10 November 2010

Lemon curd


















Lemon Curd is a thick, soft and velvety cream that has a wonderful tart yet sweet citrus flavor. Traditionally it was used as a spread for scones but today it is used as a filling for tarts, pies, crepes and cakes.
In late 19th and early 20th century England, home-made lemon curd was traditionally served with bread or scones at afternoon tea as an alternative to jam , and as a filling for cakes, small pastries and little tarts.
 Homemade lemon curd was usually made in relatively small amounts as it did not keep as well as jam. In more modern times larger quantities are feasible because of the use of refrigeration.

I have to say :I really love lemon curd, and I love lemon is nice to stuff  little tarts,pies,and I use in dessert with greek yogurt or plain yogurt.

My recipe come from England from Delia Smith, if you dont know Delia Smith I advise you look her site and recipes, are amazing and simples.

 Lemon Curd Recipe


Ingredients

grated zest and juice 4 large juicy lemons
4 large eggs
350 grs. golden sugar
225 grs. unsalted butter at room temperature
cut into small lumps
1 level dessertspoon  cornflour

2 jars sterilised

Method

Begin by lightly  whisking the eggs in a  medium sized saucepan,then add
the rest of ingredients and place the saucepan over a medium heat .

Whisk continuosly using a ballon whisk until the mixture thickens ( about 7
to 8 minutes).
Lower the heat to its minimum setting and let the curd gently simmer for a
further minute, continuing to whisk.
After that, remove it from the heat.
Now pour the lemon curd into the jars, filling them as full as possible, cover
straightaway with waxed discs seal while is still hot and label when it is cold.
Keep in fridge buy 10 days aprox.
But Im sure you will eat before this date! enjoy...
I use for tarts, scones, and use with greek yogurt with some lemon curd, is delicious!

EN ESPAÑOL

Lemon Curd
(crema de limón para tartas)









El lemon curd es una crema absolutamente deliciosa, originalmente viene de Inglaterra y se usaba en los scones en vez de mermelada, o en tartas pequeñas.
Se hace en cantidades pequeñas (uno o dos frascos) pero se guarda muy bien unos 10 dias en el refrigerador.
La verdad es que generalmente la comemos antes, esta receta la ocupé para mezclar como postre para yogur simple o yogurt griego.
Esta receta de lemon curd viene de Delia Smith una Chef de cocina espectacular que tiene muchos libros en Inglaterra.Sus recetas son simple y acertadas. Visiten sus sitio es muy bueno.
Se las comparto con mucho gusto.


Lemon curd (crema de limón)


Ingredientes

4 limones su jugo y su ralladura
4 huevos grandes
350 grs. azucar rubia
225 grs. mantequilla sin sal a temperatura normal
cortada en pequeños pedazos
1 cucharada de postre de harina de maiz
unos 2 frascos para envasar (de unos 300 ml)

Preparación

Empieze por batir los huevos en una olla mediana, entonces agregar el resto de los
ingredientes y colocar la olla o cacerola a fuego medio.
Batir continuamente usando un batidor de alambre hasta que la mezcla se vaya espesando (cerca de 7 a 8 minutos).
Luego bajar el fuego al mínimodejando que el lemon curd hierva un poco por un minuto y continuar batiendo.
Despues de esto retirar del fuego.


Llenar los frascos con la crema de limón ya preparada y dejar enfriar antes de taparlos.
Luego cuando ya esten frios guardarlos en el refrigerador.
Duran muy bien hasta  10 días pero creo que uno se los come antes, Prueben y verán.

36 comments:

  1. I love lemon curd. Such a fresh taste. Now you need to try lemon meringue pie with it:) Lovely. I have a lot of Delia's books. She is very good I think.

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  2. Ponme lemon curd.....y yo no paro de comer!!....me lo como a cucharadas!!.....no alcanzo a veces a hacer un postre!!.....te quedo buenisimo!!.....Abrazotes, Marcela

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  3. A mí también me fascina el lemon curd, yo lo he congelado y después descongelado y no hay ningun problema, a veces me lo como como helado, ay mejor no hago o pienso mas en el, gracias por la receta.

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  4. Gloria your lemond curd sounds wonderful. I love the tart sweet flavor of it. My lemons are soon to be ready to use, that's when I like to make lemon curd! Can't wait!

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  5. Siempre me gustó mucho el lemon curd, me pasa como a Marcela, no tengo límites.
    Besos

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  6. I love lemon curd too! Really good in almost anything. It is really tangy and delicious! Thanks for sharing yours!

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  7. Estupendo lemon curd, mi receta la saqué de una antigua revista francesa y las cantidades son distintas, quizás esté equivocada...? Besos

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  8. Te ha quedado con una textura estupenda.
    Un abrazo.

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  9. El viernes preparé lemon curd y ayer hice unos muffins rellenos de lemon curd.
    La receta la encontré en el blog The English Kitchen y son impresionantemente buenos.
    Saludos desde España

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  10. Esse lemon curd tem um aspecto delicioso! Já tirei a receita para experimentar!
    Beijinhos

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  11. Questa lemon curd è assolutmente perfetta!
    Che faccio porto il caffè?
    Baci
    Barbara

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  12. Thanks Brenda yes will be amazing in a lemon pie!!

    aah Marcela Tengo el mismo problema, adoro el lemon curd, y lo malo es que a los niños les encanta! cariños, gloria

    Pilar, que buena idea congelarlo!! no se me había ocurrido Así una come menos, gracia spor la idea, besoos, gloria

    Thanks a lot Lyndsay I adore lemon curd, all with lemon is nice to me!
    gloria

    Vaya Annie somos varias que morimos por el Lemon curd, que bueno no estar sola, ha! besoos gloria

    Kitchen flavours, is true!! all is nic ewith lemon curd I think! thanks for stopping by! gloria

    Gracias Rosana!Estan bueno y ahora que me dice pilar que se cingela es una estupenda idea! cariños, gloria

    Thanks peachskins! x gloria

    Gracias Amparo, me encanta! gloria

    Que maravilla unos muffins rellenos con lemon curd, es una idea fantástica, gloria

    Fátima, creeme que te encantará, en serio! cariños, gloria

    Thanks Barbara I will be happy we share a cup of coffe! x gloria

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  13. j'aime beaucoup le lemon curd
    parfait pour être tartiné ou fourré
    un pur délice
    bonne journée

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  14. I ♥ your lemon curd Gloria...mmmm! Would you believe that I made some too yesterday, but not a Delia Smith recipe? I did a simple lemon curd from Little Teochews blog.
    Big hugs bella...xoxo

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  15. Merci beaucoup mon amie! Je adore lemon curd, bonne Journée, gloria

    Deeba, thanks a lot for stopping by my friend,hugss to you, gloria

    Thanks a lot Sophie, is a pity you cant eat lemon curd by the butter!
    huggs, gloria

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  16. Gloria, conseguiste poner el link!!, y veo que hay otro concursillo, voy a cotillear un poco!
    Me encanta el lemon curd!, tengo hasta una receta sin mantequilla que es muy resultona como sustituto "sano"...te quedó muy bien preciosa!!!
    Besitos!

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  17. I love lemon curd. Your photos are fantastic.

    Quidate

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  18. Mmmmmmmmm - our fridge is never complete without a jar of homemade lemon curd in it. Your recipe is the same one I use, always produces a lovely tart curd ;0)

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  19. Great photos Gloria.

    I have yet to make lemon curd - must try it soon.

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  20. Gracias Juana, me encanta el lemon curd, pero lo hago sólo de evz en cuando, ya sabes por que... besos gloria

    Me too Lazaro, tanka a lot, take care! gloria

    Im afraid Chele if I make a lot of lemon curd is possible we eat all!!!!
    But I love it! gloria

    Ty this recipe Brownie girl is nice and yummy! gloria

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  21. El lemond curd siempre es una delicia y un peligro el tenerlo a mano en la nevera porque si empiezas a cucharadas ya no puedes parar.
    Un besito

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  22. Hi,

    Love the lemon curd...Looks beautiful...:)

    Dr.Sameena@

    http://www.myeasytocookrecipes.blogspot.com

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  23. Great way to make use large amount of lemon during lemon season...I love lemon curd :D

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  24. Me gusta mucho es de esas recetas que debería preparar mas seguido
    mmm creoo
    besos

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  25. Clemenvilla, totalmente de acuerdo amiga por eso cuando lo hago, es lo justo y necesario, si tuviera un stock.... ya sabes, besos gloria

    Thanks a lot Prathap! gloria

    Thanks a lot Zoe, thanks for stopping by! gloria

    Angélica es que te pasa lo mismo que amí, te pongo un ejemplo hace como un año (de verdad) que pienso hacer las 172 lunas y aún no las hago tú me las recordaste) un abrazo y un beso amiga, gloria

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  26. Me encanta el Lemon Curd, pero me gusta demasiado como para hacerlo todo lo que yo quisiera

    y mas me gusta el juego que da para luego ponerlo en diferentes elaboraciones

    Un abrazo

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  27. What a beautiful sensual lost; can't wait to try it.

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  28. Very tasty. Lemon curd does not last long at our house. ;-)

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  29. GRacias Cova, parece que a todas nos pasa lo mismo, es nuestra perdición, je, gracias por venir, besos

    Rita, try this recipe and you will love it! Im sure! x gloria

    Joy, Hello dear, how are you, Im happy to see you, thanks for stopping by, gloria

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  30. Moi aussi, j'aime beaucoup le lemon curd. J'en fais souvent.
    Bon weekend et à bientôt.

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  31. En estos momentos lo que más deseo es saborear despacio esa crema de limón.
    Besos

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  32. Merci Mon amie, J'aime beaucoup lemon curd!

    Thanks for stopping by, bizzzz gloria


    Gracias Nando, te encantaría es absolutamente deliciosa y fresca, y huele muy bien, gracias por venir, gloria

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  33. Nothing more delicious and tart that lemon curd. I mix it with yogurt and have it over fruit for holiday breakfasts!

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  34. As I was reading, I started to think back when I had made lemon curd and where the heck could the recipe be?
    Well, no matter...I'll just have to take your recipe ;o)

    I love lemon anything!

    Flavourful wishes,
    Claudia

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  35. Thanks Barbara, x gloria
    Thanks a lot Claudia I adore lemon! in everything! gloria

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  36. i do adore lemon curd but have never made it myself...I am now inspired :)

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NO SPAMS and ADS and Im not interested
And I dont like ads and I dont want them on my recipes. Thanks
All them will be deleted