17 September 2009

Dulce de leche alfajores and ..Happy Independence day Chile



September 18 th, 2009


Happy Independence day to all chilean people that celebrate our day here or in any country, specially to Kako that live in Suiza, Rosario in Viña del Mar, Daziano en Canadà, Virginia (goodpueblo), that live in Argentina but lived in Chile years ago,. Ana Marìa and family in Costa Rica, to Soleil that her father is chilean and Mom is from Peru and she lives now in Usa, to all that celebrate and love our country.!! . Happy 18th!!
Some history
With the Spanish conquest of the Americas came one of the greatest culinary exchanges in history. The Spaniards brought with them their foods and traditions, and it was just a matter of time before each region the American Continent developed their own style of cooking, taking a little from both the native and conquering cultures and a great deal of improvisation to create what we now known as Peruvian, Argentinean, Chilean, Cuisine to name just a few.
With time each region of the Americas adapted the Spanish Alfajor and made it their own. For example, in Argentina and Peru alone, there are over 15 varieties of the same alfajor.
No matter where you go in Latin America, you will find a local version of an Alfajor, and everyone will tell you they have the “Original Alfajor”.

Anyway always to this date I make a chilean recipe, and made chilean alfajores really delicious, with chuño (potato flour) and orange juice (the dough) I swear are the best I tasted and I hope you enjoy.
Try this recipe. A classic Latin American dessert.




Ingredientes

5 yolks
1/2 cup of flour
1/2 cup potatoes flour (chuño)
or cornstarch flour
1/2 teaspoon of baking powder
2 tablespoon of orange juice
Dulce de leche (to filling)
to the recipe see labels :Dulce de Leche

Method
In a medium bowl beat the yolks well.
Add the flour, potato flour (or cornstarch), baking powder, and orange juice.
Work the dough with your hands. Until is smooth and firm.
Roll out dough to 1/8 of an inch thick and use a floured 2 to 2 1/2-inch cookie cutter to cut cookie dough into circles.
Prink with a fork the circles.

Preheat oven to medium heat (180 C).
Place in a floured oven tray.
Bake the alfajores for about 8 to 10 minutes, until the tops are a very pale golden brown.
Cool completely on wire racks. When ready to eat, spread dulce de leche cream between 2 cookie rounds


EN ESPAÑOL
Alfajores con Dulce de Leche y
Feliz dìa de la Independencia en Chile

18 de Septiembre de 2009

Feliz dìa de la Independencia para todos los chilenos que estàn aquì y los que estàn fuera,para Kako en Suiza, Rosario en Viña del Mar, Daziano en Canadà,Ana Marya y Familia en Costa Rica, Virginia (goodpueblo) que vive en Argentina pero viviò en Chile algùn tiempo, para Soleil que su papà es chileno y la mamà peruana en fin para todos los que aman o conocen Chile de alguna u otra forma, feliz 18!!!

Algo de historia

Cuando los españoles conquistaron Amèrica se produjeron grandes cambios en la historia culinaria.
Los españoles trajeron sus propias costumbres y tradiciones, entonces cada parte o regiòn del Continente americano fue desarrollando su propia tradiciòn culinaria que es una mezcla (como en todos los paìses) de las tradiciones heredadas de los conquistadores con los nativos de Amèrica.
Y asì tenemos lo que conocemos como cocina peruana, chilena o argentina por nombrar a algunas.
Con el tiempo cada paìs o lugar fue adaptando sus propias recetas de alfajores y lo curioso es que en cada paìs tambien hay diversos tipos.
Esta receta de hoy es la más tìpica chilena, porque se usa para hacer otros dulces que se llaman "chilenitos" o barquitas que estàn cubiertos de merengue.
Yo he puesto otras recetas de alfajores pero realmente estos son de los màs deliciosos que he hecho.
Espero que los disfruten.


Ingredientes

5 yemas

1/2 taza de harina normal

1/2 taza de chuño o harina de papas o maicena

1/2 cucharadita de polvos de hornear

2 cucharadas de jugo de naranja

Dulce de leche para rellenar

(ver en Labels recetas para hacer dulce de leche)

Preparaciòn

Batir las yemas muy bien en un bowl mediano.
Agregar la harina, chuño o maicena, polvos de hornear y jugo de naranja.
amasar hasta que la masa estè homogènea y suave, si se necesita agregar un poco de harina para trabajar mejor.
Estirar con un rodillo la masa dejandola más o menos delgada como para galletas.
Precalentar el horno fuego medio, 180 ºC, cortar en forma de discos pequeños con un cortador de galletas.
Pinchar con un tenedor (asì quedan un poco levantados)
Colocar en una lata enmantequillada y llevar a horno por unos 8 a 10 minutos hasta que estèn ligeramente dorados, màs bien pàlidos.
Retirar y dejar enfriar.
Despues unir de a dos con dulce de leche.
Feliz 18!!!

