1 May 2009

Chesnut Parfait (Parfait de Castañas)


Chestnuts are other of my favorites. We are in Autumn so is chesnut times, I made this parfait th last week and was really nice. I had this recipe a lot of time but was the first time I made it.


Was nice and yummy.




Ingredients (10 servings)
3/4 k chesnut puree =(1 k and half of fresh chesnut)


500 grs, whipped cream


15 grs. gelatin unsaborized

3/4 cup caster sugar

1 tablespoon liquid vanilla

Pieces of chocolates to garnish

1 cup granulated sugar to make caramel




Method



If you use fresh chesnut, cook in a kettle with water and some sugar, cook by 1 hour until are cook, let chill, and peel the chesnuts and reserve the food, when is ready grinf the food in a processor machine and you have the puree.

In a bowl join the puree with the unsaborized gelatin disolved in two tablespoon wam water, stir and mix well.

Add the whipped cream , caster sugar and vanilla to the chesnut cream .

Beat until the mix is homogeneous.

Empty in a special mold as you like (parfait or other)

Let in the freezer by 4 to 5 hours. 3/4 hour before serve

Take out of the freeze and desmold in a large dish. Garnish with caramel pieces or chocolate pieces.

To make caramel pieces.; In a frying pan dissolve to slow heat the 3/4 cup of granulated sugar, when is golden to brown empty in a greased mold with butter and spread the caramel to have a thin sheet and let chill. After make pieces to garnish.

EN ESPAÑOL




Parfait de Castañas (postre de castañas)(10 porciones)



Otro de mis preferidos desde que era muy pequeña: las castañas porque vengo del sur se dan en abundancia, nos encanta. Comíamos muchas castañas.Aquí estamos en Otoño así que estamos en plena temporada,este postre lo hice la semana pasada y a todos les gustó.


















Ingredientes

3/4 kilo de puré de castañas equivalente a 1 kilo y 1/2 de castañas frescas
1/2 kilo de nata o crema espesa
15 gramos de gelatina en polvo sin sabor disuelta en 2 cucharadas de agua tibia
3/4 taza de azúcar impalpable
1 cucharada de vainilla líquida
Para el caramelo:1 taza de azúcar granulada
Chocolate en trozos para adornar

Método
Si las castañas son frescas ponerlas a cocer en agua fría con un poco de azúcar durante una hora aproximadamente hasta que esten listas.Pélelas y separe la comida de las castañas y pásela por el procesador para hacer un puré.
A la pasta de castañas agregarle la gelatina disuelta en agua,el azúcar impalpable, la vanilla y la crema o nata, revolver bien hasta hacer una pasta.
Verter a un molde de parfait u otro. y llevar al freezer por unas 4 a 5 horas. Una 1/2 hora antes de servir sacar dejar un poco a temperatura ambiente y desmoldar en una plato o fuente grande, adornar con chocolate o pedazos de caramelo.
Para el caramelo: En un sartén a fuego medio bajo, colocar el azúcar granulada para hacer un caramelo, cuando se dore entre rubio y castaño vaciar a un molde enmantequillado esparciendo una capa fina. Dejar enfriar y cuando este listo cortar en pedazos y usar para adornar el parfait de castañas.