20 September 2010

Panqueke crab rolls (Carlos Monge)










This recipe is   from a wonderful man and smart and creative Chef, Carlos Monge, a Chilean chef , died too young a few years ago, was only 46 years.


But he left a legacy of wonderful recipes.

Carlos made important contributions to Chilean cuisine, techniques and ingredients of the Orient and the rescue of native products.

The amazing of  Carlos Monge was a pioneer of fusion cuisine, when he was known, traveled widely in China, Japan, Thailand, throughout Asia. .

Reviewing some of his recipes amazes me to see that for example in giving panquekes in this recipe (stuffed with crab) the measures are accurate, never fails,  and always he make the dough..

These are  small panquekes do no more than 10 or 12  cm make  in a skillet.

Can also be frozen.

A recipe that can be used to enter or bottom plate or aperitif. .A recipe easy and absolutely  delicious.




Ingredients(6-8 servings)

Dough
4 tablespoons of flour
1/2 teaspoon of salt
4 eggs beaten
4 tablespoon of cold water


Stuffed
2 tablespoon of oil
1 egg beaten
1 green onion chopped
350 grs. crab meat in little pieces (fresh of frozen)
1 tablespoon of white wine
salt and pepper
1 tablespoon of corn flour dissolved in two tablespoon of cold water
1 tablespoon of flour mixed with a little cold water
oil for fry

1. Make dough

In a bowl mix the flour with salt; add the cold water (4 tablespoon) and the eggs, beat until you will have a smooth paste.
Moist with oil a little skillet, place 4 tablespoon of the mix
Place 4 tablespoons of dough by turning the pan to spread evenly, cook medium fire until the edges are lifted a bit and turn to cook the other side. Follow the same procedure until the mixture and reserve the pancakes.





Prepare the filling


In another medium saucepan heat oil, add the eggs, green onions and crabmeat, cook over medium heat a few minutes. Add wine, salt, pepper and cornstarch dissolved in water, stir until it thickens. Remove from heat and let cool.
Preparation stuffed pancakes

Take each pancake and put two tablespoons of filling, fold the four sides towards the center. In rolls the pancake tight and together with the flour mixture with water (to make them stick better.)
In a skillet heat oil and fry the little rolls until golden, set aside on kitchen paper towels.


Serve hot.
Serve alone or with green salads.

EN ESPAÑOL



Panqueques rellenos con jaiba (cangrejo)

Esta receta es de un hombre maravilloso, creativo e inteligente , un Chef chileno maravilloso e intuitivo para la cocina, murió hace unos años, demasiado jóven, apenas tenía 46 años.
Pero dejó un legado de recetas maravillosas.
Fue un precursor de la cocina-fusión, viajó por todo el Oriente, China, Japón, Tailandia etc, de donde traía ideas maravillosas que aportaba a la cocina nacional chilena, en ese tiempo apenas se conocía la cocina fusión.
Me gusta porque sus recetas no son complicadas son exactas y utiliza elementos de aquí con otros de afuera.
De hecho esta masa para panqueques hecha por él mismo, yo sé que por tiempo muchas veces compramos las diversas masas pero a él ni se le ocurría.
Esta masa de panqueques se hace en un sartén pequeños porque esa es la idea unos rollos pequeños rellenos de carne de jaiba que puede ser congelada o fresca.
Los panqueque se pueden congelar, poniendo un film plástico entremedio.

Ingredientes
masa
4 cucharadas de harina
1/2 cucharadita de sal
4 cucharadas de agua
4 huevos batidos

Relleno

2 cucharadas de aceite
1 huevo batido
1 cebollín picado
350 grs. de carne de jaiba congelada o fresca (cangrejo)
1 cucharada de vino blanco
sal y pimienta
1 cucharada de harina de maiz disuelta en dos cucharadita de agua fría
1 cucharada de harina mezclada con una cucharada de agua fría
aceite para freir

Preparar la masa

En un bol mezclar la harina con la sal; agregar poco a poco cuatro cucharadas de agua fría y huevos; batir   hasta formar una masa suave.
Untar ligeramente un sartén pequeño con aceite, colocar cuatro cucharadas de la pasta girando el sartén para esarcir de modo uniforme; cocinar a fuego medio hasta que los bordes se levanten y  dar vuelta para cocer por el otro lado. Seguir el mismo procedimiento hasta terminar con la pasta y reservar los panqueques.

