I love chicken pie recipes and I posted someones, but the really I like of this recipe is the pastry and you save some calories (is from weight watchers) because you make in a mold pie and cover with the dough , is really nice, and all here loved it (to veggies I prepared to daughter a mini portion without chicken only vegs)
This recipe is adapted from Goodtoknow.co.uk
Ingredients (4 servings)
For the pastry
250 grs.plain flour
pinch of salt
70g low fat spread
Fillling
low fat cooking spray
(or 1 teaspoon of oil)
350 grs. aprox skinless chicken breast, diced
1 onion sliced thinly
1 small carrot chopped
2 tablespoon of green peas (freeze)
2 garlic cloves chopped
250 grs. mushrooms quartered
1 tablespoon plain flour
150 ml white wine
300 ml chicken stock
2 tablespoon of milk ro brush
salt and grinded black pepper
Method
Pastry
Sit the flour and salt in a bowl .Rub in the low -fat spread until the mixture resembles
breadcrumbs.Add just enough cold water to bring the dough together.Shape into a disc, wrap in clingfilm and chill for 30 minutes.
Preheat the oven to 190°c.
Heat a large, lidded, non stick frying pan, spray with the cooking apray and brown the chicken pieces.Remove the chicken to a plate.
In the same frying pan, soften the onion for 3 minutes before adding the garlic and mushrooms.Add chopped carrots and green peas.
Cook for a further 2 mins. Stir in the flour, then gradually blend in the wine and chicken stock.
Return the chicken to the pan .Bring to the boil, season then cover and simmer for 15 minutes.
Tip into a ceramic pie dish with a lip and cool for 10 minutes.
Roll out the pastryto a circle larger than the top of the dish .Cut a narrow strip of pastry from around the outside, brush the edge with water and press the pastry .Then lift the pastry lid into place.Press down well and trim the edges.
Use a fork to stamp a pattern around the edge.
Brush with the milk and bake the pie about 25 minutes until crisp and golden.
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EN ESPAÑOL
Pastel de pollo y champiñones
Me gustan las recetas de pastel de pollo y de hecho tengo varias en el Blog.
Pero esta de verdad me ha gustado mucho ( ya lo he hecho dos veces) sobre todo la
masa suave y no muy gruesa (como debe ser) además como es una receta que viene de
Weight watchers se pueden además ahorrar algunas calorías siendo igualmente rico.
La diferencia está tambien en que normalmente el pastel de pollo tiene una base luego el relleno
y la cubierta, en este caso solo se hace el relleno y la cubierta.
Esta receta está adaptada de una de Goodtoknow.co.uk
Ingredientes (4 porciones)
Masa
250 grs de harina sin polvos de hornear
1 pizca de sal
70 grs. de margarina u otra baja en grasas
Relleno
Aceite en spray o
1 cucharadita de aceite
350 grs. de trozos de pechuga sin el pellejo
1 cebolla picada fina
1 zanahoria pequeña en trozos
2 cucharadas de arvejas (congeladas)
(se puede usar tambien el surtido de verduras que viene congelado, lo uso para guisos)
2 dientes de ajo picados
250 grs. de champiñones cortados en cuartos
1 cucharada de harina
150 cc de vino blanco
300 ml de caldo de pollo ya preparado
2 cucharadas de leche para pintar el pastel
sal y pimienta en polvo para aliñar
Preparación
Mezclar en un bol la harinay la sal. Agregar la margarina en trozos y unir con los dedos debe quedar como migajas de pan, luego agregar de a poco agua helada para formar una masa que no se pegue en los dedos.
Envolver en film plastico y dejar reposar por unos 30 minutos.
Precalentar el horno a 190°c.
En un sartén grande antiadherente poner el aceite o rociar con el spray, y dorar los trozos de pollo,
retirar el pollo en un plato. Reservar.
En el mismo sartén agregar la cebolla picada, y freir unos 3 minutos antes de agregar el ajo y los champiñones cortados. Agregar la zanahorias y las arvejas. Dejar cocinar por unos 2 minutos.
Agregar la harina, mezclar bien y el caldo de pollo ya preparado, revolver bien.
Tapar y dejar cocinar por unos 15 minutos.
Vaciar despues en una molde de cerámica y dejar reposar unos 10 minutos.
