This recipe is from a wonderful man and smart and creative Chef, Carlos Monge, a Chilean chef , died too young a few years ago, was only 46 years.
But he left a legacy of wonderful recipes.
Carlos made important contributions to Chilean cuisine, techniques and ingredients of the Orient and the rescue of native products.
The amazing of Carlos Monge was a pioneer of fusion cuisine, when he was known, traveled widely in China, Japan, Thailand, throughout Asia. .
Reviewing some of his recipes amazes me to see that for example in giving panquekes in this recipe (stuffed with crab) the measures are accurate, never fails, and always he make the dough..
These are small panquekes do no more than 10 or 12 cm make in a skillet.
Can also be frozen.
A recipe that can be used to enter or bottom plate or aperitif. .A recipe easy and absolutely delicious.
Ingredients(6-8 servings)
Dough
4 tablespoons of flour
1/2 teaspoon of salt
4 eggs beaten
4 tablespoon of cold water
Stuffed
2 tablespoon of oil
1 egg beaten
1 green onion chopped
350 grs. crab meat in little pieces (fresh of frozen)
1 tablespoon of white wine
salt and pepper
1 tablespoon of corn flour dissolved in two tablespoon of cold water
1 tablespoon of flour mixed with a little cold water
oil for fry
1. Make dough
In a bowl mix the flour with salt; add the cold water (4 tablespoon) and the eggs, beat until you will have a smooth paste.
Moist with oil a little skillet, place 4 tablespoon of the mix
Place 4 tablespoons of dough by turning the pan to spread evenly, cook medium fire until the edges are lifted a bit and turn to cook the other side. Follow the same procedure until the mixture and reserve the pancakes.Prepare the filling
In another medium saucepan heat oil, add the eggs, green onions and crabmeat, cook over medium heat a few minutes. Add wine, salt, pepper and cornstarch dissolved in water, stir until it thickens. Remove from heat and let cool.
Preparation stuffed pancakes
Take each pancake and put two tablespoons of filling, fold the four sides towards the center. In rolls the pancake tight and together with the flour mixture with water (to make them stick better.)
In a skillet heat oil and fry the little rolls until golden, set aside on kitchen paper towels.
Serve hot.
Serve alone or with green salads.
EN ESPAÑOL
Panqueques rellenos con jaiba (cangrejo)
Esta receta es de un hombre maravilloso, creativo e inteligente , un Chef chileno maravilloso e intuitivo para la cocina, murió hace unos años, demasiado jóven, apenas tenía 46 años.
Pero dejó un legado de recetas maravillosas.
Fue un precursor de la cocina-fusión, viajó por todo el Oriente, China, Japón, Tailandia etc, de donde traía ideas maravillosas que aportaba a la cocina nacional chilena, en ese tiempo apenas se conocía la cocina fusión.
Me gusta porque sus recetas no son complicadas son exactas y utiliza elementos de aquí con otros de afuera.
De hecho esta masa para panqueques hecha por él mismo, yo sé que por tiempo muchas veces compramos las diversas masas pero a él ni se le ocurría.
Esta masa de panqueques se hace en un sartén pequeños porque esa es la idea unos rollos pequeños rellenos de carne de jaiba que puede ser congelada o fresca.
Los panqueque se pueden congelar, poniendo un film plástico entremedio.
Ingredientes
masa
4 cucharadas de harina
1/2 cucharadita de sal
4 cucharadas de agua
4 huevos batidos
Relleno
2 cucharadas de aceite
1 huevo batido
1 cebollín picado
350 grs. de carne de jaiba congelada o fresca (cangrejo)
1 cucharada de vino blanco
sal y pimienta
1 cucharada de harina de maiz disuelta en dos cucharadita de agua fría
1 cucharada de harina mezclada con una cucharada de agua fría
aceite para freir
Preparar la masa
En un bol mezclar la harina con la sal; agregar poco a poco cuatro cucharadas de agua fría y huevos; batir hasta formar una masa suave.
Untar ligeramente un sartén pequeño con aceite, colocar cuatro cucharadas de la pasta girando el sartén para esarcir de modo uniforme; cocinar a fuego medio hasta que los bordes se levanten y dar vuelta para cocer por el otro lado. Seguir el mismo procedimiento hasta terminar con la pasta y reservar los panqueques.
