This is a really classic from Chile, "Pastel de Jaibas" (Crab pudding)
This pudding in its own shell crab is a typical of my country, I did it for the past summer when we went to the beach a few days.
It is absolutely delicious, I did it in their shells but can be done in small bowls, ceramic or clay.
This recipe is from Coco Pacheco chef, a fantastic chef from Chile specially in fishes and sea food.
I made this review because tomorrow April 15th is the national day of chilean food! and my friend Anabella asked me if I can post about it. Please visit her blog , she has a wonderful and nice blog about chilean food with nice recipes.
I think this is one of my favorites chilean meals
Ingredients (6 servings)
2 tablespoon of oil
1/2 teaspoon of red pepper grinded
2 cloves galic grinded
1 cup of chopped onion
1 pinch of oregano
1 cup of fish soup or seafood soup
500 grs. crab meat shredded (or frozen crab meat)
8 slices white sandwich bread without crust soaked in milk
4 tablespoon of parmesan cheese grated
2 tablespoon of butter
salt and peper
3/4 cup heavy cream
METHOD
1. In a saucepan heat the oil and red pepper, and cook with the garlic cloves and chopped onion, until are tender.
2. Add the oregano and the fish soup, cook to medium heat until boil.
3.Add the the crab meat to this mix and stir .
4. Add the soaked bread, the grated cheese and butter.Seasoning with salt and pepper and stir all the time until is thick .
5. Set aside and add the heavy cream and cook by a while.
6. Empty the crab mix in a clay or ceramic dish or little ceramic bowls.Or use teh crabs shell clean and dry.Look great.
Sprinkle with grated cheese Cook at oven to medium heat until are golden (About 20 minutes)
Serve inmediately.
EN ESPAÑOL
Pastel de Jaibas (Pastel de cangrejo)
Este Pastel de Jaibas es un clásico de mi país, Chile.
Lo hice para el verano anterior cuando estuvimos unos días en la playa.
Esta receta es de Coco Pacheco un muy buen Chef de Chile especialmente en pescados y mariscos , tiene un restaurante delicioso.
Vuelvo a publicar esta receta porque mi amiga Anabella del blog http://cocinartechile.blogspot.com/ y nos pidió si podiamos hacer algo para mañana 15 de Abril que es el día de la comida chilena.
Y este es uno de mis platos favoritos.
Ingredientes (6 porciones)
2 cucharadas de aceite
1/2 cucharadita de paprika o pimentón molido
2 dientes de ajo picados finos
1 taza de cebolla picada fina
orégano
1 taza de sopa de de pescado o de mariscos
500 grs, de carne de cangrejo o jaiba desmenuzada (tambien puede ser congelada)
8 rebanas de pan blanco de molde (en tajadas) sin las cortezas
y remojadas previamente en leche
4 cucharadas de queso rallado
2 cucharadas de mantequilla
sal y pimienta
3/4 taza de de crema o nata espesa
Preparación
1. En una olla calentar el aceite a fuego medio con el pimentón molido y cocinar con los ajos y la cebolla hasta que estén blandos sin dorar.
2. Agregar revolviendo el orégano y caldo de pescado, llevar a fuego medio revolviendo.
3. Limpiar la carne de cangrejo para eliminar cualquier dureza, (se puede hacer tambien con carne de cangejo congelada) y se añade a la mezcla anterior. Revolver.
4. Agregar revolviendo el pan remojado en leche, el queso rallado y mantequilla. Sazonar con sal y pimienta, revolver hasta que la mezcla espese y hierva.
5. Al final agregar la crema o nata espesa, cocinar por un rato..
Vaciar la mezcla en pailas de greda o en bols de cerámica o en los caparazones de jaiba.
Espolvorear con queso y gratinar por unos 20 minutos,
Servir inmediatamente.
You had me at the word "crab"! So tomorrow is the Day of Chilean food huh? Well it's also payday here at Rancho de Gipson, so you have my word that we will be participating with some of the dishes presented here!
