I had for several months, these prunes and had not done anything special with them, I liked because I bought ton a lady who livbe near home in the country and made them at home..
When I found this recipe a high of ordering magazines and recipes that need urgent order.
Anyway, I saw and loved had copy from a small book I brought to the Library.
And because I love clafoutis I found perfect for my prunes.
It was delicious, the prunes first soaked in water and then in brandy, fruit liqueur absorbs only slightly and has a special taste.
Hope you really enjoy!
Ingredients
400 g pitted prunes
50 ml brandy
50 g white sugar
Cream
200 grs. flour
150 ml of milk
50 ml heavy cream
30 grs. butter
3 eggs
50 grs. sugar
Method
Place the prunes soaked overnight with an infusion of water with a little sugar.
Then drain and place in a bowl with a little brandy and sugar.
Allow to stand for two hours at room temperature.
Preheat oven to 180 ° c.
Butter a baking dish about 30 cm by 2o cm aprox
and sprinkle lightly with flour. Set aside.
CreamPour the flour into a bowl heated in a pot with milk and cream. Without boiling.
Remove from heat add the butter and let melt.
Beat eggs and sugar, add the milk with the cream, mix well and keep adding to
flour while mixing until a soft dough.
Only beat smoothly.
Drain the prunes and place the source of pottery. Pour the cream over them.
Bake 40 to 50 minutes or until crust is golden and has risen about prunes.
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EN ESPAÑOL
Clafouti de ciruelas pasas
Ha sido un poco agitado el último tiempo .
bueno la cosa es que la receta resultó super! de hecho me encantan los clafoutis por lo livianos que son con tan poca masa, pero como las ciruelas aqui además van remojadas en brandy quedan deliciosas.
Ingredientes
400 grs. de ciruelas pasas deshuesadas
(sacar despues que se han remojado es más fácil)
50 ml de brandy
50 grs. de azúcar
Batido
200 grs. de harina
150 ml de leche
50 ml de crema espesa
30 grs. de mantequilla
3 huevos
50 grs. de azúcar
Preparación
Primero remojar las ciruelas en agua con azúcar la noche anterior.
Escurrirlas y colocarlas en un bol con brandy y un poco de azúcar.
Dejar macerar durante unas dos horas.
Precalentar el horno a 180°c.
Untar con mantequilla una fuente para horno de 30 x 20 cm.
y espolvorear ligeramente con harina.
Reservar.
Verter la harina en un cuenco
Calentar en una ollita la leche con la crema sin que hierva.Apagar el fuego.
Agregar la mantequilla y dejar que se derrita.
Batir los huevos y el azúcar hasta que esté cremoso.
Añadir la leche preparada con la crema, revolver con una cuchara incorporar a la harina sin dejar de revolver suavemente.
Debe quedar una masa suave y blanda.
Escurrir las ciruelas que se estan remojando y distribuir en la fuente de horno.
Verter la crema.
Hornear de 40 a 45 minutes o hasta que esté dorado y la masa suba alrededor de las ciruelas.
Dejar enfriar antes de servir. .
Amiga, Todo lo que lleve ciruelas me encanta, tu clafouti se ve riquísimo, tendré que probarlo de todas maneras, va a la lista de pendings enseguida. Besitos
ReplyDeleteI love a good Clafouti! Yours looks fantastic. Thanks for sharing with me.
ReplyDeleteThis sounds lovely, Gloria...you have inspired me to bake another clafoutis. xo
ReplyDeleteMuy buena la receta, me la llevo! Un beso,
ReplyDeleteThese prunes are pre-soaked with brandy...and I can imagine that this will be great dessert for entertaining.
ReplyDeleteSoaked in brandy? sounds awesome and did you have any left for while the clafoutis?
ReplyDeleteTake care...
Gloria que rico ver como aprovechas las cositas que tienes en tu alacena. Ese clafouti se ve realmente rico, nunca he probado uno, pero se ve muy rico.
ReplyDeleteBesitos y que agradable venir a tu cocina, siempre hay sorpresas.
Besitos!
This looks wonderful! I love using prunes in baked desserts! Thank you for sharing! Have a nice day, Gloria!
ReplyDeleteUna forma deliciosa para comer las ciruela! Un beso
ReplyDeleteLooking very tasty Gloria! We adore prunes! Have you ever made Prune Whip? It's very good too! Love and hugs to you all! xxoo
ReplyDeleteI love clafoutis and prunes, great combination.
ReplyDeleteGloria, this looks like a special way to treat the prunes. Lovely dessert!
ReplyDeleteI love the custardy nature of clafouti...these look so good!
ReplyDeleteWhat a great idea! I love clafouti, and have made it with cherries, plums, strawberries and raspberries, but this is such a nice way to serve prunes.
ReplyDeleteAins mi Gloria!!!..que no llego a nada!!..entre mi blog y el de salsas tengo un mareo!!!:)
ReplyDeletevenia a darte un beso sobretodo porque mañana me voy a Madrid a la Kedada de Tito y no queria irme sin hacerlo...y de paso me entraron ganas de merendar a al ver ese clafoutis que hiciste mi Gloria!!
Oye????, tus papis siguen contigo??, todo bien???
eso deseo amiguita linda!!!
te veo el lunes y te cuento mi viaje!
MUUUAKKKK
Yo también me lo meriendo con vosotras que estoy ya con los nervios de la Kedada, y me quiero llevar este bocado tan rico.
ReplyDeleteBesines
Nieves
una vera delizia!ciao!
ReplyDeleteItalian prune plums are overflowing from the market a the moment.
ReplyDeleteOh how I simply adore your posts, Gloria. You may even make a prune eater out of me with that delightful story and those stunning pictures.