Preparar el relleno
En otro sartén calentar el aceite, agregar el huevo, cebollín verde y carne de jaiba, cocinar a fuego medio unos minutos. Añadir el vino, sal, pimienta y maicena disuelta en agua fría y cocinar revolviendo hasta espesar.
Retirar del fuego y dejar enfriar.
En cada panqueque o crepes poner dos cucharadas de relleno, doblar los cuatro costados hacia el centro.
Enrollar los panqueques bien apretados unir con la mezcla de harina y agua, esto hará que no se abran.
En un sartén calentar aceite y freir de a pocas unidades hasta que estén dorados, estilar en papel absorbente.
Servir calientes.
Se pueden comer solos o con ensaladas verdes.
How sad to hear that the chef lost his life at such a young age. This recipe is a lovely and delicious tribute and I can imagine you enjoyed every bite.
ReplyDeleteEspero hayas pasado un feliz 18!!.....como me acuerdo de Carlos Monge....y esta receta es sabrosa y cumple con darle un buen homenaje a un gran chef y gran persona......Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteMuy ricos. Este tipo de comida me encanta.
ReplyDeleteUn abrazo.
Hace tiempo que vengo defendiendo que tu cocina está impregnada de espíritu Zen, esto es, de sencillez, profundidad, sabor, salud y variedad. La receta de este post, además, nos viene enmarcada con look oriental, ciertamente han quedado unos platos maravillosos. Porque la presentación también cuenta, pero el sabor tiene que ser de otro mundo, tiene una pinta divina.
ReplyDeleteBesos.
=^_^=
Thay look absloutley so so yumm. I cna imagine bitting into them.
ReplyDeleteCiao Gloria che meraviglia questo tua ricetta :) un bacio
ReplyDeleteGloria, these crab pancakes look so yummy! I love crab.
ReplyDeleteMaria
x
Es una delicia de receta y el relleno me encanta la jaiva
ReplyDeleteamiga me gusto mucho
Y me recordé de este gran cocinero
besos
What a lovely tribute to a chef who lost his life at such a young age. These filled pancakes really look wonderful. I hope you are having a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteQue crujiente se ve tú receta, me ha gustado mucho.
ReplyDeleteSaludos
YUM! These look so good, Gloria! :o) My husband is allergic to crab, so I rarely ever make anything with crab in it. I miss it sometimes. I wonder if imitation crab would be a good substitute here. Will try! Happy Days ((HUGS))
ReplyDeletemmmm me encantan los panqueques, te han quedado de una pinta que dan ganas de devorarlos todos! seguirè actualizàndome con las recetas que me he perdido... Besitos y felices fiestas patrias!!!
ReplyDeleteThese are perfect little appetizers...and I'd love them for lunch!
ReplyDeleteI've never heard of this chef...so sad to have died so young but how lovely you have his recipes, Gloria. I hope you post more of them. This one is a gem!
What a shame I'm allergic!
ReplyDeleteUna receta exquisita que me gustaría probar.
ReplyDeleteBesos
Gloria, these crab rolls look so delicious...would love to try it...very tasty :-)
ReplyDeleteThanks a lot Bridgett, and thanks for stopping by!Really he was an special and adorable man, x gloria
ReplyDeleteQuerida Marcela Te acordabas de Carlos? un hombre maravilloso y sencillos y sus recetas tambien! besos
Gracias Amparo, a mí tambien me gusta, cariños gloria
Gracias Annie, besos gloria
Thanks a lot Juliana I love this recipe, xx gloria
Gracias Nan-do si es verdad que es muy rico, gracias por venir,y gracias por apreciar lo que hago, x gloria
Thanks a lot Happy Cook, x gloria
Grazie Stefanía, un baciao, xx gloria
Oh María I love crab too! thanks bystopping by! gloria
Que amor era él Angélica y super sencillo, es muy normal y entretenido, siempre me hacía reir cuando lo veía, besos gloria
Thanks a lot dear Mary, blessings to you!! xx gloria
Gracias José Manuel, es una buena receta de una Chef fantástico, besos
Thanks my dear Tracy, yes you can make with other like turkey, chicken or kani kama, try, xx
Have a lovely day!gloria
Gracias Topino, besoos y Felices Fiestas, x gloria
Yes Barbara really are special for appetizers! are really nice I will try to make other lovely recipes of Carlos Monge, huggs gloria
My dear Blonde I think like Tracy you will try with turkey or kanikama or chicken, are really nice too! xx gloria
So great. Love that you blog in english and espanol. A great way for me to practice.
