29 January 2010

Couscous salad


Sometimes I made Couscous but it my first post about it.

Many of you know and eat. I love Couscous more than rice, because is smooth and go so well with salads
.
Couscous is a food consisting of spherical granules made by rolling and shaping moistened semolina wheat and then coating them with finely ground wheat flour. The finished granules are about one millimetre in diameter before cooking. Other variations exist and other cereals may be used, for instance, the Levantine variant,  is slightly more than twice the diameter and made of hard wheat instead of semolina.

It is also popular in the West African Sahel, in France, Spain, Madeira, in western Sicily's Province of Trapani, as well as in Greece, Cyprus and parts of the Middle East.
It is particularly popular among Jews of North African descent such as the Moroccan Jews , Tunisian Jews and Algerian Jews, and is eaten in many other parts of the world as well.


This recipe is adapted from one of  Veronica Blackburn a nice chef from here and cook teacher.
I love her recipes. And love how she cook.

The couscous is finded in almost all supermarket  in healthy food  or Oriental food.




The recipe

Ingredients (6 servings)

300 grs. of couscous
1 and 3/4 cups of boiled  hot water
2 tablespoons of olive oil
1 cup chopped tomatoes
3/4 cup of ciboulette chopped (chives)
1 pinch of garlic clove
1/2 teaspoon of cummin
1 teaspoon of salt
1 tablespoon of Balsamic Vinaigrette
1 tablespoon of olive oil to seasoning
1. Place the couscous in a large pot  and add the boiled water and salt, wait the water boiled again and cut the heat. Set aside by 5 minutes, and then take out pot lid and set aside other 5 minutes.
Add the oil mixing well. Let chill and add the chopped chives and tomatoes.

Seasoning with salt, cummin, garlic clove,olive oil and balsamic vinaigrette.
Stir well. Set aside and serve alone or with meat or other.





EN ESPAÑOL

Ensalada de Couscous (6 porciones)

Personalmente el couscous me encanta como acompañamiento casi màs que el arroz, porque suave y liviano y combina con cualquier ensalada, se adapta muy bien.

Esta es la primera vez que hago un post acerca del Cous Cous.Aunque hay muy buenas recetas.
Siempre es bueno partir por lo bàsico como se prepara y todo lo demàs.

Para los que no lo conocen el cous cous es una comida muy antigua en forma de grànulos que se confecciona a partir del trigo de sèmola, de la parte dura.
Existen variantes de este cereal pero es màs o menos similar.

Es muy conocido en el Oriente por supuesto, en Israel, en Africa, Francia España y Grecia-
Pero tambien se conoce en muchas partes del mundo.

Hace algunos años llegò aquì aunque no todos lo conocen ya se vende en varias partes.
Se encuentra en los supermercados en la parte de comida saludable o comidas orientales.

Esta receta està adaptada de una de Verònica Blackburn, excelente chef de acà y maravillosa profesora de cocina, me encantan sus recetas, son excelentes.

Receta
Ingredientes

300grs couscous
1 y 3/4 tazas de agua hirviendo
sal
2 cucharadas de aceite de oliva
1 taza de tomate picado en cuadrados pequeños
3/4 taza de ciboulette o cebollin verde picado
Para aliñar:
1 pizca de ajo machacado
1/2 cucharadita de comino
1 cucharadita de sal
1 cucharada de vinagre balsàmico
1 cucharada de aceite de oliva para aliño.

Mètodo
Colocar el cous cous en una olla ancha y baja, añadir el agua hirviendo, sal y esperar que vuelva a hervir y apagar el fuego-
Dejar reposar 5 minutos, destapar la olla, dejar reposar otros 5 minutos y añadir el aceite revolviendo bien.
Dejar enfriar y mezclar con el ciboulette y el tomate picado.

Para el aliño mezclar el año, aceite, comino, sal y vinagre balsàmico.
Mezclar bien. Dejar reposar un poco y servir solo o con alguna carne o legumbres.
Se aviene con todo.






25 January 2010

Snow lemon with blueberry sauce


This yummy and nice dessert is perfect to every time is am Lemon Ice Cream with blueberry sauce

I know in the north still is winter, but think this Dessert with a warm chocolate sauce, or like this recipe with a warm and delicious blueberry sauce.
Really is nice. I love lemon Ice Cream every time of the year. This recipe is adapted from a  Nestle recipe.
This year we are very lucky with blueberry, you know Chile has his own blueberry and export a lot, but this summer I find a lot, ...Im so glad to see blueberry in all parts.
The raspberries are more cost this year, I love them too.
And the strawberries are wonderful.
Wait, wait, I hope by the autumn (that really I love) and you will received the Spring soon.



The recipe

Ingredients

1 can evaporated milk(refrigerated all night)
1 can  Sweetened condensed milk
3/4 cup lemon juice
2 tablespoon of grated lemon peel
200 ml. whipped cream (refrigerated)

blueberry sauce
300 grs.blueberry frozen or fresh
2 tablespoon of sugar or 1 tablespoon of  splenda or other similar.
1/2 tablespoon cornstarch
2 tablespoon of water



Ingredients


1. With electric mixer at high speed, beat chilled milk until stiff peaks form.

2. Add the lemon juice,the grated lemon peel and the condensed milk, stirring slowly
   finally add the whipped cream.

3. Empty in a metal dish or pyrex and freeze by aprox. 2 hours., take out and beat slowly and freeze again by two hours more.
Before to serve set aside by 8 minutes.

Blueberry sauce

In a little pot place the blueberries add the sugar and heat so slowly mix the cornstarch with the  cold water and add stirring. When is thick cut the fire and set aside .Serve warm or normal temperature over the ice cream. Serve in glasses or desserts dishes.
You can use chocolate sauce too.


En español

Nieve de limòn con salsa de aràndanos

Este postre es para toda época porque aunque es un helado queda muy bueno con la salsa de arándanos que se puede servir tibia o fría, o se puede servir con salsa de chocolate, queda muy bien tambien.
En esta época hemos tenido abundancia de arándanos lo que es muy bueno, antes Chile exportaba mucho y era carísimos, ahora han bajado los precios y es más fácil encontrar, en todo caso se puede hacer con arándanos congelados o frescos.

Esta receta está adaptada de un recetario Nestlé.

Ingredientes

1 bote de Leche evaporada
(refrigerada de un día para otro)
1 tarro de leche condensada
3/4 taza de jugo de limón
2 cucharadas de ralladura de limón
200 ml de nata o crema batida

salsa arándanos

300 grs. arándanos frescos o congelados
2 cucharadas de azúcar o 1 de splenda u otro endulzante
1/2 cucharada de maicena

Preparación

Batir  la Leche evaporada hasta que se triplique su volumen.

Añadir poco a poco el jugo de limón (este hará que se espese)luego la ralladura de limón y la
 leche condensada e incorporar suavemente la crema o nata batida.
Verter en una fuente metálica la mezcla o en una fuente pyrex y llevar al congelador a cuajar por varias horas o de un día para otro.Servir en copas o pocillos.

Salsa de arandanos
En una olla pequeña calentar los arándanos con el azúcar a fuego suave, agregar dos cucharadas de agua y la maicena, revolver suavemente hasta que espese.
Se puede servir tibia o fria. O hacer una salsa de chocolate derritiendo a baño maría un poco de chocolate en barra con un poco de mantequilla o crema y vaciar al servir los helados.



21 January 2010

Corn pudding (Crema pastelera de choclo)






This is one my favorites chilean recipes, I made before, stuffing corn pies, little corn pies with beef meat, but now I made that we call "Crema Pastelera" is only the  corn cream with boiled eggs and we eat with chopped tomatoes, is a really nice dish. I use fresh corn (we are in summer) but you can use frozen corn or can creamed corn. I made this dish in winter with frozen corn or with creamed corn.

This recipe is adapted from and antique cook book "Rengifo's recipes" year 1958, the first Rengifo recipes are from 1872, Miss Matilde Rengifo begin making chilean treats like dulces chilenos, alfajores,empolvados, etc. and after  the family

The author of this book Rengifo descendant and the  secrets in the kitchen, made this book summarizing all known recipes, sweet and salty, the best of the tradition of our country in, casseroles, entrees,  desserts and cakes.









The recipe

Ingredients

6 corn  cob   or 3 can creamed corn
or 1kg. frozen corn
1 cup of milk
1 tablespoon chopped basil
salt and pepper
2 beaten eggs
1/4 teaspoon of cinnamon powder
granulated sugar to powder the corn  pudding
3 boiled eggs
1/3 cup of butter

Method

Grind the corns  with the milk and some basil( or the frozen corn, )if is creamed is Ok.
Place the cream corn in a large pot add salt and pepper, cook slow heat always stirring with a wooden spoon, cook by 8 minutes, add the beaten eggs and  stirring always
Add the cinnamon powder and review the seasoning.

Preheat  the oven at 180° C.

In a large dish or ceramic bowl place a layer of corn pudding, and place the boiled eggs in slice, cover with the rest of corn paste.

Powder with granulated sugar and some pieces of butter.
Bake by at oven by 20 to 25 minutes or  until corn mixture is firm and nicely browned.
 Serve with chopped tomatoes.


.




EN ESPAÑOL

Pastel de maiz (pastelera de choclo)
(sin relleno)

Esta receta está adaptada de un libro muy antiguo
del año 1958 "Receta de las Rengifo" pero la
historia es aún más antigua, una de las sras. Rengifo alrededor del año
1872 (Matilde Rengifo) fue famosa por las delicias que
cocinaba, especialmente los dulces, alfajores,empolvados,
chilenitos etc. todos con dulce de leche o manjar.
Pero tambien tenía recetas de toda la gastronomía
chilena, entradas,guisos etc. así que una de sus descendientes
reunión en un libro todas estas recetas con instrucciones
muy precisas  y sencillas de confeccionar.
De hecho el libro NO tiene fotos (antes no venían con
fotos) sin embargo he hecho varias recetas de este libro
antiguo y nunca he tenido probemas, de aquí tambien es
mi receta del dulce de membrillo,y algunos guisos y postres.
Esta receta de budín o pastel de maíz es simple y más liviano
porque no lleva relleno de carne o pollo es solo la crema de

maiz.

Ingredientes

6 Choclos o mazorcas de maiz
o 3 tarros o botes de maiz o maiz congelado
(1 Kg.)
1 taza de leche
1 cucharada de albahaca picada fina
sal y pimienta
2 huevos batidos
1/4 cucharadita de canela en polvo
3 huevos cocidos
azúcar granulada para espolvorear el budín
1/3 taza de mantequilla

Preparación

Ya sea maiz (choclo) fresco o en botes, primero molerlo de a poco intercalando con la leche (no queda tan seco) y la albahaca picada.

En una olla grande colocar a fuego suave la pasta de choclo y revolver siempre con una cuchara de madera,agregar sal y pimienta a gusto y  cocer por unos 8 minutos, siempre a fuego suave y revolviendo.
Agregar los huevos batidos y la canela, unir bien.Revisar la sal.

Precalentar el horno a 180° c.

En una fuente grande de cerámica o greda, colocar una capa de pasta de choclo y sobre esta los huevos en rodajas, despues cubrir con el resto de la pasta de maiz, espolvorear con azúcar granulada y unos pedacitos de mantequilla para dorar.
Llevar a horo por unos 20 a 25 minutos hasta que el pastel se vea firme y dorado.
Servir si se quiere con tomates picados.





18 January 2010

Blackberries Pie (Küchen de moras)









Since I was a child I love pick blackberries, and really we never bought, so when we go to any country side we pick and bring  someones, this was at South (aahh a lovely place) now a lot of years I live  in Santiago, and  is different,  sometimes I find fresh blackberries and other I buy frozen , this tart I think is wonderful with a curious dough recipe,is the  firts time I made and I think the dough is delicious.
When you will se the recipe,(dont worry)  have 1 egg boiled (mashed) but is really OK and have some delicious spices. Is really special.
I used frozen blackberries and was nice., and add  some blackberry jam.





The recipe
Ingredients(dough)

150 grs. butter
100 grs. of sugar
1 egg boiled  and mashed
1 raw egg
200 grs. of flour
2 cloves 
1 teaspoon of cinnamon powder
pinch of salt
pinch of nutmeg powder
orange peel grated
lemon  peel grated

The filling:
3/4 cup of blacberry jam
1 cup of frozen blackberries
2 tablespoon of sugar
1 tablespoon of corn flour

Method filling

In a pot heat  the jam and frozen blackberries and sugar mix and finally the corn flour and when is thickness cut the fire and set aside.


Method

1.First process the boil egg,cinamon powder,cloves,nutmeg and pinch of salt.

2. Place in a bowl this mix and add the lemon peel, and orange peel, and the sugar, mix well.

3. In other bowl, beat the  raw  egg,and the butter, stir well and add the mix spices, add the flour, join well, and knead the dough (if is needed add some flour) .Set aside by 30 minutes.

4. Reserve some dough to the lattice pie and extend with  a roll pin and place into a springform pan.

5. Fill with the mix of blackberries jam and frozen blackberries.

6.With  the dough reserved make the lattices and place over the kuchen.

Preheat the oven at 180° C, and bake for 30 minutes or until is little golden.

Set aside and chill.


                   
EN ESPAÑOL

Desde que era pequeña me ha gustado ir a buscar moras, en general hay en muchos campos, cuando los españoles las trajeron en un principio era para hacer cercos (por la espinas) pero me imagino que además que se propagó  muy rápido (crece rápido) las moras fueron una descubrimiento maravilloso.
Cuando yo vivía en el sur de Chile siempre ibamos a buscar moras, las comíamos así o hacíamos mermelada.
Ahora desde que vivimos en Santiago (hace unos años) a veces encuentro moras frescas pero es raro, en general se encuentran congeladas pero para esta tarta o küchen quedan igual de buenas.

Esta receta que es primera vez que la hago y es deliciosa, especialmente la masa.No  se extrañen porque la receta lleva un huevo hervido o cocido que se muele bien.Estos más especias y la masa queda muy rica y crujiente.

Küchen o Tarta de moras

Ingredientes masa

150  grs. de mantequilla
100 grs. de azúcar
1 huevo duro o hervido (molido)
1 huevo crudo
200 grs. de harina normal
2 clavos de olor
1 cucharadita de canela en polvo
1 pizca de sal
1 pizca de nuez moscada
cáscara de naranja rallada
cáscara de limón rallallada

Para el relleno

3/4 taza de mermelada de moras
1 taza de moras congeladas o frescas
2 cucharadas de azúcar
1 cucharada de maicena

Para el relleno
Calentar en una olla a fuego bajo la mermelada con el azúcar y las moras congeladas, finalmente agregar la maicena y revolver bien hasta que quede como una mermelada espesa.

Preparar la masa

1. En un procesador moler el huevo cocido con la canela, nuez moscada, pizca de sal,clavos de olor.

2. En un bol colocar esta mezcla de especies, y agregar la cáscara de limón y de naranja, y el azúcar, unir bien.

3.En otro bol batir la mantequilla  con el huevo crudo, agregar la harina y mezclar bien, amasar (si se necesita agregar un poco de harina)dejar reposar durante unos 30 minutos.

4.Reservar un poco de masa para el enrejado. Con el resto estirar la masa con un rodillo para un molde de tarta con fondo removible, forrar con la masa el molde, rellenar con la mezcla de moras, y cubrir con el enrejado que se hace con el resto de masa.

Precalentar el horno a 180° C y cocinar por unos 30 minutos o hasta que esté ligeramente dorado .

Dejar reposar y enfriar antes de servir.










14 January 2010

Berries Napoleon with lemon curd





This dessert was a nice and yummy surprise, I never made before, and I love it, I thought may be difficult but really no and is absolutely delicious. I use frozen berries and I bought puff pastry.
The kids loved it.The original recipe is with vanilla cream but I prefer lemon curd because Im crazy by lemon curd and the mix is absolutely yummy!






The recipe
Ingredients

4 puff pastry rectangles about 15 cm c/u at Supermarket
2 whites egg beaten
100 grs. powdered sugar
200 grs. strawberries (frozen or fresh)
200 grs. blueberries (frozen or fresh)

Homemade lemon curd

2 eggs
1 cup of sugar
1/2 cup butter melted
1/2 cup of lemon juice
1 1/2 tablespoon grated lemon peel
1 pinch of salt

Method

Cut puff pastry in rectangles, place on a baking sheet, brush with white beaten and sprinkle with some sugar over them.
Cook at oven by 8 minutes until are golden. Let chill and set aside.

Lemon Curd

In the top of a double boiler beat eggs and sugar. Stir in butter,lemon juice,lemon peel and pinch of salt.
Cook over simmer water for 15 minutes until mixture is thickened. Let chill.(You may store in the fridge by some days)

Assemble the dessert

In a large dish place one rectangle of puff pastry and spread over it lemon curd, add some blueberries and strawberries, place other puff pastry sheet and spread lemon curd again and add some berries, until make all the rectangles.
Sprinkle with powdered sugar. This recipe will keep in the fridge for about 30 minutes before serve.



