Other recipe I adapted from Cafe Fernando that I saw a time ago. I have a lavender bush in my garden and I made some treats and desserts and I love cook with it, is nice and beauty.And I love of course creme brulée, I have to say : I really love this dessert!
enjoy!
Ingredients (6 servings)
1 1/2 cups heavy cream
1/2 cup whole milk
2 tbsp lavender
(if you are afraid about lavender I have to say is not strong but you can reduce and use only
1 tablespoon of lavender flowers)
5 large egg yolks
1/2 cup sugar
2 tbsp pure vanilla extract
1/2 cup sugar for caramel topping
Method
1.Center a rack in the oven and preheat the oven to 170° c
2.Put six ramekins or baking dishes on a baking sheet.
3 In a pot heat cream, milk and lavender to a boil, remove from heat, cover and let infuse for 20 mins.
4.In a measuring cup or medium bowl, whisk egg yolks, sugar and vanilla together until well blended.
5.Still whisking, drizzle in one quarter of the hot liquid (you might want to rewarm the liquid after infusion) and temper the yolks. Pour in the rest of the liquid, mix and strain it into the baking dishes.
6.Bake the custards for 50 to 60 minutes , or until the custards are set. Tap the sides of the dishes and the custards should hold firm.
Note: if you see are not set bake for 10 minutes more.
7.Let the custards cool until they reach room temperature. Cover each with plastic wrap and refrigerate at least 1 hour. Sprinkle each custard evenly with 1 tbsp sugar, then brown the sugar with a blowtorch until it bubbles and colors.
Note: If you love lavender recipes see here my Lavender and honey Ice cream.Or maybe you want try my Lavender Panacotta with raspberries
Im sending this too
EN ESPAÑOL
Crema brulée con lavanda
Otra receta que adapté del Blog Café Fernando que tiene recetas deliciosas. La había visto hace un tiempo y como normalmente cocino con lavanda me atrajo la idea de hacer esta crema brulée con lavanda.(de hecho tengo helados con lavanda si lo quieren ver)
Queda deliciosa y de una textura muy suave. Si alguien quiere menos lavanda poner solo una cucharada de hojas de lavanda.Quedará igual de rico.De hecho modifiqué la receta.
Si les gusta o quieren probar un Helado de miel y lavanda veanlo aquí.
Ingredientes (6 ramekins)
1 y 1/2 taza de crema espesa
1/2 taza de leche
2 cucharadas de flores de lavanda
1/2 taza de azúcar
5 yemas de huevo
2 cucharaditas extracto de vainilla
6 cucharadas para el caramelizado de los brulée (una por cada pocillo)
Preparación
Precalentar el horno a 170° (horno medio suave)
Preparar los bols de cerámica o ramekins en una fuente metálica para llevar a horno a baño maría.
En una olla calentar la crema, leche y la lavanda hasta que hierva.
Retirar del fuego y dejar reposar unos 20 minutos.
En un bol mediano batir las yemas de huevo, azúcar y vainilla hasta que esten bien mezclados.
Aún batiendo agregar un poco del liquido que se calentó con la lavanda,para temperar las yemas, despues agregar el resto del líquido y colar para sacar los pedazos de lavanda o trocitos de huevo que a veces quedan.
Divir la mezcla en los ramekins.que ya estan en la fuente para horno, la fuente debe estar hasta la mitad de agua, y llevar a cocinar a baño maría por unos 50 a 60 minutos, la mezcla debe quedar firme .
Si no están firmes cocinar unos 10 minutos más.
Dejarlos a temperatura ambiente. Despues cubrir con film plástico y dejarlos en el refrigerador por 1 hora al menos.
Despues espolvorear azúcar en los ramekins y dorar con un soplete o antorcha (si no tienen tambien se pueden poner al horno al grill) hasta que esten dorados y burbujeantes.
Que delicioso!!....tambien he hecho el creme brulee de lavanda (pero con naranjas) y queda delicioso....me encanta cocinar con lavanda porque la casa queda tan aromatica!!.....se ve delicioso....Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteGloria verdaderamente delicioso, puedo sentir el aroma.
ReplyDeleteBesos
Wow, your lavender is beautiful Gloria! I just couldn't get mine to bloom like that. The dessert sounds wonderful! This is the second lavender recipe that I've seen in two days!
ReplyDeleteI am not a huge fan of lavander, in desserts. But i do love a good brulee :-)
ReplyDeleteThese sound wonderful. I love small quantities of lavender in my desserts. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteGloria con lavanda, nunca se me hubiera ocurrido cocinar, me encanta aprender algo tan aromático. Que rica tu crème brulée, delicioso y aromático. Feliz día!
ReplyDeleteThe dessert must have smelt and tasted great with lavender. Maybe I can try it also with rose?
ReplyDeleteQue lindo Glorita, siempre he querido hacer un creme brulé de lavanda, me parece super delicado.
ReplyDeleteFinalmente tengo el soplete, tengo que animarme.
Besos
Beautiful! Iove creme brulé and creme caramel; never would have thought to add lavender to the mix; You are so talented Gloria; what photos!
ReplyDeleteRita
Pero que originales andan, acbo de ver la crema de cedron de Pamela y ahora la tuya con lavanda, me parece genial usar las aromaticas en los postres.
ReplyDeletebesos
Toñi y Tere
What a fantastic idea!! lavender and creme brulee.. Oh how that beautiful that would have tasted.
ReplyDeleteGracias Marcela, igual no le eché mucho pero queda muy bueno, abrazos, gloria
ReplyDeleteGracias Annie, besos gloria
Lyndsey, really you see other?? what nice Lyndsey, I love it! gloria
Thanks Happy cook, xxgloria
Me too Mary I use small quantities and is really nice, blessings to you, gloria
Gracias Odile y no es difícil de hacer, gloria
Angie I think with roses will be amazing!! is a nice idea! gloria
Kako, yo amo mi soplete me ha servido tanto!!
abrazoz, gloria
Thanks Rita I love creme brulée too! huggs Rita, gloria
Gracias Tere, me encantaron las tartaletas de la Marcela, x gloria
Thanks so much Daphne! xgloria
Nooooo! Te prometo que la creme brulee es mi postre preferido de todos los tiempos! Nunca la he probado con lavanda, pero me tinca buenísima. Oye, y tienes elquemador? Yo he pensado en comprarme uno, pero no me convence.... Saludos!
ReplyDeleteMagdalena tengo el soplete es uno chiquito aprendí a manejarlo porque al principio todos arrancaban hay que regular la llama, pero aprendí, y me encanta! el mio lo compré en el homecenter, super bueno y no es caro.
ReplyDeleteUn abrazo, gloria (me encnatatron tus brownies)
No me ánimo con la lavanda, siempre tengo susto de que las cosas queden con justo a jabón...
ReplyDeleteHola.
ReplyDeleteEl ambiente tranquilo abraza tus obras excelentes.
La oración por una gran paz de la mente ...
Buen día.
Estimado abrazo, procedentes del Japón.
ruma
Hola Gloria!
ReplyDeleteLa creme brulée por si misma me fascina y ahora me dejaste curiosa con tu receta :D
Un abrazo!!!
Esa creme brulée tiene que ser pura delicia!!.Nunca he utilizado lavanda, adoro su olor seguro que me encanta.Besos
ReplyDeleteWhat a fabulous idea Gloria. As you know I love lavender!!! I will book mark this for the next time I feel like cooking with some! Love and hugs to you my dear friend!! xxoo
ReplyDeleteYour lavenders are beautiful and your lavender creme brulee sounds wonderful. Great recipe, Gloria!
ReplyDeleteQué pinta tan deliciosa, nunca he cocinado con lavanda, el olor me encanta e imagino que su sabor será idéntico. Mi vecino tiene lavanda en su jardín, le pediré y probaré a cocinar con ella.
ReplyDeleteBesos
love this Gloria linking to facebook and my last post hugs Rebecca
ReplyDeleteGloria, isn't Lavender gorgeous? I have 2 Lavender bushes in my garden.
ReplyDeleteThese creme brulee's look delish!
Maria
x
How fortunate you are to have your own lavender, Gloria! I've seen the fields in Great Britain and they're something to behold.
ReplyDeleteI've used it several times in desserts, but never in a creme brulee. This looks delicious!
I have never used lavender I am looking forward to trying this....
ReplyDeleteTake care!