Preparar el relleno

En otro sartén calentar el aceite, agregar el huevo, cebollín verde y carne de jaiba, cocinar a fuego medio unos minutos. Añadir el vino, sal, pimienta y maicena disuelta en agua fría y cocinar revolviendo hasta espesar.
Retirar del fuego y dejar enfriar.
En cada panqueque o crepes poner dos cucharadas de relleno, doblar los cuatro costados hacia el centro.
Enrollar los panqueques bien apretados unir con la mezcla de harina y agua, esto hará que no se abran.
En un sartén calentar aceite y freir de a pocas unidades hasta que estén dorados, estilar en papel absorbente.
Servir calientes.
Se pueden comer solos o con ensaladas verdes.

58 comments:

  1. How sad to hear that the chef lost his life at such a young age. This recipe is a lovely and delicious tribute and I can imagine you enjoyed every bite.

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  2. Espero hayas pasado un feliz 18!!.....como me acuerdo de Carlos Monge....y esta receta es sabrosa y cumple con darle un buen homenaje a un gran chef y gran persona......Abrazotes, Marcela

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  3. Muy ricos. Este tipo de comida me encanta.
    Un abrazo.

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  4. Hace tiempo que vengo defendiendo que tu cocina está impregnada de espíritu Zen, esto es, de sencillez, profundidad, sabor, salud y variedad. La receta de este post, además, nos viene enmarcada con look oriental, ciertamente han quedado unos platos maravillosos. Porque la presentación también cuenta, pero el sabor tiene que ser de otro mundo, tiene una pinta divina.
    Besos.
    =^_^=

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  5. Thay look absloutley so so yumm. I cna imagine bitting into them.

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  6. Ciao Gloria che meraviglia questo tua ricetta :) un bacio

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  7. Gloria, these crab pancakes look so yummy! I love crab.

    Maria
    x

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  8. Es una delicia de receta y el relleno me encanta la jaiva
    amiga me gusto mucho
    Y me recordé de este gran cocinero
    besos

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  9. What a lovely tribute to a chef who lost his life at such a young age. These filled pancakes really look wonderful. I hope you are having a great day. Blessings...Mary

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  10. Que crujiente se ve tú receta, me ha gustado mucho.

    Saludos

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  11. YUM! These look so good, Gloria! :o) My husband is allergic to crab, so I rarely ever make anything with crab in it. I miss it sometimes. I wonder if imitation crab would be a good substitute here. Will try! Happy Days ((HUGS))

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  12. mmmm me encantan los panqueques, te han quedado de una pinta que dan ganas de devorarlos todos! seguirè actualizàndome con las recetas que me he perdido... Besitos y felices fiestas patrias!!!

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  13. These are perfect little appetizers...and I'd love them for lunch!
    I've never heard of this chef...so sad to have died so young but how lovely you have his recipes, Gloria. I hope you post more of them. This one is a gem!

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  14. Una receta exquisita que me gustaría probar.
    Besos

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  15. Gloria, these crab rolls look so delicious...would love to try it...very tasty :-)

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  16. Thanks a lot Bridgett, and thanks for stopping by!Really he was an special and adorable man, x gloria

    Querida Marcela Te acordabas de Carlos? un hombre maravilloso y sencillos y sus recetas tambien! besos

    Gracias Amparo, a mí tambien me gusta, cariños gloria

    Gracias Annie, besos gloria

    Thanks a lot Juliana I love this recipe, xx gloria

    Gracias Nan-do si es verdad que es muy rico, gracias por venir,y gracias por apreciar lo que hago, x gloria

    Thanks a lot Happy Cook, x gloria

    Grazie Stefanía, un baciao, xx gloria

    Oh María I love crab too! thanks bystopping by! gloria

    Que amor era él Angélica y super sencillo, es muy normal y entretenido, siempre me hacía reir cuando lo veía, besos gloria

    Thanks a lot dear Mary, blessings to you!! xx gloria

    Gracias José Manuel, es una buena receta de una Chef fantástico, besos

    Thanks my dear Tracy, yes you can make with other like turkey, chicken or kani kama, try, xx
    Have a lovely day!gloria

    Gracias Topino, besoos y Felices Fiestas, x gloria

    Yes Barbara really are special for appetizers! are really nice I will try to make other lovely recipes of Carlos Monge, huggs gloria

    My dear Blonde I think like Tracy you will try with turkey or kanikama or chicken, are really nice too! xx gloria

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  17. So great. Love that you blog in english and espanol. A great way for me to practice.

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  18. Nice, Gloria. Los panqueques se ven deliciosos. Y que tristeza es la muerte de un chef tan joven...

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  19. Thanks Nirmala, you are really welcome to my blog, x gloria

    Thanks a lot Stella, Is so sad but he let lovely things to remember him, really! x gloria

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  20. These sound fabulous Gloria - thanks to Carlos for leaving us with inspirational recipes like this one.

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  21. So sad to hear of a young person's death. Forty-six is way too young to go. How wonderful that he left a legacy. There's nothing better than crab cakes and they look fabulous.

    Great photos too.
    Sam

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  22. I'm sure he left a legacy of wonderful recipes Gloria.

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  23. jijiji
    vengo a dejarte un mensajito ya que me causo mucha gracias el termino CATEO DE LA LAUCHA que leí en el blog de Pilar
    Me recordé cuando vivía en el campo en el sureeeeeee
    besos Catea no mas pa que veas si llegaron las frambuesas

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  24. Gloria these look very good. I'll bet they would taste so good with many different savory fillings. I haven't made crepes like these yet, but I love this turkey dill crepe that I get at our favorite restaurant. Next on my list.

    What a nice legacy he left behind, so sad he passed so young.

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  25. Gloria: Que rica receta. Yo tuve la suerte de ir a su restaurant y fue exquisito para mi fue la primera persona que empezó a fusionar los paltos con el oriente. Que lindo recuerdo.saludos

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  26. Yes Cakelaw he was lovely recipes I will try to post someones! thanks gloria

    I love crabs too Sam, he was lovely recipes! x gloria

    Yes Vall thanks for stopping by! gloria

    Angélica que divertido! es verdad es que cuando hablo con uds. les hablo tal cual, acuerdate que yo tambien soy del sure, de Concepción, cariños, gloria

    Dear Blonde Happy Tuesday and Happy birthday, huggs dear, gloria

    Thanks Lyndsey, and yes I think you can fillig with many things, chicken, turkey or others, x gloria

    Claro que si que suerte que fuiste a su Restaurant el mismo atendía, cocinaba, hacia de todo, a mi me tocó verlo en clases de cocina, espectacular y adorable, si estoy de acuerdo fue el primero que trajo la comida fusión y sus recetas muy buenas cariños, gloria

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  27. Those look positively delicious!

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  28. Gloria,

    Estos panqueques si que me han dado envidia, suenan mejor que buenos. Yo también tengo el libro de Carlos Monge y la verdad es muy inspirador, como combina tan libremente los sabores, me encanta.

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  29. oh my gosh, those look amazing!

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  30. Thanks Kelly, you are nice and thanks for stopping by! gloria

    Gracias Pilar, yo tengo recetas pero me gustaría comprar el libro, me encanta él, me gustan sus recetas. x gloria

    Thanks simply life! x gloria

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  31. Que rica receta, que daría yo por comerme un crepê con ese relleno!
    Me encanta la jaiba, eso si que se extraña y mucho.
    Cuando puedas me escribes amiga, no he querido hacerlo por el fin de semana largo y porque sabia que estabas con visitas.
    Un beso amiga.

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  32. Que relleno mas delicioso,Gloria!!!

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  33. Thank you for introducing us to Carlos Monge. May the world get to taste his delicious legacy. =)

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  34. Des omelettes farcies très originales.
    J'aime beaucoup.
    Je note la recette de ce jeune chef que je ne connaissais pas.
    Bonne journée et à bientôt.

