14 April 2011

Crab pudding review (Pastel de jaiba )National day of Chilean food











This is a really classic from Chile, "Pastel de Jaibas" (Crab pudding)


This pudding in its own shell crab is a typical of my country, I did it for the past summer when we went to the beach a few days.

It is absolutely delicious, I did it in their shells but can be done in small bowls, ceramic or clay.

This recipe is from Coco Pacheco chef, a fantastic chef from Chile specially in fishes and sea food.

I made this review because tomorrow April 15th is the national day of chilean food! and my friend Anabella asked me if I can post about it. Please visit her blog , she has a wonderful and nice blog about chilean food with nice recipes.
I think this is one of my favorites chilean meals


Ingredients (6 servings)


2 tablespoon of oil


1/2 teaspoon of red pepper grinded


2 cloves galic grinded


1 cup of chopped onion

1 pinch of oregano


1 cup of fish soup or seafood soup


500 grs. crab meat shredded (or frozen crab meat)


8 slices white sandwich bread without crust soaked in milk


4 tablespoon of parmesan cheese grated

2 tablespoon of butter


salt and peper


3/4 cup heavy cream

METHOD


1. In a saucepan heat the oil and red pepper, and cook with the garlic cloves and chopped onion, until are tender.


2. Add the oregano and the fish soup, cook to medium heat until boil.

3.Add the the crab meat to this mix and stir .
4. Add the soaked bread, the grated cheese and butter.Seasoning with salt and pepper and stir all the time until is thick .


5. Set aside and add the heavy cream and cook by a while.

6. Empty the crab mix in a clay or ceramic dish or little ceramic bowls.Or use teh crabs shell clean and dry.Look great.


Sprinkle with grated cheese Cook at oven to medium heat until are golden (About 20 minutes)


Serve inmediately.





EN ESPAÑOL

Pastel de Jaibas (Pastel de cangrejo)







Este Pastel de Jaibas es un clásico de mi país, Chile.
Lo hice para el verano anterior  cuando estuvimos unos días en la playa.
Esta receta es de Coco Pacheco un muy buen Chef de Chile especialmente en pescados y mariscos , tiene un restaurante delicioso.
Vuelvo a publicar esta receta porque mi amiga Anabella del blog http://cocinartechile.blogspot.com/   y nos pidió si podiamos hacer algo para mañana 15 de Abril  que  es el día  de la comida chilena.
Y este es uno de mis platos favoritos.

Ingredientes (6 porciones)

2 cucharadas de aceite


1/2 cucharadita de paprika o pimentón molido


2 dientes de ajo picados finos


1 taza de cebolla picada fina


orégano


1 taza de sopa de de pescado o de mariscos


500 grs, de carne de cangrejo o jaiba desmenuzada (tambien puede ser congelada)


8 rebanas de pan blanco de molde (en tajadas) sin las cortezas

y remojadas previamente en leche


4 cucharadas de queso rallado


2 cucharadas de mantequilla


sal y pimienta


3/4 taza de de crema o nata espesa


Preparación


1. En una olla calentar el aceite a fuego medio con el pimentón molido y cocinar con los ajos y la cebolla hasta que estén blandos sin dorar.

2. Agregar revolviendo el orégano y caldo de pescado, llevar a fuego medio revolviendo.

3. Limpiar la carne de cangrejo para eliminar cualquier dureza, (se puede hacer tambien con carne de cangejo congelada) y se añade a la mezcla anterior. Revolver.


4. Agregar revolviendo el pan remojado en leche, el queso rallado y mantequilla. Sazonar con sal y pimienta, revolver hasta que la mezcla espese y hierva.


5. Al final agregar la crema o nata espesa, cocinar por un rato..

Vaciar la mezcla en pailas de greda o en bols de cerámica o en los caparazones de jaiba.
Espolvorear con queso y gratinar por unos 20 minutos,
Servir inmediatamente.

44 comments:

  1. You had me at the word "crab"! So tomorrow is the Day of Chilean food huh? Well it's also payday here at Rancho de Gipson, so you have my word that we will be participating with some of the dishes presented here!

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  2. You are so sweet Aaron!! talk before what you made!! huggs, gloria

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  3. mamma mia deve essere buonissimo! complimenti come sempre!!!!

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  4. Me encanta el marisco¡¡¡y esa preparación es de lo mas original¡¡¡¡¡
    Besos

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  5. Que buenisimo tiene que estar el Pastel de Jaibas :)

    Un beso
    Maria
    x

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  6. This looks so elegant and impressive.

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  7. What a fantastic presentation for a delcious dish Gloria!!!!

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  8. I love the way this is served in the shell...gorgeous recipe!

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  9. Gloria: Bravo! This looks so delicious and I love the presentation.

    Best,
    Bonnie

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  10. Gloria: Una vez más te luces con esta estupenda receta. ¡Me encanta el pastel de jaibas!
    Las fotos están preciosas y la presentación es perfecta.
    Un abrazo

    http://elpuntodelcaramelo.blogspot.com

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  11. Gloria, una receta a la altura de cualquier celebración. Me encantó, que buenas las fotos!!!! Por lo demás el pastel de jaivas es de mis favoritos.

    Gracias por sumarte con este post maravilloso, al Día de la Cocina Chilena! (sobre todo porque el aviso fué tan a última hora).

    Cariños

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  12. Mmm. It looks and sounds creative and delicious.

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  13. Gloria que delicioso pastel, una magnífica receta.
    No tenía idea que mañana era el Día de la Cocina Chilena, este pastel es ideal para celebrarlo.
    Besos

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  14. A la altura de tan importante día, te pasate , una vez más querida Gloria, besitos

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  15. Grazie Federica, x gloria

    Isa esta receta es deliciosa, x gloria

    Thanks for talk in Spanish dear María, xgloria

    Thanks dear Lisa, x gloria

    Thanks so much Val! xx gloria

    Thanks Magic of Spice, thanks for stopping by, gloria

    Thanks a lot Bonnie, gloria

    Gracias Nathalia, me encnatan las jaibas, gloria

    Gracias Anabella, corrí para hacer el post pero yo feliz, encuentro lindo por celebrar este día gracias por invitarme, x gloria
    El pastel de jaibas es una d emis recetas favoritas. un abrazo, gloria

    Thanks Pam, xgloria

    Gracias Annie, yo me enteré hace poco gracias a la Anabella,, gloria

    Gracias Pamela , me encanta el pastel de jaibas, x gloria

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  16. That sounds wonderful and looks amazing too! I will try to find some Chilean food here tomorrow, even if it is only empanadas.
    :)

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  17. Muy bien elegida la receta! Que delicia, se me cae la baba, jaja

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  18. Que buena la foto de las jaibas.....y el pastel....me encanta!!....se ve delicioso!!........Abrazotes, Marcela

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  19. I wish that I had you here in the hospital to cook for me dear Gloria.

    Thank you for checking in on me so often. I appreciate your love and prayers. Hugs, Lura

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  20. Un pastel muy original, se ve delicioso.

    Saludos

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  21. Que delicia de pastel!! tiene que estar buenísimo. Besos

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  22. I love crabs! I wish I could taste some now!

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  23. Gloria que plato de lujo
    Me gusta tanto
    Te quedo muy lindo
    Las fotos están hermosas
    Yo lo celebre con una paila marina
    http://comidachile.blogspot.com/2011/04/conmemorando-el-dia-de-la-cocina.html
    Que disfrutes de un hermoso fin de semana

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  24. Mary empanadas is a wonderful idea we love empanadas!!! gloria

    Pilar es que uno de mis platos favoritos el otro es el pastel de choclo, los amo a los dos, besos gloria

