7 January 2009

Apricots Jam (we continue with the apricots saga)

I really hope you are not tired to see apricots yet, je, but I promess this is one of the final, (only I hope to make a apricots tarta).
But Im proud of our Apricots trees and I really think are lovely, didn't, well this apricots love come many years ago when I was a little child (uuuhhh!!!) Mom said I love them always.
Some of you know the history when we arrive to this house that was ansolutely bad and homeless and not grass,not trees, really not nothing, when we arrive I was really sad because I need to see green (maybe because Im of the south that is so green) but to thanks of God and a lot of work we have now, apricots trees, apples,pears (are solittle yet),quinces (I love them), roses ( I really love too, always when I see I think is how a miracle, really is.


















We have three apricots trees but you know the season is so short!! you see these and know almost we dont have apricots right now.


For Christmas I made apricots Jam (I have to do!!) and the dessert you see and I hope to make a tarta that I saw in some place, I hope to find!!
Here is my house, I think is nice but is so warm too!! and these lovely trees are liquidambar, we love them and ate the Autumn are absolutely georgeous with red leaves. (I really love Autum)











For Christmas I had this little man with a lot of apricots.
And finally the Jam recipe!!!!

Apricots Jam
2 kgs. of fresh apricots with some seeds
1 kg. of granulated sugar
some glass jars (sterilized)
I know many people add more sugar but I made with not a lot of sugar.
In a large pot place the apricots and some seeds.(washing first) I dont use quimicals but some anties or others always are in the fruits.
Add the Kg. of sugar and let by 2 hours.
Place the pot to so slow heat and when you are cook stir time on time with a woodspoon, if you have I use and antique toaster under the pot. (So dont stick)
Cook by 1 hour and half.
To try, with a teaspoon place in a dish a little jam and wait if dont move and are thickness is OK.
let chill the jam.
When the jam is a little warm fill the glass jars without the lids, put a towell kitchen over them and let all the night to other day place the lids and keep at the fridge until you will use,














EN ESPAÑOL

Mermelada de damascos o albaricoques

Espero que no se hayan cansado de los damascos o albaricoques, prometo que esto serà lo ùltimo, (me falta una tarta de damascos que quiero hacer)
Pero yo querìa honaradamente mostrarles mis arboles de albaricoques de los que estamos orgullosos y felices.
Algunos de ustedes conocen la historia de como lleguè a vivir aquì hace cuatro años en que no había nada, ni pasto, ni árboles, ni rosas, nada, la casa estuvo muchos años abandonada y en muy mal estado finalmente se la compramos al banco (todavìa la estamos pagando) y de a poco fuimos arreglandola, plantando arboles, rosas, pasto etc.
Veo todo esto hoy y es como un milagro, tenemos arboles de damascos, peras,manzanas,membrillos, duraznos y recièn este año estàn dando màs, la temporada de damascos es muy corta y si los sacas o cosechas se echan a perder, maduran muy ràpido, asì que para la Navidad hice of course mermelada de damascos, tambièn regalè, siempre regalo hay que compartir estos regalos que Dios nos da.

Las fotos de arriba son de los arboles de damascos cuando estaban en su esplendor, ahora casi no quedan, tengo algunos guardados pero en los arboles ya no hay.

Arriba para los que quieran conocerla está mi casa y salió entre medio de los liquidambar que son preciosos sobre todo en el Otoño que tienen ese color rojizo las hojas (amo el Otoño).


Mermelada de damascos

Ingredientes
2 k. de damascos o albaricoques y algunos cuescos (queda màs espesa)
1kg de azùcar ( si alguien quiere le pone màs pero a nosotros no nos gusta con tanta azùcar)
algunos jarros o botes de vidrio para guardarla
(esterilizados con agua hirviendo)

En una olla grand eponer los dos kilos de damascos partidos con algunos cuescos màs el kilo de azùcar y dejar reposar unas dos horas.

Prender el fuego muy suave y colocar la olla ojalá con un tostador de esos antiguos, se pone debajo para que no le de tan directo el calor, tiene que ser a fuego muy lento para que no se pegue., siempre revolver con una cuchara de madera de vez en cuando.
Esto será por lo menos 1 hora y 1/2, se saca un poco de mermelada y se prueba en un plato, si no se desliza està lista.

Dejar enfriar un poco y envasar cuando estè tibia, llenar los frascos y tapar con unpaño de cocina sin poner las tapas, al otro dìa colocarlas y conservar los frascos en el refrigerador.

En el refrigerador duran perfectamente 6 meses con esta cantidad de azùcar, si quieren se le agrega un poco màs.

3 January 2009

Apricots dessert (Postre de albaricoques o damascos)

This desert I made to the New Year dinner, I used fresh apricots but is possible to use too a apricots tin.

Really I think the pictures are not bad to be in night, I always try to do the best to the pictures, trust me.

These apricots are from my house in other post I will show you the trees, now we are with only a Notebook because the two PC I can use are sick, you know, are a little old.



I adapted this recipe from a little book collection (so good) from USA calle Chef express international.
Ingredients (6 servings)
10 apricots
without speeds (fresh or a tin)
4 teaspoons of unsaborized gelatin
1/2 cup of apricots juice (from the tin or you may made with the apricots)
1 cup of whipped cream
3/4 cup of sugar
2 apricots to garnish and mint leaves
6 little silicone molds or a large mold to place the dessert
Method
rocess the apricots until you have a
smooth texture (puree)
In a bowl dissolve the gelatine with the apricot juice, warm by 1 minute in the microwaves by 1 minute aprox in high.Stir well and add this mix to the apricots puree.
Whipp the cream until is thick and add the sugar, stir well.
Incorporate the whipped cream to the apricot mix and prepare the little molds, moist with a little water and fill each mold carefully o empty in a large mold, refrigerate until are solid
If you need more speed, you may freeze in the Fridge by 1 hour.
Desmold and serve with some apricots in slices and mint leaves.
EN ESPAÑOL
Postre e albaricoques o damascos
Este postre de damascos se puede hacer con damascos frescos o de un bote o tarro.
Este postre lo hicimos para la noche de Año Nuevo y quedó delicioso, lo hice con hice con damascos o albaricoques de la casa, más adelante se los mostraré los arboles, ahora estoy con problemas de computadores porque los dos que usamos están en el taller, estamos sólo con un Notebook y todos quieren ocuparlos y mis fotos las tenía en el otro computador. Espero que vuelvan.
Ingredientes
10 albaricoques sin hueso y picados
4 cucharaditas de gelatina son sabor
1/2 taza de néctar o jogo de damascos
3/4 taza de azúcar
1 taza de crema o nata para batir
2 albaricoques para decorar
hojas de menta para decorar
Método
Licuar o procesar los albaricoques hasta obtener un puré liso.
2.En un bowl disolver la gelatina con el jugo de albaricoque por 1 minuto en el microondas.
Incorporar a la mezcla de albaricoques.
3.Batir la crema hasta que esté espesa y añadir el azúcar y agregar en forma envolvente a la mezcla anterior.
4. Verter en 6 moldes pequeños de silicona u otros y humedecerlos un poco o usar un molde grande .
4.Refrigerar hasta que solidifiquen.
Si se quieren más rápido, colocar en el congelador por una hora.D
Desmoldar y servir con damascos en tajadas y hojas de menta.
Es un postre liviano y fresco.