9 October 2011

Avocado Ice cream with strawberry sauce










Many years ago when I was in Brazil that is like paradise fruits caught my attention was always among the ice cream and avocado ice cream flavor that is not common here, because normally we eat avocados in salads, dishes and seafood.


But there were avocado juice and avocado ice cream.

Well, this year for those things of God we have plenty of avocados by a neighbor who  has had a lot in his little field  in  this year.


And I had several very ripe avocados and think  I'm going to make ice cream.


I found several recipes that inspired me but I finally made ​​up my own and believe me it is delicious and beautiful color.


Ingredients

3 ripe avocados pitted,
peel and mashed
200 grs. sugar
1 cup of water
1 1/2  cup of cream whipped
pinch of salt
 1 lemon the juice

Note: As you know I dont have a machine Ice cream still but if you have one you can make in it like other Ice cream.


Method




Peel and pit the avocados. Heat the water and sugar to dissolve by a while. let cool.
Mix the avocados, lemon juice,pinch of salt,  water and sugar to a blender and puree. Transfer the mixture to a medium mixing bowl, add the heavy cream and whisk to combine. Place the mixture into the refrigerator , approximately 3 to 4 hours.
After the first hour beat and freeze again.

Tip: Some persons add basil leaves ( when you blend the avocado)
I hadn't but I think would be nice.


Strawberries sauce

For this avocado Ice cream I made a strawberry sauce if you like.

250 grs. freeze or fresh strawberries (or raspberries)
1/2 cup of sugar for jam
1 cup of water

In a pot heat the strawberries, sugar and water and cook, (about 8 to 10 minutes) or  until the sauce look  cook and  thick . Let cool an serve with the avocado Ice cream.


I find this lovely recipe of a nice blog  that make some  recipes by David Lebovitz
here is the link the name is Scoop adventures.



Print recipe here


Im sharing this with




StoneGable
 
 
MyMeatlessMondays



EN ESPAÑOL

Helado de palta (aguacate) con salsa de frutillas








Hace mucho tiempo estuve en Brasil que es como el paraíso de las frutas (/en muchas partes partes la
palta o agucate se considera fruta) lo que pasa es que se puede comer en ensaladas o en postres.
Allá me llamó la atención que me ofrecían siempre helado de aguacate (palta) y jugo tambien. El helado se veía maravilloso pero como habían tantos sabores yo me inclinaba por el mango u otros (acá no había tanta variedad de sabores), en Brasil es maravilloso la variedad de frutas y comidas, los jugos son maravillosos tambien. Yo creo que ahí me tranformé en adicta al mango.
Vi varias recetas pero ninguna me llenó completamente así que finalmente aprovechando que he tenido paltas maduras gracias  a un amigo que nos abastece, hice mi propia receta y preparé una salsa de frutillas para acompañar que puede ser con frambuesas tambien.
Me encantó.
Acuerdense que hago los helado con el sistema antiguo pero si tienen maquina para hacer helado se hacen perfectamente.
Ingredientes
3 paltas maduras
peladas y en trozos
200 grs. de azúcar
1 taza de agua
1 1/2  taza de crema para batir
1 pizca de sal
1 limón (su jugo)
 Preparación

Pelar y retirar la semilla de los aguacates o paltas. Cortar en trozos.
Calentar la taza de agua con azúcar  para disolver. Dejar enfriar.
En la licuadora poner los agucates en trozos, el agua con azúcar, la pizca de sal y el jugo
de limón.Batir hasta hacer un puré de palta o aguacate.
Aparte batir la crema y cuando esté lista mezclar con el puré de palta.
probar de azúcar si se quiere agregar más.
Vaciar  a una fuente metálica y congelar durante 3 a 4 horas.
Despues de la primera hora retirar, batir y congelar nuevamente.

Este helado tambien se puede hacer en la máquina para helados siguiendo las instrucciones.

En una receta vi que le ponían albahaca a este helado (molida en la licuadora) pienso que debe
quedar rico pero aún no tengo albahaca.


Para este helado hice una salsa de frutillas que puede ser con frambuesas tambien.

Salsa de frutillas

250 grs. de frutillas frescas o congeladas
1/2 taza de azúcar para mermelada (Iansa tiene una que es especial para mermeladas)
1 taza de agua.

En una olla pequeña calentar a fuego suave las frutillas, azúcar y el agua, revolver de vez en cuando cocinar de 8 a 10 minutos, o hasta que la salsa esté mas espesa y consistente,dejar enfriar un poco y servir con el helado de aguacate.



60 comments:

  1. Hi Gloria, this looks very interesting! And with the strawberry sauce - yum. Pretty colors, good for Christmas time. xo

    ReplyDelete
  2. Hi Gloria. I've never tried avocado ice cream but it looks good. Great colour!

    ReplyDelete
  3. Esto realmente es un salto de fe para nosotros, para mí la palta es siempre salada, he visto helados pero no me he animado a probarlos.

    ReplyDelete
  4. El helado de palta lo había visto, asi como pasteles, pero no me lo puedo imaginar.
    Que rica la salsa, tengo que probar todo.
    Besos amiga.

    ReplyDelete
  5. Gloria, imagino que es una delicia, porque he probado el smoothie de palta en un mall vietnamita, o sea, con los mismos ingredientes pero no congelado. Me encantó, no estoy segura si le habrían puesto yogur.
    Si sigo leyendo tus recetas, no podré bajar los tres kgs que tengo pendientes.... Vuelvo luego a tomar nota, un beso,

    ReplyDelete
  6. I've never tried avocado, so it is hard to imagine the taste of your ice cream, but it looks very tempting.

    ReplyDelete
  7. Thanks Barbara, xx gloria


    Thanks Miss Baker is really nice, x gloria

    Lo sé Pilar, pero si no fuera rico no lo habría puesto, en serio, es delicioso, es como un helado con nuez pero mas suave, besos gloria

    Kako te gustaría es como una mezcla de nuez pero delicioso y con la salsa de frambuesa muy ricco, que curioso que yo lo vi hace tantos años en Brasil, besos
    gloria

    Debe ser rico el smoothie de palta Myriam, porque es como un batido, me encantan, de verdad que este helado es delicioso, pienso que con salsa de chocolate tambien debe quedar bueno, yo creo que puede llevar yogurt pero el mio lo hice con crema y agua y me gustó, besos

    Oh dear I understand because you never try avocados, they are so nice, we use a lot in salads and burritos, and tacos, but I se in juices and some Ice cream too, and always I wanted try,
    Tasted like waltnuts and is fresh and nice. gloria

    ReplyDelete
  8. I have never had avocado ice cream - it looks creamy and delicious.

    ReplyDelete
  9. Truly Amazing!!! I love this recipe!!! :), Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters

    ReplyDelete
  10. Never tried avocado in ice cream before but this looks beautiful and fabulous!

    ReplyDelete
  11. Gloria, what an interesting combination!! I love avocado and now I am dreaming about how tasty Avocado Ice Cream would be! Love and hugs to you and your sweet mama. xxoo

    ReplyDelete
  12. Lo voy a probar porque a mi efectivamente, el aguacate me sabe algo a nuez. Tiene una pinta deliciosa!! Feliz semana, besos

    ReplyDelete
  13. This looks lovely Gloria. I recently tried avocado paletas, and this ice cream is my next step. Yum!

    ReplyDelete
  14. Never thought of avocado and ice cream!

    ReplyDelete
  15. nunca he visto un helado de aguacate, seguro que es delicioso!

    ReplyDelete
  16. Wow! Avocado ice cream sounds absolutely decadent - it must taste wonderful!

    ReplyDelete
  17. Gloria no lo he probado nunca, pero tus fotos lo dicen todo. Me encantaría tomarme ahora mismo un platito con esa deliciosa salsa. Feliz día, querida Gloria!

    ReplyDelete
  18. What a beautiful dessert and the combination of fruit and avocado is intriguing. We love both so why not have them together?

    Best,
    Bonnie

    ReplyDelete
  19. Pam I think you would like so much! gloria

    Thanks Miriam, xx gloria

    Thanks Treat and trick! gloria

    Grazie Stefanía, gloria

    Thanks Marie is delicious believe me, send you huggs dear to you and Todd, gloria

    Gracias Rosana, es eso es suave pero con un poco de gusto a nuez pero queda delicioso, gloria

    Girlchef I think avocado paletas would be really tasty, what nice idea!! gloria

    Thanks Duckie I think you would love! gloria

    Gracias Eva, gloria

    Thanks Thomas, is nice, gloria

    Gracias Odile es muy rico, en serio, gloria

    Thanks Bonnie, xxgloria

    ReplyDelete
  20. OMG Gloria!!! neve heard avocado ice cream....divine!!!
    Un beso

    ReplyDelete
  21. GLORIA ..QUE HERMOSURA DE RECETA CON AGUACATE ...SOBRE TODO POR SER HELADO ..SE LO TENGO QUE HACER A MI MARIDO ...PRECIOSISIMAS FOTOS BSSS MARIMI

    ReplyDelete
  22. Hola Gloria, acá estoy otra vez llevándome la receta. Con respecto a la albahaca, ayer me quedé tan tentada con tu receta, que me hice un smoothie de frutilla con albahaca, conocía la combinación pero no la había probado. Diez puntos, esta noche la posteo.
    Un beso,

    ReplyDelete
  23. QUE COSITAS TAN RICAS Y ORIGINALES HACES GLORIA
    Te felicito por ello, y las FOTOS ESTUPENDAS!!!
    UN BESÍN GUAPITA!!!

    ReplyDelete
  24. Seguro queda bien cremoso, y tiene un color maravilloso.. seguro a mi esposo le gustará mucho este helado
    besos

    ReplyDelete
  25. Y no lo he comido En Argentina hay mucha variedad de helado pero siempre con ingredientes tradicionales
    Se ve delicioso que ganas de probarlo
    besos

    ReplyDelete
  26. Este helado tiene que estar de vicio, tomo nota y lo voy a probar, me ha gustado tu blog, me voy a quedar en el asi ire viendo lo que vas publicando.
    Saludos

    ReplyDelete
  27. That is very creative! I like this fruit a lot and so will enjoy the ice cream too.

