11 January 2011

Cherry and ricotta Tart










A recipe on ricotta and cherries tart might not need a special presentation because most adore cherries (to me at least) and this year has been generous in cherries,  normally exported many here and not eat a lot but this year had a problem (exporters) and have seen many black cherries are my favorite.



So I made this tart cherries, and just say it is absolutely delicious and can be made with canned cherries.


Ingredients

Dough
1/4 cup of warm milk
1 1/2 teaspoon of dry yeast
1 1/2 cups of flour all purpose
2 tablespoon of sugar
1/2 teaspoon of cinnamon powder
pinch of salt
1 egg beaten
3 tablespoon of butter normal temperature

Filling

1 cup of ricotta
1/2 cup of cream or greek yogurt
1 cup of caster sugar
1/2 cup of grinded cookies (amaretti)
4 eggs
2 cups of fresh cherries or canned cherries
glass sugar to powder

Method

Butter a pie pan and reserve of 24-26 cm.



In a small bowl, mix the yeast and milk. Set aside by 5 minutes.


In another bowl stir together flour, granulated sugar, cinnamon and salt.


 Add the yeast mixture, egg and butter.


Mix with fingers until the dough.
On floured surface roll the dough and extend to make a circle for the pie pan.


Line the mold with the dough and let stand for 30 minutes.



Preheat oven to medium heat (180 ° c)


Prepare the filling


In a bowl together the ricotta, cream and powdered sugar.


Add crushed crackers and eggs one by one.


With a fork prick the dough of the cake and pour half the mixture over the top .Add some cherries, empty the rest of filling  and cover with other cherries.

Bake for 40 to 45 minutes until set good.


Remove from oven and let cool.


Sprinkle with icing sugar and serve.


EN ESPAÑOL

Tarta de cerezas con ricotta







Ha sido una temporada de muchas cerezas (aunque no he hecho mermelada)
y sobre todo de  la cereza más sabrosa la oscura, la negra, no sé como será en otras partes pero aquí las cerezas son muy sabrosas.
Bueno por esto aroveché de hacer esta tarta de cerezas con ricotta. Y es ... maravillosa.


Ingredientes

masa
1/4 taza de leche tibia
1 1/2 cucharadita de levadura seca
1 1/2 taza de harina normal
2 cucharadas de azúcar granulada
1/2 cucharadita de canela en polvo
1 pizca de sal
1 huevo batido
3 cucharadas de mantequilla

Relleno

1 tza de ricotta
1/2 taza de crema o 1 yogurt natural cremoso
1 taza de azúcar en polvo o azúcar glass
1/2 taza de galletas molidas (tipo amaretto)
4 huevos
2 taza de cerezas frescas o en conserva
azúcar en polvo para  espolvorear

Preparación

Enmantequillar un molde para tarta (24-26 cm)
Mezclar en un bol pequeño la levadura y la leche tibia.
Dejar reposar por 5 minutos.

En otro bol mezclar la harina, azúcar granulada,canela y sal.
Hacer un hueco al centro y unir con la mezcla de levadura,agregar el huevo batido y la mantequiulla.
Unir bien para hacer una masa.
Sobre una superficie lisa enharinada estirar la masa copn un rodillo para hacer un círculo para colocar en el molde.
Dejar reposar unos 30 minutos.

Precalentar el horno a temperatura media. 180°C.
Prepara el relleno.
En un bol unir la ricotta, la crema o yogurt natural y azúcar en polvo. Mezclar bien.
Agregar los huevos de a uno y unir bien.
Pinchar la masa con un tenedor y vaciar la mitad de la cremna del relleno agregar la mitad de las cerezas (sin semillas) y luego el resto de la crema, cubrir con el resto de cerezas.
Llevar a horno por unos 40 a 45 minutos o hasta que cuaje bien.
Retirar del horno y dejar entibiar.
Espolvorear con azúcar glass o en polvo y servir.
Adornar si se quiere con hojas de menta y cerezas.

32 comments:

  1. I would love to havd a slice of this right now Gloria::D

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  2. You are always having treats aith summer fruits, wiah we had them, the tart looks delish.

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  3. Fantastica esta tarta, se ve deliciosa del todo.