Aparte estirar la masa para la cubierta dependiendo de la forma del molde, el mio es ovalado pero puede ser redondo, no muy grande porque es para cuatro porciones.
Cubrir el molde con el relleno cuando la masa esté estirada, con lo que sobre hacer una especie de cordón para el borde, sellar la masa con un poco de agua y apretar el borde. luego pasar con un tenedor por toda la orilla para que quede sellado.
Con una brocha pintar con la leche la masa y llevar a horno hasta que esté bien dorado, unos 25 minutos.
Antes de servir, dejar reposar un poco porque como está cerrado está muy caliente.
Se puede servir solo o con ensaladas.
Gloria, this looks so good. I like that the crust is lower in calories and fat. xo
ReplyDeleteThis looks great! I haven't had 'something' pie for ages, I wish I could have a piece :)!
ReplyDeleteLooks really delicious! I've yet to make my own pie.
ReplyDeleteHi Gloria,
ReplyDeleteThis looks delicious! Perfect for a Fall dinner. Can't wait to try your recipe!
-Lynn
Se ve delicioso... te felicito.... besos hermosa!!!!
ReplyDeleteMe encanta! ;) en verdad debe ser muy rico lo que preparaste y con champiñones y pollo se ve una combinación perfecta.
ReplyDeletebesitos!
I love chicken pie! It's been days since I've had anything home-cooked!
ReplyDeleteMy hubby loves chicken pot pies...and I don't think he'd even notice if the calories were reduced! Sounds wonderful, Gloria~
ReplyDeleteLo tuyo, lo tuyo Miriam esta en el horno, tanto para cosas dulces como saladas y ese pie no es la excepción.
ReplyDeleteSe me antoja como para llevarlo de picnic, yumi!
Un beso Gloria ;)
Oh, that looks so good my mouth is watering! I make chicken pie a lot, too..it's a favorite around here! Doesn't it smell so good while it's baking? Yum!
ReplyDeleteYour garden roses are gorgeous! Makes me miss spring! And I love that clock widget! How fun!
adoro el chicken pie, y la verdad, hasta ahora lo he comprado, te salió de maravillas! Un beso,
ReplyDeleteLove chicken pot pies and the flakey pastry is the best part! I love that you add mushrooms to the filling - I've never done this myself but it sounds delicious.
ReplyDeleteI love chicken too, but I haven't made in such a long time. After seeing your recipe I think I am going to have to make some this weekend.
ReplyDeletesuper......super
ReplyDeleteQue buena pinta!, me encanta este pastel. Besos
ReplyDeleteLooks yummy! I love chicken and mushroom pie and this recipe is great.
ReplyDeleteYou are speaking Todd's language with this delicious looking pie Gloria. He loves meat and chicken pies most of all! Just wonderful. xxoo
ReplyDeleteQue maravilla!!! se ve estupendo!
ReplyDeleteMe apunto la receta.
BESITOs
Oh qué rico, soy amante de los pies y esta receta se la apunto a mi novio, que es quien los prepara en casa ;)
ReplyDeleteThis looks delicious! I love chicken pie! Have not eaten chicken pie in quite a while! Thanks for sharing, Gloria!
ReplyDeleteI just made chicken pot pie the other night!
ReplyDeleteUn clásico gringo Gloria e inglés tb creo. Te quedo de lujo, si hay que soplar mucho, por Dios que salen calientes!
ReplyDeleteMe gusta mucho esta receta, y además tiene la ventaja de ser algo más baja en calorías, lo cual me viene muy bien...
ReplyDeleteTienes razón con lo de esperar antes de comerlo: este tipo de pasteles conservan el calor "demasiado" bien, yo ya me he quemado alguna vez por querer comerlo con prisas...
Un besote, guapa.
thanks a lot Barbara, x gloria
ReplyDeleteThanks Cooking but you always make amazing bentos!! gloria
Thanks Baking is a nice and yumm pie!
Thanks Poppilin and tell me if you like! I think is nice!