ReplyDeleteThank you so much for sharing...
Las ciruelas son tan ricas, tienen una acidez que me gusta mucho. Con eso del olvido me recordaste que tengo unos higos secos por ahí algo escondidos.
ReplyDeleteSaludos.
I love clafouti
ReplyDeletecada vez la foto de un clafouti me dan ganas de ir a la cocina a hacer uno, el tuyo me ha abierto el apetito, besitos!
ReplyDeleteYo tambien amiga, de hecho el verano pasado hice mermelada de ciruelas, pero estas ciruelas secas fueron un descubrimiento para mi de hecho yo solo las había comido con huesillos que me fascinan!besos
ReplyDeleteThanks Veronica I lova clafoutis because is easy and yummy! gloria
Gracias Pity, te había echado de menos, besos
Thnaks Lizzy but I think you always make amazing foodies! LOL
Gracias Miriam, besos
I love brandy Zoe is really nice! gloria
Thanks Foodness, gloria
Si Miriya pero lo peor es que se me habian traspapelado justo en la alacena, pero quedaron muy ricas con el brandy, je besos
Thanks dear Kitchen, x gloria
Thanks for stopping by Gianni, ja, te contesté en inglés y hablas español, gracias por venir Giani, gloria
Thanks dear Marie I have to ask you by Prune whipp I would like try, send you huggs, xxxgloria
Thanks what for dessert! gloria
Thanks Lyndsey, xx gloria
Yes Joanne I love clafoutis too!! gloria
Thanks a lot Thomas, xgloria
Juani, pues hija que yo andaba tan perdida que pensaba que se habian juntado y ahora me entero que es este fin de semana, asi que anota todo para contarme y a ver como se porta el Tito, bien seguro, se reiran mucho, lo sé, un abrazo fuerte gloria
Pero Nieves tu tienes que ir de todas maneras, ya que estas en Madrid, cuentame todo despues je,je, besos}}
Grazie Federica, xxgloria
What nice Valli just in this moment! is nice, gloria
Thanks Louise ahh is because you love me I know! LOL I think the best was the prunes in the brandy! gloria
ah Pamela me encantan los higos secos tambien!! besos
Grazie, Magica Zucca, gloria
Gracias Pity que bueno que viniste, besos gloria
ReplyDeleteI adore prunes - I eat them like sweets out of the packet. This clafoutis would therefore be perfect for me.
ReplyDeleteThanks Cake laws I eat too like sweets! yumm! gloria
ReplyDeleteIt looks so delicious Gloria.
ReplyDeleteSuena rico, rico... ya estan floreciendo los frutales, esta epoca si que la extraño de Chile, acá seguimos con 38 grados, terrible...
ReplyDeleteQue delicia!!...adoro los clafoutis y de cieruelas se ve delicioso!....como ves....todavia no me pongo al dia con todo!.....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteThis looks delicious Gloria, My kind of pudding and just right for the coming winter.
ReplyDeleteNow this is a clafouti I've never thought to try, Gloria! What a super idea and it turned out beautifully. Yum on that brandy in there too!
ReplyDeleteIt sounds great!
ReplyDeleteHola Gloria,
ReplyDeleteMe gusta mucho tu blog! Haces fotografias muy bonitas!
Saludos de Bélgica
Marian
Glorita! qué bueno que se arregló esta cuestión, ya te vi por mi blog. Besitos
ReplyDeleteWonderful dessert! I like prunes, they reminds me of my childhood. I have already saved this recipe. will let you know as soon as I make it.
ReplyDeleteHave a great weekend.
Les clafoutis sont toujours délicieux.
ReplyDeleteJ'aime.
A très bientôt
Thanks Pam, xgloria
ReplyDeleteQue terrible Pilar 38° el tiempo está como raro, acá caprichoso como es la primavera no hay que ponerme a veces hace calor despues me da frio, besos
Gracias Marcela, que estes bien besos
Thanks Clochette, gloria
Barbara the best is the brandy in the prunes! gloria
Thanks Duckie is yumm! gloria
Thanks a lot Marian, gloria
Gracias Marcela era un cacho no pude entrar a un mont+on de partes ojalá dure, besos gloria
Rhanks Mari, gloria
Oui Nadji mon amie, Je aime clafoutis , a tres bientot gloria
Hi Gloria,
ReplyDeleteYour Prunes Clafouti looks amazing and I would love to have a serving. This is a great recipe that we would really enjoy. Thank you so much for sharing with Full Plate Thursday and hope you have a great week end.
Come Back Soon!
Miz Helen
Yum!! These look delicious!
ReplyDeleteYummy dessert with prunes!
ReplyDeleteThanks to all of you by your comments, I appreciate and read all, gloria
ReplyDeleteGloria querida. Espectacular la foto de tu cabecera, que hermosa!
ReplyDeleteEste pastel me fascina y que poco lo hago, con las ciruelas en su apogeo por aqui debe estar de miedo.
Besos amiga.
Gracias Kako me encantó pero era un poco grande, ojalá no se porblema para ver el blog pero por ahora la dejaré, me gusta, besos
ReplyDeleteEasily the tastiest way to serve prunes that I have seen - well done Gloria.
ReplyDeleteThanks Brownie girl, x gloria
ReplyDeleteMe encanta!!, ya habia hecho el de frambuesas y nos habia encantado asi que me atreveré con este que se ve delicioso. Besos
ReplyDeletePretty effective data, thanks so much for your article.
ReplyDeleteI just love this witty and useful blog 'cos it has translation. Anyway, it looks easy to do at home and I will do it 'cos I really like those ingredients. Thanks for share it with us.
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