8 March 2010

Perfec Banana Pudding

I have seen this lovely dessert in Barbara's Blog (http://www.moveablefeastscookbook.blogspot.com/) and I always wanted made it!
For the summer (we stayed some days at the beach before the earthquake)I had some bananas and remember this, is a delicious and wonderful dessert the kids absolutely adore it. Thanks by the recipe Barbara, she has a wonderful blog with nice recipes,please visit her blog. And is a nice friend.Thanks dear.




Ingredients

1 cup sugar


1/2 cup all-purpose flour

1/2 teaspoon salt

2 cups milk

1 teaspoon vanilla extract

1 tablespoon butter

4 egg yolks

500 grs. lady fingers

5 large ripe bananas



For the meringue:

4 egg whites, at room temperature

5 tablespoons sugar

1/4 teaspoon cream of tartar

1/2 teaspoon vanilla extract



Method:

Preheat the oven at 190° C (medium heat)
.

Line the bottom of a 9x9-inch baking dish with a layer of lady fingers.
Peel the bananas and slice into 3/8-inch rounds;  Cover the banana slices with plastic wrap to keep them from darkening, and quickly make your pudding.

Combine the sugar, flour and salt in bowl, mix well, and set aside. In a heavy saucepan, beat egg yolks well (just use a fork or a whisk, but beat well). Over medium heat, add the flour mixture to the egg yolks alternately with the milk and vanilla, stirring constantly.

Bring to a gentle boil and, when mixture begins to thicken, add butter, continuing to stir to prevent scorching. When the mixture reaches pudding consistency, remove from heat.

Place a layer of banana slices in the baking dish on top of the vanilla wafers. Don't stint and put one slice of banana per wafer. Line those banana slices up edge-to-edge.

Pour, spreading as necessary, half of the pudding over the banana layer. Put down another layer of vanilla wafers, another layer of banana slices, and cover with the remaining pudding.




For the meringue, beat the egg whites with an electric mixer until they form soft peaks. Add the cream of tartar. Beat and then add sugar, a tablespoon at a time, and beat until stiff peaks are formed. Fold the vanilla into the meringue, and spread the meringue over the pudding, sealing it at the sides of the dish.

Place in a preheated oven and bake until browned, 12 to 15 minutes, depending upon your oven.
This recipe makes 6 or 8 servings. Any leftovers should be covered and refrigerated.


Refrigerate by 1 hour and serve.









En español

Cuando ví este postre en el Blog de Bárbara (http://www.moveablefeastscookbook.blogspot.com/) siempre pensé en hacerlo, y se dió cuando para el verano (Una semana antes del terremoto) estuvimos en la playa, tenía unas bananas e hice su receta. Gracias Barbara es una receta deliciosa y rápida y a los niños les encantó.
Visiten el Blog de Barbara tiene recetas maravillosas, además es una maravillosa amiga que en estos tiempos difíciles ha estado conmigo, supondrán que lo que más valoro es la amistad en estos momentos tan stresantes y difíciles.
Sufro de algo que se llama stress post traumático que genera mucha angustia, claro que al lado de lo que sufre otra gente no es nada pero les pido humildemente que rezen por mí, como nunca me he sentido superada y desolada, creo que es el peor momento de mi vida.
Hay mucha gente con esto. Y dicen que es normal despues de lo que vivimos pero no deja de ser angustioso.Por ejemplo mientars escribo esto lloro y no lo puedo evitar.
Gracias Barbara, por tu cariño y compartir tu receta.

Ingredientes

1 taza de azúcar
1/2 taza de harina
1/2 cucharadita de sal
2 tazas de leche
1  cucharadita de vainilla
1 cucharada de mantequilla
4 yemas de huevo
500 grs. de bizcochos (galletas) de soletilla o galletas de
champaña
5 plátanos maduros

Merengue

4 claras de huevo
5  cucharadas de azúcar
1/4 cucharadita cremor tártaro
1/2 cucharadita extracto de vainilla

Método
Precalentar el horno a 190°.

Preparar un molde cuadrado para el postre. Cubrir con una capa de bizcochos.
Cortar los plátanos en redondelas y tapar con un plástico para que no  se pongan obscuras mientras se prepara la crema del budín.
En un bol unir la harina, azúcar y sal. En una olla colocar las yemas y batirlas bien
Agregar la mezcla de harina azucar y sal.
Agregar la leche y la vainilla batiendo bien y calentar a fuego medio.
Revolviendo siempre de vez en cuando.
Estará listo cuando espese.
En el molde ir colocando una capa de galletas y una capa de plátanos y arriba una capa de la crema de vainilla.
Repetir las capas hasta terminar.
Batir las claras para el merengue, agregar el cremor tártaro y el azúcar hasta que quede un merengue firme. esparcir sobre el postre y llevar a horno de 12 a 15 minutos.
Retirar cuando esté dorado. Dejar enfriar.
Llevar a refrigerador durante una hora y servir.
Da para 6 a 8 porciones.







33 comments:

  1. this dessert looks so yummy!! i can do this there's a lot of bananas here :-) how are you my sister? i miss you!! kisses

    ReplyDelete
  2. My dear Dhanggit, Im wel now, tahnks was a terrible time with the earthquearke but now Im a liitle better, huggs, thanks by coming, gloria

    ReplyDelete
  3. Gloria: So glad you liked the pudding enough to post it. I love the way you did your meringue! Makes me want to make some for dessert tonight!

    (You need to add an "s" to the word feast in my URL. It's: www.moveablefeastscookbook.blogspot.com)

    ReplyDelete
  4. The pudding sounds just heavenly and what a gorgeous meringue!

    ReplyDelete
  5. Thanks dear Barbara I will add, sorry Im still not well. huggs


    Thanks dear 5 star foodie! gloria

    ReplyDelete
  6. Tiene una pinta de estar buenisimo. Gracias por la receta

    ReplyDelete
  7. I understand, Gloria! I'm amazed you are doing so well! It is very upsetting to all of us, but it is devastating to you and your countrymen. Please know that I am thinking of you during this time...recovery is going to take so long!
    Big Hug!

    ReplyDelete
  8. I am so happy to see that life is slowly getting back to normal after the earthquake Gloria. Our hearts are with you.

    ReplyDelete
  9. I've been craving banana creme pie- this is quite close to it!

    ReplyDelete
  10. Querida Gloria:

    asi como hay tiempos de dicha, hay tiempos como estos, de tormenta. Pero lo importante ahora es siempre recordar que estos momentos tendran que pasar, y venir mejores. Da gracias a dios siemrpe por todas las bendiciones que te rodean y veras que eso comforta en momentos tan dificiles...

    desde aca te mando mil besos y de hecho estare rezando pro que pronto llegue la calma, desde ya te mando mucho pero mucha buena vibra!

    gracias por seguir compartiendo con nostros, es muy valiente de tu aprte que aun despues de esta tragedia sigas tratando de endulzarnos la vida a los demas, este postre lo hare pensando en ti :) mil gracias de nuevo!

    ReplyDelete
  11. Hola, Gloria,
    espero que te encuentres mejor ya.
    Habéis pasado una prueba muy dura, pero nos alegramos que tú y tu familia habéis podido salir adelante a pesar de todo.
    Te mando un fuerte abrazo.
    ;o)

    ReplyDelete
  12. Gracias José Manuel, besoss amigo, gloria

    Gracias Laura, un abrazo, gloria

    Thanks a lot BArbara I place the blog OK now.
    Thanks by your prayers and feelings, feel me so nice and thanksful, gloria

    Thanks a lot dear Vall you are lovely dear and thanks for all, gloria

    Thanks Buffalo, you are nice! gloria

    Gracias Soleil, aprecio todo lo que sea buenas vibras, oraciones y buenos deseos no sabes cuanto se necesita, está todo muy difícil aquií, de a poco iremos saliendo y eso nos hará más fuertes lo sé.
    Besos, haz este postre amiga te gustará.gloria

    Gracias Feli y gracias por venir, te iba ir a ver, te agradezco tu visita, si tenemos que ser valientes no solo por nosotros, nuestros hijos y por los que están más mal, amigas mías estan sin casa.
    besoos gloria

    I love too dear Blonde Duck thanks by coming! gloria

    ReplyDelete
  13. Muchos besos y mucha fuerza. Seguro que poco a poco vas superando la ansiedad.
    Con cariño
    Mese

    ReplyDelete
  14. Hola preciosa¡¡ desde aquí te doy un fuerte abrazo y de corazón todas mis fuerzas para que pases esta época prontito, que así será ya verás¡¡¡
    La receta espectacular como siempre. Ten fuerzas.UN beso enorme de los MOl

    ReplyDelete
  15. I am so glad that you are posting dear. I have been very worried about you. Is your home OK? Are all of your family OK? Was there a lot of damage in your area? My thoughts and prayers are with you and those in your country.

    This pudding looks so good. I am sending love and hugs to you. Lura

    ReplyDelete
  16. Querida Gloria, somos muchos los que te queremos y te enviamos nuestro cariño, haciéndote depositaria de todo el amor y la solidaridad que sentimos por el pueblo chileno en estas horas amargas.
    Gracias por seguir adelante con tu blog, que creo es el mejor homenaje que puedes hacer a las víctimas.
    Es momento de sacar fuerzas de flaqueza y seguir tirando p'alante, aunque duela el alma hasta sentirla estallar, aunque el cuerpo se niegue a no hacer otra cosa que no sea llorar.
    Es el momento de luchar y no rendirse jamás.
    Un beso muy fuerte.

    ReplyDelete
  17. Gracias Mese, sí es un poco difícil porque además marzo es un mes stresante, terrible, entran los niños al colegio, se termina el verano bueno en fin, de a poco se irá superando, gracias.


    Gracias Lyndsay y Marcos que amores son de venir a verme, les agradezco, besoos gloria

    Thanks Lura you are nice and a lovely friend I went your blog and comment, huggs. gloria


    Gracias Ferrán, gracias por venir y por tus buenos deseos, gloria

    ReplyDelete
  18. Thanks a lot Pillow Kitchen, you are so kind! gloria

    ReplyDelete
  19. This does look like some perfect banana pudding! The meringue looks so nice!

    ReplyDelete
  20. La verdad que me alegra saberte bien y con disposicion para cocinar. Sos admirable. Espero del fondo de mi corazon que se recuperen pronto de esta horrible catastrofe.
    Me encanto la receta ,a demas se ve muy buena para hacerla para el cumple de mi esposo
    Besos

    ReplyDelete
  21. Un dessert comme je les aime.
    Je note ta recette.
    A bientôt.

    ReplyDelete
  22. Thanks a lot Chef fresco you are nice! gloria


    Gracias Sylvia y gracias por venirme a ver amiga, ya te comentarè màs en tu blog, te agradezco, besoos, gloria

    Je vous remercie beaucoup mon ami, merci d'être venus , gloria

    Thanks a lot Pam,xxx gloria

    ReplyDelete
  23. Oh, it looks so scrumptious with that fluffy meringue! A dessert I'd gobble in no time!

    cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  24. Gloria I still can believe all the damages of the Chilean earthquake, hope you are well of health!

    I thought that you weren’t post much, but I was wrong, much better!

    The lovely banana fluffy dessert is magnificent.

    Cheers,

    Gera

    ReplyDelete
  25. Hi Gloria
    You`re absolutely right, one can not ignore such delightful pudding.
    I reckon your friends pudding is going to take part of a big chain. I am taking this delicious recipe with me. Many thanks.
    Wishing you a great weekend x

    ReplyDelete
  26. Thanks Gera we are OK but yesterday we had other one and was so hard, but more slowly than the original.
    Thanks by coming. huggs. gloria

    Thanks Ana,I love this type of desserts and the kids too, huggs gloria

    ReplyDelete
  27. banana pudding is one of my favorite desserts, but instead of all that meringue, i like whipped cream! yeah, it's quite a bit heavier, but i love it!

    ReplyDelete
  28. Thanks Grace, we love this dessert too. xxxgloria

    ReplyDelete

Thanks by stopping by you are welcome here.

NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted