7 January 2011

Apricots an orange jam














This post is  about apricots  (he,he) As you can see it has been a year (we are in summer) we had a lot of apricots, and so will understand that in some posts back to apricots is short term but abundant, and if one does not jam or other things ripe very fast, last year almost did not have apricots. So you can store o bookmarked these recipes for summer. I have other jam recipes in my labels.


This recipe is a little different because apricots go with a little orange juice, is great and wonderful color.
This recipe is adapted of one of Gloria Frugone a nice chef and cook from here.




Ingredients

1 kilo fresh and ripe apricots
500 grs. sugar
grated peel of one orange(only the orange peel)
the juice of two oranges

1. Wash the apricots, cut in quarters or medium without the seeds.
Place  with the sugar in a large pot medium heat, add the peel and orange juice.
Stir well.Wait until boil.

2. Low the heat and let cook always stirring time on time with a woodspoon.
Cook about an hour always stirring.Always slow heat.
As the mixture thickens and reduces, stir frequently to make sure the jam isn’t burning on the bottom.
5. When the jam looks thick and is looks slightly-jelled, turn off the heat and put a small amount of jam on the chilled plate. Put back in the freezer for a few minutes, then do the nudge test: If the jam mounds and wrinkles it’s done. If not, continue to cook, then re-test the jam until it reaches that consistency..
Let in the pot until is warm.
Put the jam into clean jars. Cover tightly and let cool to room temperature. Once cool, refrigerate until ready to use.

 This jam will keep up to one year if refrigerated.
I place label to know what of these is with orange. Always is a nice idea place labels with the date you made the jam.


Tip: To make 2 kilos only double the sugar.




En Español
Mermelada de damascos (albaricoques) con naranja






Hemos tenido un año abundante en damascos (que duda cabe) para los que sepan de esto los damascos se maduran rápidamente, un día estan algo verdes y al otro día  están listos, así que si uno va a hacer mermelada hay que aprovechar, así que iré alternando pero aparte de la mermelada (que ya he hecho varias veces) tengo algunas recetas. Para los de Chile pueden aprovechar y los de España u otras partes que estan en invierno, guarden las recetas.
(Esta receta está adaptada de una de Gloria Frugone estupenda chef y cocinera)


Debo decir que los damascos están maravillosos, eso de pasear debajo de los árboles y comerse uno directo del árbol es casi como mágico (así pienso yo) de hecho estos son totalmente orgánicos, sin pesticidas ni nada parecido.
Me encanta hacer mermelada porque no hay comparación con la comprada, sorry, pero es verdad.


Ingredientes

1 kilo de damascos frescos y maduros
500 grs. de azúcar
la ralladura de 1 naranja
(sólo la parte naranja)
jugo de 2 naranjas

1. Lavar los damascos una vez pesados (tener una pesa pequeña en la cocina es muy práctico)
cortarlos en cuartos o en medios, quitarles las semillas (dejar unas dos por la pectina)  y ponerlos en una olla frande junto con el azúcar, agregar la ralladura de naranja y el jugo de naranjas.Revolver bien y esperar hasta que hierva un poco.

2. Una vez que hierva bajar el fuego(la coloco sobre el tostador manual pero parece que solo lo usamos en Chile) bueno poner a fuego muy suave e ir revolviendo siempre de vez en cuando con una cuchara de palo.

3.Cocinar por lo menos una hora hasta que esté a punto, debe quedar espesa. Poner un poco en un plato y dejar enfriar si no se desliza está bien.

Dejar enfriar un poco en la olla antes de poner en los frascos, tapar con un paño y despues colocar las tapas cuando ya está fría.
Es bueno ponerle etiquetas (uso esas de los niños) porque así uno sabe la fecha o de que es porque como en este caso hay que diferenciar cual es con naranja.

Si se quiere hacer 2 kilos solo doblar la cantidad de azúcar.

33 comments:

  1. This has me longing for summer Gloria!!!!

    ReplyDelete
  2. Wow! This is a lovely jam. I'm envying you for the apricots! Would love to have fresh apricots right out in my garden!

    ReplyDelete
  3. I can feel the warmth from the screen!!

    Beautiful Gloria.

    ReplyDelete
  4. Those are gorgeous. I hope I was your neighbor and I could ask for a some of those jam!

    ReplyDelete
  5. Que rica Gloria!! con la naranja quedará deliciosa ... Besos

    ReplyDelete
  6. Look at all those apricots! I am dead jealous. Love the sound of this jam, lovely with a scone I am sure ;0)

    ReplyDelete
  7. Que fantastica mermelada, se ve deliciosa.

    Saludos

    ReplyDelete
  8. see the tree and fresh apricoat marvellous so natural give a gr8 feeling.jam is really yummy i think i garb the apricots can u pl............

    ReplyDelete
  9. this would be tasty in so many applications, but i might be content to dig in with a spoon! nice one, gloria. :)

    ReplyDelete
  10. Thanks Valli, I know you miss the summer, wait the time is really fast, is amazing! yesterday was Chjristmas and now other time, x gloria

    Thanks Kitchen flavours the amazing is when we arrive here (5 years ago) only we found stones and others and now after these years you see, x gloria

    Thanks Brownie girl!! gloria

    Thanks peachskins! gloria

    Realmente le da un gusto distinto Rosana, cariños, gloria

    Thanks a lot dear Chele we love scones too!! gloria

    Gracias José Manuel, gloria

    Thanks Santosh , huggs gloria

    Yes dear Grace I made Ice cream last night and I think is really yummy, i love the colour! x gloria

    ReplyDelete
  11. Gloria,

    Que excelente idea damascos y naranja, mhmmm. Toda la razon que no hay como la mermelada casera, yo creci comiendola y ahora la extraño mucho, a ver si este año empiezo a hacer las mias. Voy a guardar tu receta.