    ReplyDelete
  28. The green of the ice cream does not appeal to me so much, but your strawberry sauce sounds absolutely wonderful! Like you, we use avocado for savory dishes, not sweets.

    ReplyDelete
  29. Wonderful idea! I love avocados but would have never thought to use them in ice cream.

    ReplyDelete
  30. I would love to sample this, Gloria! The avocado must make super creamy ice cream...plus that strawberry sauce looks fabulous!

    ReplyDelete
  31. My son loves avocado and this will be a great ice cream for him.

    ReplyDelete
  32. Gloria! He quedado pero en shock al ver tu foto hahahaha juraba que era helado de pistachos, pero no de palta, estás como para hacer helados en el emporio la rosa en sanitago. Que increible.

    Coicido contigo lo de Brasil, realmente allá hay frutas que en santiago jamás conocí. Y tienen toda una cultura de comer frutas en abundancia.

    Besitos!

    ReplyDelete
  33. I am sure I would love this creamy delicious looking avocado ice cream, lovely color too!

    ReplyDelete
  34. Your ice cream looks so refreshingly good! Delicious!

    ReplyDelete
  35. Beautiful! That is a flavor I have never had. Really intriguing.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  36. Oh my, that color! I'd love to sample this Gloria. Avocado is so good in a salad...never would have thought to make ice cream with it!

    ReplyDelete
  37. Very interesting combination! I curious to try avocado ice cream. Have a nice day :)

    Hugs

    ReplyDelete
  38. I've never heard of using avocado in ice cream but I love the idea - wonderful recipe - thanks!
    Mary

    ReplyDelete
  39. I appreciate and thanks all you comments, I understand some of you be afraid to taste Avocado Ice cream but believe me if I dont like somethin dont post. Only post the things or food I think are delicious, for this I have this blog.
    I think with a chocolate sauce will be amazing because the avocado tasty like waltnuts.
    I discover David Lebovitiz has an avocado Ice cream Too!! thanks to all. gloria



    Gracias a todos por sus comentarios, besos gloria

    ReplyDelete
  40. He comido helado de palta y de choclo....y me fascinaron!....no sabes donde los comi...en India!.....imaginate.....estaba buscando una receta para hacerla.....asi que cuando tenga paltas la hare!.....Abrazotes, Marcela

    ReplyDelete
  41. Gracias Marcela, que cosa más curiosa yo la primera vez los vi en Brasil (de choclo no he porbado pero me tinca) algunos me han hablado de Vietnam y ahora tu me hablas de la India, pais que adoro porque tengo mucha afinidad.
    Está mi receta que es muy cremosa y encontré un link d euna niña que hizo la receta de David Lebovitz, besos.

    ReplyDelete
  42. Never tasted avocado ice cream, but I know for afact I would love it!
    Rita

    ReplyDelete
  43. you are excellent in preparing lipsmacking desserts..hats off dear..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  44. Je fais aussi de la glace à l'avocat mais ta version est différente.
    Je note ta recette.
    A très bientôt.

    ReplyDelete
  45. Thanks so much Rita, xxgloria

    Thanks a lot Jay, xxgloria

    merci beaucoup mon amie, a tres bientot. gloria

    ReplyDelete
  46. So beautiful! I'm always surprised when avocado is used in sweets, but it really works and has such a lovely flavor. I wonder what avocado juice tastes like!!!

    ReplyDelete
  47. I like this combo of ice cream , must this one day.

    ReplyDelete
  48. Mi nieto se niega a comer helado de palta, pero igual se lo voy a hacer un día y le diré que es de pistacchio ¿se lo creerá?, es que me muero por probarlo. Gracias amiga por la receta!, besitos

    ReplyDelete
  49. Oh boy, another beautiful recipe for me. Thanks so much for sharing.
    Happy weekend.
    Kristy

    ReplyDelete
  50. Gloria, you are amazing. Who would have thought of this? It is beautiful to look at. The strawberry sauce has enough flavor to balance out the avocado. I am featuring this fabulous dessert.

    ReplyDelete
  51. Thanks dear maybe Im so crazy but I really enjoyed this Ice Cream and I saw for first time about 20 years ago...

    Chaya Thanks so much I saw my avocado ice cream in your Neatless monday and look delicious, thanks dear.
    I added my banana muffins!! gloria

    ReplyDelete
  52. Oh yeah! This is my kinda ice cream... love that color! And I like that you topped it with a strawberry sauce... yum! I don't have an ice cream maker either so I'm glad I can make this without one :)

    ReplyDelete
  53. Thanks Desi I want ans Ice maker for Christmas LOL gloria

    ReplyDelete
  54. Avocado ice cream? I think I'm in love!

    ReplyDelete
  55. This will not work as a matter of fact, that is what I believe.

    ReplyDelete

Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted