These delicious little Tartlets are from Ladies Home Jornal (http://lhj.com/ ) from February 2003, I love LHJ because always I find delicious and simple recipes from taste food,deserts and treats.
I really enjoy use Phyllo pastry and Puff pastry.
These are with Phyllo, here we have only find phyllo pastry in sheets but if you find phyllo pastry shells are fantastic for this.
I used the phyllo sheets cuting and place in little ramekin and was so good.You can use Muffins pan for this too.
Ingredients (8 to 10 servings)
4 medium tomatos cut in pieces or
14 cherry tomatos,halved
1 teaspoon olive oil
1 teaspoon chopped dried thyme
1/2 teaspoon of salt
1/8 teaspoon of pepper
1/2 cup of basil leaves chopped
300 grs. cheese grùyere cut in cubes
1 package of phyllo dough (in shells or sheets)
some basil leaves to garnish
4 tablespoon butter melted
Method
1. Heat Oven at 180º (medium heat) and cut the phyllo dough in pieces as the little ramekin, place one sheet inside of each one and brush with the butter melted, repeat, until to make in the ramekins little nest, always a sheet, brush with butter and place other sheet over.Until all are ready. Place the baking cups or the the ramekins with phyllo in a cookie sheet and bake until is crip and little golden in the borders.
Bake by 13 to 15 minutes. When cool enough to handle remove shell from ramekins or others and let cool completely.
2. In a bowl combine tomatos in pieces or cherry tomatos,oil,thyme salt and pepper and the chopped basil,and toss to coat.
Turn tomatos out into a jelly roll pan, cutside up.
Roast until tomatoes have softened and given up some of their juices, about 12 minutes.
Let cool in pan by 5 minutes.
3. Reduce the oven heat (about 140º) and filled the phyllo nest with the tomatoes mix on a large cookie sheet.
Place over the tomatoes some pieces of cheese.
Bake until the cheese is melted and bubbly, 5 to 8 minutes.Let cool by a minute before serving.
Top each tartlets with basil leaf . Serve hot.
1. Heat Oven at 180º (medium heat) and cut the phyllo dough in pieces as the little ramekin, place one sheet inside of each one and brush with the butter melted, repeat, until to make in the ramekins little nest, always a sheet, brush with butter and place other sheet over.Until all are ready. Place the baking cups or the the ramekins with phyllo in a cookie sheet and bake until is crip and little golden in the borders.
Bake by 13 to 15 minutes. When cool enough to handle remove shell from ramekins or others and let cool completely.
2. In a bowl combine tomatos in pieces or cherry tomatos,oil,thyme salt and pepper and the chopped basil,and toss to coat.
Turn tomatos out into a jelly roll pan, cutside up.
Roast until tomatoes have softened and given up some of their juices, about 12 minutes.
Let cool in pan by 5 minutes.
3. Reduce the oven heat (about 140º) and filled the phyllo nest with the tomatoes mix on a large cookie sheet.
Place over the tomatoes some pieces of cheese.
Bake until the cheese is melted and bubbly, 5 to 8 minutes.Let cool by a minute before serving.
Top each tartlets with basil leaf . Serve hot.
EN ESPAÑOL
Mini tartaletas de masa filo con tomates
y queso Gruyere
Como ha n visto en otras recetas me encanta trabajar con masa phyllo.
Es liviana y moldeable. La uso principalmente para platos salados como estos
Hors d'ouvres, como aperitivos, son pequeños pero contundentes, llevan tomate y queso chedar y realmente son muy ricos.
La receta original es con unas tartas de masa phyllo que vienen listas, pero aquì solamente llega masa phyllo en hojas o paquetes, asì que las cortè y las voy poniendo en cuencos o bowl, y como se doran al horno quedan muy bien.
Esta receta la adaptè de la revista Ladies Home Journal que tiene muy buenas recetas, (http://lhj.com/) esta era una revista de Febrero del 2003,justamente guardo estas revistas por las recetas que son muy buenas.
Ingredientes (8 a 10 mini tartaletas)
4 tomates medianos cortados en trozos
o 14 tomates cherry a la mitad
1 cucharada de aceite de oliva
1 cucharadita de comino molido
1/2 cucharadita de sal
1/8 cucharadita de pimienta molida
1/2 taza de albahaca picada
300 grs, queso Gruyère cortado en cubos
1 paquete de masa phyllo (la masa filo se encuenta en el sector congelados o masas preaparadas de los supermercados)
4 cucharadas de mantequilla derretida
albahaca para adornar
Preparaciòn
1.Calentar el horno a calor mediano (180º c) para dorar la masa filo, cortar la masa phylo en trozos cuadrados como del porte que se usaran los cuencos o se puede usar los moldes de magdalenas o muffins, es solo para darle la forma. Cada hoja se le pasa una brocha con mantequilla derretida y se van colocando en los cuencos, como haciendo uni nido, (por capas) hasta tener todos ñps bowls listos, se llevan a horno por unos 15 minutos o hasta que estèn dorados. Se retiran del horno y se dejan enfriar por un rato para poder demoldarlos.
2. en un molde de hono o fuentes colocar los tomates en trozos o los tometes cherry partidos en dos, se les agrega, el aceite,sal, comino y pimienta, finalmente la albahaca picada, dejar reposar un poco.
Llevar a horno y cocinar por unos 12 minutos hasta que los tomates esten suaves y suelten un poco su jugo.
Dejar enfriar unos 5 minutos.
3. Bajar el calor del horno y preparar las tartaletas, repartir los tomates y colocar sobre este el queso picado, llevar a horno por unos 5 a 8 minutos o hasta que el queso burbujee y se derrita.
Retirar y dejar enfria un momento. Servir aùn calientes. Decorar con hojas de albahaca si se quiere.
Ey, soy la primeraaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteDeliciosas tartaletas estas de tomate y queso. hmmmmmmm
ReplyDelete¡Pero qué ideas tan buenas tienes, Gloria! Y eso que acabo de comer, pero sólo verlas y ya me vuelve el hambreee....
Besos, linda.
;O)
Wow adore this mini tartlets with cheese and tomato..are mini pleasures full of flavor and colors too :)
ReplyDeleteBravo clap clap!!
Cheers,
Gera
sin duda deliiosas estas tartaletas,nunca he usado la masa filo,hay que probarla.
ReplyDeletebss.
Hola amiga mía te tengo abandonada, pero tu me perdonas a que si? menudas tartaletas has hecho me encantan las tartaletas y con ese relleno divinas
ReplyDeleteUn beso cariño
Gracias Felicitas y te felicito por ser "primer" je,je estas es una receta sencilla y muy rica. te encantarà. besoos, gloria
ReplyDeleteThanks a lot Gera you are so nice. Really I love phyllo dough is so versatil, thanks by the claps,clpas, je,je, cheers
Amiga prueba la masa filo te encantarà se pueden hacer cosas tanto dulces como saladas y quedan super bien! besoss, gloria
Snif.snif, si que me tienes abandonada pero te perdono , ademàs te entiendo no siempre una puede ir a tods los blogs, a mi me pasa lo mismo,gracias Mar y te mando muchos besoossssss, gloria
Hoy todo para mí, me es igual que me llamen egoísta.
ReplyDeleteOtros días no me llevo nada.
Besos.
Thos tartlettes look so posh and delicous.
ReplyDeleteMuy bien Toro, me alergo que te haya gustado, te mejoraste?? cariños, gloria
ReplyDeleteThanks a lot Happy Cook you are so nice dear, xxx gloria
Preciosas tartaletas amiga, con harto queso como a mi me gustan.
ReplyDeleteSiempre una delicia lo que preparas.
Un beso.
Casualmente tengo el estómago algo pachucho por unos excesos que no vienen al caso, jeje, y estas tartaletas son la dieta ideal para recuperarme. Ligeras y sabrosas.
ReplyDeleteAl ataqueeeeerrrrrrrr!
Besos.
PD.- Soberbia la canción de Alanis
Que maravilla Gloria! Me encantan este estilo de tartaletas! Se ven deliciosas!
ReplyDeleteGracias Kakito, a ver si un dìa me animo a hacer la masa Filo como tù la haces. Es que es tan delgada esta masa! gracias por venir,besoos
ReplyDeleteGloria
Gato tienes que cuidarte de esos excesos, una dieta sana es lo mejor,je, que bueno que te gustò ni siquiera llevan salsa asì que son livianos y sanitos, gracias
Me encanta la Alamis.
Gloria
Hola Clumbsy, Thanks by coming dear,son muy buenas en serio! xxx gloria
Beautiful. Nice choice of gruyere!
ReplyDeleteLove these little tarts! A tasty mouthful of gruyere and tomato! Good for lunch too.
ReplyDeleteThanks Chef Fresco, you are so nice, xx gloria
ReplyDeleteThanks Barbara, yes I ate for lunch are really yummy and tasty, gloria
Those tartlets must taste really good! A wonderful idea!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
i just LOVE handheld nibbles like this! miniature tarts are the best, and the innards of your creation here make a wonderful combination of flavors!
ReplyDeleteThanks a lot Rosa, cheers have a nice weekend. gloria
ReplyDeleteThanks Grace I love all in miniatures as these,Thanks a lot, gloria
ReplyDeleteWhat perfect little mouthfuls. I love pastry.I bet one would never be enough
ReplyDeletexxx
Hi dear Brenda I mmised you!!! welcome,thanks by stopping by, xoxoxoxo gloria
ReplyDelete...OLE qué receta más buena!!...
ReplyDeletePues.. gracias!!! me alegro que te guste, xx gloria
ReplyDeleteI like the look of these Canela... I will give them a try myself.
ReplyDeleteJust been to the caterers to discuss the menu for Angel's wedding and one of the canapes before the meal is very similar.
Hope all well with you and yours.
Much love,
Honey :-x
Thanks Honey, my dear I will mail you, sorry, I missed you alot and Im happy for stopping by at my blog, hugssss Honey, gloria
ReplyDeleteSearch engine Optimization
ReplyDeletevery handy, thanx a lot for this blog ..... This is what I was looking for.