En español

Postre Napoleon en masa de hoja con berries

Este postre fue una agradable y deliciosa sorpresa. nunca lo habìa hecho y a todos les encantò, bueno a mì me encantan los berries. Se puede hacer con berries (frutos rojos) frescos o congelados.
Y se usa masa de hoja que se encuentra en los supermercados en la secciòn fria (donde estan las pizzas y masas)

Ingredientes

4 rectàngulos  para preparar masa de hoja  de unos 15 cm. c/u
2 claras de huevo batidas ligeramente
100 grs. de azùcar glass
200 grs. de frambuesas (frescas o congeladas)
200 grs. de aràndanos frescos o congelados

Crema de limon hecha en casa

(Esta crema de limòn sirve no sòlo para rellenar pasteles, tambien para otros postres o para untar en los scones por ejemplo)

2 huevos
1 taza de azùcar
1/2 taza de mantequilla derretida
1/2 taza de jugo de limòn
1 y1/2 cucharada de càscara de limòn rallada
1 pizca de sal

Preparaciòn

Primero cortar la masa de hoja en 4 rectàngulos, colocar sobre la bandeja de horno, pintar con una brocha la clara de huevo y espolvorear con el azùcar glass.
Llevar a horno por unos 8 minutos o hasta que estèn doradas.
Reservar.

Lemon curd

En una ollita sobre un sartèn con agua (a baño marìa) mezclar los huevos con el azùcar, agregue la mantequilla, el jugo de limòn y la càscara de limòn rallada y la pizca de sal, unir bien y seguir revolviendococinando por 15 minutos o  hasta que tenga una consistencia espesa como de crema.
Retirar y dejar enfriar.( Si se hace màs cantidad se puede guardar en la nevera por unos dìas)

Armar el postre

Sobre una fuente o plato extendido, ir colocando una masa de hoja, y colocar una capa de crema de limòn, colocar sobre esta aràndanos y frambuesas, luego otro rectàngulo y nuevemente la crema de limòn y los berries, asì hasta terminar.
Llevar a la nevera por lo menos 30 minutos hasta que sea momento de servir
;

12 January 2010

Canellonis with crabmeat




Really I think seafood is absolutely yummy, we live in a country with a large coast so  I love cook with  some fish or other  sea food.

Maybe is when I was little I lived always near the sea and was normally all weekend my grandma make fishes and seafood, she cooked absolutely fantastic. I remember all she cooked, desserts, meats, seafood and fishes. I still have a copybook with her recipes

The only problem here sea food   and fishes are very cost, always is more cheapper eat fast food you know and a lot people prefer  Macdonalds or kentcky fried chicken,  so the people dont buy seafood by the prices, but always is possible find good things. like this frozen crabmeat that I find at super and I made this yummy recipe.
Always at the supermarket in the fishstore have some interesting things.







The recipe

Ingredients (5 servings)

400 grs. frozen crab meat
250 grs. of ricotta
1 greek yogurt (175 grs.)
1/2 lemon the juice
salt  pepper

10 canellonis rolls
or lasagna doughs (about 10 cm.c/u)
(I  dont have canellonis I used  lasaña sheets)
3/4 cup of cream
1 tablespoon of chives chopped
3/4 cup of parmesan cheese grated
1 pinch of nutmeg powder








Method

In a bowl mix the crab meat, ricotta, yogurt  and lemon, seasoning with salt and pepper. Reserve.

Prepare the lasagna noodles.

Distribute the filling in the lasagna and roll them. Place the rolls in a large oven dish.
Preheat the oven at 190° C.

In a pot heat slowly  the cream with the cheese  and a pinch of nutmeng powder
Empty this sauce over the canellonis and heat at oven by 15 minutes until are golden.Sprinkle the chopped chives and serve if you like add more cheese.Serve hot .Enjoy!






EN ESPAÑOL

Canellonis rellenos con carne de jaiba o cangrejo

Realmente pienso que la comida de mar, mariscos y pescados es absolutamente deliciosa.

Aqui en Chile tenemos una costa larga y amplia, y los pescados y demases son muy sabrosos por las agua del Océano Pacífico.
Por lo que me encanta cocinar pecados o comida de mar, es tan variada y de hecho es la más sana como saben.
Lo único malo es que estoy consciente que algunas personas son alérgicas a los mariscos asi que no pueden comer.

A pesar de tener una costa tan extensa, los pescados y mariscos son más bien caros, así que desgraciadamente la gente se inclina más a comer comida rápida como la de los Mac Donalds o Kentuchy. que es más barata.

Yo tengo otra mirada probablemente porque nací y me crié en Concepción al sur de Chile, donde el mar está muy cerca, asi que habitualme nte comíamos pescado. Sobre todo en la casa de mi abuelita Chela que generalmente todos los domingos hacía algún pescado (congrio, corvina., pejerreyes, etc, tambien locos, choritos o cholgas) era habitual en su mesa, tambien recuerdo los postres que eran deliciosos, mi abuelita era una cocinera fantástica (como mi mamá) pero para mí era normal, verla hacer las humitas, el pastel de choclo en el verano, el olor a albhaca, maravilloso! y eso que en ese tiempo yo sólo miraba.
Todavía atesoro su cuaderno de recetas, un cuaderno pequeño con dibujos hechos por ella misma y lo uso para ver algunas recetas o cuando tengo una duda.

Bueno en el super encontré esta carne jaiba o cangrejo congelada e  hice estos canelones rellenos.

Ingredientes (5 porciones)

400 grs. de carne de jaiba o cangrejo
250 grs. de ricotta crema
1 yogurt espeso sin sabor
1/2 limón (su jugo)
sal y pimienta

10 rollos de canellonis listos
o 10 hojas de lasagna ya cocidas para hacer los rollos
3/4 taza de nata o crema espesa
1 cucharada de ciboulette o cebollín verde picado
3/4 taza de queso parmesano rallado

Preparación

En un bol mezclar, la carne de jaiba con la ricotta y el yogurt espeso, y el jugo de limón. Mezclar bien.
Sazonar con sal y pimienta, reservar.
Con las hojas de lasaña  enrolle formando los canellonis y relleno con la mezcla de ricota y jaiba.
Vaya dejando en una fuente de horno a medida que los va haciendo.

Para la salsa calentar a fuego suave la crema con el  queso y una pizca de nuez moscada, sazonar con sal .

Vaciar la salsa sobre la fuente con los canellonis o lasañas enrolladas. Calentar a 190° por unos 15 minutos hasta que estén dorados.
Al servir espolvorear con el ciboulette picado. Servir caliente

10 January 2010

Not food today (a little about me)




The house


Some of you asked me by my pets, in my case my dogs,  and my kids, (I have two kids, twins, a woman and a boy) so I want to show you them  and present you!
And I will share some pictures where I live.


The dogs and some trees...




I love Roses!





Rex and Mouska....



Rex take  a break!! (He is lovely)




My kids at the beach last summer!







Other view of the house


I hope you enjoyed!! Soon a new recipe!!! huggs to everybody!!

6 January 2010

Apple Crumble












Apple crumble is one of my favorites desserts, nice, simple and yummy, is lovely with vanilla Ice Cream or whipped cream.
Is nice for breakfast too, ask my daugther that breakfast this today!!
I add strawberries for garnish but really was a yummy idea, you can add some frozen strawberries or raspberries, or blueberries.






Ingredients (6 servings)

6 to 8 green apple(Granny smith)
60 grs. butter
3 tablespoon of sugar

Crumble

1 cup of flour all purpose
2 tablespoon of Quaker white oats
2 tablespoon of peel almonds toasted
60 grs. of butter
2 tablespoon of sugar
1 teaspoon of ginger powder
1 teaspoon of cinnamon powder



METHOD


1. Peel and core the apples and cut into slices or chunks, melted the butter (60 grs.) in a large frying pot and add the apples cut in slices,and the sugar and stir well with a wood spoon until are golden.Cook to slow heat by 15 to 20 minutes.

2.Place the apples in a large dish or little bowls.

Make the crumble:

In a bowl join the flour, oats,toasted almonds, sugar,ginger powder and cinnamon and add with fingers tips  butter making crumbles, until the mixture looks like fine crumbs.

3. Spread the crumble over the apples and  and press. 
 Bake at medium oven (190º) until is golden.
  About 15 to 20 minutes. Serve warm or chill. with whipped cream or vanilla Ice Cream.





EN ESPAÑOL

CRUMBLE DE MANZANAS

Este es uno de mis postres favoritos, por lo simple y porque no es tan dulce (lleva poca azucar)
puede servir de merienda o de desayuno, como lo ha comido mi hija hoy en la mañana, aquì hace calor asì que viene bien algo asì.
Igual se puede servir con un poco de nata montada y algunas frutas o con helado de vainilla que queda muy bueno.
Le pueden agregar unos frutos rojos que vengan congelados aràndanos, frambuesas o fresas.

Ingredientes

6 a 8 manzanas verdes (granny smith)
60 grs. de mantequilla
3 cucharadas de azùcar

Crumble

1 taza de harina
2 cucharadas de Avena quaker
2 cucharadas de almendras peladas y tostadas
60 grs. de mantequilla
2 cucharadas de azùcar
1 cucharadita de jengibre en polvo
1 cucharadita de canela en polvo

Preparaciòn

Pelar las manzanas y cortarlas a lo largo, Eliminar la parte central con las semillas.
En un sartèn mas o menos grande coloque la mantequilla derritiendola y agregue las manzanas y el azùcar, revolver bien con una cucharada de maedera, dandolas vuelta para que se veyan dorando.Cocinar por unos 15 a 20 minutos.

Colocar las manzanas en una fuente o pocillos y reservar.

En otro bol mezclar la harina, azùcar, avena, almendras tostadas y canela y jengibre, unir con la mantequilla haciendo migajas `para el crumble, cuando esté listo esparcir sobre las manzanas y presionar suavemente, llevar a horno medio (190º) por unos 15 a 20 minutos o hasta que estè dorado.
Se puede servir frío o tibio.
Servir con nata montada o con helado.

3 January 2010

Bruschetas with tomatoes and basil



After all these holidays I think is nice eat something fresh and light, the brushettas are nice like an appetizer or like a simple and tasty food. By days I eat only these at lunch!

 Bruschettas are (if you dont know)thin  slices of baguette are brushed with garlic and oil mix and toasted, then topped with a tomato, basil and garlic mixture.But have a lot of differents forms of make. (with cheese, others veggies,mushrooms, or others)




 


Ingredients

1 baguette French bread or similar Italian bread



6 or 7 ripe plum tomatoes or cherry tomatoes

2 cloves garlic, minced

2 tablespoon Olive oil or other oil

6-8 fresh basil leaves, chopped.


Salt and freshly  black pepper to taste

1/4 cup olive oil

Method

Cut in slices the baguette or other bread  on a diagonal about 1/2 inch thick slices. Take a bowl and add oil, garlic, pepper in it.



Coat one side of each slice with olive oil using a pastry brush. Place on a cooking sheet, olive oil side down. these in batches  Toast for 5-6 minutes, until the bread just begins to turn golden brown.
  Rub some garlic in the slices and drizzle half a teaspoon of olive oil on each slice.


• Peel tomatoes, chop them and drain them in the strainer for 20 minutes. Add these tomatoes to the oil dressing and toss to coat. Keept it aside for 15 minutes.

Cover with the toimatoes the bread slices. sprinkle with salt and pepper.
 Sprinkle it with chopped basil.

Serve warm with red wine (Carnemere) or a white wine (sauvignon blanc.)





EN ESPAÑOL

Bruschetas con tomates y albahaca

Despues de tantas fiestas y dìas con diferentes comidas, es agradable comer algo, liviano y apetitoso.
Por lo menos a mì me encanta.
Las bruschetas son un aperitivo italiano delicioso y liviano. Pero tambien se pueden comer como un lunch porque son agradables y apetitosos.

Para los que no las conocen las bruschetas son un aperitivo de origen italiano que se hace en pan baguette o similar, con tomates albahacas, pero pueden ser con queso, cebolla o champiñones.




Ingredientes

1 pan baguette o similar cortado en torrejas finas
6 o 7 tomates pequeños,  tipo cherry o ciruela  (màs bien
pequeños) los del tipo cherry yo no los pelo pues no es necesario.
2 dientes de ajo molidos
2 cucharadas de aceite de oliva u otro neutro
sal y pimienta
6 a 8 hojas de albahaca picadas
o cortadas en juliana
1/4 taza aceite oliva

Mètodo

Cortar el pan en rorrejas delgadas.
Prender el horno fuego medio (180ª)
Hacer una mezcla con el aceite,ajo picado y sal y con esta mezcla pintar los panes cortados por ambos lados.
Colocar al horno por unos 5 a 6 minutos hasta que esten dorados los panes.

Cortar o picar los tomates y dejarlos drenar un poco.

Colocar los tomates sobre los panes cortados y dorados, espolvorear con sal y pimienta y cubrir con albahaca picada o cortada en julianas.

Servir con vino rojo o tinto (Carmenere) o un blanco Sauvignon blanc que es muy bueno para aperitivos.

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