28 November 2012

Orange cardamom Cake









These days (really busy here, graduations and others) I was thinking Christmas is just round on the corner
November was so fast, and December begin the next weekend!
So with this recipe I begin the Christmas season, anyway I will mixing some recipes of normal days with Christmas recipes:
Hope you enjoy:)

This cake recipe id adapted from My recipes.com
Is a delicious cake!





Ingredients

Cooking spray or butter to the pan
3 cups plus 1 tablespoon  all purpose flour
1 tablespoon baking powder
1 3/4  teaspoon ground cardamom
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon of salt
3/4  cup fresh orange juice
2/3 cup canola oil
1 tablespoon grated orange rind
2 teaspoons grated  lemon rind
1 teaspoon vanilla extract
3 large eggs

Glaze

1 cup powdered sugar
4 teaspoon fresh orange juice
1 teaspoon fresh lemon juice

Method

Preheat oven at 180° c
To prepare cake  coat a tube pan or a Bundt pan with cooking spray or butter.
Dust with a tablespoon of flour. Set aside.

Lightly spoon flour into dry measuring cups .
Combine flour, sugar,baking powder,cardamom, cinnamon and salt in a large bowl.
Make a well in center of mixture.Add 3/4 cup orange juice, canola oil orange rind,  lemon rind,  vanilla and eggs to flour mixture beat with a mixer at low speed until well combined  and   scraping sides of bowl ocassionally.
Spoon batter into prepared cake pan,spreading evenly. Bake at 180° by 45 minutes or until a wooden pick insertede in center comes out clean.
Cool in pan 5 minutes  on a wire rack and remove from pan.

To make glaze combine 1 cup of powdered sugar the teaspoons of orange juice and lemon juice in a small bowl stirring well with a whisk.
Drizzle glaze over warm cake cool cake completely on wire rack.


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EN ESPAÑOL

Cake de naranja y cardamomo













Hace pocos dias me di cuenta que la Navidad está ahí, a la vuelta de la esquina, asi que de aqui a la Navidad  espero aportar recetas fáciles y apropiadas siempre intercalando algunas recetas
Se que en Chile (al menos) el Pan de Pascua es un verdadero rito, hay de tantos tipos, de verdad que el único que como es el que hace mi mamá por el color, aroma y humedad
En muchas partes se hacen diferentes cakes. Este de cardamomo es maravilloso, si alguien no ha probado el cardamomo  hágalo es una especia maravillosa.
A mi me encanta.
Este cake se mantiene muy bien por varios dias, normalmente lo pongo en un tupper o una caja.

(Por favor tenganme paciencia si no hago la traducción inmediatamente, a veces no alcanzo así de simple, pero siempre me pondré al día.)

Ingredientes

aceite o mantequilla para el molde 
(para este cake usé uno de silicona, tienen la gracia que se desmoldan fácilmente y el cake no se rompe.)

3 tazas rasas de harina sin polvos de hornear (mas una cucharada para el molde)
1 cucharada de polvos de hornear
1 3/4 cucharadita de cardamomo en polvo (jumbo, Lider o en Unimarc)
1/2 cucharadita de canela molida
1/2 cucharadita de sal
3/4 taza de jugo de naranja
2/3 taza de aceite de girasol o de maiz
1 cucharada de ralladura de cáscara de naranja
2 cucharadita de ralladura de limón
1 cucharadita extracto de vainilla
3 huevos

Glacé

1 taza de azúcar en polvo o azúcar glass
4 cucharadita de jugo de naranja fresco
1 cucharadita de jugo de limón

Preparación

Precalentar el horno a 180°.
Despues bajarlo un poquito porque ya se mantiene el calor.
Aceitar o enmantequillar el molde que se va a ocupar (les digo al tiro los de silicona se van poniendo un poco feos con el calor del horno pero son super buenos para desmoldar)
(los de teflon son muy buenos tambien)
Enharinar y reservar mientras se hace el batido.
En un bol grande poner la harina, el azúcar, los polvos de hornear, el cardamomo, la  canela en polvo y la sal. 

 Hacer un hoyo al centro de los ingredientes y agregar el jugo de naranjas, el aceite de girasol u otro, la ralladura de naranja y la ralladura de limón, la vainilla y los huevos, unir y batir todo bien, puede ser a mano o con batidora eléctrica.Si está muy espeso (depende de los huevos) agregar dos cucharadas de yogurt normal y unir bien.

Colocar el batido en el molde ya preparado, repartir bien.
Cocinar por unos 45 minutos o hasta que al enterrar un palito de brocheta sale seco .(Si el horno está mucho rato bajar un poco el calor pero no mucho)

 Dejar reposar antes de desmoldar.

Darlo vuelta en un plato bandeja grande.
Preparar el glacé.
en un bol pequeño colocar el azúcar en polvo y agregar el jugo de naranja y de limón, revolver bien.
Despues repartir el glacé sobre el cake y dejar reposar hasta que se seque.


73 comments:

  1. ASÍ NO MÁS QUERIDA AMIGA, SE NOS VINO ENCIMA LA NAVIDAD, QUÉ INCREÍBLE COMO VOLÓ ESTE AÑO, Y YA NO NOS QUEDA TIEMPO PARA NADA. YO TODAVÍA NO DOY POR INICIADA LA TEMPORADA DE GALLETAS, PERO PRONTO SE TENDRÁ QUE HACER. UNA DELICIA TU QUEQUE. BESITOS

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    1. Si Pamela ha sido una locura verdad??? yo no puedo creer que estemos en Diciembre practicamente!!
      Me encanta el cardamomo!

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  2. Gloria, siempre tienes cosas ricas para comer, que delicia.
    Ya no pones la receta en español?
    Bss.

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    1. bueno igual que tú Kako, ja!
      Si hago la traducción pero aún no la he hecho ni esta ni la anterior, la haré pronto, es que ha sido de locos ya sabes. besos

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  3. Never heard of that, looks rather interesting.

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    1. I was thinking the exact same thing. But I'm sure I wouldn't mind sinking my teeth in two of them! There's only one problem... I'm on a diet.

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    2. Dear blue in what you think? and the sweet Angie have you on diet?? But you dont have porblem with virtual cakes dear blue:)

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  4. SI hay algo que me guste es el cardamomo, me parece una delicia y en este bizcocho debe ser genial!

    Besos.

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    1. Gracias Mayte me encanta el cardamomo tambien!

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  5. That budnt cake looks so good and i love cardamom so i know i will love this.

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    1. Yes Finla cardamom is one of my favorites spices:)

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  6. Beautiful one, Gloria!
    I'm organizing a SWAP on my blog, maybe you can take part!
    Un beso

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    1. Thanks Manu I will see your site!

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  7. With a glass of milk this would be delicious breakfast.

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  8. It looks very moist and delicious Gloria.

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    1. Val you come nack!! I miss you!!

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  9. love the flavors in this cake and excited for christmas :-)

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    1. Thanks Rebecca I love Christmas too!! Did you see all the recipes I im sharing in Pinterest?
      I hope to make more Christmas recipes on the weekend!

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  10. very interesting cake, it looks so good!

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  11. Lovely combo & presentation! The texture is perfect , moist & dense! Awesome! :)

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  12. Replies
    1. thanks Duckie I love the word "Christmasy" xx

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  13. mmm had a spot of tea with T tonight and this would have been wonderful to go with it...

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    1. Yes Brian I love with a cup of tea or two cups haha!!

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  14. Super british amiga, me tinco la combinación, mas sofisticada y diferente.

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    1. gracias Pilar, de verdad queda super rico, ashora estaba haciendo la traducción en español, besos

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  15. Orange cake is my favourite, but I have never added spices to it. That makes sound extra delicious. I love your orange glaze...

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    1. Thanks Mich I love orange for glaze, was nice!

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  16. Gloria, That is a very nice looking cake! Just sweet enough to tickly my taste buds. I must admit, I can't remember ever cooking and using cardamon as a spice. Love the orange glaze... Take Care, Big Daddy Dave

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    1. Try the cardamom is and interesting and delicious and aromatic spice, I love!!! have a nice weekend dear!!

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  17. Your cake looks delicious, Gloria! The combination of cardamom and orange must be really good!

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  18. Just looking at the ingredients; I know it has to be good; sure looks nice Gloria.
    Rita

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  19. j'aime beaucoup l'orange et la cardamome. Ton cake doit être délicieusement parfumé.
    A bientôt

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    1. Je aime le orange et deliceuse merci Nadji, a bientot

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  20. Oh, that looks scruptious. I need a piece for my breakfast right now! ha.
    I really need to buy some cardamom and try it...I've never had it!

    I LOVE your sweet little tea pot, cup and plate! Awww...so adorable!

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    1. Thanks betsy you will love cardamom is really nice and go perfect with some bakery, I love this little teapot, normally I take my green tea with thid and I love I can have more water in the teapot. ;)

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  21. Delicioso Gloria!! este se lo tengo que hacer a mi madre, le encanta el cardamomo. Besos

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    1. No es difícil de hacer Rosana, yo le mandé a mi mami para que lo probara y le encantó, besos

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  22. Cardamom is one of my favorite spices to put in baked goods. Love the sound of this cake!

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  23. yes Joanne I love toois one of my favorites spices and really love how smell too.x

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  24. Gloria, looks so delicious! I love the ingredients; including orange juice!! Your glaze looks so tasteful!!

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  25. This cake looks wonderful! Cardamom is such a nice addition.

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    1. thanks Beth yes I love cardamom too!

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  26. A splendid cake! I love this combination of flavors. Orange and cardamom go so well together...

    Cheers,

    Rosa

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  27. i never tried baking with cardamon before, i only had them in curries before but your cake looks pretty!

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  28. il est bien parfumé ton cake, j'aime beaucoup
    bonne soirée

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  29. CHE BONTA' UN DOLCE DAVVERO SPETTACOLARE SEMPLICE E DI EFFETTO ....ALLA PROSSIMA VERONICA

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  30. Gloria querida, que bueno quwe pusiste traducción para este cake, porque fijo que lo hago.
    Estaba buscando recetas de queques aromáticos tipo navideños, porque el pan de pascua clásico, no me gusta mucho y a mi marido no le gusta nada.
    El que hice de manzana el año pasado (receta de tu blog) fue un éxito y lo he repetido hasta el cansancio.
    Voy a probar este. Me fascina el cardamomo, así que estoy segura de que acertaré.
    Un abrazo grande y buen fin de semana

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  31. Nathy para que estes tranquila me atraso un poco pero pongo despuess la traduccion no se si te conte que los niños han estado llenos de cosas por la graduacion.y la espe esta trabajando ya te contare entonces me he visto sobrecsrgada de trabajo.
    Mira este quque es nsvideño y delicioso el cardamomo le da un gusto esoecial.gracias pasarme aver.besos

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  32. I love cardamon cakes. This is a must try!

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    1. Thanks Angie, You dont believe this:I rememeber you today, I think Im not sure if I stopped by in ANgie blog, I have to go!!x

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  33. happy saturday gloria! i know how you feel about the holidays...we try to keep it centered for our boys as well...and this year is def tight

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    1. yes I know Brian; tomirrow begin Advent I hope out something tomorrow:))

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  34. My, oh my, this sounds and looks wonderful! Happy first day of December Gloria! :)

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  35. Thanks dear happy day to you too I love december anyway:))

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  36. Thanks so much for this good sounding recipe.
    xo bj

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  37. this cake looks beautiful Gloria! And how delicious it must be X

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  38. This is a beautiful cake and looks so yummy.

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  39. I don't use orange enough in cakes - this looks lovely

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  40. Thanks Caked I love oranges in cakes!

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I appreciate your opinions and comments, Thanks for stopping by!

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

.

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