ReplyDeleteNice, Gloria. Los panqueques se ven deliciosos. Y que tristeza es la muerte de un chef tan joven...
ReplyDeleteThanks Nirmala, you are really welcome to my blog, x gloria
ReplyDeleteThanks a lot Stella, Is so sad but he let lovely things to remember him, really! x gloria
These sound fabulous Gloria - thanks to Carlos for leaving us with inspirational recipes like this one.
ReplyDeleteSo sad to hear of a young person's death. Forty-six is way too young to go. How wonderful that he left a legacy. There's nothing better than crab cakes and they look fabulous.
ReplyDeleteGreat photos too.
Sam
I'm sure he left a legacy of wonderful recipes Gloria.
ReplyDeletejijiji
ReplyDeletevengo a dejarte un mensajito ya que me causo mucha gracias el termino CATEO DE LA LAUCHA que leí en el blog de Pilar
Me recordé cuando vivía en el campo en el sureeeeeee
besos Catea no mas pa que veas si llegaron las frambuesas
Happy Tuesday!
ReplyDeleteGloria these look very good. I'll bet they would taste so good with many different savory fillings. I haven't made crepes like these yet, but I love this turkey dill crepe that I get at our favorite restaurant. Next on my list.
ReplyDeleteWhat a nice legacy he left behind, so sad he passed so young.
Gloria: Que rica receta. Yo tuve la suerte de ir a su restaurant y fue exquisito para mi fue la primera persona que empezó a fusionar los paltos con el oriente. Que lindo recuerdo.saludos
ReplyDeleteYes Cakelaw he was lovely recipes I will try to post someones! thanks gloria
ReplyDeleteI love crabs too Sam, he was lovely recipes! x gloria
Yes Vall thanks for stopping by! gloria
Angélica que divertido! es verdad es que cuando hablo con uds. les hablo tal cual, acuerdate que yo tambien soy del sure, de Concepción, cariños, gloria
Dear Blonde Happy Tuesday and Happy birthday, huggs dear, gloria
Thanks Lyndsey, and yes I think you can fillig with many things, chicken, turkey or others, x gloria
Claro que si que suerte que fuiste a su Restaurant el mismo atendía, cocinaba, hacia de todo, a mi me tocó verlo en clases de cocina, espectacular y adorable, si estoy de acuerdo fue el primero que trajo la comida fusión y sus recetas muy buenas cariños, gloria
Those look positively delicious!
ReplyDeleteGloria,
ReplyDeleteEstos panqueques si que me han dado envidia, suenan mejor que buenos. Yo también tengo el libro de Carlos Monge y la verdad es muy inspirador, como combina tan libremente los sabores, me encanta.
oh my gosh, those look amazing!
ReplyDeleteThanks Kelly, you are nice and thanks for stopping by! gloria
ReplyDeleteGracias Pilar, yo tengo recetas pero me gustaría comprar el libro, me encanta él, me gustan sus recetas. x gloria
Thanks simply life! x gloria
Thanks for the birthday wishes!
ReplyDeleteQue rica receta, que daría yo por comerme un crepê con ese relleno!
ReplyDeleteMe encanta la jaiba, eso si que se extraña y mucho.
Cuando puedas me escribes amiga, no he querido hacerlo por el fin de semana largo y porque sabia que estabas con visitas.
Un beso amiga.
Que relleno mas delicioso,Gloria!!!
ReplyDeleteThank you for introducing us to Carlos Monge. May the world get to taste his delicious legacy. =)
ReplyDeletebeautiful post!
ReplyDeleteDes omelettes farcies très originales.
