This dessert or whatever has been called an uncovering for me, had always seen the Clafoutis on Blogs and I loved the fruits, of course (you know how I love the berries) until I decided to do it, loved it all, fortunately I took photos with time.
The Clafoutis is a classic French dessert. Basically it is a fruit in berries (and that is the lovely I think). This idea is echoed in traditional English cooking, although is not normally sweetened in English cooking.
You can make with any fruits, cherries, pears, apples, berries etc.
I fin this lovely recipe and adapted it in "Enciclopedia de Repostería " (Lo mejor de Paula Cocina)
año 2009.
The recipe (serves 6)
Ingredients
10 fresh figs (in quarters)
1 cup fresh or frozen raspberries
1/2 cup of flour (70 grs.)
1 1/4 cup heavy cream
100 grs. of sugar (or other sweetened sugar like splenda)
3 eggs
pinch of salt
Method
Preheat the oven medium heat (180° c) .
Buttered some ramekins or others similars bowls (suitable for oven )
Distribute the raspberries and figs in the bowls.Reserve.
Process the flour, cream, sugar, eggs and sal. Procesar until the mixture is homogeneous.
Pour the mixture over the fruit bowls .
Baking by 20 to 25 minutes .The batter should be golden brown and well risen.
Serve warm as a dessert.
If you want sprinkle with caster sugar.
EN ESPAÑOL
Este poste fue una grata sorpresa para mí. Por lo liviano y delicioso. Siempre lo veía en libros o en los blogs hasta que decidí bucar una receta que me tincara (me llamara la atención) y justo había comprado higos (es tan corta la época) no les miento que tuve que salvar los higos para el postre, resulta que ahora a todos les gustan.
Bueno en fin El Clafouti es una receta de procedencia francesa y básicamente es un batido con frutas pero el resultado es fantástico.
Se dice que la idea viene de un postre inglés (y puede ser) pero normalmente no lo endulzan, en todo caso es muy poca la cantidad de azúcar y se puede reemplazar por Splenda o similar.
Esta receta está adaptada de una colección de libros "Enciclopedia de la Repostería" de Lo mejor de Paula Cocina, año 2009.
Se puede hacer con fresas o frutillas, cerezas, peras, o manzanas.
Ingredientes (6 porciones)
10 higos frescos cortados en cuartos
1 taza de frambuesas frescas o congeladas
1/2 tza de harina (70 gr.)
1 1/4 taza de crema o nata espesa
100 grs. de azúcar
3 huevos
1 pizca de sal
Método
Precalentar el horno a temperatura media (180° C) .
Enmantequillar 6 cuencos o bowls de cerámica o de vidrio para horno (pyrex)
Y distribuir en estos los higos ya cortados y las fram buesas. Reservar.
En la procesadora (o batir bien a mano) colocar la harina,crema, azúcar, huevos y sal.
Procesar hasta que se logre una consistencia homogénea.
Verter la mezcla en los moldes reservados, sobre la fruta.
Hornear por 20 a 25 minutos o hasta que la mezcla esté firme.
Debe quedar dorado y firme y se verá la fruta.
Retirar del horno y dejar entibiar.
Se puede servir tibio o caliente y si se quiere se puede espolvorear con azúcar flor o azucar glass.
Wowo i love the combination, delish and i am in love with your pots, love tha lavender desing on them , they are beautiful.
ReplyDeleteThanks Happy Cook!! je,je I love them too is my first time I used them!! Thanks for stopping by, Gloria
ReplyDeleteHola, Gloria.
ReplyDeleteTe dejé un mensaje para ti y Ferrán en el post anterior.
Muchos besos.
Vicente.
P.D. Voy a ver tu nueva receta. Tiene un aspecto fenomenal. ¡Es que soy tan goloso!
Gracias Vicente, te contesté justamente en el post anterior, besoos y gracias por venir amigo, gloria
ReplyDeleteWhat a perfect dessert, and lovely photos.
ReplyDeleteMe encanta el cafloutis.. y así en individual y con esos tazones tan bonitos aún mejor...
ReplyDeleteUn beso cariño
Toda tu repostería es una maravilla, creo que la repostería es la prueba de fuego donde se demuestra la maestría en la cocina.
ReplyDeleteEstos postres tuyos me vuelven loco. Además los higos son una de mis debilidades. Y la mezcla con las frambuesas es perfecta.
Y no me quiero despedir sin remarcar la magnífica presentación, esos tarritos de cerámica son una auténtica delicia.
Y la nueva playlist que ameniza el blog, magistral! Absolutamente recomendable
Besos
que maravilla tienen que estar buenisimos¡¡¡¡
ReplyDeletey lo preciosos que se ven
un beso
Nice dessert! It sounds good right now..
ReplyDeleteQue maravilla....si hasta aca huele rico!...los higos me encantan, y los uso bastante, sobre todo secos...abrazos, Marcela
ReplyDeleteI would love it with berries as well Gloria. Lovely:D
ReplyDeleteCute ramekins,gloria..
ReplyDeleteThe Peach Kitchen
blowing peachkisses
peach and things
That is such a beautiful dessert!
ReplyDeleteLove clafoutis especially if it contains berries.. and I am in awe of those ramekins..very very pretty.
ReplyDeleteOhh, that sounds so delicious Gloria. I love Clafoutis!! How is Esperanza? Keeping her and you in my prayers! xxoo
ReplyDeleteUna receta deliciosa y unas fotografías que invitan a probarla.
ReplyDeleteEs un verdadero placer visitarte.
Un abrazo
Lovely mini clafoutis!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks a lot Brownieville girl, thanks by coming, gloria
ReplyDeleteGRacias Mar, me gusta esto de las porciones indivuduales, is nice, gloria
Gracias Ferrán, sé que te encanta la repostería casera ami tambien, e stna distinto lo que se hace en casa con lo que se vende afuera en los super por ejemplo.
Gracias por tofo, cariños, gloria
Gracias Isa por venir y por tus comentarios, cariños, gloria
Thanks Buffalo, you are really nice! gloria
Gracias Marcela, a mí tambien me encantan los higos secos son deliciosos! gracias, gloria
Thanks Vall, I love too , gloria
Thanks Peachskins, gloria
Thanks Christine, I love this dessert, cheers, gloria
Thanks Rachel and thanks by coming, gloria
Thanks Marie, she is fine bu we have to take some tests, continue praying please, I will mail you soon, huggs gloria
Gracias Rosa y gracias por venir, gloria
Thanks a lot dear Rosa and thanks by coming, gloria
mi sembrano molto buoni ! :)
ReplyDeleteQue rica mezcla Gloria, me parece una delicia esta postre, cuantos quiero hacer!!
ReplyDeleteYa se ven los dias mas grises por ahi.
Besitos.
Gloria! te he leído con Harry. Besos con lo de Espe y tranquila. Se te quiere! OLGA.
ReplyDeleteI love clafouti and flognards. Yours looks wonderful and I'll add it to my collection. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteGracias Stefania, thanks by coming, gloria
ReplyDeleteah Kako! claro, tú lo notas por las fotos , es verdad aunque hay días con mas sol pero está muy frio, pero tambien depende de la hora en que tome la foto, muchos besoos amiga, gloria
Gracias Olga, que amorosa eres por venir a mi blog, gracias por tu apoyo y cariño, gloria
Thanks dear Mary Im in love with this dessert! blessings to you, gloria
Cada día me gustan las fotos que haces, irradian un ambiente de paz y tranquilidad que refleja muy bien tu alma. Y como siempre, me quedo prendada (o me tinca, que me ha gustado esta palabra que no había oído nunca) con tus cosas para cocinar: qué preciosos moldes! Es de justicia un habitáculo así para la delicia de postre: me encantan las frambuesas!
ReplyDeleteUn abrazote, amiga, que estéis bien todos en casa.
Lovely, Gloria! I love clafoutis! And the individual servings are a great idea!
ReplyDeletewhat a gorgeous blog Gloria- I love it! You may like mine, I'm cooking my way through the Spanish cookery 'bible' 1080 Recipes in 1 year! x
ReplyDeleteI love berry desserts!
ReplyDeleteGreat desert! Looks really tempting!
ReplyDeleteLove your new header Gloria - very nice. This is such a wonderful summery dessert - and we are just going into winter - sigh ...
ReplyDeleteGracias Rosita, que buena a miga eres, quizas es al revés lo hago así porque la cocina me da tranquilidad, de verdad me encanta, ya sabes como es , gracias, besoos, gloria
ReplyDeleteThanks a lot Barbara, thanks for stopping by, gloria
Thanks Emmalene, thanks for stopping by, I visit your blog, I loves! gloria
Me too Blonde, huggs, gloria
Thanks Tobias, thanks by coming, gloria
Thanks Cakelaw, here is winter too but I make berries all the time I cant live without them, he,he, huggs gloria
Oh wow this sounds really good – thanks for the idea!Delicioso,Gloria!
ReplyDeleteTo me, life ain't fun without pie.
ReplyDeleteYou are so talented, Gloria. Your photos are amazing, your recipes are sure to please anyone and I love the use of the figs. I have yet to see fresh figs here but I will be saving this recipe for when they come in. Delicious.
ReplyDeleteSo delicious and well presented ♥
ReplyDeleteThanks Erica,I think is easy and yummy, what more?? besoos, gloria
ReplyDeleteYes Blonde Duck for me pie is one of my favorites things in life, Love pies every time, huggs! gloria
Thanks Bridget but I find your recipes really lovely and yummy,I love figs!!, gloria
Thanks Ana, you always are really nice and lovely, huggs, gloria
c'est une pure tentation ce clafoutis
ReplyDeletej'aime beaucoup
bonne soirée
Merci Fimere, vous êtes très bon ami, bonne soirèe, gloria
ReplyDeleteHave a good Thursday!
ReplyDeleteThnaks dear Blonde, have a nice Thursday and a lovely weekend, gloria
ReplyDeleteWow, a clafoutis with both figs and raspberries sound spectacular!!!
ReplyDeleteJust jumping back in to thank you for your visit to my blog. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteUn classique de la cuisine française, très bon.
ReplyDeleteA bientôt.
Thanks 5 star, xxx gloria
ReplyDeleteMary, thanks dear but REALLY I love your blog and recipes, thanks by coming, blessings to you, gloria
Thanks Nadji, Im proud you like, he,he, I love french cuisine, xx gloria
Very happy about your visit in my blog.
ReplyDeleteSorry, but "I speak english like a spanish cow" (In France, we said that).
I don't speak spanish to . . .
Kisssssssssssssssssssssssssssss
I like the sound of using figs and raspberries in a clafoutis.
ReplyDeleteQue linda receita de clafouti!
ReplyDeleteAdorei os ramekins!!
Bjs
Gloria - I love clafouti's. Plum in my summer has to be my all time favorite from a french cookbook I have. Yours looks yummy!
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