I love sweet potatoes and so when I can I love to make dessert, here we consume more sweet potatoes for dessert.
This is a rich texture and a meringue layer and delicious dessert recipe from Martha Serani, a chef de Chile.
Hope you enjoy!
Ingredients
600 grs. sweet potato
thick diced
orange peel for flavoring
3 egg yolks
1 cup cream
1 teaspoon vanilla extract
6 tablespoons sugar
meringue
4 egg whites
1 cup sugar
1 pinch of salt
Cinnamon for sprinkle
method
In a pot boil water with orange peel, add the potatoes peeled and sliced.
Cook until the sweet potatoes are very soft and tender.
Discard orange peel and grind the potatoes in a food processor.
In a bowl, mix sweet potatoes together with the yolks, cream, sugar and vanilla essence.
Place in a large dish that can go in the oven.
For the meringue beat egg whites with pinch of salt, prepare a syrup with sugar and put over the beat egg whites, beat until firm.
Spoon the meringue over the mixture of sweet potato and place in the oven to 180 ° c
by 20 to 25 minutes or until top is golden brown.
Remove from oven and sprinkled with cinnamon and serve at room temperature or cold .
Cook by 25 minutes.
Discard orange peel and grind the potatoes in a food processor.
In a bowl, mix sweet potatoes together with the yolks, cream, sugar and vanilla essence.
Place in a large dish that can go in the oven.
For the meringue beat egg whites with pinch of salt, prepare a syrup with sugar and put over the beat egg whites, beat until firm.
Spoon the meringue over the mixture of sweet potato and place in the oven to 180 ° c
by 20 to 25 minutes or until top is golden brown.
Remove from oven and sprinkled with cinnamon and serve at room temperature or cold .
Awards
For other way the dear Kitchen Flavours (please visit her blog is delicious and nice)
gave me some Awards and Im honored and grateful and I wanna share with all of you that love my blog and always stooping by, thanks so much...
EN ESPAÑOL
Postre delicioso de camotes (boniato)
Postre de camotes y algunos premios
Me encanta el camote(boniato) especialmente para postres y pies, para los que conocen a la lúcuma les diré que es muy parecido.
En el Líder y en el Jumbo siempre hay y por supuesto en la Vega pero personalmente me cuesta mucho ir a la vega.
Para un postre con unos 500 o 600 grs les sale un postre para seis personas.
Es absolutamente dleicioso.
Esta receta la adapté de una de la martita Serani que tiene muy buenas recetas y es chef del suplemento Ya de El mercurio.
Premios
Además quiero agradecer a Kitchen Flavours que me regalado algunos premios y yo los quiero compartir con todos ustedes que me quieren y me visitan siempre. Por favor visiten su blog que es muy bueno.Muchas gracias
Ingredientes
600 grs.de camote (boniato)
picado en cubos gruesos
cáscara de naranja para cocer los camotes
1 cucharadita de esencia de vainilla
3 yemas
1 taza de crema
6 cucharadas de azúcar
Merengue
4 claras
1 taza de azúcar
canela para espolvorear
Preparación
En una olla poner a cocer los camotes pelados y en rodajos con la cáscara de naranja.
Dejar cocer hasta que esten blandos y tiernos por lo menos unos 25 minutos.
Estilar, descartar la cáscara de naranja y moler el camote en una porcesadora.
En un bol junta el puré de camote con las yemas, la crema y el azúcar y la esencia de vainilla.
Poner en una fuente o budinera que pueda ir al horno.
Batir las claras a nieve con una pizca de sal
Para el merengue preparar un almíbar de pelo con el azucar, y agregar suavemente hasta que se enfríe al merengue batido.
Prender el horno a 180 °c y vaciar el merengue sobre el camote.Cocinar por unos 20 minutos o hasta que esté dorado.
Retirar del horno espolvorear con canela y servir a temperatura ambiente o frío.
Me encanta el camote(boniato) especialmente para postres y pies, para los que conocen a la lúcuma les diré que es muy parecido.
