15 August 2009

Creamy Baked Custards with strawberry compote




I adapted this recipe from Healthy Living Recipes, Reader Digest Com. Magazine.

I love this recipe and the kids too.

The original recipe is with cherries compote. I made with strawberries compote.
You can use you have o you like. (je)
Take care not to overcook the custards -- they should be just set when you take them out of the oven. This dessert is perfect for dinner parties because the custards can be prepared ahead of time and refrigerated until serving.

Custards (4 servings)

2 cups low fat milk

1 vanilla bean, or two teaspoon of liquid vanilla

2 eggs


2 eggs yolks

3 tablespoon of sugar

1 teaspoon of flour

Compote

1 tablespoon sugar

300 grs. fresh cherries or strawberries or blueberries

2 teaspoons cornstarch



Method

Place the milk and vanilla in a medium saucepan and heat over medium-high heat until almost boiling.


Remove from the heat, cover, and set aside for 15 minutes.

Preheat the oven to 200° C.

Place the whole eggs, egg yolks, 3 tablespoons of sugar, and flour in a bowl and lightly whisk together.

Bring the milk back to a boil, then remove the vanilla bean, and slowly pour the hot milk over the egg mixture, whisking constantly.


Strain the mixture into a pitcher, then divide among six 4-ounce ramekin dishes that have been coated with oil.


Set the ramekins in a shallow roasting pan and pour enough hot water into the pan to come halfway up the sides of the ramekins.


Bake until the custards are lightly set, about 30 to 35 minutes.

The custards should be slightly wobbly in the center as they will continue to cook for a few minutes after being removed from the oven.

Lift the custards out of the pan of hot water and place on a wire rack to cool. After cooling, refrigerate until ready to serve



Compote

Place 1 tablespoon sugar and 6 tablespoons water in a medium saucepan and heat over medium-high heat until the sugar has dissolved.

Bring to a boil, then reduce the heat to low, and add the cherries.

Cover the pan and simmer gently, stirring occasionally, until the fruits are tender, 4 to 5 minutes.

Use a slotted spoon to remove the fruits and place them in a small serving bowl; set aside.

Mix the cornstarch with 1 tablespoon cold water and then stir mixture into the fruity juices in the saucepan.


Bring the mixture to a boil, then reduce the heat to low and simmer, stirring, until thickened and clear, about 1 minute. Allow to cool for a few minutes, then pour the sauce over the fruits

(The compote can be served warm or at room temperature.) Spoon a little of the fruitsy compote over the top of each custard, and serve the rest of the compote on the side.





EN ESPAÑOL


Crema al horno con compota de fresas

Este postre tiene la textura de un flan pero es más como un custard que es un poco más espeso.

Esta receta la adapté de Healthy Living de Readers Digest.

La receta original se hacía con una compota de cerezas pero yo la hice con fresas, se puede hacer con cerezas, arándanos, frambuesas o fresas.


El custard (la crema) no hay que sobrecocinarlo, solo debe estar firme al sacar del horno y se hace a baño maría.

Este postre es muy bueno para cenas de la noche o comidas porque se puede preparar con anterioridad.



Ingredientes ( 4 porciones)

2 tazas de leche semidescremada



o baja en grasas



2 huevos



2 yemas



1 vaina vanillla o 2 cucharaditas de vainilla líquida

3 cucharadas de azúcar
1 cucharadita de harina


Compota




1 cucharada de azúcar



300 grs- de fresas o arándanos o cerezas



2 cucharadas de harina de maiz



o maicena



Preparación del custard o crema






Colocar en una olla la leche y la vainilla y calentar a fuego medio,hasta que hierva.



Retirar del fuego y dejar por unos 15 minutos.



Precalentar el horno a unos 200º C.



En un bowl colocar los huevos, las yemas, el azùcar, y la harina y batir hasta mezclar bien.



Agregar la leche a la mezcla del bowl y retirar (Si es el caso la vaina de vainilla) unir suavemente y batiendo al mismo tiempo.



Colar la mezcla en un jarro de vidrio y dividir la mezcla en cuatro pocillos de horno.



