I really loved when I made this quinoa pudding about two days ago, and the kids loved too.
They love corno pudding so I think maybe they would enjoyed this.
This recipe is adapted from Revista Paula Cocina 2008, from Chef Cristián Gomez who work in Hotel Tierra Atacama (north of Chile)
Ingredients (4 servings)
2 cups of quinoa
2 eggs
salt and pepper
1 cup of cream
1 teaspoon of curry powder
Filling
3 tablespoon of oil
1 yellow onion chopped
2 medium zucchini in cubes (with the peel)
2 cups of mushrooms in slices
1/2 cup of raisins gold (optative)
3 tablespoon of parmesan cheese grated
Method
.
.In a saucepan, combine the quinoa, with 5 cups of water and salt. Bring to a boil, then reduce heat to medium and cook until quinoa is tender and water has been absorbed, about 10 minutes. Cool slightly, then fluff with a fork.
.Transfer the quinoa to a colander and set aside.Let cool.
In a bowl place the quinoa,eggs cream and curry powder.
Season with salt and pepper.
Stir well until the mix look like a thick cream.
Prepare the filling
Preheat the oven to medium-hot temperature (180°c)
In a pan heat the oil to medium heat, add the chopped onion first and then mushrooms and zucchini chopped.
saute until the veggies are al dente.Add some water and the raisins (optative) and season with salt and pepper.
In clay bowls or ramekins distribute the filling, cover with the cream of quinoa and sprinkle with grated cheese.
Bake at oven for 15 to 20 minutes or until is gratin.
En español
Pastel de quinoa
Este pastel de quinoa perfectamente podría llamarse budín de quinoa pero me ha apetecido ponerle "pastel" porque me recuerda el sabor y la textura del Pastel de Choclo.
Cuando mi hijo me preguntó que ibamos a comer (hace unos dos días) le dije es como pastel de choclo pero va relleno con champiñones y zapallito italiano. A él le gustó mucho pero el siguiente lo quiere con carne (como pastel de choclo) pero de veras que me encantó esta receta.
Yo había hecho comidas con quinoa pero esta fue esas cosas que te encantan.
Esta receta está adaptada de una receta de Paula Cocina del Chef Cristián Gómez que trabaja en un Hotel que he escuchado puras maravillas, por el lugar y la comida el Hotel Tierra Atacama es un Hotel tipo Boutique y está en el Norte de Chile.
Ingredientes(4 personas)
2 tazas de Quinoa
sal y pimienta
2 huevos
1 taza de crema
1 cucharadita de polvos curry
Para el relleno
3 cucharadas de aceite
2 zucchinis medianos (zapallito)
en cubos con piel
2 tazas de champiñones picados o en láminas
1 cebolla mediana picada fina
1/4 taza de pasas rubias (optativo)
3 cucharadas de queso parmesano rallado
para espolvorear
Preparación
En una olla con 5 tazas de agua y un poco de sal cocinar la quinoa, cocer a fuego mediano y cuando hierva bajar el fuego a suave, cocinar alrededor de 10 a 15 minutos o hasta que esté tierno.
Poner en un colador para que bote el agua. Dejar enfriar.
En un bol mezclar la quinoa con la crema, los huevos y los polvos curry, sazonar con sal y pimienta.
Revolver hasta que tenga la consistencia de una crema espesa.
Precalentar el horno a temperatura media/baja (180°c)
Preparar el relleno.
En un sartén calentar el aceite a fuego mediano, agregar las verduras primero la cebolla picada y despues el resto saltear hasta que estén tiernas.
Añadir un poco de agua caliente y las pasas (optativo).
Preparar unos pocillos de greda o de cerámica y colocar primero el relleno y luego encima la crema de quinoa, espolvorear con el queso rallado.
Hornear 15 a 20 minutos o hasta gratinar.
Retirar del horno y servir con ensalada de tomates.
Nota: La quinoa se encuentra en Supermercados y negocios de porductos naturales y en La Vega.
Sounds good & healthy...a great combination! Thanks for sharing!
ReplyDeleteMe encanto, apenas lo haga te cuento, justo hoy vi que en el supermercado trajeron quinoa negra y roja además de la normal, así que necesito recetas para probarlas.
ReplyDeleteIt looks good Gloria, but I would have to pass on this one as I do not like quinoa at all. I do love your new header though, how very sweet!! Just like you! Love you loads and loads! xxoo
ReplyDeleteE' interessante questa ricetta buona e con poche calorie, brava♥
ReplyDeleteI've never thought of using quinoa
ReplyDeletein a sweet dish. Great idea ;0)
Gloria me gustó mucho lo voy a probar, muy sano y sabroso.