    ReplyDelete
  12. Oh my you lucky lucky girl. Such warmth emits through my screen just spying those lovelies.

    Jam sure is the way to go when preserving summer's glow and yours sounds and looks scrumptious!

    Thank you so much for sharing, Gloria.

    ReplyDelete
  13. Obvio que no hay comparación con la que compras, lo casero es lejos insuperable.
    Me guardo la receta, me encantan las mermeladas con mezcla y con naranjas me tinca ene.
    Besos amiga, que maravilla la foto con la fruta.

    ReplyDelete
  14. Gloria....disculpa pero he estado tan ocupada que no me he metido ni siquiera a contestar.....tu mermelada exquisita....sobre todo con naranjas!!....los dibujos de la galette de rois se hacen con la punta del cuchillo....con la parte de atras....muy fino para que no se rompa el hojaldre.....si puedes mira el video que puse.....ese chef Frances lo hace muy bien....Abrazotes, Marcela

    ReplyDelete
  15. como tiene que estar esa mermelada casera y encima con esas frutas caseras... que rica

    un abrazo

    ReplyDelete
  16. Feliz año nuevo linda!!!!!!
    Tenia ganas de verte!!!
    Que linda mermelada..me la guardo para mi verano, pues es una de mis favoritas!!!
    Te doy mil besitos preciosa!!

    ReplyDelete
  17. Preparare la confettura è una delle cose che mi piace fare in cucina, bravissima ciao
    baci

    ReplyDelete
  18. Gracias Pilar para mí tambien fue una sorpresa esta receta, queda muy buena a mi mamá le encanta la naranja así que le ha encantado, cariños

    Thanks Louise, what nice are you! yes is a lovely and hard time, is a n special time,gloria

    Claro Kako pero para algunas recetas cuando una no tiene obligada a comprar pero la verdad es que no me acostumbro las encuentro diferentes.
    Bueno Kako tú conoces aquí los damascos estan cerca de la piscina, besos gloria

    Marcela en todpo el día es el pirmer minuto que vengo al computadsor (estuve muy temprano) hasta al médico me tocó ir, asi que te preocupas? se perfectamente que cuando no vienes es que no puedes, no te preocupes, tendré que ver ese video, besos gloria

    Gracias Cova, cariños, gloria

    Feliz Año Nuevo Juan te deseo lo mejor para este nuevo año y te gradezco de corazón tu amistad y cariño. besos gloria

    Grazie Stefanía, I think you would enjoy this recipe!! gloria

    ReplyDelete
  19. That picture of the apricot fruits weighing the branches down is a dream come true for bakers! Jam is the perfect recipe for such abundance.

    ReplyDelete
  20. Delicious, Gloria! I can't wait for summer to make this. I adore the photo of your tree and wish it were in MY backyard! :)

    ReplyDelete
  21. Me encantan los damascos y esa mermelada con naranja tiene que quedar muy buena
    besos

    ReplyDelete
  22. Comer un damasco maduro recién cogido del árbol es, como muy bien has dicho, un placer indescriptible, esa dulzura, ese aroma intenso, es algo único.
    Y la mermelada de damascos es sabrosísima, y con ese toque de naranja tiene que estar superior.
    Muy linda la foto de tu árbol de damascos.
    Besos.

    ReplyDelete
  23. j'aurai bien aimé gouter à ta confiture elle a l'air délicieuse mes compliments ma chère Gloria
    bonne soirée

    ReplyDelete
  24. The apricots are just stunning! And your jam has such wonderful flavors, lovely :)

    ReplyDelete
  25. Gloria, that looks like beautiful jam! I can almost taste it. Anything with apricots is one of my favourite things! Love and hugs! xxoo

    ReplyDelete
  26. Thanks so much Christine,
    Abundance is the word!LOL x gloria

    Thanks dear Barbara, I know you love summer! gloria

    Queda buena Angélica pruebala alguna vez, te gustará, es solo un toque, gloria


    Gracias Ferrán, asi es, es algo especial comerse un damasco o albaricoque director del arbol, cariños, gloria

    Merci Fimere, mon amie, Je aime apricots! gloria

    Thanks Magic of Spice, x gloria

    My dear Marie, thanks for stopping by I hope Daisie will be better soon, huggs a lot! gloria

    ReplyDelete
  27. The combination of apricots and orange sounds excellent, a yummy jam!

    ReplyDelete
  28. Thanks so much five stars! gloria

    ReplyDelete
  29. De savoir que l'été existe quelque part me donne envie de partir tout de suite en vacances.
    Une confiture des plus délicieuse. Bravo!!
    Bonne semaine et à très bientôt.

    ReplyDelete
  30. You know, I've never eaten a lot of apricots...

    ReplyDelete
  31. Ohh...how I love the sweetness of apricots. Our season is short and also a little pricey. Hence, I eat them fresh and rarely make it to get jam from them. Gloria, How I envy your bounty ;o)

    Flavourful wishes,
    Claudia

    ReplyDelete
  32. Is that first photograph of the apricot tree your garden? If so then I am so envious. It looks so beautiful. I've not tried orange juice with my jam before so I'll have to give it a go when apricots are in season here - in about another 6 months!!!!

    ReplyDelete
  33. Dear friends thanks for all your lovely comments! xx gloria

    ReplyDelete

Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted