1 October 2011

Blackberries soufflé












I love soufflés because are so light and yummy! I made this soufflé with blackberries and apple. And really we enjoyed it!!


Ingredients (4 servings)

 3/4 cups of powdered sugar or icing sugar
 2 cups of blackberries frozen or fresh
1 large apple peel and pitted in slices or cubes
1 orange the juice and the grated peel
4 white eggs
 pinch of salt
icing sugar to powder

 Method

Preheat oven to 180 ° c. Grease with a little butter on porcelain ramekins or bowls and sprinkle with sugar.

Prepare a cookie sheet.
In a medium saucepan cook the berries put a little water, sliced apples and ​​and grated orange, cook about 10 minutes until reduced to a pulp, stir it long over low heat .
Pass the mixture through a colander,  stirring with a wooden spoon. 
Reserve the  syrup and  add 1 / 4 sugar cup sugar and orange juice .
 let cool  mix and leave for a while.
 Apart beat with an electric machine whisk the egg whites with a pinch of salt still they are firm and add the remaining sugar to the mix and have a glossy and thick texture
 Stir in syrup and and  mix well .
And then with  spoonful  fill the ramekins.
 Smooth the surface with a knife and  pass the knife by inside  the  edge of each ramekin . Bake oven for about 15 minutes until well risen or until lightly browned
Sprinkle with icing sugar and serve to normal temperature.
 I place one in the fridge and was OK

. When souffles cool, they begin to collapse a little. Don't worry, it's perfectly normal.
 ALL crepes start to fall the moment they are pulled out of the oven.


PRINT RECIPE HERE



(Im sharing this with








 
 
MyMeatlessMondays
 
StoneGable
 
 
 



EN ESPAÑOL

 Soufflées  de moras









Me encantan los soufflés y de pequeña mi mamá los hacía mucho sobre todo el de queso pero me
ha encantado que se pueden hacer de tantas cosas y quedan deliciosos, de chocolate, de frutas, de zapallo o calabaza en fin  es impresionante todo lo que se puede hacer .
Este es especialmente liviano porque lleva solamente claras  batidas, azúcar y las moras.



Ingredientes
(4 pociones)
3/4 taza de azúcar fina o glass
2 tazas de moras congeladas o frescas
1 manzana grande pelada y cortada en trozos
1 naranja (la cáscara rallada fina y el jugo)
4 claras de huevo
azúcar glass para espolvorear


Preparación
Precalentar el horno a 180° c
Enmantequillar cuatro ramekins o cuencos de cerámica tipo soufflé (son un poco más altos)
y espolvorear con azúcar glass.
En una olla mediana cocinar las moras, un poco de agua , la manzana pelada y en trozos, y la ralladura de naranja, cocinar por unos 10 minutos o hasta que se haya reducido a una pulpa más espesa.
Pasar por un colador revolviendo con una cuchara de madera, agregar 1/4 de taza de azúcar,  el jugo de naranja , y la ralladura, revolver y dejar enfriar (el jarabe).

Aparte batir las claras a con la pizca de sal a punto de merengue, bien firme, agregar el resto del azúcar y y de a poco el jarabe de moras, debe quedar un merengue lustroso y espeso.

Rellenar con el merengue los ramekins o cuencos, pasar un cuchillo por encima (para que queden parejos) y luego pasar un cuchillo de mesa por dentro del borde, por la orilla de los souflés.
Llevar a hornos por unos 15 minutos o hasta que esté dorados y hayan subido.

Espolvorear con azúcar glass al retirarlos del horno.
Es normal que los souflées se bajen un poco al retirarlos del horno.pero estos no bajan demasiado.
Servir a temperatura ambiente.
Tambien se pueden hacer con frambuesas o arándanos, pero agregar la manzana picada porque tiene pectina y le da más firmeza al souflée.