ReplyDeleteJ'aime beaucoup.
Je note la recette de ce jeune chef que je ne connaissais pas.
Bonne journée et à bientôt.
Nunca había oído hablar de Monge. Qué lástima que muriera tan joven. La masa viene a ser como la de una crepe, no? Pero con agua en vez de leche. Tienen que estar bien buenas así fritas.
ReplyDeleteAbrazotes bien fuertes, amiga, besos para 'mi familia chilena'. ;·)
The rolls look sooo good!
ReplyDeleteoh! Blonde your are welcome dear!!
ReplyDeleteGracias Kako, todavía estan mis papas pero ya sabes que siempre me puedes escribir.
la jaiba me fascina tambien, te lo prepararé cuando vengas si Dios quiere! besos
Gracias Erica, xx gloria
Thanks Cherine, x gloria
Thanks Ree I will try to make more recipes of him! gloria
Thanks Tonya, x gloria
J'aime beaucoup des omelettes Nadji, xxxx gloria.
Bonne journée et à bientôt.
Hola Rosita, gracias por venir amiga, como murió muy jóven era más conocido aquí en Chile pero viajó muchísimo, además era sencillo y sin pretenciones (nada que ver ahora que todo es tan porducido) Un tiempo tuvo un porgrama en la tele y es el mejor que he visto. Es de esas personas que siempre echaré de menos, gracias por todo y tus cariños gloria
Sad to hear that about Carlos Monge. Hear we have a similar episode with an Uruguayan chef that died in a car accident few years ago.
ReplyDeleteWonderful recipe, typical of fusion cuisine and is very tempting the roll.
Cheers,
Gera
Those look so delicious! That dough sounds interesting.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
I popped over here from Chef Dennis's blog. Lovely blog Goria. I/m following you now.
ReplyDeleteGloria,
ReplyDeleteGreat job in recreating this dish. I am a big fan of crab meat. Look forward to following your cooking adventures here.
Mucho gusto en conocerla
Deve ser muito gostoso esses rolinhos.
ReplyDeleteAguardo você no nosso passatempo Alquimia de Ingredientes com Abacaxi e/ou Frango.
http://eumulheratual1.blogspot.com/2010/09/novas-indicacoes-no-passatempo-alquimia.html
Bjs
Just came from Dennis' blog. You have posted a lovely dessert there. I like it. Love your blog. Love your crab rolls. Would be lovely for breakfast or parties. Thanks very much for sharing.
ReplyDeleteDennis sent me here and I can see why; you have a wonderful blog. so much to learn.
ReplyDeleteMe encanta este tipo de comida.
ReplyDeleteFeliz fin de semana ♥
Thanks a lot dear Gera hope you have a lovley weekend! gloria
ReplyDeleteThanks Rosa is a yummy recipe, x gloria
Thanks a lot Jilly ann you are really welcome! x gloria
Thanks Lazaro, I loe your Blog too that I meet by Dennis Im following you now! x gloria
Eres muy bienvenido!
Thanks Eu Mulher I will visit you again soon! xx gloria
Thanks a lot Mary Moh you are welcome! x gloria
Rita, thanks a lot by your nice words! x gloria
Thanks a lot Anna, thanks and have a nice weekend! xx gloria
Hi! love these rolls, it's got my fav seafood in it!:D
ReplyDeleteThanks a lot Jeannie is my fav orite too!!
ReplyDeletehi gloria,
ReplyDeleteagain, another delicious recipe. just wondering what dip is best suited for this dish.
Thanks Ela, I thinks these rolls are wonderful with a Avocado sauce (like guacamole or simple mashed avocado with lemon and salt) The seafood is really yummy with avocados, we eat them with crabs and shrimps, cheers, gloria
ReplyDeleteI'm impressed that you made this. Just creating the crepes is hard. They all look so good!
ReplyDeleteThanks a lot Christine I love make panquekes and these are so good! gloria
ReplyDeleteFabulous to see Carlos is still with us, that his recipes have survived. Missing him every day, even after 12 years.
ReplyDeleteIvo
Im ao agree. Im still missed him, I will try to make others récipes of him!
DeleteWonderful person too:)