This recipe I made always at home, and is typical from Chile.
The recipe that I will post is stuffed with mashed meat but you may filling with cheese too.My daugther is veggi (sometimes) and when I make this a part I filling with cheese and the rest with the mashed meat .
Ingredients
1Kg. and half of potatoes (peel and boiled)
1/2 cup of warm whole milk
2 eggs
salt
Filling
1/2 kg. mashed beef meat
1 finaly chopped onion
2 spoonfuls of unsaborized oil
salt
pepper
cummin
2 eggs boiled and peel
1 yolk and milk
2 spoonfuls of granulated sugar
Method
Peel the potatoes and boiled with a pinch of salt, how to make puree, when are ready mashed them and add the warm milk and the eggs, mix well and add salt if is necessary.Reserve.
To the filling in a sauce pan place the oil and add the chopped onion, fry a little and when is little golden add the beef meat, salt, pepper and cummin.
In a large Pyrex or similar spread one layer of the puree and over this empty the mashed meat filling, cut in slice the eggs boiled and cover the mix.
Now place other layer of puree over the meat.
Mix a yolk with milk and brush over the puree pudding and podwer with sugar over it.
This make the pudding have a golden colour.
(if you wanted only with cheese make the same one cape of puree, cheese in slices and cover with the puree again.)
Take to the oven by 20 minutes until be golden. We serve this with tomatoes salad or other salad.
En español
Pastel de Patatas o de Papas
Esta receta la hago siempre en la casa y es tìpica de nuestro pais, Pastel de patatas o papas , a todos les gusta eso es lo bueno.
La receta que les estoy dando es con carne molida o picada pero tambièn se puede rellenar con queso en làminas. Mi hija es vegetariana (la mayor parte del tiempo) asì que cuando hago este plato una parte la relleno con carne y la otra con queso y como dicen mis amigas españolas, todos felices.
Ingredientes
1 Kig. y medio de patatas ( peladas y cocidas)
1/2 taza de leche entera tibia
2 huevos
sal
Relleno
1/2 kg. de carne molida o picada
1 cebolla picada fina
2 cucharadas de aceite sin sabor ( puede ser aceite de oliva en este caso)
sal,pimienta y comino
2 huevos hervidos
1 yema, leche y 2 cucharadas de azùcar para dorar
Mètodo
Pelar y hervir las papas como para hacer un purè, cuando estàn listas, molerlas, agregarle los 1/2 taza de leche tibia y los huevos uno a uno, mezclar bien y reservar.
Para el relleno, calentar en un sartèn el aceite, agregar la cebolla picada, cuando estè dora agregar la carne molida, la sal, pimienta y comino a gusto.
En una Pyrex grande cuadrangular poner primero una capa de pure y luego la mezcla de carne, encima los huevos duros cortados en lonjas y luego otra capa de purè. Batir una yema con un poco de leche y pinte el pudding o pastel y espolvoree encima con el azùcar granulada.
Esto harà que el pastel quede màs dorado. Llevar a horno por 20 minutos màs o menos, hasta que estè dorado.
Generalmente lo servimos con tomates en rodajas u otras ensaladas.
Es una comida sencilla pero rica y saca de apuro.
Si no se quiere con carne, simplemente se le coloca queso en tajadas entre las dos capas de purè.
This sounds pretty interesting. I like the sound of both the meat version and the cheese version.
ReplyDeleteSounds like good comfort food Gloria!
ReplyDeleteGloria, diculpa por no responderte tus comments pero es que ni habái visto el blog esta semana porque estaba llena de tareas pero ahora que lo ví...muchísimas gracias por el meme! Mañana de seguro hago un nuevo post para responderlo. Y muchas gracias también por todos los lindos comentarios de mi blog y por el mail. Te pasaste!
ReplyDeleteCariños.
*El pastel de papas se ve exquisito :D
Hi Gloria, they cook something very similar to this in Australia called Shepards Pie, I wonder if it is originally from Chile? It would make sense especially with the name! I must remember to make this next time I have leftover mashed potatoes from dinner. Vida x x x
ReplyDeleteThat sounds like a great recipe.
ReplyDeleteCongratulations! You’ve earned an award for your excellent blog.
ReplyDelete:-)
Kevin, Really I like the two versions!!! But my daugther sometimes doesn't sharing the cheese version, is really yummy!!
ReplyDeleteYes Marie, but really you may eat at any time, because with tomatoes sald is yummy at spring/summer.xxxGloria
Querida Isa no te preocupes, yo sè lo que es el colegio (tengo dos teenagers) y encuentro que tù eres super responsable, La Marìa Esperanza vive en el Computador.xxxxGloria
Thanks Sylvie is nice you like !!xxxThanks by passing by. Gloria
Vida I think is little diffeerent the Sheppards pie, but are many similar recipes in the countries. But you know the potatoes are originally from South America!!!
Thanks Joy I want to look now, many thanks.xxxxGloria
Hola Gloria. Este plato se ve delicioso. Lo probaré con queso únicamente, a ver cómo me sale. Un saludo y hasta pronto!
ReplyDeleteQueda igual rico con queso Marìa Jospè, te quedarà estupendo, ye veràs! xxxGloria
ReplyDeleteI love potatoes and to have them mashed with meat hidden, yummy!
ReplyDeleteHola Gloria. Te vengo a desear buenas noches, al menos ahora aquí es más que hora de irse a dormir. Pero no quería irme sin pasar un momento por tu blog. Qué bueno el pastel de patatas. ¿Hay qué ver la cantidad de cosas que se pueden hacer con ellas? Delicioso tubérculo traído de aquellas maravillosas tierras americanas. Aquí, sólo en Canarias se les llaman papas, en el resto de España siempre patatas.
ReplyDeleteUn besazo y voy a probarlo. Yo lo suelo hacer muy parecido pero con un sofrito de cebolla, tomate, pimiento, bonito en aceite y huevo duro picado. Así también está muy rico. Hasta mañana.
DXear Cynthia I love mashed potatoes too, you made a lot of delicious foods. Thanks by coming dear, have a nice weekend!! xxGloria
ReplyDeleteTartasacher, que amable eres de pasar tan tarde por acà, aquì estoy en el computador porque estoy sola, los niños fueron donde unos amigos y Gerardo Papá aùn nollega. Estoy viendo recetas de Blogs amigos y ordenando cosas, que ràpido pasa el tiempo amiga, el dìa no se hace nada! que tengas un buen weekend! Gloria
PD Me tinca mucho tu receta con patatas y pimentòn debe quedar exquisito!
Gloria, te hice un meme devuelta. Supongo que no tiene mucho sentido que lo respondas, por que ya respondiste uno anteriormente... pero igual, para que lo supieras. Muchas gracias de nuevo. Te pasaste.
ReplyDeleteMmm...who doesn't love potatoes. They are a glorious, glorious food.
ReplyDeleteI love that your daughter is (somtimes) vegetarian. That's how I used to be. Sometimes I would eat bacon though.
Querida Isa Gracias, igual lovoy a ver, cuidate mucho. Gloria
ReplyDeleteEmiline, nice to see you dear, Yes she is vegetarian (almost all the time) when I made veggies to her (how quiches, veggis pudding) I eat too I love veggis food, I eat a bit of meat only.xxxxGloria
oh i love this gloria!! i think i'll put the meat and the cheese for stuffing :-) heheh im a food lover afterall!!!have a nice weekend dear!!
ReplyDeleteOh Dhanggit you are thinking in place the two, normally I place the middle with cheese and the other with meat and everybody happy. But I will tell you we have here a sandwchich so nice that is meat, cheese and bread !!! is really nice.xxxHave a lovely weekend friend! Gloria
ReplyDeleteSounds delicious. Kinda makes me want to get on a plane and come to Chile!
ReplyDeleteSe ve delicioso Gloria,aca tambien se hace mucho
ReplyDeleteBesos
Marc, you are welcome, when you want to come to Chile, only said me. Thanks to come to my blog.
ReplyDeleteSylvia, si se que en Argentina tambièn lo hacen pero vi que hay diferentes recetas, esta es tìpica de aca, pienso que es màs simple pero igualmente deliciosa. Cariños Gloria
This sounds delicious Gloria..very similar to Shepherds Pie or Cottage Pie but different...very comforting:D Thank you for sharing this recipe with us:D
ReplyDeleteVall, yes I think was Vida from Australia that said me this is how Shepherds Pie, but is more simple I think, but you know is amazing sometimes we find smilar dishes is countries so different. Thanks to you by coming.xx Gloria
ReplyDeleteNow this sounds SO delicious gloria and such comfort food - wonderful!! I like Cottage pie and this sounds like it but in a different form - yum!!
ReplyDeleteThanks for sharing with us.
Rosie x
Oh Rosie many thanks ,you are so nice I like this dish by the simple and comfort!! xxxGloria
ReplyDeleteGloria, sí. Hice las eqiquetas en el computador. - En mi casa también estamos haciendo dulce de membrillo!
ReplyDeleteSaludos
Hola Gloria e gustan mucho las patatas en todas sus versiones y me parece una manera estupenda de cocinarlas...en forma de pastel, como lo has hecho tu, me la anoto para hacerla.
ReplyDeleteUn beso guapa
Gracias Auro amiga, y gracias por venir!! xxx Gloria
ReplyDeleteCelly que contenta estoy que me escribas, me escriben muy poco chilenos no s� porqu� y yo siempre trato de colocar cosas chilenas y comida internacional,. te felicito por tus twins!! Es una experiencia muy especial. Cari�os Gloria
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