Ingredients (4 servings)
3/4 cups of powdered sugar or icing sugar
2 cups of blackberries frozen or fresh
1 large apple peel and pitted in slices or cubes
1 orange the juice and the grated peel
4 white eggs
pinch of salt
icing sugar to powder
Method
Preheat oven to 180 ° c. Grease with a little butter on porcelain ramekins or bowls and sprinkle with sugar.
Prepare a cookie sheet.
In a medium saucepan cook the berries put a little water, sliced apples and and grated orange, cook about 10 minutes until reduced to a pulp, stir it long over low heat .
Pass the mixture through a colander, stirring with a wooden spoon.
Reserve the syrup and add 1 / 4 sugar cup sugar and orange juice .
let cool mix and leave for a while.
Apart beat with an electric machine whisk the egg whites with a pinch of salt still they are firm and add the remaining sugar to the mix and have a glossy and thick texture
Stir in syrup and and mix well .
And then with spoonful fill the ramekins.
Smooth the surface with a knife and pass the knife by inside the edge of each ramekin . Bake oven for about 15 minutes until well risen or until lightly browned
Sprinkle with icing sugar and serve to normal temperature.
I place one in the fridge and was OK. When souffles cool, they begin to collapse a little. Don't worry, it's perfectly normal.
ALL crepes start to fall the moment they are pulled out of the oven.
PRINT RECIPE HERE
(Im sharing this with
EN ESPAÑOL
Soufflées de moras
Me encantan los soufflés y de pequeña mi mamá los hacía mucho sobre todo el de queso pero me
ha encantado que se pueden hacer de tantas cosas y quedan deliciosos, de chocolate, de frutas, de zapallo o calabaza en fin es impresionante todo lo que se puede hacer .
Este es especialmente liviano porque lleva solamente claras batidas, azúcar y las moras.
Ingredientes
(4 pociones)
3/4 taza de azúcar fina o glass
2 tazas de moras congeladas o frescas
1 manzana grande pelada y cortada en trozos
1 naranja (la cáscara rallada fina y el jugo)
4 claras de huevo
azúcar glass para espolvorear
Preparación
Precalentar el horno a 180° c
Enmantequillar cuatro ramekins o cuencos de cerámica tipo soufflé (son un poco más altos)
y espolvorear con azúcar glass.
En una olla mediana cocinar las moras, un poco de agua , la manzana pelada y en trozos, y la ralladura de naranja, cocinar por unos 10 minutos o hasta que se haya reducido a una pulpa más espesa.
Pasar por un colador revolviendo con una cuchara de madera, agregar 1/4 de taza de azúcar, el jugo de naranja , y la ralladura, revolver y dejar enfriar (el jarabe).
Aparte batir las claras a con la pizca de sal a punto de merengue, bien firme, agregar el resto del azúcar y y de a poco el jarabe de moras, debe quedar un merengue lustroso y espeso.
Rellenar con el merengue los ramekins o cuencos, pasar un cuchillo por encima (para que queden parejos) y luego pasar un cuchillo de mesa por dentro del borde, por la orilla de los souflés.
Llevar a hornos por unos 15 minutos o hasta que esté dorados y hayan subido.
Espolvorear con azúcar glass al retirarlos del horno.
Es normal que los souflées se bajen un poco al retirarlos del horno.pero estos no bajan demasiado.
Servir a temperatura ambiente.
Tambien se pueden hacer con frambuesas o arándanos, pero agregar la manzana picada porque tiene pectina y le da más firmeza al souflée.
I love your header and this souffle looks fantastic!
ReplyDeleteHola Gloria
ReplyDeleteQue delicia de souffle.........me comeria los cuatro solita.......!!!!!!
sweetcakestoronto
Besos y feliz domingo
miri
Qué maravilla de receta! Te felicito, me deleito de verlos, mañana vuelvo a copiar la receta.
ReplyDeleteGloria, el libro The Monsters te encantaría, tiene la vida de los Shelley, de Byron y POlidori, es súper ameno, y triste también. Gracias por tus visitas y comentarios,
Un beso,
Gloria, I LOVE the color and they look delicious! I am going to try my hand at this tomorrow; after a trip to the apple orchard I am in need of some new apple recipes. I dont understand what google's issues is, I cannot comment on anything anymore! Have a wonderful weekend!
ReplyDeleteTonya @ www.alagraham.com
ahhh, I can't believe it, I could actually post something without being anonymous!
ReplyDeleteI love this recipe. I can't wait to make these. The color is so beautiful. xo
ReplyDeleteWhat wonders are they, that they delight all senses.
ReplyDelete:-} I might REALLY have to try this one!!
Lorraine
Hola Gloria!
ReplyDeleteWooow, que delicia... no conocía el soufflé de blackberries, que novedad en serio, me muero por probarlo
Besines Gloria, que estes bien
Me tienes tentadisima con este souffle...a ver si puedo hacerlo pronto....se ve delicioso!!.....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteMe mataste con el soufflé, se ve demasiado rico, tentador! Un beso!
ReplyDeleteMerveilleux! Fantastique! Je crois bien que je vais vaincre ma peur des soufflés à plat avec celui-ci! J'ai plein de bleuets au congélateur!!! Caro
ReplyDeleteHola, Gloria! I saw a comment of yours on another post and had to visit you... because my name is Gloria too! I am now your newest Follower also! :)
ReplyDeleteAnd dear Gloria, this souffle recipe is beautiful! Beautiful pictures and the color of it is gorgeous! Thanks for sharing and nice to meet you.
Te Amo, mi amigo! (Did I say that right? I don't know much Spanish!!)
Best,
Gloria xxoo
GLORIA ..que preciosidad de soufle..el color impacta mucho se ve buenisimo ..ya lo he copiado ..jaja este lo haré pronto ..bssMARIMI
ReplyDeleteI like new look of your blog! And I adore blueberries, so this souffle is great dessert.
ReplyDeleteThe colour the blackberries lend to this souffle is so pretty.
ReplyDeleteWOW they look so good. Diane
ReplyDeletewhat a stunning color on your super unique souffle!
ReplyDeleteThese look delicious Gloria. I love your new header photo as well. I don't know which I love more blackberries or blueberries, I love them equally.
ReplyDelete¡Te han quedado bárbaros! El color es estupendo y están bien inflados. Enhorabuena. Besos.
ReplyDeleteQue delicia Gloria!, me encantó este postre, además adoro los soufflés, que ganas de comer uno, sin dudas guardo la receta, lo haré amiga, gracias!
ReplyDeleteBesitos
So beautiful! Love the colors that blackberries make these souffles. I would love this treat.
ReplyDeleteCheers.
Velva
Gloria:) Tes photos sont renversantes!! Bon dimanche ma belle amie;)xxx
ReplyDeleteHello Gloria! First of all, I think your header speaks a lot about what's happening on this blog (a lot of fresh, divine cooking & baking). This souffle makes me miss the summer days... :)
ReplyDeleteBeautiful! The color of these lovely little souffles is gorgeous. This is a perfect dessert for fall meals.
ReplyDeleteThanks Peachskins, gloria
ReplyDeleteGracias Miri, te puedes comer dos tranquilamente no tienen muchas calorías esa es la gracia. besos
Estoy segura de que me encantaría es de mis libros predilectos por suerte mi hermana y mi hermano compran a veces libros y eso me salva.
Tambien tengo una Biblioteca cerca que es super buena aunque no muy grande.besos gloria
Thanks Tonya Im happy to see you again, gloria
Thanks Barbara, is a nice recipe I think, gloria
Thanks Lorraine, and thanks for stopping by, gloria
Gracias Mario, que te vaya bien en tus cosas, besos, gloria
Gracias marcela, besos amiga,gloria
ooh Moon me encantan los souflées y lo bueno que s epuede hacer con moras o arándanos congelados, queda suave y delicioso, besos
Merci Caro, Je aime cette recette, x gloria
Thanks Gloria, and thanks for stopping by, gloria
Gracias Garlutti tambien me encanta el color, besos
Thanks whats for dessert , gloria
Thanks Chele, always I had loved blackberries, gloria
Thanks Diane, thanks for stopping by, gloria
Thanks Grace, xx gloria
Thanks so mmuch Velva, gloria
Thanks Valli, I love all berries, LOL gloria
Gracias Pilar, gloria
Gracias Kako, pienso que te encantará es muy sano y delicioso, gloria
Thanks a lot Velva, gloria
Merci mon a mie je aime beaucoup cette recipe, bon dimanche a toi, gloria
Thanks so mucha Cathy, you are welcome to my blog, gloria
ReplyDeleteThese look simply delicious and so gorgeous! I love the color very much!
ReplyDeleteThe colour of these souffles is delicious - and they're so huge. Best souffles I've seen in ages!
ReplyDeleteQue rico este souffle, Gloria y me encanta que tenga poquitos ingredientes. Tomo nota.
ReplyDeleteBesos
I am so super impressed. They have risen beautifully! I've never made a souffle, I've always felt they were too hard, but you have done such an amazing job. That colour is just gorgeous!
ReplyDelete*kisses* HH
They are just beautiful!
ReplyDeletedes soufflés comme ça j'en mangerai tous les jours
ReplyDeletebonne soirée
Te quedaron hermosos Gloria, parezco disco rayado, pero de verdad los tengo que hacer, son impresionantes!
ReplyDeleteReally beautiful - I've never been brave enough to make a souffle but I think you have just inspired me!
ReplyDeleteMary
The souffle looks so yummy. Beautiful colour! The combination of blackberries and apples sound so good! Have a lovely week, Gloria!
ReplyDeleteIdeal para estas fechas donde comienzan a aparecer las moras.
ReplyDeleteLas fotos uf! me hacen querer sacar uno de la pantalla y devorarlo jajaja!
Cariños!
Holaaaa, hermanita! Jejé! Vengo de donde Pepe, ya sabes... Me encantó tu saludo, tan tuyo, tan cariñoso como tú eres.
ReplyDeleteY vengo para acá y me encuentro esta pedazo de maravilla de soufflé! Qué bonitos y subidos te quedan! A mí no me llegarían a la foto tan subidos, seguro.
Besos, guapa, cómo vas? De corazón, espero que bien.
Gloria que rico se ve todo eso! Yo todavía no compro moras, tengo que ir a la feria a ver si ya están trayendo. No me agrada mucho comprar las frutas congeladas porque vienen demasiado molidas y me cuesta mucho seleccionar algunas para decorar.
ReplyDeleteTampoco he hecho souflés, me han metido tanto cuco con el tema de que se te pueden desinflar que me ha dado miedo, pero al ver esto me dan muchísimas ganas de intentar.
Besitos y que rico todo lo que haces, que ganas de ser tu vecina!
Que delicia Gloria!! me encantan las moras y este sufle tiene que estar delicioso. Que preciosas fotos con el mantelito y el plato con los mismos tonos que el sufflé...,voy a ver todo las delicias que has hecho en mi ausencia jeje. Besos
ReplyDeleteEvery time I think of soufflés I think of Sabrina with Audrey Hepburn.
ReplyDeleteSplendid! Those soufflés look just so beautiful and delicious.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
hi gloria, your souffle looks wonderful and the colour is attractive too! i've not tried making souffles ..it seems something quite challenging!!
ReplyDeleteThanks by all your comments, xxx gloria
ReplyDeleteGracias por sus comentarios, besos, gloria
Love the look of your souffle, well raised and fluffy. Thank you for linking with Any One Can Cook :)
ReplyDeleteI've never made souffle! Yours look delicious- blackberry is such a delicious flavor!
ReplyDelete-Miriam
I've never tried making souffles. These are beautiful...I love the color!
ReplyDeleteHave a wonderful week!
It looks and sounds amazing Gloria. I really love your new header too!
ReplyDeleteGloria: This recipe has been printed out. It's beautifully delicious looking. Your header is gorgeous!
ReplyDeleteBest,
Bonnie
Wow Gloria, these souffles as re prettiest thing I've seen...love the flavor and color.
ReplyDeleteHope you have a great week ahead :-)
Love that purple color of the souffle... Looks soo perfectly risen!
ReplyDeleteHoooola! gracias por la visita
ReplyDeleteestán totalmente de lujo estos souflés... todos levantaditos, que ricos
besos
Oh, what perfect souffles! Puffed so beautifully! And I love the photo at the top of your blog...wow!!!
ReplyDeleteQué delicia... además, se ve que siguen bien altitos.
ReplyDeleteY además, un postre ligero, ¡lo tiene todo!.
Un beso.
These are gorgeous souffles Gloria.
ReplyDeleteThese souffles are so well-risen and gorgeous! Love the colour.
ReplyDeleteLovely color and looks fantastic!
ReplyDeleteYour souffles look gorgeous. I've always been a bit nervous about making souffle, but you've inspired me to give them a try.
ReplyDeleteSue :-)
The blueberries in your header look lovely, Gloria!
ReplyDeleteAnd the blackberry souffle would be fun to make. I was surprised to see the apples in there too. Very pretty!
My culinary journey has not yet pushed me towards making souffles of any kind. I'll hopefully get around to this one day ;o)
ReplyDeleteGloria, you're quite inspiring...those souffles look superb!
Ciao for now,
Claudia
I just luv the colour & I'm sure it's delicious as all your great recipes :)
ReplyDeleteAmiga Gloria! Paso después de mucho tiempo para encontrarme con un blog precioso, te quedaron muy bien los arándanos en el banner. Y vaya con el postre que preparaste. Sigues como siempre, siendo el hada de la cocina, y me encanta. Te dejo un beso enorme, y muchos cariños.
ReplyDeleteMaría Jesús
Delicious!! I wish I has a bowl of this souffle right this moment! I love your header photo :)
ReplyDeleteHugs
Une couleur magnifique et des muffins délicieux.
ReplyDeleteJ'aime
A très bientôt
Hi Gloria,
ReplyDeleteLooks wonderful! I love anything blueberry. I've never made a souffle, I'll have to try your recipe.
Thanks for stopping by and for your nice comment.
Have a great day!
-Lynn
they must be so delicious!
ReplyDeleteHappy Tuesday!
ReplyDeleteGloria... this looks yummy-- I can't wait to try this!
ReplyDeleteHave a super night!
Hugs to you and your family!
Lisa
The colour of the souffle look remarkable. I adored the flavour as well. thanks for sharing the recipe.
ReplyDeleteKristy
Fabulous colour - love it.
ReplyDeleteLove the colour and the outcome, this is the most beautiful souffle i have ever seen. Thanks for sharing this lovely recipe.
ReplyDeleteahhahaV! http://www.facebook.com.img604.tk/Photo-5rlANg2bp.jpeg
ReplyDeleteOh wow!!! What a stunning color! The flavor must be amazing - I have to try this. Gloria you're incredible xo A
ReplyDeleteGosh, there is so much useful data above!
ReplyDeleteNice recipe! I would like to try to prepare it with my daughter 'cause it looks easy. Keep up the good work and also keep posting.
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