31 May 2010

Fig and raspberries Clafouti (Clafouti de frambuesas e higos)






This dessert or whatever has been called an uncovering for me, had always seen the Clafoutis on Blogs and I loved the fruits, of course (you know how I love the berries) until I decided to do it, loved it all, fortunately I took photos with time.



The Clafoutis is a classic French dessert. Basically it is a fruit in berries (and that is the lovely I think). This idea is echoed in traditional English cooking, although is not normally sweetened in English cooking.

You can make with any fruits, cherries, pears, apples, berries etc.
I fin this lovely recipe and adapted it in  "Enciclopedia de Repostería " (Lo mejor de Paula Cocina)
año 2009.




The recipe (serves 6)

Ingredients

10 fresh figs (in quarters)
1 cup fresh or frozen raspberries
1/2 cup  of flour (70 grs.)
1 1/4 cup heavy cream
100 grs. of sugar (or other sweetened  sugar like splenda)
3 eggs
pinch of salt

Method

Preheat the oven  medium heat (180° c) .
Buttered some ramekins or others  similars bowls (suitable for oven )
Distribute the raspberries and figs in the bowls.Reserve.
Process the flour, cream, sugar, eggs and sal. Procesar until the mixture is homogeneous.
Pour the mixture over the fruit bowls .
Baking by 20 to 25 minutes .The batter should be golden brown and well risen.
Serve warm as a dessert.
If you want sprinkle with caster sugar.



EN ESPAÑOL







Este poste fue una grata sorpresa para mí. Por lo liviano y delicioso. Siempre lo veía en libros o en los blogs hasta que decidí bucar una receta que me tincara (me llamara la atención) y justo había comprado higos (es tan corta la época) no les miento que tuve que salvar los higos para el postre, resulta que ahora a todos les gustan.
Bueno en fin El Clafouti es una receta de procedencia francesa y  básicamente es un batido  con frutas pero el resultado es fantástico.
Se dice que la idea viene de un postre inglés (y puede ser) pero normalmente  no lo endulzan, en todo caso es muy poca la cantidad de azúcar y se puede reemplazar por Splenda o similar.
Esta receta está adaptada de una colección de libros  "Enciclopedia de la Repostería" de Lo mejor de Paula Cocina, año 2009.

Se puede hacer con fresas o frutillas, cerezas, peras, o manzanas.





Ingredientes  (6 porciones)


10 higos frescos cortados en cuartos
1 taza de frambuesas frescas o congeladas
1/2 tza de harina (70 gr.)
1 1/4 taza de crema o nata espesa
100 grs. de azúcar
3 huevos
1 pizca de sal

Método

Precalentar el horno a temperatura media (180° C) .
Enmantequillar 6 cuencos o bowls de cerámica o de vidrio para horno (pyrex)
Y distribuir en estos los higos ya cortados y las fram buesas. Reservar.

En la procesadora (o batir bien a mano) colocar la harina,crema, azúcar, huevos y sal.
Procesar hasta que se logre una consistencia homogénea.
Verter la mezcla en los moldes reservados, sobre la fruta.
Hornear por 20 a 25 minutos o hasta que la mezcla esté firme.
Debe quedar dorado y firme y se verá la fruta.
Retirar del horno y dejar entibiar.
Se puede servir tibio o caliente y si se quiere se puede espolvorear con azúcar flor o azucar glass.






48 comments:

  1. Wowo i love the combination, delish and i am in love with your pots, love tha lavender desing on them , they are beautiful.

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  2. Thanks Happy Cook!! je,je I love them too is my first time I used them!! Thanks for stopping by, Gloria

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  3. Hola, Gloria.
    Te dejé un mensaje para ti y Ferrán en el post anterior.
    Muchos besos.
    Vicente.

    P.D. Voy a ver tu nueva receta. Tiene un aspecto fenomenal. ¡Es que soy tan goloso!

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  4. Gracias Vicente, te contesté justamente en el post anterior, besoos y gracias por venir amigo, gloria

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  5. What a perfect dessert, and lovely photos.

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  6. Me encanta el cafloutis.. y así en individual y con esos tazones tan bonitos aún mejor...
    Un beso cariño

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  7. Toda tu repostería es una maravilla, creo que la repostería es la prueba de fuego donde se demuestra la maestría en la cocina.
    Estos postres tuyos me vuelven loco. Además los higos son una de mis debilidades. Y la mezcla con las frambuesas es perfecta.
    Y no me quiero despedir sin remarcar la magnífica presentación, esos tarritos de cerámica son una auténtica delicia.
    Y la nueva playlist que ameniza el blog, magistral! Absolutamente recomendable
    Besos

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  8. que maravilla tienen que estar buenisimos¡¡¡¡
    y lo preciosos que se ven
    un beso

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  9. Nice dessert! It sounds good right now..

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  10. Que maravilla....si hasta aca huele rico!...los higos me encantan, y los uso bastante, sobre todo secos...abrazos, Marcela

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  11. I would love it with berries as well Gloria. Lovely:D

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  12. That is such a beautiful dessert!

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  13. Love clafoutis especially if it contains berries.. and I am in awe of those ramekins..very very pretty.

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  14. Ohh, that sounds so delicious Gloria. I love Clafoutis!! How is Esperanza? Keeping her and you in my prayers! xxoo

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  15. Una receta deliciosa y unas fotografías que invitan a probarla.
    Es un verdadero placer visitarte.
    Un abrazo

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  16. Lovely mini clafoutis!

    Cheers,

    Rosa

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  17. Thanks a lot Brownieville girl, thanks by coming, gloria

    GRacias Mar, me gusta esto de las porciones indivuduales, is nice, gloria

    Gracias Ferrán, sé que te encanta la repostería casera ami tambien, e stna distinto lo que se hace en casa con lo que se vende afuera en los super por ejemplo.
    Gracias por tofo, cariños, gloria

    Gracias Isa por venir y por tus comentarios, cariños, gloria


    Thanks Buffalo, you are really nice! gloria


    Gracias Marcela, a mí tambien me encantan los higos secos son deliciosos! gracias, gloria


    Thanks Vall, I love too , gloria

    Thanks Peachskins, gloria

    Thanks Christine, I love this dessert, cheers, gloria

    Thanks Rachel and thanks by coming, gloria

    Thanks Marie, she is fine bu we have to take some tests, continue praying please, I will mail you soon, huggs gloria

    Gracias Rosa y gracias por venir, gloria

    Thanks a lot dear Rosa and thanks by coming, gloria

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  18. Que rica mezcla Gloria, me parece una delicia esta postre, cuantos quiero hacer!!
    Ya se ven los dias mas grises por ahi.
    Besitos.

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  19. Gloria! te he leído con Harry. Besos con lo de Espe y tranquila. Se te quiere! OLGA.

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  20. I love clafouti and flognards. Yours looks wonderful and I'll add it to my collection. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

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  21. Gracias Stefania, thanks by coming, gloria

    ah Kako! claro, tú lo notas por las fotos , es verdad aunque hay días con mas sol pero está muy frio, pero tambien depende de la hora en que tome la foto, muchos besoos amiga, gloria

    Gracias Olga, que amorosa eres por venir a mi blog, gracias por tu apoyo y cariño, gloria

    Thanks dear Mary Im in love with this dessert! blessings to you, gloria

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  22. Cada día me gustan las fotos que haces, irradian un ambiente de paz y tranquilidad que refleja muy bien tu alma. Y como siempre, me quedo prendada (o me tinca, que me ha gustado esta palabra que no había oído nunca) con tus cosas para cocinar: qué preciosos moldes! Es de justicia un habitáculo así para la delicia de postre: me encantan las frambuesas!
    Un abrazote, amiga, que estéis bien todos en casa.

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  23. Lovely, Gloria! I love clafoutis! And the individual servings are a great idea!

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  24. what a gorgeous blog Gloria- I love it! You may like mine, I'm cooking my way through the Spanish cookery 'bible' 1080 Recipes in 1 year! x

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  25. Great desert! Looks really tempting!

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  26. Love your new header Gloria - very nice. This is such a wonderful summery dessert - and we are just going into winter - sigh ...

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  27. Gracias Rosita, que buena a miga eres, quizas es al revés lo hago así porque la cocina me da tranquilidad, de verdad me encanta, ya sabes como es , gracias, besoos, gloria

    Thanks a lot Barbara, thanks for stopping by, gloria


    Thanks Emmalene, thanks for stopping by, I visit your blog, I loves! gloria


    Me too Blonde, huggs, gloria


    Thanks Tobias, thanks by coming, gloria


    Thanks Cakelaw, here is winter too but I make berries all the time I cant live without them, he,he, huggs gloria

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  28. Oh wow this sounds really good – thanks for the idea!Delicioso,Gloria!

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  29. To me, life ain't fun without pie.

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  30. You are so talented, Gloria. Your photos are amazing, your recipes are sure to please anyone and I love the use of the figs. I have yet to see fresh figs here but I will be saving this recipe for when they come in. Delicious.

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  31. So delicious and well presented ♥

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  32. Thanks Erica,I think is easy and yummy, what more?? besoos, gloria

    Yes Blonde Duck for me pie is one of my favorites things in life, Love pies every time, huggs! gloria


    Thanks Bridget but I find your recipes really lovely and yummy,I love figs!!, gloria

    Thanks Ana, you always are really nice and lovely, huggs, gloria

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  33. c'est une pure tentation ce clafoutis
    j'aime beaucoup
    bonne soirée

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  34. Merci Fimere, vous êtes très bon ami, bonne soirèe, gloria

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  35. Thnaks dear Blonde, have a nice Thursday and a lovely weekend, gloria

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  36. Wow, a clafoutis with both figs and raspberries sound spectacular!!!

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  37. Just jumping back in to thank you for your visit to my blog. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

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  38. Un classique de la cuisine française, très bon.
    A bientôt.

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  39. Thanks 5 star, xxx gloria

    Mary, thanks dear but REALLY I love your blog and recipes, thanks by coming, blessings to you, gloria

    Thanks Nadji, Im proud you like, he,he, I love french cuisine, xx gloria

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  40. Very happy about your visit in my blog.
    Sorry, but "I speak english like a spanish cow" (In France, we said that).
    I don't speak spanish to . . .
    Kisssssssssssssssssssssssssssss

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  41. I like the sound of using figs and raspberries in a clafoutis.

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  42. ¡Hola Gloria!

    Estos postres me encantan mucho!!
    MMMMMMM,...están delicioso!!!

    Tengo 84 % en mi examen de español!!!!

    Muchos besos de Bruselas!!

    xxxxx

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  43. Que linda receita de clafouti!

    Adorei os ramekins!!

    Bjs

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  44. Gloria - I love clafouti's. Plum in my summer has to be my all time favorite from a french cookbook I have. Yours looks yummy!

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

.

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