    Gerardo (mi marido) es el fanático de las jaibas Marcela cuando vamos siempre compra aunque con los niños reclamamos porque se trabaja bastante! un abrazo, gloria

    aah my dear Lura I always thinking If I could I will go with you in the Hospital my dear, and I love if I would care you. Thanks by comig, the prayers on the way! huggs, love yah! gloria

    Gracias José Manuel, es muy rico! gloria

    Gracias Rosana, siempre eres tan cariñosa, besos, gloria

    Me too Angie I look the pictures and I feel hu ngry! ja,ja! huggs gloria

    Gracias Angélica a Gerardo le encnata la paila marina y a mi papá también, voy a ver tu receta, un abrazo amiga, gloria

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  25. That pudding sounds so flavorful! A delicious combination of ingredients.

    Cheers,

    Rosa

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  26. Oh Gloria,
    this a glorious dish!

    I am a very fish person. Love it.
    Have a nice week end, Barbara

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  27. Te las mandaste Gloria, que plato más rebueno y la primera foto es mortal, en la misma caparazón servido, que cosa mas rica, estoy babeando, no hay como la centolla y la jaiba.
    Un abrazo amiga.

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  28. This sounds remarkable delicious. The flavors and textures are mentally playing on my tongue. I have to give this a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary

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  29. Thanks dear Rosa we love this type of dish! is typical chilean, have a nice weekend! gloria

    Thanks a lot Barbara I love seafood too especiallly crabs! xxgloria
    Have a nice weekend
    gloria

    Kakito adoro el pastel de jaibas, tengo una amiga que a veces trae del sur congelada la pasta de jaiba (en esas cajas de helados) alcanza para dos pasteles pero este plato fue hecho con jaiba natural.
    Ahora voy a ver tus manjarates siempre se los he querido hacer a los niños, mueren por el manjar pero he tenido una mañana a todo vapor, ya te contaré, haciendo las cosas, cocinando y de repente vengo al blog. Ahora voy. besos gloria

    Thanks dear Mary this is one of dishes we really love and enjoy, thanks for stopping by, I love seafood too,blessings to you dear, gloria

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  30. Gloria This is fantastic; I love it when you share your national recipe. This will be a hit chez nous I am sure!
    Rita

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  31. A beautiful presentation in the crab shell, Gloria. And it sounds like a fabulous recipe!

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  32. Thank you World-wide LOVE.
    and, your encouragement.

    Switch from atomic/notclear energy to Nature energy.
    We will walk the way in the near future.

    From Japan, ruma

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  33. Gloria, feliz día.
    El budín queda muy bien así presentado.
    Un abrazo.

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  34. my mom used tomake something similar when we were younger, I have not had it in ages!! thanks for the reminder!!

    sweetlife

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  35. Oh wow, such a fantastic presentation and it sounds fantastic!

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  36. Such a lovely presentation in the crab shell, and your dishes are beautiful.

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  37. I didn’t enjoy that Chilean classic but I'd do it soon - hope you've had a great national day of Chilean food :)

    Cheers,

    Gera

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  38. It's amazing how little I've eaten or knew about chilean food. After, having browsed through those ingredients...I may want to have a second helping.

    Gloria, once again, thank you for bringing me to another part of the world ;o)

    Ciao for now,
    Claudia

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  39. Thanks to all by your lovely and nice comments, xx gloria

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  40. Dear Gloria, lovely presentation! I have yet to try crab pudding and yours look yum!! xx

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  41. Wow Gloria! How amazing is this dish! I have never cooked crab myself - this just looks phenomenal and tasty.

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  42. Holaaaa preciosa!!!
    Me acabo de poner al día en tu blog y me gusta todo lo que he visto. Los cupcakes le han quedado preciosos a Espe.
    En España a este tipo de cangrejo le llamamos buey, jaja.

    Muacs dulces. Me gusta el cambio de letra, diseño, etc y espero que estéis todos muy bien

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  43. Thanks so much!!
    Gracias Berta, besos, gloria

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

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