This history begin so, I had a pile of apples in my fridge and looking yesterday I think I have to make something (I love apples but eat normally fresh) and remember this dessert that sometimes I made 0r similar.
And I find this recipe in a little book I have of Köneman Editorial " Clasic Essential Puddings"by Anne Wilson
I love this recipe, tasty and easy and fast.
This is my entry to Bookmarked Recipes of http://justaddeggs.blogspot.com/ from Ruth'kitchen experiment, to all Mondays.
Ingredients
8 apples Granny Smith or similars.
1/2 cups of sugar
1 cup of plain white flour
100 grs. of butter in cubes
1/2 cup of brown sugar
3/4 teaspoon of cinnamon powder
Preheat the oven at about 180º.
Peel and core the apples and roughly dice then into chunks.
Place the apples in a pan with 1/4 cup of water,when boiled. slowed the fire and let cook by 15 minutes, the apple will be smooth but not so soft. Add the sugar and stir well and place the apples in a pirex or a large dish about 1,5 liters. Reserve.
Make the crumble topping
Place in a bowl the flour,brown sugar and cinnamon, stir and add the butter in cubes, and join with yours fingers until it takes on a breadcrumbs consistency.
Spread the crumble topping over the stewed apples.
Bake at oven about 30 minutes or until is golden brown and crunchy.
Let chill fora while.
Serve with whipped cream or a scoop of vanilla ice cream.
Note;I dont have vanilla Ice cream but I eat mine with vanilla yougurt and was Yummy!!!
EN ESPAÑOL
Crumble de manzanas
Esta historia empieza asì, miro el refrigerador y veo muchas manzanas y de todo tipo. (me encantan las manzanas pero normalmente las como crudas aunque en postre son deliciosas) y pensè tengo que hacer algo con tantas manzanas.
Y encontrè esta receta encantadora de Crumble de manzanas que me encantò. Fàcil, rica y ràpida.
Es de un librito fantàstico de editorial Köneman y la receta es de Anne Wilson que tiene varios libros de este tipo.
Asì que esta es mi entrada para Bookmarked recipes de http://justaddeggs.blogspot.com/ de Ruth'kitchen experiments, para los Lunes.
Ingredientes
8 manzanas del tipo Granny Smith o similares
1/2 taza de azùcar
1 taza de harina normal
1/2 taza de azùcar rubia o morena
1/4 cucharadita de canela en polvo
100 grs, de mantequilla en trocitos
Precalentar el horno a 180 º C. Pelar las manzanas,quitarles el corazòn y cortar cada una en 6 u ocho trozos.
Ponerlas en una olla con 1/4 de taza de agua y cuando hiervan bajar el fuego, tapar y dejar cocer afuego lento por unos 15 minutos,deben quedar blandas pero no deshechas.
Agregar el azùcar y revolver bien, pasar las manzanas cocidas a una fuente o pirex de 1,5 lt. de capacidad.Reservar.
Para la cobertura mezclar en un cuenco la harina,el azùcar rubia y la canela,revolver, agregar la mantequilla y frotarla con los dedos para hacer como montoncitos como una masa arenosa.
Extenderla sobre las manzanas en la fuente o pirex.
Cocinar en el horno dem 25 a 30 minutos hasta que la cobertura quede bien tostada y crujiente.
Servir con nata batida o helado de vainilla.
(Como puse arriba no tenía helado de vainilla pero hice la prueba con yogurt de vainilla, que fantàstico)
You can't beat a good apple crumble Gloria, and yours looks absolutely delicious!!!
ReplyDeleteOH my Gawd...this is one of my favorite desserts. SO delicious! XOXO
ReplyDeleteLovely. Apple Crumble is one of my favourite desserts, it's so comforting, especially when you have it with hot custard.
ReplyDeletehmmm this is so sinful Gloria! you are torturing me, i think i will do some tonight :-)
ReplyDeleteWe will soon be able to pick apples so can't wait to make desserts like this:D
ReplyDeleteWe will soon be able to pick apples so I am looking forward to desserts like this:D
ReplyDeleteMarie, I really love this Dessert is yummy warm or cold!!! thanks dear,Gloria
ReplyDeleteReally dear Nikki??, me too, I love al apples dessert but this is one of my favorites, really love!! thanks my dear, Gloria
Yes Sylvie, (you had looking me?) I love the custard and daugther too!!! when I went to fridge, finally let only the apples!! xxGloria
Dhanggit, Ilove this dessert Sis really love!!!And I want to make today again because I have a lot of apples!! Hubby love buy apples and here is a fruit so cheap(barato) and we have lovelies apples, oh dear you have to come some day with your hubby and the little!!!! cariños Gloria
Dear Vall, many thanks dear, I love this too, yes, you soon will be in Autumn is the best season to appples!!! xxxGloria
Amiga, me encantó tu receta, con lo que me gustan las manzanas y esa capita crujiente debe quedar como el streusel, super!!, manos a la obra y ya te cuento.
ReplyDeleteBesos y buen finde!
Efectivamente Kako, es como el strudel pero màs crunch yo pienso, oye yo lo voy a hacer de nuevo, mi excusa (eso es) es que quedan manzanas!! cariños y que estès bien
ReplyDeleteMe encanta el crumble de manzana! Que bueno!!!