Gracias Doris, gloria
Gracias Miriya si me encantan los champiñones, gloria
Thanks Silver, I would like cooking someone to you, gloria
Thnaks dear Lizzy is a real nice chicken pi I made twice and is easy! gloria
Mario, Mario eres muy divertido me dices Miriam y Gloria, acuerdate que me llamo gloria, xxgloria
Thanks Betsy I love baking too, pies, breads and all smell delicious didn't? Thanks I love my roses when we arrived at this home we dont have nothing, gloria
Gracias Myriam, creo que Mario nos confunde but is OK, we are frtiends, gloria
Warrior is really easy, try this recipe I think you would like so! gloria
Thanks dear, x gloria
Thanks Santosh, lol, gloria
Graciasd Rosana tú hace smuy ricas recetas, gloria
Thanks what for dessert! gloria
Dear Marie make to Todd this is a nice recipe I dont have any idea he loves too chicken pie, I love too, xoxoxoxo gloria
Gracias Lorena, gloria
Que rico que alguien te cocine, Cupcake! gloria
Thanks Kitchen Flavours, x gloria
Thanks Duckie I know you love pies always! gloria
Creo que los pies son como típicos de Inglaterra pero en USA tambien los aman, es que las comidas se van integrando a cada país como nosotros con las empanadas que en realidad vienen de España, besos gloria
Gracias Morguix de todas las recetas de pastel d epollo es la que tiene menos calorías, y debe ser porque lleva solo una capa de masa, besos gloria
ReplyDeleteI love a good chicken pie and yours is fantastic - lovely ingredients - wine, stock and mushrooms - really delicious and reminds me of home!
ReplyDeleteMary x
Hi Gloria!!!I like chicken and mushroom pies. I tried making them once. My pie crust failed and I ate only the pie fillings. hehe... Seeing yours inspired me to try making them again. :) xx
ReplyDeleteHi dear Mary thanks for stopping by and Im glad you like! I love reminder your home, gloria
ReplyDeleteCorine! Try this I find really easy and yumm! the filling is delicious I understand you, lol, gloria
ReplyDeleteSe ve muy rico, me lo imagino para un día de paseo.
ReplyDeleteSaludos.
I love pie - the pastry is my weakness. I think I'd make chicken and leek - yum!
ReplyDeleteche gustosissima torta salata! molto originale, baci
ReplyDeleteGloria lo como bien dices, lo primero que llamó mi atención fue la cubierta, la masa es como la que uso en las quiches y debo confesar que a mi es lo que más me gusta!
ReplyDeleteEsta recet no la perderé de vista, me encantó de principio a fin!!!
Un beso para ti!
A wonderful pie! So comforting, warming and surely extremely tasty.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
We love chicken pot pies here too! I haven't made any yet this season and can't wait. I like that this one saves some calories too ;)
ReplyDeleteGloria! Todo un clásico este pie, me encantó que sólo tenga la tapa, vamos a hacerlo:) besitos
ReplyDeleteDear Gloria, I just love chicken pie and the fact that it is Weight Watchers makes it that much more desirable! I need to watch a few calories! Looks delicious. Blessings, Catherine xo
ReplyDeletemmmm...que rico!!! me encanta el pollo tambien...y ahce poquito hice mi primer quiche de pollo con champiñones y cebollines, pero tu estas usando vino!!! mish...me tinco mas, debe ser muy rico! ñamy!!!
ReplyDeletecomo estuvo el finde??? yo ahora comiendo aguita para no subir mas de peso...mi mamá me hizo pajaritos el lunes ..estaban deliciosos!!
Nos vemos =)
Oooh...my family loves chicken pie. Thanks for sharing! I hope all is well for you my friend!
ReplyDeleteyour low fat pastry looks divine Gloria !
ReplyDeleteA great meal for the cold weather we're having.
ReplyDeletealso love chicken pie can I have a slice ?
ReplyDeleteThat looks delicious and the crust looks so flaky.
ReplyDeleteI love this kind of meal, in the cooler weather. I am taking bets, my husband would like it too. Thanks for sharing with Let's Do Brunch.
ReplyDeleteThanks a lot for your gentle comment on my page...
ReplyDeleteGreetings from France,
Pierre
I love any kind of creamy pie!!!
ReplyDeleteYay for pot pie! This looks great!
ReplyDeletedes saveurs qui me font saliver, j'adore
ReplyDeletebonne journée
I am currently addicted to Chicken and mushroom pie. Love that this ones has plenty of veggies in it too.
ReplyDeleteThanks by all your nice comments!! I appreciate all!
ReplyDeleteGracias por sus comentarios amigos, besos
This is wonderful Gloria, so delicious and comforting! Thank you for sharing your chicken and mushroom pie with Let's Do Brunch.
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