Colocar los pocillos con la mezcla en un molde metàlico al que se le ha agregado agua caliente para llevar al horno a baño marìa.



Llevar a horno por uos 30 minutos o hasta que estèn firmes.



Deben estar blandos en el centro, no importa porque se terminaran de cocer cuando ya se retiren del horno.



Sacarlos del molde y dejarlos enfriar un rato antes de ponerlos al refrigerador.



Compota de fresas (o de otra fruta)



En una olla mediana colocar 1 cucharada de azùcar y 6 cucharadas de agua, calentar a fuego medio hasta que el azùcar se disuelva.


Cuando hierva agregar las frutas elegidas.


Calentar unos minutos suavemente, revolviendo hasta que las frutas esten tiernas unos 4 a 5 minutos, con una espumadera retirar las frutas y dejarlas aparte.


Mezclar la harina de maiz o maicena con una cucharada de agua , mezclar bien y agregar a l jugo de las frutas que está en la olla, calentar a fuego muy bajo, hasta que se vaya espesando.Dejar hervir por un minuto, bajar el fuego dejar unos dos minutos más y apagar.

Vaciar esta salsa sobre las frutas reservadas.

La compota se puede servir tibia o temperatura normal.

Al servir la crema agregar una cucharada o un poco más en cada pocillo.

10 August 2009

spinach and cheese phyllo rolls


Really phillo dough is a pleasure to many things, to sweet and savoy dishes.


Is a very thin dough that always is lovely to work (with care because is fragil) and so tasty.


I made last week these spinachs phyllo rolls and were so nice.


Are Easy and tasty. what more??





Ingredients (8 phyllo rolls)

400 grs. boiled spinachs

2 eggs

1 onion chopped

salt

120 grs feta cheese crumbled (or other)

30 grs, parmesan cheese grated

30 ml. oil

/4 cup parsley chopped

Phyllo dough (300 gs.) (find in supermarkets)

90 grs. melted butter


Method


Heat the oil in a frying pan, add the chopped onion and cook until is smooth.


Add the spinach, stir well and cook by 3 minutes.


In a bowl mix the spinachs, with the eggs,feta cheese and parmesan cheese,and the pasrsley chopped. add salt is needed.



Phyllo dough: extend the dough and brush with melted butter, cut in rectangles to make the rolls.

Place a tablespoon of the spinach mix and rolling well and double the sides (as springs rolls)

Make all the rolls.

Place in a oven tray or other and brush with melted butter.

Bake at oven to medium heat /180º C by 20 minutes or until are golden.

Serve with some salads or alone. (I serve two by person)






EN ESPAÑOL

Rollos de masa phyllo con espinacas

Realmente es un placer hacer platos con masa Phyllo o filo

Es suave, fàcil de trabajar y sirve para salado o dulce.

Se adapta a muchas recetas.

He hecho varias recetas con esta masa (la venden en los Supermercados viene congelada o sin congelar, secciòn platos para preparar)

Ahora hice estos rollos rellenos con espinaca y queso, y de verdad quedan ricos, son fáciles y deliciosos.


Ingredientes (8 rollos)

400 grs, de espinaca cocida

1 cebolla picada fina

30 ml. de aceite

2 huevos

sal

120 grs de queso feta desmenuzado

30 grs. de queso parmesano rallado

1/4 taza de perejil picado

Hojas de masa phyllo

90 grs. de mantequilla derretida

Preparaciòn

Calentar el aceite en un sartèn, agregar la cebolla, revolver sobre el fuego hasta que estè tierna.Retirar.

En la misma sartèn unir la espinaca con la cebolla, agregar los huevos, sal, el queso feta , el queso parmesano y el perejil.

Pincelar con mantequilla derretida hojas de masa filo, poner dos hojas y cortar en cuadrados para hacer los rollos.

Colocar dentro de la masa una cucharada en cada rollo, enrrollar y doblar bien los extremos, ir colocando en la bandeja del horno u otro molde.

Hasta hacer los 8 rollos.

Pincelarlos con mantequilla y llevarlos a horno moderado (180º c) y dejarlos por 20 minutos o hasta que estèn dorados.

Se pueden servir con ensaladas o solos.