ReplyDeleteBesos
Thanks Alicia, is really nice and easy top make, gloria
ReplyDeletePilar es absolutamente delicioso y la textura parecida al pastel de choclo, tengo una de croquetas que te mandaré, cariños, gloria
Marie, maybe the dishes you tasted but really is nice but I understand.
I love my new header.
Send you huggs and kisses, gloria
Stefanía grazie, is a yummy recipe, have a lovely week end, gloria
Chele, really is a savoy dish (have zucchinis and mushrooms but the quinoa is usede in sweet dishes too, is really versatil.
gloria
Gracias Annie es lo más parecido al pastel de choclo queda super rico, cariños gloria
A pudding with quinoa sounds very unique, excellent and nutritious!
ReplyDeleteGloria bonita!!!, no hice nada con la quinoa, pero tu pastel parece delicioso, y como dice tu hijo...con carne, um!!!!...es que hoy es viernes y estoy harta de verduras de toda la semana de recuperación ;))))
ReplyDeleteMil besitos y feliz fin de semana amiguita!!!
Thanks five stars and thanks for stopping by! gloria
ReplyDeleteGracias Juani, realmente queda b ueno, pero déjalo para cuando tengas ganas de hacer algo con quinoa.
Quje tengas buen fin de semana y descansa, un abrazo, gloria
I tried quinoa for the first time a few weeks ago and would be looking for new ways to enjoy it Gloria!!!
ReplyDeleteThanks Valli, a lot of people dont know quinoa, is amazing and really versatile to many recipes, I think you would enjoy this recipe, thnaks for stopping by, gloria
ReplyDeleteGloria, I would never have thought to use quinoa in this way but your results are amazing. This is why I love to visit your blog. Your food and recipes just never disappoint. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteQue bueno se ve!!....es que la quinoa no cansa....es deliciosa y cada dia la cocino mas!!.....hasta en desayuno (he hecho nuevos desayunos con blueberries....).....y nos encanta!!....te quedo buenisimo......Abrazotes, Marcela
ReplyDeleteLovely! Very similar to my cornflakes terrine. Great minds think alike! ;-P
ReplyDeleteCheers,
Rosa
me gusta me gusta me gusta!! te ha quedado buenisimo! un besote amiga y que tenga sun lindo fin de semana!
ReplyDelete¡Que rico! La quínoa parece ser el ingredienta de moda últimamente... la he visto cocinada por todas partes jaj.
ReplyDeleteMe tengo que comprar la quinoa, es el colmo que nunca la he comido.
ReplyDeleteFijate que en el jumbo de Pto. Montt la compré y luego la dejé a un lado porque me pareció super cara y en la boleta salia, osea me la cobraron lo mismo!, que rabia.
Un beso amiga.
Dear Mary Like I said I think quinoa is really versatile, this type is amazing, soon I will make a dessert, blessings to you Mary and has a lovely weekend! gloria
ReplyDeleteMarcela
Tú lo has dicho es estupenda y se puede usar en tantas cosas, a mi me encanta, que tengas buen fin de semana, gloria
Gracias Topino, que tengas un buen fin de semana, gloria
Yes I think so dear Rosa, I think we have great minds think alike! xgloria
Lo curioso Isabel es que la quinoa es muy antigua la usaban nuestros antepasados pero todo va y viene, pero creo que aún mucha gente no la conoce, cariños, gloria
Pruebala Kako es muy buena. El Jumbo debe ser caro para estas cosas pero hay en otras partes y en las partes de productos naturales, cariños, gloria
Kako pero si la tienes la quinoa úsala, queda muy buena.cariños amiga
I have never had a svaoury ppudding like this one or cooked with quinoa before, but it definitely looks good!
ReplyDeleteHey Gloria! This pudding sounds wonderful. I've never really seen a quinoa pudding like this, but I'm pretty sure we would love it here. Yum!
ReplyDeletep.s I'm good lately;-) Thanks for asking. Espero que todo este bien contigo tambien;-)
Que buena receta, tiene una pinta deliciosa, lo probaré porque tampoco yo he utilizado la quinoa. Muy bonita la ilustración de Denise. Besos
ReplyDeleteit's gonna be quinoa's year, i can feel it! great recipe, gloria--it's unique and appetizing!
ReplyDeleteThanks Cakelaw, (I hope you are OK with the flows) I find quinoa is really versatile and tasty, you will see when I post other recipes.
ReplyDeleteTake care, gloria
Thanks Stella Im OK thanks, the kids enjoyed these puddings, (they love corn pudding)thanks for stopping by gloria
Te gustará Rosana, cierto que es maravillosa, Denise tiene dibujos maravillosos, son absolutamente mi estilo, besos gloria
Grace maybe you have reason, I love quinoa but not always Im sure about post because I dont know if people like it! But I love,. an dthese was an amazing recipe honestly, huggs gloria
I have never cooked with quinoa - but this is one to try .... yummmm!
ReplyDeleteUne recette qui me plait beaucoup.
ReplyDeleteJ'aime beaucoup le quinoa et c'est une manière originale de le préparer.
Bon week-end et à très bientôt.
Que rico, me encantó tu plato. Lo voy a probar ya que me gusta mucho la quínoa (yo también preparé algo con ella) y esta versión me tinca que les va a gustar mucho a mis niños. Cariños
ReplyDeleteHelp! Your quinoa recipe looks great. If you like picture linkys and blog hops, a Decidedly Healthy or Horridly Decadent hop has just begun (Sat party, but open for entries until Mon noon). But, the decidedly healthy (whole grain or veggie) recipes are in short supply. Consider sharing your recipe with the folks following this hop:
ReplyDeletehttp://ceodraiocht.wordpress.com/decidedly-healthy-or-horridly-decadent-blog-hop.
Older posts that fit the theme are also a-ok. Posting 2 recipes also ok.
Thanks!!
Maggie
A lovely recipe of quinoa! Would love to try it. Never baked anything with quinoa.
ReplyDeleteLite Bite
Is a nice recipe Brownie girl, try it! x gloria
ReplyDeleteMerci Beacoup Nadji mon amie, bizzz gloria
Claudia ayer vi tu receta te quedaron preciosos los muffins, yo ahora tengo que comprar quinoa.
Este plato es especial para niños porque s elo comen como pastel de choclo, besos gloria
Thanks Maggie I will try!! gloria
Como me ha gustado ese pastel de quinoa!!. lo encuentro especial. por aquí no se utiliza tanto y estaba con falta de alguna receta buena. gracias por compartirla. un beso.
ReplyDeleteI have a box of quinoanin my pantry. Your recipe seems like the perfect one to use ut.
ReplyDeleteI have been looking for a recipe to try quinoa for the first time and I think I just found it!
ReplyDeleteI just love sharing and finding recipes from all over the world :)
Thank you!
Gloria, this is a wonderful recipe and I am happy you linked it to My Meatless Mondays. I think, my husband would like this.
ReplyDeleteThanks.
Hola Gloria!! Qué rica receta, no se me habría ocurrido hacer la quinoa de esta manera, me encanta , prometo hacerla, pero el "pino" lo haré con carne de soja, que encuentro que es taaan rica, esa que es en cubos, no la molida. No sé si la has probado, es realmente buena.besitos amiga, espero no estés pasando mucho calor, aquí por suerte siempre corre viento en las tardes, por que estoy en un cerro
ReplyDeleteThis look fantastic! Got to try cooking with quinoa.
ReplyDeleteGloria, What a great recipe! Your Quinoa Pudding looks absolutely delicious.
ReplyDeleteMe ha encantado. Definitivamente la voy a provar :)
Abrazotes,
Aldy.
What a delicious idea for using quinoa. These look fantastic.
ReplyDeleteHave a magical Monday!
ReplyDeleteVery unusual, Gloria. I've used quinoa in salads, but love to see the way you've used it here.
ReplyDeleteGracias Anna considero esta una de las mejores recetas que he porbado de la quinoa.
ReplyDeletebesos
Try this dear Cynthia and tell me waht you think, gloria
Thanks a lot Cynthia, gloria
Gracias Pamela, si es buena esa carne que dices, me has dado una idea la proxima VEZ LA HARÉ CON SOYA, lo que pasa es que a mi hija le encnata los champiñones, gloria
Thanks Zoe, gloria
Thanks Aldy, I see you speak spanish! gloria
Thanks a lot Lisa, gloria
Thanks my dear and lovely Blonde have a magical day too, gloria
Thanks Barbara, xx gloria
What a fantastic Meatless Monday dish! It sounds absolutely delicious, and quinoa is so good for you too!
ReplyDeleteHow wonderful this must taste!! I love your blog so I am following you now. Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters
ReplyDeleteI have a blogging buddy who does a linky party every Monday that features a different ingredient and this week is quinoa. If you're interested her site is Couscous & Consciousness . Miriam@Meatless Meals For Meat Eaters
ReplyDeleteI have some quinoa left at home. I will give this a try. Looks healthy and delicious!
ReplyDeleteThnaks to all for your lovely comments, gloria
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