Well many of you know Im a crazy by berries, all types, strawberries, raspberries, blueberries etc. and know the Spring is arrive in the North (we are in Autumn) I think in berries and always we try
to eat healthier, blueberries are delicious and packed with antioxidants. Many studies have concluded that a diet high in antioxidant foods prevents heart disease, and reduces blood pressure so try
this delicious Tiramisu recipe I adapted from Good Housekeeping, August 2009
Ingredients(9 servings)
1 to 2 lemon
3 1/2 cups of blueberries
1 cup of sugar
4 tabls. of water
4 plain low fat yogurt or greek yougurt (600 grs. aprox)
2 pkg. lady fingers ( 300 grs. aprox.)
mint spring for garnish
1. From lemon (s) grate 1 1/2 teaspoons peel and squeeze 1/2 cup juice.
2. In medium sauce pan , combine 1 1/2 cups of blueberries, 1/4 cup of sugar and 1 tablespoon of water. Heat on medium 5 minutes, or until blueberries soften and juices thicken, stirring occasionally. Transfer to medium bowl and stir in 1 1/2 blueberries.Set aside.
3.Prepare lemon syrup : In microwaves safe small bowl, combine 1/4 cup sugar and remaining 3 tablespoon of water. Cook in microwave on high 1 minute. Stir in 3tablespoons lemon juice and 1 tablespoon lemon peel.
4 In medium bowl, stir together with yogurt and remaining 1/2 cup of sugar 1 tablespoon of lemon juice and 1/2 teaspoon lemon peel.
5. In a ceramic or glass baking dish arrange half of lady fingers over blueberries. Brush with half of lemon syrup. Spoon blueberries mixture evenly over ladyfingers. Arrange remaining ladyfingers over blueberries.
Brush with remaining lemon syrup.
Spoon yogurt mixture on top , spreading evenly.
Cover and refrigerate by 3 hours. To serve top tiramisú with remaining blueberries and garnish with mint spring.
(each portion is about 170 calories)
EN ESPAÑOL
Tiramisú de arándanos y limón
Muchos de Uds. ya saben que soy loca por los berries, de hecho si revisan el Label "berries" (frutos rojos) verán que es verdad.
Sé que muchos saben que los arándanos son muy saludables, altos en antioxidantes lo que puede protejer de los ataques del corazón, y de la presión alta, además son deliciosos, y esta receta que adapté de Good Housekeeping, Agosto 2009 es baja en calorías y muy buena.
O sea una saludable versión del rico Tiramisú.
La receta
Ingredientes (9 porciones)
1 a 2 limones (la ralladura y el jugo)
3 1/2 tazas de arándanos
1 taza de azúcar
4 cucharadas de agua
4 botes de yogurt normal bajo en grasas (aprx. 600 grs.)
2 paquetes de galletas tipo biscuits o dedos de dama
(aqui les decimos galletas de champaña)(300 grs.)
hojas de menta para adornar
Preparación
1. De los limones extraer 1/2 taza de jugo y 1 y 1/2 cucharada de ralladura de limón.
2. En una olla mediana combinar 1 y 1/2 taza de arándanos 1/4 taza de azúcar y 1 cucharada de agua, calentar por unos 5 minutos o hasta que los arándanos estén tiernos y el jugo espeso, revuelva ocasionalmente.
Transferir a un bol mediano y mezcle con 1 y 1/2 taza de arándanos. Reservar.
3.Preparar el jarabe de limón, en un bowl apto para microondas, combine 1/4 taza de azúcar y revuelva con 3 cucharadas de agua, cocinar en microondas por 1 minuto. Agregar la ralladura de limón y el jugo.
4.En un bowl mediano unir el yogurt con 1/2 taza de azúcar y 1 cucharada del jugo de limón y ralladura.
5.En una fuente para postres, acomodar primero los biscuits o galletas Pincelar con el jugo de limón.
colocar una capa de mezcla de yogurt y encima los arándanos, colocar otra capa de galletas y volver a colocar arándanos y yogurt para finalmente terminar adornando con arándanos y hojas de menta.
Llevar a la nevera o refrigerdaor por lo menos por tres horas para que se asiente el postre.
Para servir adornar con algunos arándanos.
I am crazy for berries too and I found them very versatile and delicious.
ReplyDeleteThis is a lovely blueberry lemon tiramisú pudding.
Great photos x
Me gusta este postre y tengo arándanos en el congelador.¿Me quedará bien con los arándanos congelados?
ReplyDeleteBesitos
Un postre realmente delicioso y muy fácil de hacer.
ReplyDeleteHabrá que intentarlo.
Besos
Cariño, que delicia y que bonita... me he perdido algunas entradas pero me voy a poner al dia ahora mismo...
ReplyDeleteUn besote
I love blueberry desserts.
ReplyDeleteriquisimo el tiramisu,y me encantan los arandanos ,me recuerdan mi niñez,en el lugar donde vivian mis abuelos los recogiamos en la orilla de los campos
ReplyDeleteun saludo
il a l'air délicieux et fantastique bravo
ReplyDeletejoyeuses pâques
Que receta más curiosa, la apunto para alguna ocasión. Un saludo
ReplyDeleteAna Im glad you are a crazy by berries too! thanks by stopping by dear Ana, huggs gloria
ReplyDeleteCaravù, gracias por venir, HAZLO con los aràndanos congelados, se puede hacer con los dos ya sea frescos o congelados, besoos
gloria
Gracias Ferràn, de verdad es una deliciosa receta, besos gloria
Gracias Mar, me encantan los berries, y los aràndanos son deliciosos, besos gloria
Me too Blonde, me too, thanks for stoppig by, xxx gloria
Isa, muchas gracias, tambièn me encantan los aràndanos, este año por primera vez tengo unas plantas de aràndano pero solo para el pròximo verano sabremos si tenemos.
Que maravilla Uds. los recogìan como las moras...
Gracias por venir, gloria
Merci beaucoup mon ami que j'aime les bleuets, joyeuses pâques,gloria
Josè Manuel, me llama la atenciòn que la encuentres curiosa, es igual a un Tiramisù normal sòlo que se reemplaza el queso mascarpone o queso crema con yogurt natural, el yogurt natural (sin sabor) es fantastico yo lo uso siempre, cariños, gloria
This is the second blueberry tiramasu I have seen today. I really think someone is telling me I NEED to make this!!!!
ReplyDeleteYour photos are just getting better and better, Gloria! These are fabulous! And what a great idea to make a blueberry tiramisu! Combining good health with great flavors!
ReplyDeleteYou always have such great recipes!
Big hug!
Thanks Vall, many days I want to post this recipe, but you know sometimes is impossible, Thanks for stopping by, huggs gloria
ReplyDeleteThanks Barbara I love this recipe when I saw in Good housekeeping and all here loved it.
Really is nice. huggs, gloria
Glorita!!! Que original este teramisú con arandanos, la mezcla es exquisita.
ReplyDeleteOjalá que te quede rico el arroz con leche, es super facil de hacer.
Yo estoy con siatica desde el lunes pasado y apenas me levanté el jueves por un ratito y me metí en la cocina, ahí salió el arroz con leche, pero te confieso que sigue ahí porque mi nana y yo somos las únicas que lo comemos.
Muchos cariños!!!!
Gloria,
ReplyDeleteQue rica combinación de sabores.
Gracias!
Another gorgeous dessert Gloria. Love blueberries. This sounds so fresh and summery with the lemon x
ReplyDeleteHola Rosario, que lata estar con siàtica, ademàs tù que haces tantas cosas,me tinca montones el arroz con leche de coco, lo harè.
ReplyDeleteCuìdate, hoy el dìa amaneciò nublado (gracias a Dios) pero supe que allà ha estado malo el tiempo, besoos amiga, gloria
Gracias Pilar ademàs es una receta muy healthy y rica, besoos, gloria
Hi Brenda I missed you, only yesterday I was remember you, are you OK? I will visit you. You know I love blueberries, huggs gloria
WOW Sophie you really amazing me you are talking perfect spanish dear!! Thanks by stopping by!! huggs gloria
I love the idea of this dessert Gloria. So pretty and fresh. xx
ReplyDeleteThanks dear Helen, huggs, gloria
ReplyDeleteBeautiful! This looks so delicious.
ReplyDeleteBluebery and lemon are a match made in Heaven! Good flavor combo!
ReplyDeleteThanks Pam, hugss, gloria
ReplyDeleteThanks Buffalo, I love blueberry and lemon, huggs, gloria
I'm crazy for blueberries too! This recipe looks fantastic and I love your blue plates! Very nice photos!
ReplyDeleteThi looks sublime Gloria - I also like the fact that you used low fat yoghurt instead of cream or marscapone.
ReplyDeleteThanks a lot ungourmet I love blueberries and this is my favorite china.hugs, gloria
ReplyDeleteThanks Cakelaw, I love blueberries and the yougurt is nice to this recipe, thanks for stopping by, gloria
Gloria:
ReplyDeleteNo había visto tu blog. es precioso y exquisitas recetas.
me encanto la propuesta de tu postre. Me hice tu seguidora
un abrazo y nos vemos pronto.
edith
la brujita de Jengibre
What a unique and delicious tiramisu with blueberry and lemon! Yum!
ReplyDeleteGracias EDith eres muy bienvenida amí tambien me gustó mucho el tuyo, un abrazo, gloria
ReplyDeleteThanks a lot 5 star Foodie,and thanks for stopping by, gloria
Wow! This is a beautiful and delicious take on the usual tiramisu. It is perfect for the coming summer although I would happily eat this any time of year. Your photos are lovely!
ReplyDeleteGloria, this looks divine and sinful...is that possible?! I love it!
ReplyDeleteThanks Bridget, you are so sweet, Im in love with this dessert you can feeling with other berries, thanks for stopping by, gloria
ReplyDeleteTonya this dessert is really yummy and the kids loved it! try eat , huggs gloria
A fabulously fresh combo! Your Tiramisù looks delicious!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thanks Rosa and thanks for stopping by, cheers, gloria
ReplyDeleteGloria mon amie, tes réalisations sont toujours un plaisir pour les yeux.
ReplyDeleteEn plus, je suis sûre que c'est très bon.
A bientôt.
I hope you had a great Easter! :) This looks so good!
ReplyDeleteMerci cher ami, j'aime les bleuets, sont beaux à cuire, Merci d'être venu, gloria
ReplyDeleteThanks dear Blonde I had a lovely Easter, huggs gloria
Gloria love your version of Tiramisu and as you bet, love berries too… very eye-appealing!
ReplyDeleteCheers,
Gera
Thanks a lot dear Gera, yes is a nice and yummy recipe, huggs, thanks for stopping by, gloria
ReplyDeleteYum! Look at those fresh blueberries! I love tiramisu - great recipe.
ReplyDeleteThanks Chef fresco, I lov this dessert! gloria
ReplyDeleteJe vois que tu parles français aussi, j'adore cette recette de tiramisu aux myrtilles,
ReplyDeletethanks for your comment