

I adapted this recipe from Healthy Living Recipes, Reader Digest Com. Magazine.
I love this recipe and the kids too.
The original recipe is with cherries compote. I made with strawberries compote.
You can use you have o you like. (je)
Take care not to overcook the custards -- they should be just set when you take them out of the oven. This dessert is perfect for dinner parties because the custards can be prepared ahead of time and refrigerated until serving.
Custards (4 servings)
2 cups low fat milk
1 vanilla bean, or two teaspoon of liquid vanilla
2 eggs
2 eggs yolks
3 tablespoon of sugar
1 teaspoon of flour
Compote
1 tablespoon sugar
300 grs. fresh cherries or strawberries or blueberries
2 teaspoons cornstarch

Method
Place the milk and vanilla in a medium saucepan and heat over medium-high heat until almost boiling.
Remove from the heat, cover, and set aside for 15 minutes.
Preheat the oven to 200° C.
Place the whole eggs, egg yolks, 3 tablespoons of sugar, and flour in a bowl and lightly whisk together.
Bring the milk back to a boil, then remove the vanilla bean, and slowly pour the hot milk over the egg mixture, whisking constantly.
Strain the mixture into a pitcher, then divide among six 4-ounce ramekin dishes that have been coated with oil.
Set the ramekins in a shallow roasting pan and pour enough hot water into the pan to come halfway up the sides of the ramekins.
Bake until the custards are lightly set, about 30 to 35 minutes.
The custards should be slightly wobbly in the center as they will continue to cook for a few minutes after being removed from the oven.
Lift the custards out of the pan of hot water and place on a wire rack to cool. After cooling, refrigerate until ready to serve

Compote
Place 1 tablespoon sugar and 6 tablespoons water in a medium saucepan and heat over medium-high heat until the sugar has dissolved.
Bring to a boil, then reduce the heat to low, and add the cherries.
Cover the pan and simmer gently, stirring occasionally, until the fruits are tender, 4 to 5 minutes.
Use a slotted spoon to remove the fruits and place them in a small serving bowl; set aside.
Mix the cornstarch with 1 tablespoon cold water and then stir mixture into the fruity juices in the saucepan.
Bring the mixture to a boil, then reduce the heat to low and simmer, stirring, until thickened and clear, about 1 minute. Allow to cool for a few minutes, then pour the sauce over the fruits
(The compote can be served warm or at room temperature.) Spoon a little of the fruitsy compote over the top of each custard, and serve the rest of the compote on the side.

EN ESPAÑOL
Crema al horno con compota de fresas
Este postre tiene la textura de un flan pero es más como un custard que es un poco más espeso.
Esta receta la adapté de Healthy Living de Readers Digest.
La receta original se hacía con una compota de cerezas pero yo la hice con fresas, se puede hacer con cerezas, arándanos, frambuesas o fresas.
El custard (la crema) no hay que sobrecocinarlo, solo debe estar firme al sacar del horno y se hace a baño maría.
Este postre es muy bueno para cenas de la noche o comidas porque se puede preparar con anterioridad.

Ingredientes ( 4 porciones)
2 tazas de leche semidescremada
o baja en grasas
2 huevos
2 yemas
1 vaina vanillla o 2 cucharaditas de vainilla líquida
3 cucharadas de azúcar1 cucharadita de harina
Compota
1 cucharada de azúcar
300 grs- de fresas o arándanos o cerezas
2 cucharadas de harina de maiz
o maicena
Preparación del custard o crema
Colocar en una olla la leche y la vainilla y calentar a fuego medio,hasta que hierva.
Retirar del fuego y dejar por unos 15 minutos.
Precalentar el horno a unos 200º C.
En un bowl colocar los huevos, las yemas, el azùcar, y la harina y batir hasta mezclar bien.
Agregar la leche a la mezcla del bowl y retirar (Si es el caso la vaina de vainilla) unir suavemente y batiendo al mismo tiempo.
Colar la mezcla en un jarro de vidrio y dividir la mezcla en cuatro pocillos de horno.
Colocar los pocillos con la mezcla en un molde metàlico al que se le ha agregado agua caliente para llevar al horno a baño marìa.
Llevar a horno por uos 30 minutos o hasta que estèn firmes.
Deben estar blandos en el centro, no importa porque se terminaran de cocer cuando ya se retiren del horno.
Sacarlos del molde y dejarlos enfriar un rato antes de ponerlos al refrigerador.
Compota de fresas (o de otra fruta)
En una olla mediana colocar 1 cucharada de azùcar y 6 cucharadas de agua, calentar a fuego medio hasta que el azùcar se disuelva.
Cuando hierva agregar las frutas elegidas.
Calentar unos minutos suavemente, revolviendo hasta que las frutas esten tiernas unos 4 a 5 minutos, con una espumadera retirar las frutas y dejarlas aparte.
Mezclar la harina de maiz o maicena con una cucharada de agua , mezclar bien y agregar a l jugo de las frutas que está en la olla, calentar a fuego muy bajo, hasta que se vaya espesando.Dejar hervir por un minuto, bajar el fuego dejar unos dos minutos más y apagar.
Vaciar esta salsa sobre las frutas reservadas.
La compota se puede servir tibia o temperatura normal.
Al servir la crema agregar una cucharada o un poco más en cada pocillo.