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  35. Nunca había oído hablar de Monge. Qué lástima que muriera tan joven. La masa viene a ser como la de una crepe, no? Pero con agua en vez de leche. Tienen que estar bien buenas así fritas.

    Abrazotes bien fuertes, amiga, besos para 'mi familia chilena'. ;·)

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  36. oh! Blonde your are welcome dear!!

    Gracias Kako, todavía estan mis papas pero ya sabes que siempre me puedes escribir.
    la jaiba me fascina tambien, te lo prepararé cuando vengas si Dios quiere! besos

    Gracias Erica, xx gloria

    Thanks Cherine, x gloria
    Thanks Ree I will try to make more recipes of him! gloria

    Thanks Tonya, x gloria

    J'aime beaucoup des omelettes Nadji, xxxx gloria.
    Bonne journée et à bientôt.

    Hola Rosita, gracias por venir amiga, como murió muy jóven era más conocido aquí en Chile pero viajó muchísimo, además era sencillo y sin pretenciones (nada que ver ahora que todo es tan porducido) Un tiempo tuvo un porgrama en la tele y es el mejor que he visto. Es de esas personas que siempre echaré de menos, gracias por todo y tus cariños gloria

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  37. Sad to hear that about Carlos Monge. Hear we have a similar episode with an Uruguayan chef that died in a car accident few years ago.

    Wonderful recipe, typical of fusion cuisine and is very tempting the roll.

    Cheers,

    Gera

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  38. Those look so delicious! That dough sounds interesting.

    Cheers,

    Rosa

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  39. I popped over here from Chef Dennis's blog. Lovely blog Goria. I/m following you now.

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  40. Gloria,

    Great job in recreating this dish. I am a big fan of crab meat. Look forward to following your cooking adventures here.

    Mucho gusto en conocerla

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  41. Deve ser muito gostoso esses rolinhos.

    Aguardo você no nosso passatempo Alquimia de Ingredientes com Abacaxi e/ou Frango.

    http://eumulheratual1.blogspot.com/2010/09/novas-indicacoes-no-passatempo-alquimia.html

    Bjs

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  42. Just came from Dennis' blog. You have posted a lovely dessert there. I like it. Love your blog. Love your crab rolls. Would be lovely for breakfast or parties. Thanks very much for sharing.

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  43. Dennis sent me here and I can see why; you have a wonderful blog. so much to learn.

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  44. Me encanta este tipo de comida.
    Feliz fin de semana ♥

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  45. Thanks a lot dear Gera hope you have a lovley weekend! gloria

    Thanks Rosa is a yummy recipe, x gloria

    Thanks a lot Jilly ann you are really welcome! x gloria

    Thanks Lazaro, I loe your Blog too that I meet by Dennis Im following you now! x gloria

    Eres muy bienvenido!

    Thanks Eu Mulher I will visit you again soon! xx gloria

    Thanks a lot Mary Moh you are welcome! x gloria

    Rita, thanks a lot by your nice words! x gloria

    Thanks a lot Anna, thanks and have a nice weekend! xx gloria

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  46. Hi! love these rolls, it's got my fav seafood in it!:D

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  47. Thanks a lot Jeannie is my fav orite too!!

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  48. hi gloria,
    again, another delicious recipe. just wondering what dip is best suited for this dish.

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  49. Thanks Ela, I thinks these rolls are wonderful with a Avocado sauce (like guacamole or simple mashed avocado with lemon and salt) The seafood is really yummy with avocados, we eat them with crabs and shrimps, cheers, gloria

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  50. I'm impressed that you made this. Just creating the crepes is hard. They all look so good!

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  51. Thanks a lot Christine I love make panquekes and these are so good! gloria

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  52. Fabulous to see Carlos is still with us, that his recipes have survived. Missing him every day, even after 12 years.
    Ivo

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    1. Im ao agree. Im still missed him, I will try to make others récipes of him!
      Wonderful person too:)

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Gracias por pasar un momento y comentar, gloria.

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