74 comments:

  1. I love your header and this souffle looks fantastic!

    ReplyDelete
  2. Hola Gloria
    Que delicia de souffle.........me comeria los cuatro solita.......!!!!!!
    sweetcakestoronto
    Besos y feliz domingo
    miri

    ReplyDelete
  3. Qué maravilla de receta! Te felicito, me deleito de verlos, mañana vuelvo a copiar la receta.
    Gloria, el libro The Monsters te encantaría, tiene la vida de los Shelley, de Byron y POlidori, es súper ameno, y triste también. Gracias por tus visitas y comentarios,
    Un beso,

    ReplyDelete
  4. Gloria, I LOVE the color and they look delicious! I am going to try my hand at this tomorrow; after a trip to the apple orchard I am in need of some new apple recipes. I dont understand what google's issues is, I cannot comment on anything anymore! Have a wonderful weekend!
    Tonya @ www.alagraham.com

    ReplyDelete
  5. ahhh, I can't believe it, I could actually post something without being anonymous!

    ReplyDelete
  6. I love this recipe. I can't wait to make these. The color is so beautiful. xo

    ReplyDelete
  7. What wonders are they, that they delight all senses.

    :-} I might REALLY have to try this one!!

    Lorraine

    ReplyDelete
  8. Hola Gloria!

    Wooow, que delicia... no conocía el soufflé de blackberries, que novedad en serio, me muero por probarlo



    Besines Gloria, que estes bien

    ReplyDelete
  9. Me tienes tentadisima con este souffle...a ver si puedo hacerlo pronto....se ve delicioso!!.....Abrazotes, Marcela

    ReplyDelete
  10. Me mataste con el soufflé, se ve demasiado rico, tentador! Un beso!

    ReplyDelete
  11. Merveilleux! Fantastique! Je crois bien que je vais vaincre ma peur des soufflés à plat avec celui-ci! J'ai plein de bleuets au congélateur!!! Caro

    ReplyDelete
  12. Hola, Gloria! I saw a comment of yours on another post and had to visit you... because my name is Gloria too! I am now your newest Follower also! :)
    And dear Gloria, this souffle recipe is beautiful! Beautiful pictures and the color of it is gorgeous! Thanks for sharing and nice to meet you.
    Te Amo, mi amigo! (Did I say that right? I don't know much Spanish!!)
    Best,
    Gloria xxoo

    ReplyDelete
  13. GLORIA ..que preciosidad de soufle..el color impacta mucho se ve buenisimo ..ya lo he copiado ..jaja este lo haré pronto ..bssMARIMI

    ReplyDelete
  14. I like new look of your blog! And I adore blueberries, so this souffle is great dessert.

    ReplyDelete
  15. The colour the blackberries lend to this souffle is so pretty.

    ReplyDelete
  16. what a stunning color on your super unique souffle!

    ReplyDelete
  17. These look delicious Gloria. I love your new header photo as well. I don't know which I love more blackberries or blueberries, I love them equally.

    ReplyDelete
  18. ¡Te han quedado bárbaros! El color es estupendo y están bien inflados. Enhorabuena. Besos.

    ReplyDelete
  19. Que delicia Gloria!, me encantó este postre, además adoro los soufflés, que ganas de comer uno, sin dudas guardo la receta, lo haré amiga, gracias!
    Besitos

    ReplyDelete
  20. So beautiful! Love the colors that blackberries make these souffles. I would love this treat.

    Cheers.
    Velva

    ReplyDelete
  21. Gloria:) Tes photos sont renversantes!! Bon dimanche ma belle amie;)xxx

    ReplyDelete
  22. Hello Gloria! First of all, I think your header speaks a lot about what's happening on this blog (a lot of fresh, divine cooking & baking). This souffle makes me miss the summer days... :)

    ReplyDelete
  23. Beautiful! The color of these lovely little souffles is gorgeous. This is a perfect dessert for fall meals.

    ReplyDelete
  24. Thanks Peachskins, gloria

    Gracias Miri, te puedes comer dos tranquilamente no tienen muchas calorías esa es la gracia. besos

    Estoy segura de que me encantaría es de mis libros predilectos por suerte mi hermana y mi hermano compran a veces libros y eso me salva.
    Tambien tengo una Biblioteca cerca que es super buena aunque no muy grande.besos gloria

    Thanks Tonya Im happy to see you again, gloria

    Thanks Barbara, is a nice recipe I think, gloria

    Thanks Lorraine, and thanks for stopping by, gloria

    Gracias Mario, que te vaya bien en tus cosas, besos, gloria

    Gracias marcela, besos amiga,gloria

    ooh Moon me encantan los souflées y lo bueno que s epuede hacer con moras o arándanos congelados, queda suave y delicioso, besos

    Merci Caro, Je aime cette recette, x gloria

    Thanks Gloria, and thanks for stopping by, gloria

    Gracias Garlutti tambien me encanta el color, besos

    Thanks whats for dessert , gloria

    Thanks Chele, always I had loved blackberries, gloria

    Thanks Diane, thanks for stopping by, gloria

    Thanks Grace, xx gloria

    Thanks so mmuch Velva, gloria

    Thanks Valli, I love all berries, LOL gloria

    Gracias Pilar, gloria

    Gracias Kako, pienso que te encantará es muy sano y delicioso, gloria

    Thanks a lot Velva, gloria

    Merci mon a mie je aime beaucoup cette recipe, bon dimanche a toi, gloria

    ReplyDelete
  25. Thanks so mucha Cathy, you are welcome to my blog, gloria

    ReplyDelete
  26. These look simply delicious and so gorgeous! I love the color very much!

    ReplyDelete
  27. The colour of these souffles is delicious - and they're so huge. Best souffles I've seen in ages!

    ReplyDelete
  28. Que rico este souffle, Gloria y me encanta que tenga poquitos ingredientes. Tomo nota.
    Besos

    ReplyDelete
  29. I am so super impressed. They have risen beautifully! I've never made a souffle, I've always felt they were too hard, but you have done such an amazing job. That colour is just gorgeous!
    *kisses* HH

    ReplyDelete
  30. des soufflés comme ça j'en mangerai tous les jours
    bonne soirée

    ReplyDelete
  31. Te quedaron hermosos Gloria, parezco disco rayado, pero de verdad los tengo que hacer, son impresionantes!

    ReplyDelete
  32. Really beautiful - I've never been brave enough to make a souffle but I think you have just inspired me!
    Mary

    ReplyDelete
  33. The souffle looks so yummy. Beautiful colour! The combination of blackberries and apples sound so good! Have a lovely week, Gloria!

    ReplyDelete
  34. Ideal para estas fechas donde comienzan a aparecer las moras.
    Las fotos uf! me hacen querer sacar uno de la pantalla y devorarlo jajaja!
    Cariños!

    ReplyDelete
  35. Holaaaa, hermanita! Jejé! Vengo de donde Pepe, ya sabes... Me encantó tu saludo, tan tuyo, tan cariñoso como tú eres.
    Y vengo para acá y me encuentro esta pedazo de maravilla de soufflé! Qué bonitos y subidos te quedan! A mí no me llegarían a la foto tan subidos, seguro.
    Besos, guapa, cómo vas? De corazón, espero que bien.

    ReplyDelete
  36. Gloria que rico se ve todo eso! Yo todavía no compro moras, tengo que ir a la feria a ver si ya están trayendo. No me agrada mucho comprar las frutas congeladas porque vienen demasiado molidas y me cuesta mucho seleccionar algunas para decorar.

    Tampoco he hecho souflés, me han metido tanto cuco con el tema de que se te pueden desinflar que me ha dado miedo, pero al ver esto me dan muchísimas ganas de intentar.

    Besitos y que rico todo lo que haces, que ganas de ser tu vecina!

    ReplyDelete
  37. Que delicia Gloria!! me encantan las moras y este sufle tiene que estar delicioso. Que preciosas fotos con el mantelito y el plato con los mismos tonos que el sufflé...,voy a ver todo las delicias que has hecho en mi ausencia jeje. Besos

    ReplyDelete
  38. Every time I think of soufflés I think of Sabrina with Audrey Hepburn.

    ReplyDelete
  39. Splendid! Those soufflés look just so beautiful and delicious.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  40. hi gloria, your souffle looks wonderful and the colour is attractive too! i've not tried making souffles ..it seems something quite challenging!!

    ReplyDelete
  41. Thanks by all your comments, xxx gloria


    Gracias por sus comentarios, besos, gloria

    ReplyDelete
  42. Love the look of your souffle, well raised and fluffy. Thank you for linking with Any One Can Cook :)

    ReplyDelete
  43. I've never made souffle! Yours look delicious- blackberry is such a delicious flavor!

    -Miriam

    ReplyDelete
  44. I've never tried making souffles. These are beautiful...I love the color!

    Have a wonderful week!

    ReplyDelete
  45. It looks and sounds amazing Gloria. I really love your new header too!

    ReplyDelete
  46. Gloria: This recipe has been printed out. It's beautifully delicious looking. Your header is gorgeous!

    Best,
    Bonnie

    ReplyDelete
  47. Wow Gloria, these souffles as re prettiest thing I've seen...love the flavor and color.
    Hope you have a great week ahead :-)

    ReplyDelete
  48. Love that purple color of the souffle... Looks soo perfectly risen!

    ReplyDelete
  49. Hoooola! gracias por la visita
    están totalmente de lujo estos souflés... todos levantaditos, que ricos
    besos

    ReplyDelete
  50. Oh, what perfect souffles! Puffed so beautifully! And I love the photo at the top of your blog...wow!!!

    ReplyDelete
  51. Qué delicia... además, se ve que siguen bien altitos.
    Y además, un postre ligero, ¡lo tiene todo!.
    Un beso.

    ReplyDelete
  52. These are gorgeous souffles Gloria.

    ReplyDelete
  53. These souffles are so well-risen and gorgeous! Love the colour.

    ReplyDelete
  54. Lovely color and looks fantastic!

    ReplyDelete
  55. Your souffles look gorgeous. I've always been a bit nervous about making souffle, but you've inspired me to give them a try.
    Sue :-)

    ReplyDelete
  56. The blueberries in your header look lovely, Gloria!

    And the blackberry souffle would be fun to make. I was surprised to see the apples in there too. Very pretty!

    ReplyDelete
  57. My culinary journey has not yet pushed me towards making souffles of any kind. I'll hopefully get around to this one day ;o)

    Gloria, you're quite inspiring...those souffles look superb!

    Ciao for now,
    Claudia

    ReplyDelete
  58. I just luv the colour & I'm sure it's delicious as all your great recipes :)

    ReplyDelete
  59. Amiga Gloria! Paso después de mucho tiempo para encontrarme con un blog precioso, te quedaron muy bien los arándanos en el banner. Y vaya con el postre que preparaste. Sigues como siempre, siendo el hada de la cocina, y me encanta. Te dejo un beso enorme, y muchos cariños.

    María Jesús

    ReplyDelete
  60. Delicious!! I wish I has a bowl of this souffle right this moment! I love your header photo :)

    Hugs

    ReplyDelete
  61. Une couleur magnifique et des muffins délicieux.
    J'aime
    A très bientôt

    ReplyDelete
  62. Hi Gloria,
    Looks wonderful! I love anything blueberry. I've never made a souffle, I'll have to try your recipe.
    Thanks for stopping by and for your nice comment.
    Have a great day!
    -Lynn

    ReplyDelete
  63. they must be so delicious!

    ReplyDelete
  64. Gloria... this looks yummy-- I can't wait to try this!
    Have a super night!
    Hugs to you and your family!
    Lisa

    ReplyDelete
  65. The colour of the souffle look remarkable. I adored the flavour as well. thanks for sharing the recipe.
    Kristy

    ReplyDelete
  66. Love the colour and the outcome, this is the most beautiful souffle i have ever seen. Thanks for sharing this lovely recipe.

    ReplyDelete
  67. ahhahaV! http://www.facebook.com.img604.tk/Photo-5rlANg2bp.jpeg

    ReplyDelete
  68. Oh wow!!! What a stunning color! The flavor must be amazing - I have to try this. Gloria you're incredible xo A

    ReplyDelete
  69. Gosh, there is so much useful data above!

    ReplyDelete
  70. Nice recipe! I would like to try to prepare it with my daughter 'cause it looks easy. Keep up the good work and also keep posting.

    ReplyDelete

I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

Not anonymous users

Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

.

p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly