I made this plum jam 2 or 3 weeks ago and was summer and know (still is hot) but if you see the trees the autumn is round in the corner, But almost all of you are near Spring and summer so bookmarked this recipe if you love make marmalades...
Pectin is a soluble fiber and is known to be created naturally in certain fruits like apples,apricots,cherries, berries etc. In fact when making Berry Jams, adding pectin is not necessary since they have abundant pectin but others dont have.For this I enjoy this recipe because have apples, so the texture is amazing (like jelly) and delicious...
Ingredients
1 kilo plums
2 green apples without seeds and
chopped thin
3/4 kilo sugar (or 1 kilo sugar if you like more sweet)
2 tablespoon of lemon juice
1 cup of water
Method
In a large saucepan place the diced apples and plums (prunes only parties to both of them and the seed coat) add a cup of cold water and lemon juice.
Add sugar.Stir well with a wooden spoon.
Bring to a boil (for 10 minutes aprox) and then reduce heat to low, stirring occasionally with wooden spoon and cook for about 40 minutes or until jam is thick (you can try on a plate)
Set aside in the pan.
When will pack a warm sterilized jars. Allow to cool without lids. (I put a cloth over it) and leave for a day to dry well. Then store in refrigerator.
With this recipe I filled 4 medium jars.Depend the size.
Tip: I use this mermelade not only for bread, is nice to desserts,tarts, mixed with yogurth.etc.
En español
Mermelada de ciruelas
Hice esta mermelada de ciruelas hace unas 2 o tres semanas, y la he hecho nuevamente ayer poque tenía unas ciruelas que estaban un poco pasée en el refrigerador pero aún buenas (muy maduras) y sinceramente a veces en esta época por más que comamos frutas a toda hora y haga algunos postres igual es mucha, yo regalo peras y manzanas cuando se acabaron los damascos. Pero nada más rico que decirle a alguien llévate unas frutas o regalar una mermelada.
A mí la de ciruelas me encanta y de veras mi abuelita la tiene que haber hecho bastante porque tengo vivo el recuerdo de la mermelada de ciruelas. Me acuerdo que en Yumbel (que yo pasaba algunos veranos) habían muchos tipos de ciruelos, las amarillas (deliciosas), las púpura, las casi negras unas medias verdes etc.
Esta mermeladas son una mezcla de las púpuras y negras porque simplemente ocupo las que tengo a mano.
La mezcla lleva manzanas picadas (unas pocas) porque la pectina que tiene la manzana hace la mermelada más espesa y la conserva bien, por eso me ha gustado esta receta, la textura es de una mermelada espesa tipo jalea muy buena.
Ingredientes
1 kilo ciruelas maduras
2 manzanas verdes peladas y picadas (sin semillas)
picadas finas
3/4 kilo azúcar (puede ser un kilo pero yo no le pongo mucha azúcar)
2 cucharadas jugo de limón
1 taza de agua fría
Preparación
En una olla grande despues de pelar y partir las ciruelas (sacarle las semillas aunque yo dejo algunas) agregar las manzanas picadas, el azúcar y el jugo de limón.Agregar la taza de agua fría.
Revolver bien y colocar a fuego medio alto primero, cuando empieza a hervir (por unos 10 minutos) bajar el fuego a suave.
Revolver siempre con una cuchara de madera, de vez en cuando, cocinar por unos 40 minutos revolviendo siempre (así se va uniendo la manzana con la ciruela, despues no se nota la diferencia.
Cocinar hasta que la mermelada se vea espesa o probar un poco en un plato si no se corre está lista.
Cuando esté lista apagar el fuego y dejar enfriar en la olla.
Tener preparados los frascos limpíos y secos.
Cuando la mermelada esté tibia envasarlas sin tapar. Tapar con un paño. Normalmente los dejo un día enteros sin tapa para que se sequen un poco.
Guardar en el refrigerador
Con esta receta salen tres o cuatro frascos (ver fotos) pero yo no uso frascos grandes. Prefiero este tamaño.
Gloria, que rica!, es cierto que parece jalea!
ReplyDeleteEn cuanto llegue el verano haré confituras....lo malo es que en casa nadie las come :(
Feliz fin de semana preciosa!!!!! y besitos!
Gracias Juani, pero amiga puedes usarlas para tartas o postres, queda muy bueno. que tengas un buen fin de semana y descansa! gloria
ReplyDeleteI can already start imagining spreading your plum jam on toasted bread. Yum!! Freshly-made jam is always better than store-bought ones. xx
ReplyDeleteMuy buena! Me gusta esta receta! Feliz fin de semana!
ReplyDeleteDefo book marking this one! Love the colour and the flavours sound amazing!
ReplyDeleteWow! This looks incredible! I bet the apple takes the sharpness from the plums too. I need to try it!
ReplyDeleteBravo, an absolute treasure.
ReplyDeleteWishing you a lovely weekend ♥
Yummy!!! A good way for a snack!
ReplyDeleteHola Gloria,
ReplyDeleteMe gusto la idea de agregarle la manzana, buen dato. Mi mamá hace siempre y a veces si esta un poco líquida, le voy a decir que visite tu blog.
wowwwwwwww che meraviglia!!!complimenti!
ReplyDeleteUno de los mayores placeres que nos da la vida es desayunar plácidamente en una mañana de domingo unas tostadas con mermelada casera mientras repasamos el diario matinal.
ReplyDeleteGracias por tu receta.
Besos
=^_^=
Thanks Corine I love plum jam specially this recipe! x gloria
ReplyDeleteThanks Pam, have a nice weekend! gloria
Love the colour too Chele! xgloria
Thanks Aaron try this is not difficult and yummy! gloria
Thanks Anna I whish you a lovely weekend too! gloria
Thanks Manu I love with my breakfast toasts!! gloria
Si Pilar, siempre se descubre algo, esto de las manzanas me encanta porque tienen pectina en forma natural creo que es la mejor mermelada de ciruelas que he hecho, un abrazo, gloria
Grazie Federica, have a nice weekend, gloria
Gracias Ferrán, justamente es al desayuno que me gusta comer la mermelada con tostadas y mi tecito.
cariños, gloria
Me encantan las mermeladas con mezclas, me da envidia verla, pero ya estaré en época, me dejo tu receta.
ReplyDeleteBesos amiga.
Pero que envidia Kako si tu haces cosas deliciosas, pero no te falta mucho amiga, el tiempo pasa volando y estarás haciendo tu mermelada, un abrazo, gloria
ReplyDeleteI'm ready for plum season by us! I have not had plum jam is years. This looks delicious!
ReplyDeleteQuelle chance pour vous d'être en été et d'avoir des prunes.
ReplyDeleteNous, il va falloir attendre encore un peu avant de faire cette délicieuse confiture.
Bon week-end et à très bientôt.
I'll bet this is just amazing-enjoy:@)
ReplyDeleteI just had plum jam for the first time a few months ago. I can't believe I missed it all my life. It is really good.
ReplyDeleteI found your link on Sweets for a Saturday and thought you might like to know I am giving away a copy of Lara Ferroni’s Doughnut Book, a donut pan, and an extra wide pastry bag for making French crullers on my blog. Stop by and enter to win. Winner will be announced on March 15. http://bit.ly/e29O8c
Looks absolutely delicious!
ReplyDeleteplums are one of my favorite fruits to eat raw, as i like the juice running down my chin. i certainly wouldn't mind them in jam form--nice work!
ReplyDeleteQue rica!! nunca he hecho la de ciruela y tiene una pinta deliciosa, la probaré. Besos, que maravilla de uvas, tienen un color precioso.
ReplyDeleteGloria, that jam looks so beautiful and perfect!! I wish I could have some on my toast this morning. Alas, spring is only beginning here so I will have to wait about 6 months until the plums on our tree are ripe! I send lots of love and hugs to you! xxoo
ReplyDeleteI see that you are coming into my favourite time of the year where grapes are harvested and the leaves change to burnished golds and reds.
ReplyDeleteYour plum jam looks fabulous! I get really excited when I see recipes for jams! Thanks for sharing.
ReplyDeleteI just bought one bottle of plum jam :-)) Wish we lived closer, so I could just get some from you.
ReplyDeleteThis is perfect! I've got a plum tree and I hope to have a bunch of plums this year!
ReplyDeleteGloria me he deleitado con tus fotos de cabecera pero esta del racimo de uva es una belleza y se agregamos esa deliciosa mermelada de ciruela, todo es una verdadero canto a la Madre Tierra y sus frutos, que maravilla.
ReplyDeleteSi pasas por mi blog tengo algo para ti con mucho cariño.
Besos
You've given me a hankering for some ripe plums now, your jam looks wonderful!
ReplyDeleteI haven't had plum jams for a long time... it looks wonderful.
ReplyDeleteThanks Brandie, xgloria
ReplyDeleteMerci Nadji, Je aime prunes mon amoie, a bientot gloria
Thanks Happier than a pig, you are nice, gloria
Nicole thanks by stopping by I love yoour blog, x gloria
Thanks Carol, gloria
Mine too Grace I think are awesome, xx gloria
Rosana me encantan las uvas tambien y estamos en época de cosecha, me encantaron! gloria
aah Dear Marie belive me If I could send you sure I will!!! send by coming, huggss and have a lovely weekend, xxxgloria
Yes Valli I adore specially this time and for this I place grapes, is nice!! gloria
Dear I love jam recipes too!! gloria
Dear Dear Angie If I live close to you sure I will give you a jar!! gloria
Thanks Lee Ann, gloria
Annie pues a mi tambien me ha encantado las uvas y estamos en época de cosecha,iré a tu blog Annie, gracias besoos gloria
Thanks a lot Nicisme, x gloria
Thanks Pam if you want make you kno here is the recipe, (LOL) gloria
I love plum jam, I normally use it for roasted ducks :).
ReplyDeleteThanks Cooking gallery, x gloria
ReplyDeleteNice idea with duck will be nice!
Whenever I see a beautiful pot of confiture I smile. The texture would be great!
ReplyDeleteI love a good jam and this sounds delicious. I'm looking forward to trying more homemade jams and jellies this year.
ReplyDeleteYour jam turned out beautifully!
ReplyDeletePlum jam - what a treat! I am looking forward to making gooseberry jam but will need to work out when they are in season.
ReplyDeletei made some orange jam recently and i had a lot fun! i will try your recipe, looks just great!
ReplyDeletehave a sweet day,
justyna
I LOVE jam....esp. with PB.
ReplyDeleteYou've brought back fond memories for me this morning Gloria. My mom made homemade jam. How fabulous to have a jar of this ready at a moments notice.
ReplyDeleteSam
Thanks Brittany, x gloria
ReplyDeleteThanks Susan, x gloria
Thanks Clivia, x gloria
Thanks Domestic Goodess, xxgloria
Justyna I love orange jam, I have to do too! gloria
Thanks Duckie, have a nice day, gloria
Thanks dear Sam as you I remember my sweet grand mom that always made plum jam!! xx gloria
Hola Gloria, esa mermelada se ve muy rica es de mis preferidas. Cariños
ReplyDeleteGracias Claudia amí tambien me encanta, un abrazo gloria
ReplyDeleteBeautiful! That is one of my favorite jams.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Plum is my favorite jam, beautiful!
ReplyDeleteThanks dearies I love too! gloria
ReplyDeleteMy mum-in-law makes a lovely plum and apple jam - such a great combination!
ReplyDeletethanks by your lovely comments! gloria
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