12 July 2010

Quinoa and corn pudding (budín de quinoa y choclo)









Quinoa  has been cropping quite often in food-related news and since we like trying out new ingredients, especially vegetables and grains, it was a matter of time before it showed up on our dinner table.


Quinoa is native to the Andes Mountains of Chile, Peru and Bolivia and has been grown there for about 6000 years! Its protein content is unusually high, contains a balanced set of essential amino acids, is a good source of dietary fibre, phosphorus, magnesium, and iron and is gluten-free. No wonder the Incas called it the mother grain.

Many time I wanted make something with quinoa but you know always we have a lot of recipes and we have to choose but the last time I wonder by quinoa recipes because my daugther  dont eat  any meat (only fish) and some friends talked me about quinoa and here you have a yummy quinoa recipe.
The quinoa is sell in USA and other countries in the natural ingredients in supermarket and latinomerican stores.
You need only a bite, this recipe has 1/2 cp of quinoa. If you want to know more about quinoa see here.

I adapted this yummy recipe from  Paula Magazine recipes from Chile (2006)

The Recipe

Ingredients (6 servings)

1/2 cup of quinoa
salt and pepper
2 tablespoon  of oil
4 tablespoon of red pepper in cubes
2 tablespoon of green onion chopped
4 tablespoon  of zucchini in little cubes
2 cups of corn kernels  freeze or fresh
3/4 cup of milk
3 eggs
4 or 5 leaves basil chopped
1/2 cup of parmesan cheese grated

1. Wash the quinoa with cold water in a colander.   Place the quinoa with 1/2 cup of water and salt in a pot.
   Cook slow  heat until the water is evaporate. Take out of the fire.
   Place in a bowl and let chill.
 
In a small skillet heat oil over medium heat, add the red pepper, green onions and zucchini, stir fry for about 5 minutes or until vegetables are lightly browned.


Season with salt and pepper.
Remove from heat, add the vegetables to the bowl and mix with quinoa.
 In a saucepan, add the corn and milk, rocessor until is  homogeneous, well you can grind in blender.
Add eggs and basil, season with salt and pepper, grinding everything.


. Buttered individual ramekins and distribute ready mix quinoa, pour over corn puree and sprinkle with grated cheese.


Place the ramekins  in a preheated oven at 190 ° c and bake for 20-25 minutes or until golden.

Remove from oven and serve with basil leaves and corn.


 




EN ESPAÑOL

Budín de quinoa con choclo o maiz

Hace mucho que quería hacer recetas de quinoa, pero siempre pasa lo mismo, es tal la cantidad de recetas que se van acumulando y ya saben el tiempo es el mismo.
Tengo que ir seleccionando, pero amigas me habian recomendado la quinoa por lo completa que es para preparar comidas sobre todo a mi hija que no come carne (sólo pescado)
La compré hace tiempo y recién hace poco la pude preparar.
Esta receta es muy buena y sólo lleva 1/2 taza de quinoa, rinde mucho.
Aviso para los bloggers chilenos, la quinoa se encuentra en casi todos los supermercados y tiendas de alimentos naturales.(Por supuesto tambien en La vega si pueden ir)

Esta receta está adaptada de Paula recetas de cocina (2006)
Receta

Ingredientes

1/2 taza de quinoa
2 cucharadas de aceite
sal y pimienta
4 cucharadas de pimiento rojo picado
2 cucharadas de cebollín picado
4 cucharadas de zapallito italiano(calabacines) en cubos
2 tazas de choclo fresco o congelado
3/4 taza de leche
3 huevos
4 o 5 hojas de albahaca
1/2 taza de queso parmesano rallado

Método

Lavar los granos de quinoa en un colador y estilar.
En una olla colocar la quinoa cubrir con 1/2 taza de agua fría, agregar sal a gusto y cocinar a fuego suave hasta que se vaya evaporando el líquido.
Retirar del fuego, colar y dejar enfriar.

En un sartén pequeño calentar el aceite a fuego medio , agregar el pimentón, el cebollín , los zapallitos italianos, saltear revolviendo de 4 a 5 minutoes o hasta que las verduras estén doradas.
Sazonar con sal y pimienta.
Retirar del fuego, añadir las verduras al bowl de la quinoa y mezclar.

Mexclar el choclo y la leche y moler bien puede ser en un porcesador o en la licuadora hasta obtener un puré homogeneo, agregar los huevos y la albahaca,  mezclar y moler bien.
Enmantequillar unos  pocillos de cerámica o greda colocar la mezcla de quinoa con las verduras y luego repartir encima la mezcla de choclo y luego espolvorear con queso rallado.
Precalentar el horno a 190° y colocar dnetro los cuencos o bowls cerámicos, hornear de 20 a 25 minutos o hasta que esten dorados.
Servir calientes con albahaca y unos granos de maiz o choclo.




42 comments:

  1. It looks delicious! I just read an article about quinoa in the paper yesterday and will have to try this! Yum!!! Bet it is great prepared this way with the corn and cheese!

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  2. Sincerely dear Pam, I love this recipe and daugther too, (you know how the kids are) is a yummy recipe, thanks for stopping by, huggs gloria

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  3. Gloria que rico y sano con la nutritiva que es la quinoa, lo voy a probar.
    Un beso

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  4. Gloria esta receta sin falta la probare hace tiempo que quería hacer algo
    Gracias por tu receta
    Besos que tengas una hermosa semana

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  5. Tengo que probarla!!! me encantan tus rectas Gloria, siempre tan originales!! Este pudding se ve demasiado bueno...Besos

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  6. Muy rica esta receta, de"scubri hace no mucho la quinoa y desee entonces la uso muchisimo. Hoy precisamente he publicado un rico taboulé con quinoa y boulgour. Ven a verlo!!! besote

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  7. I love corn pudding and it has been ages since I had it last. I think this would be a hit with my children as well!

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  8. I've been wanting to try quinoa for awhile!

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  9. I have neve rcoooked with quina, even thouh i have seen in the shops. Pudding looks yumm;

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  10. I've never had any success with quinoa when I've tried to cook with it in the past. Looks like lady luck didn't need to visit you though! Yum ;0)

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  11. Con todos esos ingredientes tiene que estar riquísimo! besos.

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  12. I like the sound of this recipe! Had the grain once in a cereal, and didn't much like it straight...

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  13. A very special and delicious pudding.
    Well done ♥

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  14. this is a new and delicious use for quinoa, gloria--well done!

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  15. Suena súper rico, aunque algo laborioso, no te voy a mentir, jaja, soy la cocinera mas floja del mundo.
    Mi forma habitual de comer quinoa es cocerla y mezclarla con la ensalada del día.
    Que tengas una buena semana Gloria, cariños.

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  16. Gracias Annie, cariños, besoos

    Gracias Angélica, verás que es muy buena, cariños, gloria

    Gracias Topino, que buena eres amiga, besoos

    Iré Eva; gracias por venir, gloria

    Thanks for stopping by dear, yes my daugther loved it! take care, love ya! gloria

    Yes dear Blonde Im new in quinoa too! huggs gloria

    Thanks happy cook, gloria

    Chele try this is yummy and easy, believe me! xx gloria

    Gracias Rosana, xxxglria

    Hi Buffalo my dear, I think you will enjoy this recipe, sure! gloria

    Thanks Ana, you are sweet! gloria

    Thanks Grace, Always I wanna try quinoa! is nice! gloria

    Pilar, es super rico, mira es como hacer pastel de choclo pero más fácil porque haces las verduras con la quinoa, y arriba le pones la crema de choclo y el queso, al horno y voilá! Créeme a veces soy muuuy floijta! Todo depende como ande! cariños, gloria
    Lo que me encanta es que s epuede hacer con el coclo congelado y como ese lo tenemos todo el año es maraviloso. besoos

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  17. très original, j'imagine qu'en bouche c'est excellent
    avec de telles saveurs on ne peut que se régaler
    bonne soirée

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  18. Merci Fimere, mon ami, Merci d'être venu, j'ai vraiment aimé cette recette, besoos amie, gloria

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  19. Gloria:
    Me gustó mucha esta receta, la quinoa me fascina y que decir del choclo.
    Te la copio
    Un abrazo
    edith
    La brujita

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  20. I like the sound of using quinoa to make a savoury pudding like this!

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  21. Gloria, sabes que nunca he comido la quinoa, debe ser muy rico este plato.
    Besos.