En el Líder y en el Jumbo siempre hay y por supuesto en la Vega pero personalmente me cuesta mucho ir a la vega.
Para un postre con unos 500 o 600 grs les sale un postre para seis personas.
Es absolutamente dleicioso.
Esta receta la adapté de una de la martita Serani que tiene muy buenas recetas y es chef del suplemento Ya de El mercurio.
Premios
Además quiero agradecer a Kitchen Flavours que me regalado algunos premios y yo los quiero compartir con todos ustedes que me quieren y me visitan siempre. Por favor visiten su blog que es muy bueno.Muchas gracias
Ingredientes
600 grs.de camote (boniato)
picado en cubos gruesos
cáscara de naranja para cocer los camotes
1 cucharadita de esencia de vainilla
3 yemas
1 taza de crema
6 cucharadas de azúcar
Merengue
4 claras
1 taza de azúcar
canela para espolvorear
Preparación
En una olla poner a cocer los camotes pelados y en rodajos con la cáscara de naranja.
Dejar cocer hasta que esten blandos y tiernos por lo menos unos 25 minutos.
Estilar, descartar la cáscara de naranja y moler el camote en una porcesadora.
En un bol junta el puré de camote con las yemas, la crema y el azúcar y la esencia de vainilla.
Poner en una fuente o budinera que pueda ir al horno.
Batir las claras a nieve con una pizca de sal
Para el merengue preparar un almíbar de pelo con el azucar, y agregar suavemente hasta que se enfríe al merengue batido.
Prender el horno a 180 °c y vaciar el merengue sobre el camote.Cocinar por unos 20 minutos o hasta que esté dorado.
Retirar del horno espolvorear con canela y servir a temperatura ambiente o frío.
I've never had sweet potato in a dessert, only in a loaf cake and of course roasted or in soups. Your dessert looks very delicious with the golden meringue on top.
ReplyDeleteMaria
x
Ciao Gloria ! Nice dessert ! I never use sweet potatoes but I should ! Happy Pasquetta !
ReplyDeleteEnhorabuena por tus premios.
ReplyDeleteNos presentas un postre divino ♥
Hola Gloria: No conocía este postre, pero me ha gustado mucho la receta. Tiene una pinta muy buena.
ReplyDeleteUn abrazo y frlicitaciones por los premios.
I like sweet potatoes too. Back in my hometown, we cut the sweet potatoes in pieces and deep fry them or my mum will cook them in porridge. I like your version too. ;)
ReplyDeleteHi Gloria,
ReplyDeleteI really love sweet potatoes and trying hard to convert my husband; mayve dessert would do the trick; sure looks good.
Rita
Gloria!! QUé postre tan rico, en casa también nos gustan mucho los camotes. No conocía esta receta, un verdadero acierto amiga, te dejo un beso y que tengas una gran semana!
ReplyDeleteGloria felicitaciones por los premios y por ese postre tan rico.
ReplyDeleteBesos
Ciao Gloria! Sounds so yummy! Well done! Ti abbraccio
ReplyDeleteQue rico Gloria, seguro que es delicioso!!!
ReplyDeleteI wish I could have some now. Looks delish.
ReplyDeleteCongratulations on all of those well-deserved awards. Your dessert is a perfect example of why they all come your way. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeletegr8 idea of making dessert of sweet potaoes
ReplyDeletei loooveeee sweet potatooeess!!! :)
ReplyDeleteQue cremoso se ve!!.....ideal para estos dias mas frescos....felicitaciones pr los premios!!........Abrazotes, Marcela
ReplyDeletewhat a fun and different dessert love it
ReplyDeleteQue delicia de postre, me encanta.
ReplyDeleteSaludos
oh yum! i would never think to put meringue on sweet potatoes, delicious!
ReplyDeleteQue elegancia de postre! Hace lucir re bien los camotes, que tambien me encantan.
ReplyDeleteMe encantó!
Marís
ReplyDeleteI love sweet potatoes dessert, thanks for stopping by, gloria
Ciao Natalia, thanks I love it, Buona pasqua gloria
Gracias Ana, un abrazo, gloria
Gracias Nathalia, me encnata el camote como habrás notado, gloria
Corine. I thonk in podrrige could be amazing too, gloria
Hi Rita, thanks this is a really yummy dessert, x gloria
Pamela a mí me encantan, siempre que veo camotes compro porque tengo muchas recetas pendientes, gloria
Gracias Annie, x gloria
Grazie Manu, I love sweet potatoes, abraccio, gloria
Kako es muy bueno es del tipo de postres que te gustan porque parece lúcuma, gloria
Thanks so much Angie, x gloria
Thanks so much Mary, blessings to you, gloria
Thanks a lot Santosh! gloria
Thanks Dania, x gloria
Gracias Marcela aquí a todos les gusta el camote, un beso, gloria
Thanks Rebecca,and thanks for stopping by, gloria
Gracias José manuel, x gloria
Thanks is delicious Teresa, gloria
Gracias Anabella a quí a todos les gustan los camotes, un abrazo gloria
Gloria,
ReplyDeleteTengo que hacer alguno de tus postres con camote, tengo cero experiencia con ellos, pero suenan exquisitos, se ve muy lindo con el merengue arriba.
I love sweet potatoes so much. This looks like one more delicious way to enjoy them.
ReplyDeleteThis is a very creative way to use an ingredient I normally associate with savoury dishes Gloria. Wonderful!
ReplyDeleteGloria, this dessert with sweet potatoes look delicious and I love the idea of meringue on it...what a nice combination...hope you have a great week :-)
ReplyDeletelooks great! a sweet potato and merengue pie!
ReplyDeleteAbsolutely fantastic!
ReplyDeleteThanks for the sharing, I enjoyed the visit!! :D
Mmmmm...Que Rico!!!
ReplyDeleteThis sounds delicious Gloria , and a dessert made with sweet potatoes is very unusual.
ReplyDeleteFelicidades por los premios! este postre no lo conocia, debo aventurarme con le sweet potatoes. un abrazo amiga que tengas una linda semana!
ReplyDeleteQue rico Gloria!! felicidades por los premios. Besos
ReplyDeleteThis reminds me of the marshmallow/sweet potato dish my mother used to make! Yummy, Gloria! Love that orange zest in it.
ReplyDeleteYou deserve all those lovely awards! Congratulations!
I eat sweet potatoes all year long. Love them!
ReplyDeleteI LOVE sweet potatoes and could eat them at every meal! This looks delicious!
ReplyDeleteCongrats on the awards! That dessert is so original. I bet it tastes divine.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Really think for stopping by, I really appreciate them, huggs, gloria
ReplyDeleteThis sounds great, Gloria and I love your new Peter Rabbit pictures!! I am a fan of Beatrix Potter :). Congrats on the awards :).
ReplyDeleteI've never had sweet potato as a dessert but I think I would really, really love it!
ReplyDeleteI've never thought of using sweet potato in a dessert before, great idea! Well done on all those awards too, very well deserved.
ReplyDeleteGloria this dessert looks so creamy and good. I love the texture. Sweet potatoes at their best!
ReplyDeleteThanks by all your comments, gloria
ReplyDeleteI love sweet potatoes...this is fantastic Gloria, and so beautiful!
ReplyDeleteCongratulations on your awards :)
As sweet as I am on these potatoes, I still have not experimented much with putting it in my dessert. I'm sure I'll get to it one day. With a little meringue on top...it certainly is tempting Gloria ;o)
ReplyDeleteFlavourful wishes,
Claudia
Thanks Magic of Spice, and thanks dear Claudia, you are nice, xxgloria
ReplyDeleteI love sweet potatoes but have never thought to use them in a dessert. I look forward to trying this idea, it sounds yummy.
ReplyDeleteThanks Butter hearts is a really yummy dessert! gloria
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