ReplyDeleteHey Clumbsy! Gracias, siempre me sorprende que hablas español, y muy bien!!! Cariños, Gloria
ReplyDeleteThis is going to be a wonderful dessert when apple season hits and it starts to get colder out. Just looking at the apples and whipped cream make me happy :)
ReplyDeleteOh and thanks for all the kind words on how my blog looks. I'm glad you like it :)
Yes Adam we are finally of the Autumn so we have a lot of apples yet!!but Really I love apples all year!! I made today a second dert as this. With whipp cream is so nice but I like too wit vanilla ice cream. Really your blog is so nice.xxGloria
ReplyDeleteSorry Adam, I wanna say finally of Winter!! next month here will be the Spring and you will be in Autumn, but really I love autumn is my favorite!!! xGloria
ReplyDeleteHola Gloria!
ReplyDeleteOtra vez estoy por aquí para saludarte.
Este crumble de manzana parece estar delicioso, le diré a mi mamá que me lo haga pues es ella la que hace postres ricos con manzanas y seguro le va a gustar, pues es muy creativa y todo lo nuevo de la cocina le gusta.
Un besote muy grandote.
Gracias Mado que amorosa eres, es un postre rico y fácil, cariños amiga, Gloria
ReplyDeleteHola Glorita!!!, puedo hasta sentir el aroma delicioso de tus manzanas , la canela y ese olor acaramelado de mantequilla tostada con azúcar. Mmmmmmmmm!!!!!!este es uno de los recuerdos que guardo del olor que han tenido los inviernos en mi vida, desde que era chica, primero con mi Mamá y ahora en mi casa; para mí la manzana es un album de fotos, recuerdos y una fuente de inspiración.
ReplyDeleteGracias amiga por este postrecito, no necesito probarlo para gozar de su esencia.
Te cuento?...una niña muy amorasa me invitó para hacerme una entrevista, ella tiene un blog dedicado a esto, su nombre es Nuria Santos, visitame para que enlaces la entrevista y la leas.
Cariños, saludos, etc.!!!
Si Rosario a mí también me encantan las manzanas en todo tiempo, pero te diré que este postre es un vicio, la Espe quiere que se lo haga hoy de nuevo (porque según ella comio poco) bueno me quedan unas pocas manzas.
ReplyDeleteOye que entrete que entrevisten, voy a psar más rato para leer la entrevista, mi amiga está super importante!!! Cariños, Gloria
Que recetas tentadoras!
ReplyDeletele invito a retirar los 12 premios que he dejado en virtud de mi agradecimiento con respectoa sus comentarios.
retirr lso mismos en
www.walktohorizon.blogspot.com
e invito, también a ver los posts de los otros blogs en
www. pancon susurros.blogspot.com
lwww.lasrecetasdelaabuelamatilde.blogspot.com
www.cuerposanoalamacalam.blogspot.com
www.newartdeco.blogspot.com
le saludo y dejo mi paz mary carmen
MUCHAS GRACIAS POR TUS COMENTARIOS, ERES SUPER AMOROSA.
ReplyDeleteCARIÑOS!
Gracias Mary Carmen, despues irè para allà. xxGloria
ReplyDeleteRosrioa, amiga, es sòlo la verdad, que lindos tus niños, xxGloria
Tonteando por esos blogs de Dios he encontrado un comentario tuyo referente a cosas personales. Lamento la mala racha que llevas, especialmente con tu hija, que eso duele un montón.
ReplyDeleteAl ver tu perfil me ha sorprendido tus gustos literarios, muy parecidos a los mios a excepción de Pilcher y Griham, y además tu rincón de cocina es muy interesante.
Animo¡¡¡¡
Gracias, de verdad te agradezco tus saludos y cariños, xxGloria
ReplyDeleteI adore apple crumble, and this looks like such a good one. Wonderful job Gloria.
ReplyDeleteThanks dear Cakelaw I love Crumble too is so delicious,xGloria
ReplyDeleteThis is one of my favourite crumbles Gloria and yours looks fantastic!!
ReplyDeleteRosie xoxo
Thanks dear Rosie Is my favorite too!! xxGloria
ReplyDeleteApple crumble is one of my all time favorite desserts and yours looks great!
ReplyDeleteMe too Kevin I love apple crumble!!! thanks Gloria
ReplyDeleteHi! just hopped over from Bookmarked recipes! and it looks like I will have to bookmark this recipe too! I have a surplus of apples in my fridge, and I was wondering what to do with them! :)
ReplyDeleteGloria, apple crumble is a huge favourite of mine! Great recipe!
ReplyDeleteThanks for sending this to bookmarked recipes
Ning, many thanks, was the same I have a pile of apples, I have to make this dessert twice because the kids want more, now dear I dont have apples!!! xxGloria
ReplyDeleteDear Ruth, you are welcome, I appreciate your efforts to this lovely event!! I hape to find other lovely recipe to do! see you.Gloria
i adore apple desserts, whether it's pie, cobbler, crisp, or crumble. i do require a scoop (or two) or vanilla ice cream though. :)
ReplyDeleteYes Grace was my problem I haven`t vanilla Ice cream but with it is so fantastic!!! Did you read I take my part with vanilla yogurt?? not how ice cream but was so nice !!!Gloria
ReplyDeleteThis can't truly have success, I feel this way.
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