ReplyDeleteYou are so sweet Aaron!! talk before what you made!! huggs, gloria
ReplyDeleteMe encanta el marisco¡¡¡y esa preparación es de lo mas original¡¡¡¡¡
ReplyDeleteBesos
Que buenisimo tiene que estar el Pastel de Jaibas :)
ReplyDeleteUn beso
Maria
x
This looks so elegant and impressive.
ReplyDeleteWhat a fantastic presentation for a delcious dish Gloria!!!!
ReplyDeleteI love the way this is served in the shell...gorgeous recipe!
ReplyDeleteGloria: Bravo! This looks so delicious and I love the presentation.
ReplyDeleteBest,
Bonnie
Gloria: Una vez más te luces con esta estupenda receta. ¡Me encanta el pastel de jaibas!
ReplyDeleteLas fotos están preciosas y la presentación es perfecta.
Un abrazo
http://elpuntodelcaramelo.blogspot.com
Gloria, una receta a la altura de cualquier celebración. Me encantó, que buenas las fotos!!!! Por lo demás el pastel de jaivas es de mis favoritos.
ReplyDeleteGracias por sumarte con este post maravilloso, al Día de la Cocina Chilena! (sobre todo porque el aviso fué tan a última hora).
Cariños
Mmm. It looks and sounds creative and delicious.
ReplyDeleteGloria que delicioso pastel, una magnífica receta.
ReplyDeleteNo tenía idea que mañana era el Día de la Cocina Chilena, este pastel es ideal para celebrarlo.
Besos
A la altura de tan importante día, te pasate , una vez más querida Gloria, besitos
ReplyDeleteGrazie Federica, x gloria
ReplyDeleteIsa esta receta es deliciosa, x gloria
Thanks for talk in Spanish dear María, xgloria
Thanks dear Lisa, x gloria
Thanks so much Val! xx gloria
Thanks Magic of Spice, thanks for stopping by, gloria
Thanks a lot Bonnie, gloria
Gracias Nathalia, me encnatan las jaibas, gloria
Gracias Anabella, corrí para hacer el post pero yo feliz, encuentro lindo por celebrar este día gracias por invitarme, x gloria
El pastel de jaibas es una d emis recetas favoritas. un abrazo, gloria
Thanks Pam, xgloria
Gracias Annie, yo me enteré hace poco gracias a la Anabella,, gloria
Gracias Pamela , me encanta el pastel de jaibas, x gloria
That sounds wonderful and looks amazing too! I will try to find some Chilean food here tomorrow, even if it is only empanadas.
ReplyDelete:)
Muy bien elegida la receta! Que delicia, se me cae la baba, jaja
ReplyDeleteQue buena la foto de las jaibas.....y el pastel....me encanta!!....se ve delicioso!!........Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteI wish that I had you here in the hospital to cook for me dear Gloria.
ReplyDeleteThank you for checking in on me so often. I appreciate your love and prayers. Hugs, Lura
Un pastel muy original, se ve delicioso.
ReplyDeleteSaludos
Que delicia de pastel!! tiene que estar buenísimo. Besos
ReplyDeleteI love crabs! I wish I could taste some now!
ReplyDeleteGloria que plato de lujo
ReplyDeleteMe gusta tanto
Te quedo muy lindo
Las fotos están hermosas
Yo lo celebre con una paila marina
http://comidachile.blogspot.com/2011/04/conmemorando-el-dia-de-la-cocina.html
Que disfrutes de un hermoso fin de semana
Mary empanadas is a wonderful idea we love empanadas!!! gloria
ReplyDeletePilar es que uno de mis platos favoritos el otro es el pastel de choclo, los amo a los dos, besos gloria
Gerardo (mi marido) es el fanático de las jaibas Marcela cuando vamos siempre compra aunque con los niños reclamamos porque se trabaja bastante! un abrazo, gloria
aah my dear Lura I always thinking If I could I will go with you in the Hospital my dear, and I love if I would care you. Thanks by comig, the prayers on the way! huggs, love yah! gloria
Gracias José Manuel, es muy rico! gloria
Gracias Rosana, siempre eres tan cariñosa, besos, gloria
Me too Angie I look the pictures and I feel hu ngry! ja,ja! huggs gloria
Gracias Angélica a Gerardo le encnata la paila marina y a mi papá también, voy a ver tu receta, un abrazo amiga, gloria
That pudding sounds so flavorful! A delicious combination of ingredients.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Oh Gloria,
ReplyDeletethis a glorious dish!