    Saludos

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  4. Oh... è davvero bella e buona lo immagino, ciao un bacio

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  5. Oh Gloria, this cake reminds me summer time! Lovely!

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  6. Como me gusta esta tarta......todo con ricotta es exquisito....y con cerezas aun mas!!....te quedo deliciosa......interesante la masa con levadura.....Abrazotes, Marcela

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  7. Your posts always leave me wanting and dreaming of the summer sun! Looks wonderful and tasty.

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  8. Gloria que hermosa tarta con esas cerezas gorditas y oscuras!!!, me encantan las cerezas así..y en una tarta de queso, que placer!!!!
    Que lindas tus fotos con el sol iluminandolas!!..no hay como el sol para hacer las mejores fotos!!!!
    Mil besitos!!!

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  9. Oh delicious tart Gloria - I love cherries too!

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  10. superb yummy ricotta tart cherry make it beautiful

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  11. Amiga què riceta tan ricaaaa, me encanta tipo una cheesecake! y con cerezas mmmmmmm!! besos amiga y gracias por tus palabras! besos y me llevo un trocito!

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  12. Such a beautiful tart Gloria. I have never seen the combination of ricotta cheese and cherries before.

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  13. Now I cannot wait for cherry season to come back so I can try this as I love cherries as well. Such an elegant yet simple tart. It is perfect.

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  14. Muy rica es un manjar yy con lo que me gustan las cerezas
    Que bueno que tengan abundancia de cerezas aquí ya se acabaronmmm
    besos

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  15. Thanks Valli, gloria

    Thanks dear Happy Cook, gloria

    Gracias José Manuel, cariños, gloria

    Grazie Stefanía, un bacio per te, gloria

    Yes Manu, I thinks cherries are typical summer, x gloria

    Gracias Marcela, cierto no me había tocado en ninguna tarta con levadura la masa, pero personalmente pienso que no hay porblema, se podría hacer con polvos de hornear, besos amigha, gloria

    Thanks a lot Chele, each season have beauty, I think, I love autumn and winter but I adore swimm and make jams and eat fruits! xx gloria

    Gracias Juani, adoro las cverezas negras, son tan ricas, gracias por venir,besos y cariños, gloria

    Thanks a lot dear Brownie girl, gloria

    Thanks Santosh!! xx gloria

    Gracias Topino te mando muchos cariños, x gloria

    Thanks Maggie and thanks for stopping by, gloria

    Thanks Bridgett, Im glad to herad from you, xxgloria

    Gracias Angélica, cariños, gloria

    Thanks dear Blonde, huggs gloria

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  16. Feliz Año 2001 lleno de salud y felicidad.
    Hoy nos traes un postre muy divino ♥

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  17. One of my favorite tart cheesy and fruity - love everything with ricotta :)

    Cheers,

    Gera

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  18. This tart looks beautiful Gloria. I love cherries too.

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  19. Gracias Ana te deseo lo mejor para el proximo año, cariños, gloria

    Thanks Gera I love ricotta too! xgloria

    Thanks Cakelaw, huggs, gloria

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  20. I love all your desserts,Gloria!!! Wonderful recipe as usual!

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  21. wow! this cherry tart looks so inviting! i wish i could have a piece of it right now!
    have a sweet day,
    justyna

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  22. que pena tener que esperar hasta el verano para poder probar esta cosa tan rica...

    un abrazo

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  23. So luscious looking! Can I have a slice please?

    Cheers,

    Rosa

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  24. Fantastico, que rico y que envidia las cerezas, acá son buenas, pero carísimas.

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  25. Que deliciosa tarta!! me encantan las cerezas!!! besos.

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  26. Yummy, Gloria! And it made me smile because I bought a big sack of cherries yesterday!

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  27. ¡Que rica! menuda suerte que estáis en verano y podéis comer cerezas.
    Un abrazo.

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  28. Thanks to all of you by your lovely comments! xx gloria

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  29. Gloria...what a cherry cheerful tart. It looks so scrumptious...can you send me a piece? :)

    Ciao for now,
    Claudia

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  30. aaah! Claudia If I could be ... sure I will, LOL gloria

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

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