27 comments:

  1. Enjoy your celebrations Gloria. These sound so delicious!!!

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  2. Felices fiestas y que aproveche.

    Besos.

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  3. Felices fiestas, perfectamente complementadas con estos sabrosos dulces. ¡Riquiiiiisimos!!!
    Y perfecta la música.
    Un beso muy grande y un abrazo para todos los chilenos.

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  4. Felíz 18 amiga!, disfruta de todos nuestros platos típicos y come mucho alfajores, algunos en mi nombre.
    Se añora la patria en este día.
    Viva Chile!

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  5. Happy Independence Day my dear Gloria!! love this delicious dessert and that small dancing cartoon :-) will you dance too?

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  6. No había leído el saludo para los que estamos fuera o lo pusiste despues?.
    Gracias amiga por mencionarnos, la verdad que aunque se esté bien siempre se añora la patria, mas en estos dias en que sabemos que la familia y los amigos se reúnen alrededor de una buena mesa.

    Viva Chile!

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  7. Thanks a lot Vall, you are so gentle and nice. xoxoxoxo!!gloria

    Gracias Toro, xgloria

    Gracias gato, escuchaste la música?? es lo que pude encontrar pero hay canciones muy bonitas, gracias por la foto de los niños bailando cueca, xxgloria

    Kako, feliz 18 amiga!! Estuve pensando en todos ustedes (especialmente en tí) así que desde el principio el post lo hice así, besoos y feliz 18,gloria


    WElcome again Dhanggit, how is Mayumi,?? hapy you come back! Yes I dance something is a nice dane!! xxxgloria


    Thanks dear peachkins! xxxxgloria

    Gracias Kako, sí lo puse desde el princpio amiga y pido perdón se me si se me olvidó algun nombre, besoos gloria

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  8. Very happy independence day !! I'll try your special alfajores !!

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  9. Thanks Natalia, try this recipe is really yummy!! xxgloria

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  10. Those must taste fine! Happy Independance Day!

    Cheers,

    Rosa

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  11. Happy Independence Day to you. I love alfajores. I look forward to trying your traditional recipe for this wonderful latin American dessert
    x.

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  12. Thanks a lot Rosa, you are really nice, xxxGloria


    Thanks dear Brenda, I think you will enjoy this alfajores dear Brenda, are really yummy!!! huggs! gloria
    I sent you the book, I will mail you.

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  13. FELIZ 18 GLORIA!!!! Un abrazo desde Canada!

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  14. Gracias Daziano, te gusta mi ramada?? je, es pequeña pero le tengo música, alfajores, y condorito, un abrazo cariñoso amigo, gloria

    Gracias por venir amigo!

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  15. Si poh, super bien ambientada tu ramada... hasta con condorito huaso!!!

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  16. Gracias Dazinao, eres bienvenido a mi ramada,abrazosss, gloria

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  17. MMMMMMMMM,....thgose treats look so tempting!!

    MMMMMMMM,...lovely!

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  18. Thanks Sophie really are so yummy and delicious, i love dulce de leche! xgloria

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  19. This comment has been removed by a blog administrator.

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  20. Happy Independence Day Gloria! Last school year our daughter came home and said she needed cookies made with dulce de leche to take to spanish class, I wanted to make alfajores for her to take to school but couldn't find the dulce de leche at the store. These look so good, if I can find the dulce de leche I will try and make these for her this year. Thanks Gloria!

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  21. Dear Bunny, Im happy you like, really this is my best recipes I thing or more yummy I dont know but I love it.
    Make Dulce de Lche is not difficult, see in my Labels, you may boil the tins by 1 hour and half dont open until are cold, you may use too the `pressure pocover with water and boil by 1 hour is sodelicious Dulce de leche made in hormw, You have to use Condensed milk (I always use Nestlè but is not matter) and only take care dont open until are cold,in my labels I have others Dulce de Leche recipes, xxgloria

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  22. Hola Lori:
    Aunque llego un poco tarde. Feliz día de la Independencia.
    a mi, los alfajores me traen recuerdos de la navidad, del frio en las calles y del calor en los hogares. De olores a turrón y dulces navideños.
    Pochoncicos.

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  23. Gracias Wivith, amiga, yo feliz de que vengas cuando quieras, me egustaron mucho tus croquetas.
    Gracias por los saludos, que lindo que te traigan recuerdos los alfajores, ahh me encanta la Navidad, de ves, pochoncicos amiga mìa, gloria

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  24. A belated Happy Independence Day to you Gloria.

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  25. Thanks a lot george, you are sooo nice dear!! xoxoxo gloria

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  26. Hi Gloria,
    First, I must say, I'm glad to have been introduced to your celebration of Independence Day. I can't wait to add it to my calendar and celebrate next year!!!

    I also wanted to let you know I "borrowed" your link to include in a post I did today celebrating the food of Argentina. Thank you so much for sharing...Bookmarked!!!

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

.

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