I am a very fish person. Love it.
Have a nice week end, Barbara
Te las mandaste Gloria, que plato más rebueno y la primera foto es mortal, en la misma caparazón servido, que cosa mas rica, estoy babeando, no hay como la centolla y la jaiba.
ReplyDeleteUn abrazo amiga.
This sounds remarkable delicious. The flavors and textures are mentally playing on my tongue. I have to give this a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks dear Rosa we love this type of dish! is typical chilean, have a nice weekend! gloria
ReplyDeleteThanks a lot Barbara I love seafood too especiallly crabs! xxgloria
Have a nice weekend
gloria
Kakito adoro el pastel de jaibas, tengo una amiga que a veces trae del sur congelada la pasta de jaiba (en esas cajas de helados) alcanza para dos pasteles pero este plato fue hecho con jaiba natural.
Ahora voy a ver tus manjarates siempre se los he querido hacer a los niños, mueren por el manjar pero he tenido una mañana a todo vapor, ya te contaré, haciendo las cosas, cocinando y de repente vengo al blog. Ahora voy. besos gloria
Thanks dear Mary this is one of dishes we really love and enjoy, thanks for stopping by, I love seafood too,blessings to you dear, gloria
Gloria This is fantastic; I love it when you share your national recipe. This will be a hit chez nous I am sure!
ReplyDeleteRita
A beautiful presentation in the crab shell, Gloria. And it sounds like a fabulous recipe!
ReplyDeleteThank you World-wide LOVE.
ReplyDeleteand, your encouragement.
Switch from atomic/notclear energy to Nature energy.
We will walk the way in the near future.
From Japan, ruma
Gloria, feliz día.
ReplyDeleteEl budín queda muy bien así presentado.
Un abrazo.
my mom used tomake something similar when we were younger, I have not had it in ages!! thanks for the reminder!!
ReplyDeletesweetlife
Oh wow, such a fantastic presentation and it sounds fantastic!
ReplyDeleteSuch a lovely presentation in the crab shell, and your dishes are beautiful.
ReplyDeleteI didn’t enjoy that Chilean classic but I'd do it soon - hope you've had a great national day of Chilean food :)
ReplyDeleteCheers,
Gera
It's amazing how little I've eaten or knew about chilean food. After, having browsed through those ingredients...I may want to have a second helping.
ReplyDeleteGloria, once again, thank you for bringing me to another part of the world ;o)
Ciao for now,
Claudia
Thanks to all by your lovely and nice comments, xx gloria
ReplyDeleteDear Gloria, lovely presentation! I have yet to try crab pudding and yours look yum!! xx
ReplyDeleteWow Gloria! How amazing is this dish! I have never cooked crab myself - this just looks phenomenal and tasty.
ReplyDeleteHolaaaa preciosa!!!
ReplyDeleteMe acabo de poner al día en tu blog y me gusta todo lo que he visto. Los cupcakes le han quedado preciosos a Espe.
En España a este tipo de cangrejo le llamamos buey, jaja.
Muacs dulces. Me gusta el cambio de letra, diseño, etc y espero que estéis todos muy bien
Looks great!
ReplyDeleteThanks so much!!
ReplyDeleteGracias Berta, besos, gloria
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ReplyDeleteI think it could be more general if you get a football sports activity inca kola
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