What a unique recipe! I have never heard of lavender crème brulée! This is impressive.
ReplyDeleteit looks delicious!!!
ReplyDeleteGlorita! todavía no te he comentado que me alegró tanto que hicieras el postre de mamá y les haya gustado. Esta crema quemada de lavanda es una exquisitez, me encantó, besitos amiga
ReplyDeleteHeard of lavender dessert but never got a chance to make one... Now it's time! Thanks for sharing!
ReplyDeleteJa, Oilar las flores de lavanda no tienen nada que ver con el jabón o la colonia, es algo suave, si quieres le pones solo un poco, es tan linda la lavanda, besoso
ReplyDeleteThanks Ruma , thanks for stopping by, huggs, gloria
Queda bien rica Moon la cosa es ponerle poco de hecho yo reduje la cantidad, es un gusto tan suave y delicioso. besos
Gracias Rosana, besos gloria
Thnaks so much Marie, I love lavender too and this tasty so nice, send you huggs and kisses, my friend, take care, gloria
Thanks kitchen flowers, x gloria
Pidele Gilda y como primera vez solo ponle un poco despues le agreas más, según tu gusto, besos
Thanks si much Rebecca, xgloria
In creme brulée is nice Barbara, I think you would love, x gloria
Thanks fifhyfacedesigns, xx gloria
Thanks a lot Brittany, x gloria
Thanks a lot Nysa, x gloria
Te avisaré cuando lo publique Pamela, es muy bueno, x gloria
Thanks so much Food glorious food, gloria
Nice you have lavender María I love too! xgloria
Lo que mas me gusta es el uso de la lavanda.... Habrá que probarlo
ReplyDeleteun abrazo
Fabulous! lavender has such a wonderful flavor. I bet those crème brûlées tastes heavenly.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
j'adore les beaux desserts la crème brulée de lavande est un délice bravo
ReplyDeletebonne soirée
Pure heaven in a bowl!
ReplyDeleteThanks for sharing your words of comfort my friend.
Receta deliciosa!
ReplyDeleteLove creme brulee!!!
I've never had lavender creme brulee, sounds pretty epic. Looks decadent. Great recipe I'll definitely have to try it sometime, thanks so much for sharing, I am now following =]
ReplyDeleteIntriguing flavor combination! Lavender is such a great way to add oomph to dessert!
ReplyDeleteGracias Cova, gracias por venir, x gloria
ReplyDeleteThanks a lot Rosa, regards, gloria
merci beaucoup Fimere, bisess, gloria
Thanks a lot Cynthia, you are welcome my dear, hope you are better, have a nice weekend, gloria
Thanks Manu, gloria
Thanks Free Spirit, gloria
Thanks Joanne, xx gloria
These look so good and you've presented them beautifully. I like lavender, but a hint of it is best. Haven't had creme brulee for years - don't know why because I love it.
ReplyDeleteOh, this looks fabulous, Gloria! Your lavender crop is gorgeous, too :) I've made regular vanilla infused creme brulee over and over, but I think I need to try a new flavor!
ReplyDeletei got my first taste of lavender not too long ago, and i've been hooked ever since. this is a tasty use for a lovely flower! :)
ReplyDeleteUna receta original y una presentación que no desmerece. Imagino el aroma de esta creme brulée...
ReplyDeleteUna gran idea!!
Un abrazo y que tengas un buen fin de semana.
Wow, it sounds so aromatic with lavender, lovely!
ReplyDeleteCreme Brulee is one of my very favorite desserts. I love the idea of adding lavender - what a wonderful combination.
ReplyDeleteThanks by your lovely and nice comments! gloria
ReplyDeleteOh How I adore Lavender, Gloria. I check my plant everyday just to make sure "she's" okay.
ReplyDeleteI'm so saving this recipe and will be sure to check out the other.
Thank you so much for sharing...
Thanks Louise what nice are you, have a lovely week end, gloria
ReplyDeleteThis sounds absolutely heavenly, Gloria! Creme Brulée is one of my all-time favorite desserts and I can just imagine how perfect it is laced with the fragrance of lavender. Aaahhhh, I'd love to try this =)
ReplyDeleteWhat a tempting and aromatic dessert! Thanks so much for stopping by my blog and leaving your sweet comment....
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