
This time is special to make these Cakes specially the most of you that are in Autumn! This lovely Rum raisin cake Is from Good Housekeeping magazine, February 2002 in Pounds Cakes and is my entry to Bookmarked Recipes of Ruth in http://justaddeggs.blogspot.com/
Ingredients
2 1/2 cups all purpose flour
1 1/2 teaspoon grounds cinnamon
1 teaspoon of baking soda
1/2 teaspoon salt
3/4 cup brown sugar
1/2 cup granulated sugar

2 large eggs
1/3 cup dark Jamaican rum
2 teaspoon vanilla extract
1 1/4 cups applesauce
1 cup dark seedless raisins
1. Preheat the oven to 190º C Grease a baking pan (such as a Bundt) dust with flour.
2. In a bowl combine flour, cinnamon,baking soda,salt and allspice, set aside.
3. In large bowl, with mixer at low speed,beat sugars with butter until blended,scraping bowl often with rubber spatula. Increase speed to medium-high, beat until creamy, about 3 minutes,occasionally scrapping bowl.
4. Reduce speed to low, add eggs, 1 at time,beating well after each addition.Beat in rum and vanilla.Alternately add flour mixture and applesauce.begining and ending with flour mixture. Stir in raisins.
5. Spoon batter into pan and spread evenly.Bake 50 to 55 minutes or until toothpick inserted in center of cake comes out clean.
6 Cool cake in pan by 15 minutes. For flutted pan, loosen cake from pan. Invert cake directly onto wire rack to cool completely. For tube pan with small metal spaputa,loosen cake from side and center tube of pan.
Invert cake onto plate, immediately invert again.Glaze cooled cake with Brown sugar rum glaze.
Ingredients
1/4 cup brown sugar
3 tablespoon of butter (no substitutions)
1 tablespoon dark Jamaican rum
1/3 cup confectioners sugar
1. In a glass measure Jar,heat brown sugar and butter in microwave on High, by 1 minute and 15 seconds to 1 minute and 45 seconds until bubbly,stirring twice during cooking. With wire whisk,beat in rum,then confectioners' sugar until mixture is smooth.
2.Inmediately pour claze over top of cooled cake. Let cake at least 20 minutes to set before serving.
Notes: If you dont have applesauce you may made cook two green apples with a little sugar by a while, to make as a puree.(I made it)
This day I made I dont have cofectionary sugar, is importante the glaze is so good with it but I hadn't.
EN ESPAÑOL
Cake de Ron y pasas con salsa de manzana
Para la mayoría de ustedes que están en Otoño es un muy buen tiempo para hacer este tipo de Cakes (aunque salvo pleno verano los hago igual) , porque es más agradable hacerlos en esta época. Este cake delicioso de rom y pasas lo saqué de la revista Goodhousekeeping de Febrero del 2002 y es mi entrada para Bookmarked recipes de Ruth en http://justaddeggs.blogspot.com/
Ingredientes
2 y1/2 taza de harina normal
1 y 1/2 cucharadita de canela en polvo
1 cucharadita bicarbonato de soda
3/4 taza de azúcar rubia
1/2 taza de azucar granulada normal
1/2 taza de margarina o mantequilla
2 huevos1/3 taza de Ron de Jamaica u otro
2 cucharaditas de extracto de vainilla
1 1/4 taza de salsa de manzanas
1 taza de pasas negras sin semillas
1. Precalentar el horno a 190º C (horno medio). Enmantequillar un molde apto puede ser con anillo u otro, espolvorear con harina.
2.En un papel mantequilla o bowl combinar harina,canela,bicarbonato de soda y sal, reservar.
3.En un bowl grande, con una batidora a velocidad lenta.batir el azúcar con la mantequilla hata que esté mezclado, con una espátula junte lo que quede en los bordes.Aumente la velocidad a mediano/alto, batir hasta que esté cremoso. cerca de 3 minutos.
4.Reducir la velocidad a suave,agregar los huevos de a uno cada vez, batir bien. Agregar el ron y la vainilla. Alternar con la mezcla de harina y agregar la salsa de manzana, agregar las pasas.
Poner el batido en el molde. Cocinar de 50 a 55 minutos o hasta (probando con un palito o similar) .
Enfriar el cake en el molde al menos durante 15 minutos. Despues sacarlo cuidadosamnete del molde dejarlo enfriar y traspasarlo a un plato. Cubrir con el glaseado de azucar rubia y ron .
Glaseado de azúcar rubia y ron

1/4 taza azúcar rubia
3 cucharadas de mantequilla
1 cucharada de ron de Jamaica o similar
1/3 taza de azúcar glass o impalpable
1. En un jarro de vidrio tipo pyrex (para microondas) calentar el azúcar rubia con la mantequilla en potencia alta durante 1 minuto y
15 segundos hasta 1 minutos y 45 segundos, hasta que comienze a burbujear, durante la cocción revolver unas dos veces, agregar el ron y el azúcar glass hasta que se forme una textura cremosa.
Cubrir con este glacé el Cake dejando escurrir por los lados, dejar secar unos 20 minutos antes de servir.
Nota: En el momento no tenía azúcar glass, es importante para esta receta queda más sólida la cubierta.
Si no tienen puré o salsa de manzanas, se cocinan dos manzanas verdes con 1/2 taza de agua fría y un poco de azúcar hasta que esten blandas,así lo hice yo.