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  22. Mmmmm, it looks and sounds delicious Gloria:D

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  23. Yo cada día estoy más fanática de la quinoa, además es un alimento tan completo. Gracias por la receta, se ve muy rica.
    cariños

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  24. What a great truly South American dish! x

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  25. Mmmmmmm acabo de darme cuenta que no conozco la quinoa, investigare que es, se ve rico eso si jajaja, besitos amigaaa

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  26. I love your version of this recipe! It looks delicious. A must make recipe!

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  27. Hola Gloria

    I've not tried quinoa but I will have to try it soon.

    This savoury pudding looks delish!

    Maria
    x

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  28. Igual Claudia, me encanta esa cosa de que se le puede agregar a muchos platos (con las ensaladas tambiene es deliciosa) y a la Espe le encanta, cariños

    Thanks dear Emalene, tahnks for stopping by! gloria

    Amiga he edecubierto que la venden en casi todos los super (en la parte porductos naturales) pero en La vega o similares es más barata.

    besoos

    Thanks a lot Lynda you are so kind, huggs gloria

    Hi dear Maria and thanks for stopping by, really is delciious!xx
    gloria

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  29. Hace tres años fui a Salta y traje de allí quinoa, podes creer que nunca la utilicé porque no supe que hacer con ella, quedó en un rincón de la alacena hasta que me olvidé de su existencia. Con esta receta que se ve deliciosa me hubiera animado a probarla. Me gustó muchísimo el blog, aquí tengo mucho para aprender, felicitaciones.

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  30. Hola Gloria,
    Que buena receta has preparado. Me encanta la quinoa, generalmente la preparo en ensalada o con verduras salteadas.
    Un beso

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  31. These look delicious. I don't use enough quinoa in my cooking. I've resolved to do more and your recipe is a great place to start. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

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  32. Gracias Sol, me encanta la quinoa, gracias por venir, gloria

    Thanks Mary really I love quinoa, is nice,helthy and easy to make, really I hope to make more recipes.
    Thanks a lot dear have a nice day, blessings, gloria

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  33. Perdona Cris despues que contesté vi tu mensaje, me alegra que te guste la receta, úsala es simple y rica. incluso lo puedes calentar bien en el microondas.
    Como he dicho la quinoa se encuentra en casi todos los super y en los locales on comidas naturales, cariños, gloria

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  34. Summer rain is the only rain I like. I despise being wet and cold.

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  35. Gloria

    This sounds so delicious! The idea of combining the corn pudding and the quinoa pilaf is brilliant!

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  36. I love sumer rain too, (is fresh and nice) but in winter think in a lovely place, with a big and warm fire with a nice wine a nd food.. and lovely friends! Is nice too, hugggs gloria


    Thanks dear I love this pudding is nice! gloria

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  37. Hola Mi Gloria, me encanta el quinoa! But we ate it today, and it caused Cauldron Boy's stomach to hurt. It always does that to him (?)...
    This sounds delicious though, and I like that it is gluten free! Yum
    p.s. I'll let you know when I post those potatoes. I'm thinking to put it in a salad post as a baked item to have with a vinegary salad. That's how we had it and it was so good...

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  38. Thanks by coming Stella, is curious that happens your Boy, heyy, you always moist the quinoa? and the other is important use small quantities, this recipe always have 1/2 cup.
    Dear place the potatoes when you like, I will be happy to see them!! huggs and blessings, gloria

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  39. Never eat a quiona pudding - with corn sounds an interesting combination and delicious too :)

    Cheers,

    Gera

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  40. Querida Gloria
    CAsi se me pasa esta entrada conla quinoa y el choclo. Se ve de "rechupete".
    Aprovecho de contarte que me he topado con increibles preparaciones de quinoa al interior o secano costero de la VI y VII región, en dulces y recetas saladas.
    Es sumamente nutritiva, eso si hay que lavarla bastante bajo el chorro de agua fría y con un colador, para sacrle la saponina que le da un sabor amargo, sobre todo a la mas natural que es mas oscura.
    Cariños y buen hayazgo tu receta.

    Anabella

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  41. We don't cook nearly enough w. quinoa. And I agree, it is a total power ingredient. I never would've thought to put it in pudding - thanks for the recipe!

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

Not anonymous users

Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

.

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