beat butter and brown sugar together in a large bowl.
Stop the machine occasionally and use a spatula to scrape down the side and base of the bowl. Beat until the butter and sugar  are well combined and the mixture is creamy.
Add golden syrup  and egg yolk (reserve white for the icing).
Beat for about 30 seconds, until the ingredients are well combined.
Using a spoon incorporate the flour mixture into the butter mixture.
Preheat the oven to 180º C.
Line a large baking tray with baking paper.
Using your hands, bring de dough together into a ball.

Divide the dough in half. Place one piece of dough between two large sheets of baking paper and rool out until 4-5 mm.thick. Leave dough between shhets of baking paper and place at refrigerator for at least 30 minutes.
The dough will be very hard to work with it is not thoroughly chilled. Repeat the rolling and chilled process with the second piece of dough.
Once dough is cold and firm cut the shapes from the dough.
When the tray is filled place in the oven.
Bake biscuits about 10 minutes, The biscuits will be firm up as they cool.
Cool cooked biscuits on tray for 5 minutes before transferring to awire rack to cool completely.

Icing
In the bowl of your electric mixed (or with a hand mixer) beat the egg whites with the lemon juice.
Add the powdered sugar and beat on low speed  until combined and smooth. The icing needs to be used inmediately. Cover with plastic wrap when not in use.

Decorate the gingerbread cookies with the icing. (For colour use Food coloring can be found at cake decorating stores or in supermarket)
Place in trays or large dishes to dry.
.Let dry at normal temperature by at least 4 to 5 hours before to place in boxes.
(I prefer  let dry  the cookies all night)




EN ESPAÑOL

Galletas de jengibre para Navidad

Esta es mi època favorita del año: Navidad. Me encanta.
Y supongo que es por mi mamà en todos estos años ella empieza a hacer galletas de Navidad fines de noviembre y de ahì no para hasta Navidad,me encantan los olores que salen de la cocina, de las especias.
La receta de las galletas de mi mamà la puse el año pasado (buscar Christmas) y ahora hice estas galletas de jengibre absolutamente deliciosas, las adaptè de http://www.exclusivelyfood.com.au/  .
Todo este mes me gustaría   (Dios mediante) postear  recetas de Navidad dulces y saladas y que no sean complicadas.

Feliz Navidad para todos ustedes !!

Esta masa de galletas de jengibre (no es dura) es estupenda justamente para galletas pero no para hacer casitas de jengibre por ejemplo, para eso se necesita una masa mucho màs dura y firme.

Ingredientes

2 y 1/2 tazas de harina normal
1 cucharadita de bicarbonato de soda
2 cucharaditas de especias (mezcla de de canela y nuez moscada en polvo)
3 cucharaditas de jengibre en polvo
140 grs, de mantequilla suavizada (temperatura ambiente)
1 pizca de sal
3/4 taza de azùcar rubia o azúcar integral
1/2 taza de miel de melaza o de caña (golden syrup)
1 yema de huevo (reservar la clara para el glaseado)

Glaseado
 2 claras de huevo
2 cucharaditas de jugo de limòn fresco
330 grs. de azùcar glass
Preparaciòn masa

En un bol mediano mezclar la harina, bicarbonato, la pizca de sal y las especias (canela , nuez moscada y jengibre) Mezclar bien. Reservar.
Usando una batidora elèctrica batir el azùcar integral  con la mantequilla con una espàtula sacar los restos que van quedando en las orillas.
Agregar la miel de melaza o de caña.  y la yema de huevo a la mezcla de mantequilla y azùcar.
Batir por 30 segundos hasta que los ingredientes estàn bien mezclados.
Con una cuchara de palo ir incoporando la harina con las especias a la mezcla de mantequilla.
Precalentar el horno a 180º C.
Dividir la masa en dos partes y colocarla entre dos hojas de papel mantequilla.
Estirar la masa con un rodillo de amasar a 4 o 5 mm de espesor.
Dejar en el refrigerador por unos 30 minutos.
Asì la masa serà màs manuable y fàcil de usar.
Hacer el mismo proceso con la otra masa. Siempre entre dos hojas de papel mantequilla o papel engrasado.
Una vez que se retira la masa del refrigerador y està firme y compacta se cortan las galletas de la forma que se desee.
Se trasladan a una bandeja de horno y se hornean por unos 10 minutos-
Las galletas deben estaran firmes cuando se enfrien. Dejar enfriar en la misma bandeja por unos 5 minutos antes de trasladarlas. Usar una espàtula.

Hacer el glaseado

Para el glaseado En bol batir las dos claras con el jugo de limòn hasta que estè espumoso.
Agregar el azùcar glass de a poco, hasta que tenga una consistencia firme y cremosa.
Debe usarse inmediatamente y sino tapar con un plàstico para que no se seque.
Se pueden pintar con colores o con blanco y adornar con mostacillas de colores o perlitas, o dibujarles bufandas, botones o lo que se quiera.
Los pinos quedan lindos en verde y se le ponen perlitas o de colores.
Dejar secar al aire por lo menos 4 a 5   horas antes de colocar en una caja.(deben estar completamente secas )




34 comments:

  1. Yay, I get to be first!! I Love your gingerbread men Gloria. Gingerbread men are my absolute favourite thing to look at at Christmas time! I just love them!!

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  2. Me encantan Gloria, estan muy coloridas y la masa fenomenal.
    Feliz semana!

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  3. oh you're starting to make gingerbread cookies!

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  4. Gracias por seguir sumergiéndonos en la magia de la Navidad. Estas galletas de jegibre en figuritas son sencillamente adorables. Casi da pena comerlas, jeje.
    Además los niños pueden ayudar a darles forma. Es importante que los niños participen en la cocina y vivan momentos irrepetibles como esos que recordarán toda su vida y que además estrechan los lazos familiares. Luego, pasados los años, ellos recogerán nuestro testigo.
    Besos

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  5. They look so so cute.
    I used to make them when my daughter was little, it is years ago i made them now.

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  6. Unas galletas riquísimas, y te han quedado fenomenal, yo aún no las he hecho a ver si me pongo...
    Un beso guapa

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  7. Looks like everyone had a fantastic time making these cookies Gloria!!!! Happy Christmas!!!

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  8. Thanks dear Marie, yes you are the first (a big hug for this)
    je,je,
    I love gingerbread man too is my favorite Marie!!

    gracias Toro, muy amable, besoos
    Gloria

    Gracias Kako en realidad la masa me encantó y el olor!!! te mueres! riquísimo, besoosss amiga gloria

    Thanks a lot peachkins, make cookies to your sweetie!! je,je gloria

    Gracias gato, amis niños les encanta cocinar, pero la que le gusta hacer galletas y tiene paciencia es la Espe. Le encanta dibujar, cariños, gloria

    Thanks a lot Happy Cook you are so sweet dear,I made all years because kids love them! gloria

    Gracias Mar, psst, A TI TE DEBEN QUEDAR PRECIOSAS! con la decoración que haces, quiero que las hagas para verlas Mar, un abrazo gloria

    Thanks a lot Vall, dear you are so sweet,You have good eye! My daugther made someones specially the horror house! je,je, she loves make cookies. Happy Christmas Vall gloria

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  9. I love all of the different baked good everyone makes this time of year.

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  10. Thanks a lot Melissa I love too! xx gloria I love all Christmas goodies!! gloria

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  11. What a lovely cookie! I love ginger anything! I want to try this recipe, it looks really good!

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  12. Thanks a lot Lindsey, x gloria
    Try this recipe is really good, gloria

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  13. Those are so pretty! Classic Christmas!

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  14. I love gingerbread cookies at this time of year, and yours look great!

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  15. Thanks Lisa and thanks for stopping by! xx gloria

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  16. I smiled looking at these! I used to make them every year for Christmas too!

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  17. Love the tree in your header, Gloria!
    Gingerbreadman cookies are such fun to make. Your recipe is unusual..I have never seen bicarb in a cookie recipe. And I love the slight lemon flavor in your frosting. Your cookies are adorable!

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  18. These Cookies look so yummy ! looks like everybody had a great time making them :) Merry Christmas !



    Have a wonderful day ~

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  19. so cute, gloria! that glaze looks so tasty, and your decorations are adorable. very nice!

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  20. Thanks taste of Beiruth and thanks by stopping by! gloria

    Thanks dear Barbara Was my first time in ginerbread and adore them, really was a good recipe.
    I think make again for the Christmas week.LOL gloria

    Thanks food create We make with daugther, je, she loves make them!
    xx
    Thanks a lot Grace I really enjoy making them dear Grace and daugther too, xx gloria

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  21. Adorable gingerbread cookies, love the icing!

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  22. Those cookies sound delicious, Gloria!They look cute too.

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  23. Hola Glori:
    Estas galletas las hice, o, hace años. Me salieron con tan mal aspecto (de sabor estaban buenísimas) que no me quedaron ganas de repetir la experiencia.
    Ahora me ha vuelto a picar el gusanillo.
    Aún llegará la Navidad y me habré metido en la cocina a hacer galletas de jengibre!!!. Me falta el último empujón, para quitarme el miedo.

    Pochoncicos.

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  24. Thanks 5 star, you are so sweet! gloria


    Thanks a lot Erica You are so nice dear,we love make cookies for Christmas! x gloria


    Hola Wivith, còmo estas, pues hacelas hay que probar no màs, en serio te digo que estas galletas me gustaron mucho es una muy buena receta, puf!!! te empujo anda a hacerlas!! ja,ja, te mando. Muchos besoosssss, pochoncicos y abrazos, gloria

    Primera vez que hice de gengibre

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  25. Love your cute cookies Gloria, 'specially the gingerbread men. I have some gingerbread men to post too - coming soon!

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  26. they are soooo CUTE!!! My daughter will not eat these cookies, I think she would want to keep them as her toy heheh!!

    thanks for your birthday greeting :-) big kisses

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  27. Thanks Cakeklaw I will see yours when you post! I love gingerbread cookies! xx gloria

    Dear Dhanggit yes I think Mayumi would enjoy play with these cookies, je,je, Huggssss gloria

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  28. Thanks Sophie, many people like without icing dear Sophie, I love the icing to make the faces but I really love them without it too!
    thanls for stopping by!
    gloria

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  29. So cute cookies excellent for these festive days.
    Happy Christmas to you in Chile!
    I'd like to visit it again, it is lovely :)

    Cheers!

    Gera

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  30. Thanks a lot Gera, if you come Im sure you are welcome! If some day you return here, tell me and Im will be happy to meet you, cheerss

    gloria

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  31. Thanks dear Rosa, you are so sweet, gloria

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Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted